COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Friday, February 19, 2010

Ikan Haruan, Gamat @ Madu?


Semenjak aku keluar dari hospital hari tu... without fail every day after breakfast aku akan makan satu sudu of honey!


Actually makan madu nie memang elok pun tuk di amalkan.. arwah mak aku memang dari dulu2 lagi dok bebel kat aku suruh makan madu nie sbg supplement dlm badan... tapi waktu tu degil! now dah sakit... baru terheggeh2 nak amal kan.. huhuhu.... Itu pun atas nasihat doktor aku suruh makan madu supaya luka bahagian luar & dalam cepat sembuh dlm keadaan yg cantik! Cantikk?? hahaha... itu lah yg doktor aku bagi tau kat aku...

Ok.. biasanyer kalau org ade luka2.. nak2 lepas buat operation.. ade luka2 bahagian dalaman kan... mesti ramai yg amalkan meminum pati ikan haruan.. atau ade yg daring sikit tu memang berani lah makan ikan haruan yg dimasak secara originalnyer kan? then ramai gak yg amalkan makan jelly gamat or pati gamat.. 2 bende nie memang cukup sinonim dlm nak menyembuhkan luka2 luaran & dalaman secara cepat kan?

Yes... sila tahu yg aku sebelum pergi operation ngan beria-ianyer dah pun men-nyoping sebotol gamat healin... pastu lepas operation... ngan bangga bagi tau kat doktor yg aku nak makan gamat healin tu... terus doktor aku sound...

Doktor : Ehh... jgn... saya tak galak kan awak makan gamat2... ikan2 haruan nie semua...

Aku : hah?? naper doktor?????

Doktor : memang betol.. ramai dari org2 kite nie suke makan gamat & haruan nie.. kononnyer nak bagi cepat sembuh luka tu... which saya tak deny.. memang luka awak akan cepat sembuh... tapi bende2 tu semua hanya membuat satu layer di atas luka2 awak which not good tuk jangka masa panjang... kulit2 di bahagian luka tu akan menjadik liat.. so esok2 if anything goes wrong.... bukan doktor jer yg susah... awak pun susah sama...

Aku : (tercengang jap).... ohhh.. ye ker doktor?? *dlm hati.. abis melayang RM50 tuk sebotol gamat healin yg dah beli in advance!*

Doktor : Iyaaa... saya memang tak rekemen awak makan bende2 tu semua... kalau awak tanyer saya... better awak makan madu! Madu adelah bende yg paling elok sekali dlm process penyembuhan luka... nanti luka awak bahagian dalaman mahupun luaran akan nampak cantik & bersih jerk... and dia akan baik secara naturally!

Aku : ooooo... okkkk Doktor.. Thanks!

So berdasarkan pada nasihat doktor tu... aku pun turuti nasihatnyer.. coz dia yg lebih tahu kannnn... tapi aku memang tau yg gamat & ikan haruan nie memang elok dlm menyembuhkan luka... tapi tu lah... doktor pun dia ade pandangan dia tersendiri kan.. and lain doktor pun kengkadang tu lain pandangan nyer... so since aku berubat ngan doktor nie.. maka adelah lebih baik aku turuti nasihat pakar aku tu... maka gamat healin tu aku sedekah kan pada MIL aku... bagus gak tuk supplement dia.. so tak lar membazir bende tu begitu saja...

Ok.. talk about honey nie.. memang berlambak2 jenis honey yg leh diperolehi di sana sini.. pendek kata kalau nak carik kat pasaraya tu tak susah lar... aku penah gak lar dulu beli honey kat pasaraya... brand yg biasa2 jerk lar... tapi rasa dia cam tak best arr.. still aku rasa cam madu yg di campur2 ngan gula and something else!

So, aku pun stop! malas aku nak amik any honey lagi.. aku penah taste the real honey sewaktu aku kat Perth dulu... haa... yg tu memang mabelesss lar honey nyer... itu memang betol2 pure honey... aku beli lar bawak balik sebotol... harga dia leh tahan gak lar.. dekat RM50 hinggit gak rasanyer... tapi tu lah... dah abis.. tak leh dah nak beli lagi.. kalau nak... harus lah ke perth lagi... nie yg buat aku kengkadang malas nak beli bende2 luar negeri which aku tak leh continue buying biler dah sampai kat malaysia.. coz malaysia nie cam haramm sikit.. bende yg betol2 elok & kualiti diaorg tak nak lak import dari negara luar tu hah!


P1030620_1
Gamba kenangan sewaktu buat Honey Testing @ Bee Farms @ Perth!
Kat sini memang giler aku dok menge-test segala jenis honey....
Semuanyer rasa lain2... huhuhu...


Ok.. about honey yg kat malaysia nie... memang melambak2.... yg paling best leh didapati di sekitar cameron highland yg konon2nyer really pure honey yg diusahakan oleh org2 asli disitu... alah.. sapa yg biasa pergi cameron mesti korang tau kan.. yg biler korang on the way nak ke cameron tu.. kat tepi jalan melambak2 korang akan nampak org asli dok menjaja honey dlm botol! haaaa... nie aku nak habaq mai... nie berdasarkan info dari Doktor aku tu lar yek.. dia kata sebenarnyer semua tu penipu... bukan original honey pun.. actually ade dalang and dalang tu adelah si peniaga @ penipu yg telah mengggunakan org2 asli nie tuk kepentingan diaorg.. peniaga nie yg buat honey2 tu... then diaorg supply honey2 tu then diaorg bayar org asli tu tuk jadi tukang jual honey tiruan diaorg tu kat sekitar cameron highland.. then yg kite nie pulak.. konon2 nyer biler pandang org asli yg menjual terus ingat honey tu honey yg betol2 asli seperti org asli itu!

Kalau korang perasan honey yg dijual dlm botol tu kan ade cam buih2 kat atas dia tu kan.. according to my doctor dia kata kajian telah pun dibuat di Universiti Malaya on the honey yg dijual diarea cameron highland tu... dan ianyer telah pun di sah kan oleh pakar yg berbuih2 tu adelah sejenis asid... it can caused cancer and macam2 jenis penyakit kronik lagi lah... nauzubillah... biler aku dengar.. takot tol aku... sbb aku dulu pun penah gak amik madu nie... penah terbeli lar sekali.. tapi tak abis pun.. aku rasa memang tak sedap pun madu tu.. so end up buang ke tong sampah.. sib baik aku tak makan habis... phew!!!! Tapi according to my doctor lagi... tak lar semua madu yg dijual ditepi2 jalan @ di mana2 kg yg camgitu.. ade jugak sesetengah daripadanyer yg betol2 orginal honey... cumanyer kite as pembeli nak kene pandai menilai originality madu tersebut! Cam contoh kite beli kat Bee Farms... like kat Cameron Highland ker kan... haa.. yg tu memang insyallah lar... betol2 original honey!

Lagi satu doktor aku kata kalau nak tau madu yg betol2 elok biasanyer dia tak lar murah sgtt harganyer... which is very true! bende yg elok biasanyer takkan lar murah sgtttt kan? and then kalau betol2 pure honey nie kite leh tau dari segi warna dia... bau dia... dan jugak rasa dia... kalau dah rasa cam gulaaaa jerk semacam tu.. haaaa... confirm lah ko makan gula bukan madu!!

So, aku pun waktu borak2 ngan doktor aku tu... aku mintak lar dia rekemen kan kat aku... madu brand apa yg elok tuk dimakan and senang tuk aku carik kat pasaraya lah... so senang biler dah abis jerk aku leh gie beli lagi... tak lar sampai aku nak ke Perth ker kan.. hahaha...

Maka doktor aku pun rekemen kan madu nie................




_DSC0304 copy
Manuka Honey!
Product of New Zealand! (imported)
Harga sebotol RM38.00
*tangan aku ade gaya tuk buat iklan product tak? wakakkaka... sempat lagi tu.. :p*


Doktor aku kata dia sampai skg amalkan memakan madu nie setiap hari.. so dia pun suggest kat aku tuk continue jerk makan honey nie even luka aku dah baik nanti... dia kata memang bagus for body supplement! Dia siap bagi tau lah nak carik kat mana.. dia kata biasanyer dia beli kat Giant Sri Hartamas... makk aii.. tuk aku jauh lerr bebenor gamaknyer... but aku tau... biasanyer kalau nak carik imported stuff nie... pergi cold storage... memang confirm senang nak dptkan apa jer.... and alhamdullilah... memang betol ade pun kat cold storage Great Eastern Mall Ampang & KLCC! Maybe jugak ade jer madu nie dijual kat tempat2 lain... but it just that aku yg tak perasan ker kan... tapi as long as ade kat KLCC aku bahagia.. sbb dah sah2 everyday aku dok lalu lalang kat KLCC waktu hari bekerja...



_DSC0308 copy
Madu nie memang cukup enak dimakan begitu saja!
Texture dia very2 fine and bau dia yg harum semerbak...
Perrrghh.. memang sgtt yummy lah!!


So, hasil after 3 weeks makan madu nie setiap hari... alhamdullilahhh... memang benar kata doktor ku itu... luka bahagian luaran memang sgt2 chantekk... very clean and clear! tak susah pun nak kering... cepat jerk... yg bahagian dalaman tu pulak aku tak berapa pasti.. kene gie tengok during check up nanti... but melalui instinct aku leh merasakan yg luka dalaman aku pun chantekkk jugakk... hehehee... insyallah...

Puas hati lah rasanyer coz now aku dah jumpa madu yg betol2 original and sesuai ngan taste aku... lepas nie aku akan continue jerk makan tanpa henti... and as for me... aku sorang yg dok balun 1 botol madu tu .... it can last at least for 1 month... so kire ok lah 1 month RM38 kann....

So, kalau korang rasa2 nak makan madu... cuba lah madu nie.... memang korang leh terasa keaslian madu New Zealand and you won't have any regrets! ;)

27 comments:

Cik Yayang said...

Seriously Neena...
Neena memberikan info yg sgt2 berguna..

Cik Yayang pn duk sgka kan selama ni, madu yg berbuih tu la yang ori {walaupn tak pernah cuba}..

Tapi insya Allah, pas dpt info dr Neena ni, leh amalkan makan madu pula kan? As compared ngn haruan/gamat yg ramai org ckp sgt2 la tidak sedap {pun tak penah rasa}.

Thanks for sharing! :-)

Cik Pah said...

my dear neena.. mmg bagus info pasal honey ini.. selama nih kita selalu was was nak beli honey.. tak tau mana satu betul atau tidak.. dgn info ini mmg banyak membantu lah..

thanks.. and get well soon yer

joijoi80 said...

thanks for info.. nak suruh asben joijoi makan madu plak..jgn di cari madu untuk joijoi udahler.untill now..kaki asben joijoi masik x ok lagi lepas operate.

eynda said...

Akak 2 kali ceaser ambik madu...air gamat...tablet haruan...jelly gamat...haaa hambekkk...parut ceaser akak kena tengok dgn mata halus...mata kasar kennot see hehe...masa ceaser hannah tu lepas sedar nurse & doktor sibuk tanya jaga cemana masa ceaser anak pertama coz parut dalaman yg 7 lapisan tu cantik sangat...haaaa...akak pun tergelak sebab serius tak tau cemana boleh jadi cantik...alhamdulillah la kan...dlm pantang tu pun kena pantang makan betul2 kalau tak luka luaran jadi hodoh apatah lagi yg dalaman....

Satu info yg bagus pasal madu ni...akak pun baru tau...lepas ni takleh beli madu sebarangan la...

Madu memang yg paling bagus utk sembuhkan luka...coz dulu ada sorang beranak ceaser tapi perut dia jenis tak lut dgn jahitan...2 kali terbukak jahitan tau! Last2 doktor tuang madu je kat perut dia...slowly jahitan tertutup sebab madu tu meransang sel2 kulit baru...miracle kan :-)

eqbalzack said...

ikan haruan amat bagus dan amat mahal kat market...

oleh itu.....
jadilah kaki pancing mcm abg eq...
boleh dapat haruan seguni...

goreng pun sodap! hehe...

sipisenan said...

waaa.. bes nyer tgk madu tu.. nnt klw kak nk bli lg, sy nk order tw.. hhee

NeenaAnuar said...

Cik Yayang:
You're most welcome cik yayang.. no prob... sharing kan caring.. ;)

NeenaAnuar said...

Cik Pah:
u're most welcome kak! Thanks yeah! ;)

NeenaAnuar said...

joijoi:
loor.. ye ker? siannyer.. maybe lah try2 tuk makan honey nie yer.. mudah mudahan ianyer dpt membantu sedikit sebanyak....

NeenaAnuar said...

eynda:
tu lar kak.. neena pun cam felikss gak biler doktor kata camgitu kan... sbb neena tau ramai gak org2 yg buat operation makan pill ikan haruan & jelly gamat nie semua kan... ok jer.. haa.. contoh cam kak eynda sendiri...

anyway.. neena rasa lah.. maybe bende nie dia ikut badan setiap org kot.. setiap org lain2 penerimaan terhadap sesuatu ubat tu kan.. so maybe ade org yg OK.. dia leh terima... and maybe ade gak pada certain people yg tak berapa nak suai kot... nie agak neena jer lar.. hihihi...

apa pun.. thanks for sharing your experience yer kak! :))

NeenaAnuar said...

eqbalzack:
betol2.. kalau tangkap sendiri free jerk! :D

NeenaAnuar said...

sipisenan:
boleh... posto posto... hahaha...

Liea said...

i like the info!

Lady of Leisure said...

really neena thanks for this info... alhamdulillah kalau ada rezeki peknen nanti dah bersalin tak yah la lady makan haruan kan... sbb lady tak lalu nak makan hehe... makan badu lagi bagus yea...

POSH76 said...

beb thanks for the good review...i plan nak gi cameron highlands kunun2 mau carik madu..nasib baik u kasik taw...lepas ni i nak terailer madu yg u rekomen tu...mmg mahal madu manuka ni leh cecah sampai RM90++....lega i tak payah nak review2 lagi thanks lagi hehe

NeenaAnuar said...

Liea:
thanks beb! ;)

NeenaAnuar said...

Lady:
u're most welcome darling! hehehe... Me doakan supaya you cepat2 dpt baby keh! ;)

NeenaAnuar said...

POSH:
no prob dear! my pleasure! I memang suke kongsi2 info @ my blog! :D

yup.. memang manuka honey nie dia ade banyak jenis gak and bermacam2 harga. lepas2 nie I nak cuba yg mahal sikit.. so leh buat perbandingan dari sudut rasa.. hehehe...

Deqna said...

nanti aku pun nak amalkan makan madu gak lah lepas bersalin nanti, kalau memang ia boleh cpt menyembuhkan luka...

thanks for the info:)

NeenaAnuar said...

Deqna:
haaa... good.. amalkan taw.. insyallah.. badan ko bertambah sihat dari segi dalaman...

Farhana said...

Hi Puan Belog,

Thank you for this wonderful post. I was googling about Pati Ikan Haruan & ur blog came up. Must try the honey then, slalu tenok kat pharmacy tatau mane yg good.

=)

mrs.ecam said...

ouhhh thanks neena leh la aku bli tuk aku mkn ms pantang nnti...insyalllah...rege ok la x dekla mhl sngt....still under bajet sbb klu madu kg tu kdng sbotol pong dh rm60...heeeeeeeeee

Siti Shuhadah Zainol said...

ya...info yg sgt berguna....

nua_jb said...

mkn madu ni x kesan kat bby ker mcm susu bdn jadi pns ker

hafizah hanapi said...

Madu manuka ni kat mana2 giant ade ke? Kat pharmacy ade x

Hitam Manis said...

Honey tu i br beli 60 hengget T_T

maxgamer said...

aah same..baru beli kt cold storage...rm67 haha

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails