COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Thursday, May 27, 2010

High Maintenance_Part 1


Ingat tak kat entry
Madu nie? sapa tak ingat gie review balik entry tu baru ko akan paham nanti apa yg aku nak sambung citer kat sini!


Akhirnyer! aku jumpa gak Manuka Honey yg bertudung biru! yup! Doktor Marsita yg suggest manuka jenis nie.. dia kata this is the best honey so far! Kan waktu aku baru2 kuar dari hospital hari tu aku amik manuka honey jugak.. tapi dia tak MGO! apa tu MGO? hah! korang baca pamphlet nie.. insyallah paham! kalau tak paham.. korang gie jerk kat gOOgle... type manuka honey! confirm melambak2 website with lots of info there!


DSC_0133 copy
Made in New Zealand!


DSC_0134 (2) copy
Kat situ ade tulis apa maksud MGO tu! dan jugak apa benefit of this honey!

So pendek kata.. lagi tinggi MGO yg ko amik... lagi sihat & cargass lah tubuh badan ko! The minimum requirement adelah 100+ which aku dah pun penah mencuba nye waktu lepas abis sebotoi madu yg tanpa MGO tu....


_DSC0344
Nie MGO 100+ ... besar nie 250 gram jerk!

Okk.. so far aku boleh dan senang jumpa manuka botol biru nie Watson jerk! aku dah puas carik kat tempat2 lain.. tapi haram kot nak jumpa yg jenis botol biru nie... aku tak tahu lah kot2 aku yg mengong tak jumpa walhal org lain senang jerk jumpa kannn! heheeh.. but serious! tiap kali aku kuar mana2... tiap kali tu jugak lah aku akan survey honey nie... tapi memang betol lah! susah giler nak jumpa!

Sebotol Manuka with MGO 100+ dengan berat 250 grams nie... harganye adelah RM65.00! jauh beza kan ngan yg aku beli tanpa MGO dulu tu.. yg tu baru RM38 tapi leh dpt 500 grams! So, aku pun nak lah mencuba dan merasa sendiri apa perbezaan antara madu yg tak der MGO dulu tu ngan MGO yg 100+ nie!

Fuh! memang confirm ade perbezaan beb! Aku rasa lebih sihat berbanding biasa.. maksud sihat tu badan tak rasa letih2... sakit2 badan dah tak der... lengguh sana sini semuanyer hilang! Memang sumpah aku boleh rasa perbezaan dlm tubuh badan aku! In fact waktu makan yg tak der MGO tu pun aku dah start rasa cam kurang sakit2 badan.. tapi dia tak hilang terus.. dia kurang jerk! but biler makan yg MGO 100+ nie.. memang lain lah! ko akan rasa bertambah sihat!

Seriously aku memang leh terasa perbezaan tu! coz aku memang kerap letih2... lengguh2 badan.. walhal kengkadang tu tak buat apa pun! tapi biler bangun pagi jerk rasa cam tak sihat badan... cam letihhh jerk memanjang! and aku memang tak penah lah amik vitamin ker or any supplement before this! yerrr!! sesungguhnyer aku kene tahu yg aku dah pun semakin veteran! hahahaha... so harus lah segala penyakit letih2 pun nak menyinggah!

Tapi memang betoi lah org kata.. biler umur makin meningkat nie kan... badan pun makin week! pasal tu kite perlukan supplement! dulu aku dok pikir.. apsal lah org2 nie amik supplement for body? aku okkkk jerk rasa! hahahaa.. skg padan muke aku! sekali ko amikk!! Tuhan balas cash sbb ckp camgitu kannN! rasakan.. sekarang ko pulak kene amik supplement! huhuhuhu.. :p

So, for a few months jugak lah aku makan madu yg MGO 100+ nie.. so sebulan biasanyer aku kene beli 2 botol.. tapi tak abis lah 2 botol tu dlm 1 bulan.. leh carry forward lagi for next month! senang citer.. 3 botol tuk 2 bulan lah! Aku terpaksa beli 2 botol yg 250 grams nie sbb so far aku tak leh dpt lagi kat Watson atau mana2 yg diaorg jual 500 grams punyer!

Aku pun ingat memang takkan jumpa lah lagi Manuka Honey bertudung biru nie dimana mana lagi melainkan di Watson saja! SEkaliiiiiiiiiiiiiiiii.... aku jumpa kedai nie minggu lepas kat Mid Valley!!!!


DSC_0140 copy
Kedai Ubat Eu Yan Sang!

Seriously aku cukup menyampah nak lalu depan kedai ubat cina nie! tiap kali kalau aku lalu depan kedai nie.. confirm aku lari jauh2 & tutup hidung! tapi entah naper hari tu cam aku leh terlupa lak nak wat camgitu! laalu jerk tanpa ade sebarang perasaan walaupun hakikatnyer kedai tu berbau busuk! hehehe.. busuk sbb alaa.. kan ubat2 cina nie dia punyer herba tuu kan berbau kann.. tu yg aku tak leh nak bau tuu.. aku tak tahan bau dia cam busuukkk sikit lah pada aku! :p

Elok jerk lalu sebelah kedai tu.. aku ternampak giler vaviss punyer banyak Manuka Honey bertudung biru diaorg jual kat situ! Siap wat promotion lagik till end of this month! So aku pun belek punyer belek... tengok punyer tengok Manuka yg melambak2 dia letak kat situ! serious aku eksited giler kejap! haha.. ye lah! kat watson pun ko akan nampak 1 -2 botoi jerk tiap kali diaorg letak! aku tak tau lah.. cam seolah olah barang kawalan lah pulak manuka honey jenis yg nie! and aku rasa memang barang kawalan lah kot! sbb dia consider sejenis ubat kalau takkk.. takkan aku jumpa honey nie kat kedai obat cina nie? hehehe...

So yg buat aku terlebih eksited biler aku tengok kat situ diaorg ade jual yg MGO 100+ tu botoi besar i.e. 500 grams punyer! harga RM115 tak salah aku.. but hari tu diaorg wat promotion.. beli 2 botol ngan harga RM188 jerk! So aku pun rasa2 cam nak beli lah terus yg 500 grams tu punyer... tapiiiiii.. aku sudah nampak kat situ dia ade jual yg MGO 250+ punyer!! So hati nei dah berbelah bagi.. nak beli yg MGO 100+ jugak lagi ker or nak try yg MGO 250+ nie pulak!

Pastu biasalah si sales person kat situ.. sure lah dia nak promote yg lagi bagus kannn.. so dia kata kalau you dah cuba yg MGO 250+ nie.... confirm you takkan balik pada yg MGO 100+ nie! fuh! aku dok feninnn dah kat situ dok pikir mana satu yg aku nak sambar nie! Harga tuk MGO 250+ yg 250 grams = RM95.00... kalau botoi 500 grams = RM159.00....

Almost 1/2 jam gak lah aku dok pikir2.. tengok2.. timbang2... at last aku amik .....


DSC_0131 copy
MGO 205+ punyer!

Asalnyer aku memang nak cuba yg botoi kecik yg 250 grams tu jerk dulu... tapi kang kalau dah ngam ngan aku.. rasa cam rugi lah pulak tak beli yg 500 grams nie terus kan! rugi berapa korang calculate lah sendiri ye sbb aku dah bagi harga tadi kan! :p

So, aku pun tutup sebelah mata.. telinga & jugak hidung.. amik jugak lah botoi yg RM159.00 tuuu! mula2 tu cam "GluuuUUpppP!!" tapiiiiiiiii.... pikir punyer pikir... amboi2... neena... bukan main lagi nak berkira tang tuk kesihatan dalaman yer... yg ko beli perfume.. make up... baju yg sometimes jauh lebih mahai dari harga madu nie ko tak ingat yer!!! Panggg!! Terus aku sedar diri! hahahhaa...

Jadik skg.... selepas 5 hari makan madu yg MGO 250+ nie... masyallah!!! sumpah aku tak tipuu okk! nie apa yg AKU RASA keh... korang jgn salah kan aku lak nanti kata 'aku makan tak rasa apa2 perbezaaan pong... poyo lah si neena tu' aku pangg korang kan baru korang tau... hahaha.. serious nie aku nak ckp nie.. nie yg aku rasaaa okkkkkkkkkkk..... Seriously aku berasaaaa tersangat lah sihatnyer!!! antara simptom2 perubahan yg dapat aku kesan dalam diri aku:-

~ aku lebih cergas dari before... means sakit pinggang.. sakit belakang.. letih... lengguh... sengal.... semua2 tu hilang dah now nie! Yes memang aku ckp yg waktu aku makan tanpa MGO and with MGO 100+ pun dah hilang kan! tapi camner aku nak ckp yek! errmmm.. dia kirenyer ko bertambah sihat lah!! kalau yg below MGO 250+ tu cam kurang kick sikit lah kirenyer... hilang tu hilang.. but at times ko akan ade rasa letih dan lengguh but maybe sakit belakang tak der... but now after aku makan yg MGO 250+ nie... semua tu terus hilang!

~ aku punyer period pain jauh berkurangan! (kebetulan aku tengah bulan mengambang pasai tu aku tahu! hehehehe)

~ kulittttt makin cantikkkkkkk ok! wah! perasan! hehehe.. but serious nie weeiii! aku nie ade masalah kulit yg tersangatttlah keringgg nyer! dulu sebelum makan madu yg MGO 100+ tu... badan aku hari2 mau disapu lotion! Isk!! rimas aku sometimes tau! But now after aku makan a few month of MGO 100+ tuuu.. memang aku leh nampak sangattt perbezaan kulit aku.... especially part tangan... lengan & siku.. kat situ memang selalu kering lah.... but now tidakk lagiii! Weeeeeeeeeee..... nie baru aku amik yg MGO 100+ taw.... belum lagi aku amik yg MGO 250+ nie berbulan bulan... wah tak sabar nak tengok nanti nie! camne lah keadaan kulit aku nanti kann! nie baru seminggu.. mana leh nampak sangat perbezaan nyer kannn! hehehehe....

~ aku ade gastrik! biler makan madu nie.. terasa perot dah tak teruk sangat masuk angin! sedappp jerk rasa perot walaupun makan lambat! tak caya gie tengok kat Pamphlet tadi tu.. kat bahagian benefit tu ade tulis!

~ aku rasa kurang mengantuk & malas... in fact jadik lebih cargas dari biasa! nak bangun pagi pun tak susah cam selalu! almaklum lah... aku bangkit gie kerja seawal kol 5:30 pagi tuuu... so bayangkan lah betapa liat nyer aku nak bangun pagi... but now tidak lagii! heheheh...

~ last but not least! tenaga ko nak ber senggama sama adelah lagi superrr powerrr! silap2 lagi hebat dari si dia! hahahhaa.. tapi skg nie en. teman nak start amik yg MGO 100+ tu dah! hehehe.. dia pun dah teracun ngan aku soh makan.. sbb selalu complaint penat! kakakkakaka.. hepp! hepp! penattt keje laaaaa... selalu OT! :p

Ok.. dah.. takat nie tu jerk yg aku dpt notice perubahan dlm diri aku! Kalau ade lagi perubahan2 lain lepas aku makan a few month of MGO 250+ nie nanti.... aku share lagi ngan korang kat sini yek!

By the way.. korang perasan tak kat Pamphlet kat atas tadi tu... kat bahagian graph MGO tu... paling minima MGO 100+ kan? then dia ade MGO 250+ then ade MGO 400+ and yg paling tinggi MGO 800+ .... perrrghhh... aku tak dpt bayangkanlah yg MGO 800+ tu macam mana kekdah nyer! confirm aku jadik super bionik women koooooooooottttttttttt!!!

Tapi kat kedai obat tu... memang dia tak jual pun yg MGO 400+ & 800+ tuu! aku tak tahu lah kalau diaorg jual kat sini.. berapa lah agaknyer harga sebotoi! yg kecik jerk pun mau mencekau RM500 lebih koottt! tapi mahal2 pun aku rasa berbaloiii lah... sbb leh rasa perubahan dlm diri lepas makan madu nie.. tu yg aku tak kisah to spent! lagi pun tuk kesihatan badan jugakk kan!


DSC_0138 copy
Korang nampak botoi bapak gajah nie???? Hah!! sila lah tahu yg botoi tu seberat 1 KG for MGO 250+ punyer! harga mau tauu??? meh sini aku habaq mai!! sebetoi besaq tu berharga RM305!

Ikutkan hati mau jerk aku rembat botoi besar nie! tapi tak jadikk... hehehe.... sbb harganyer pun leh tahan kannn.. but end up sama gak.. at least for 2-3 months aku tak yah beli dah kottt lepas beli yg 1 kg nie.. tengok lah lepas2 nie camner.... kalau ade budget lebih... aku rembat jerk terus yg besar nie senang!

Apa pun aku happy giler sbb dah jumpa satu kedai yg banyakk giler jual Manuka Honey jenis nie! tak yah lah aku susah2 lagi nak survey sana sini.. siap jual yg 1 KG punyer botol lagi! So lepas nie.. confirm aku akan ke kedai ubat nie jerk tu beli Manuka Honey ku! :D

Oh yaa... with regards to my High Maintenance_Part I punyer title tu... haa.. nie yg aku nak ckp! aku geramm gak ngan body aku nie... bukan main mahaiii nak maintain nyer! yg murah2 tak jalan! nak yg mahal2 jerk! haih! kalau leh luttt yg murah2 kan besttt.. banyak duit aku leh jimat tau! huhuhu... tapi nie baru part 1 kan??? hah.. nanti later2 bakal menyusul lah part part yg seterusnyer! hehehehe....

p/s: adik ku Zack yg berada di New Zealand.. agak2 kat sana berapa dollar diaorg jual manuka honey nie yek? :D

29 comments:

eynda said...

Nak pi beli jugak la :-D

CuppyCakeMommy said...

nak try jugalah..saya pun selalu sakit2 badan.letih2.tapi xtau nak amik supplement apa.thanks neena

sofiah shariff said...

Manuka Honey ni ade age limit ke utk amik die ek?

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

mahal tapi berbaloi2 dengan kesan dia xpa sis...hehhe suka part bersenggama tue..wakkakakaka *mode gatal tiba2..*

ratusiput said...

isk aku nk g bli gakla neena...tp katne lak nk cari kat jb ni ek...simtom penyakit aku cam ko gak..sik letih2 jek ni...iskkk merenyam dh ni nk g bli.tp ko makan camne ek...campur ngan air ke atau camne..aku nk print gambo madu ni...drp meraban je bli ubat2 lain kan...

Nurhidayah Shamsury said...

same ar..i pun slalu letih² coz hr² ngadap komputer..tp nk try yg MGO 100+ dulu la..biar sihat tubun bdn i ni..

rATu kEBaYA said...

neena.. saya dah try manu 100+ ok jugak.. kesannya samalah mcm neena rasa..

hanabanana said...

kak, slalu mkn die ngn ape? ke mkn cmtu je? die ade had2 ke bpe byk kite perlu amek dlm sehari? thanks :)

Mimy Hamid said...

bagus ekk..hadoii meintenance lebeh lagik...hadoi pmpuan oh pompuan..huwaaaaaaa...nk try gak..aku pun suka sakit2 badan padahal baru 18 tahun..hikks

Emmelly Hanafi said...

huhu..manuka honey nih mmg baguih..yg sy beli haritu kat naturefarm tuh pn dah tinggal separuh. Tapi yg saya beli tu dia gune UMF, sama jek fungsi macam MGO, dia ekceli utk menunjukkan antibiotiks yg terkandung kt dlm dia..lagi tinggi UMF or MGO dia, lg tinggi la kandungan antibiotik natural dia..x tau la, org kedai naturefarm ngn farmasi guardian yg ckp camtuh.

Sy beli UMF 16+ RM 139 utk 500gm punye. Ada yang UMF 20+ lagi mahalsss 250gm RM 240. Tapi sangat berkesan untuk selesema, sakit tekak, batuk dan lendir.

Sebab peknen ni, mls nk makan ubat, so asal sakit tekak jek, nk kene selsema terus makan madu ni 3 kali sehari. Confirm..mmg terus elok. X yah cari ubat doktor dah. Anak sy yg x baik2 tekak berkahak, makan ubat doktor 2 minggu pn x elok2, makan jek madu ni terus baik dlm masa 2 hari...huhu...mmg besh tol manuka honey ni.

jane said...

siyes sedap????

tak pernah try

>>___<<

Lady of Leisure said...

bagus neena, badan kita ni lama nak pakia kene jaga bebetul kan... lady tak makan honey tapi ada makan supplement lain...
lepas ni nak try la manuka ni pulak, thanks for sharing neena..

POSH76 said...

mahal bagus takper....perempuan mmg bnyk kene jaga nak tahan lama hehe
awet muda daaa.....excited gak nak terai nak2 review dari u...terbaek hehe

A D I A said...

wah duta madu youuu. i dulu nak amalkan makan madu ni tapi tekak i takleh terima la kot. i jadi batuk makan madu, boleh gitu?

eu yan sang tu dulu actually lepas i bersalin ofismet i penah hadiahkan. i amik 2 dozen pati ayam dia. mmg rasa perbezaan la unt energey. tapi skrg i tak bani amik la sijil halal diragui kan.

NeenaAnuar said...

Kak Eynda:
hehehe... ;)

NeenaAnuar said...

CuppyCakeMommy:
u're most welcome dear! try lah.. mana tau sesuai ngan you kann! ;D

NeenaAnuar said...

PuRpLeLiCiOUs:
tu lah! kite pun sometimes tak kisah kalau bende tu elok tapi kene kuarkan duit lebih sikit.. puas hati kann!

hehehe.. tettttt.. tak baik tau sis gatai2.. :p

NeenaAnuar said...

sofiah:
takde dear... rasanyer sesuai jerk pada semua peringkat umur! ;D

NeenaAnuar said...

ratusiput:
haa.. elok ko amik madu nie ratu! cara pengambilan jgn campur ngan air atau apa2.. makan jek pure2 camgitu...

NeenaAnuar said...

rATu kEBaYA:
kannn kak kan?? hehee.. yg 100+ pun dah leh rasa kesan dia kan.. :D

NeenaAnuar said...

Nurhidayah:
haa.. better try out lah madu nie! memang berkesan kalau selalu rasa letih2 badan... yg MGO 100+ tu pun dah ok dah! :D

NeenaAnuar said...

hanabanana:
yup! makan camgitu jerk tak yah nak campur ngan apa2 pun.. terpulang sukatan tu ikut kite lah.. cam akak amik sehari sekali jerk! tapi kalau kat botoi dia tu tulis sehari 3 kali.. maybe kalau amik 3 kali tu kesan dia lebih malatooppss kot! hehehe..

NeenaAnuar said...

Mimy:
tu lah pasai! susah toiii jadik org feremfuan nie kann! macam2 mau di jaga! kalau tak kanggg cepat jerk ade yg nak pasang spare tyre silapp hari bulan lah! hahaha...

NeenaAnuar said...

Emmelly:
betoi2... memang baguss kan madu nie... banyak penyakit leh dikawal & diubati ngan makan madu nie... insyallah lahhh... :))

NeenaAnuar said...

jane:
serios sedap! tak cuba tak tahu.. dah cuba baru tahu! hehehehe.. so cubalah yer! ;)

NeenaAnuar said...

Lady:
u're most welcome dear.. sharing is caring kannn.. :D

takpe.. supplement nie tak semestinyer madu jerk.. supplement2 lain pun kalau berkesan pada badan kite... leh gak kite amik kalau dah sesuai ngan kite kannn.. :)

NeenaAnuar said...

POSH:
betol tu dear.. I pun tak kisah.. kalau mahal tapi bendenyer bagus & berbaloi ngan harganye kann!

tu lah... org pompuan nie banyak sgt nak dijaga... so nak tak nak.. kene lah wat high maintenance sikit kann! hehehe....

NeenaAnuar said...

Adia:
hahaha.. duta madu tak berbayor! owh really? leh lak jadik batok yer?

pati ayamm... memang lah risau sikit sbb kite tak tau processnyer camnerkan... lain lah like madu nie.. memang product nie di jual di mana2 pun.. and it comes direct from NZ.. lagi pun madu dtg freshly from Bee & Flowers kann..

azzey said...

EPO soft gel pon elok juga...utk kulit, masalh kulit kering, gatal2, lenguh2 badan...I dh amalkan..tu yg tau tu...tp try yg 1000mg punya...klu yg 500mg kurang sikit..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails