COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Friday, July 25, 2014

Kisah Anak Derhaka Di Station Radio Sinar FM Pagi Tadi & Minal Aidil Wal Faizin Buat Semua!



Setiap pagi waktu on the way nak pegi kerja... aku memang akan tuned on pada radio Ikim & Hot FM! Selalu main tukar2 channel antara kedua-dua station radio tu… tapi pagi tadi aku saja tergerak nak tune on Sinar FM sbb aku agak bosan ngan radio Ikim yg banyak sgt iklan.. and Hot FM pulak dok putar lagu raya baru yg entahapaapaentah! Menyampah betol kalau dengar lagu raya yg takde feeling nak raya nie… kalau sedap macam lagu nazam lebaran tu ok lah jugak… lagu baru yg sedap boleh lah diterima… ini tak.. lagu raya baru skg nie takde langsung feeling lagu raya.. banyak macam lagu syok sendiri jer aku rasa!


Ok lupakan pasal lagu raya tu .. aku bukan nak cerita pasal lagu raya.. tapi aku nak cerita pasal kisah seorang caller di Sinar FM pagi tadi! Topik yg dibincangkan adelah tentang memohon kemaafan dan memberi kemaafan lah lebih kurang camgitu! Dato Dr. Haji Mohd Fadzilah Kamsah (DMFK) merupakan tetamu undangan.. so adelah seorang caller nie mintak pendapat tentang permasalahan yg dia lalui… aku pun dengar kisah tu dah separuh.. tapi camgini lah kot lebih kurang cerita nya… caller tu merupakan seorang menantu perempuan yg pernah menjaga arwah mak mertua dia… sewaktu sakit dia jaga MIL dia sebaik mungkin… tapi biler diantar arwah ibu mertua dia ke rumah anak2 mertua nya sendiri.. anak2 tu sanggup menghalau ibu mereka sendiri! ibarat macam tak nak jaga lah gitu kot… then caller nie sering di fitnah sewaktu menjaga ibu mertua dia… so dia sedih.. perasaan dia sgt terguris dgn apa yg telah terjadi.. so itu yg membuatkan dia sgt susah nak memaafkan ipar duai dia!


So DMFK bagi kata2 nasihat dan motivasi tentang kisah caller nie tadi.. DMFK kata… pertama.. anak yg menderhaka sudah tentu tidak bau syurga… seburuk mana pun ibubapa kite.. mereka tetap ibubapa kite yg perlu kite sayangi dan hormati! DMFK ade bagi satu hadis Rasulullah SAW tentang anak yg derhaka… tapi aku tak ingat sgt exactly macam mana ayat dia…. Tapi lebih kurang camgini lah maksudnya… bagi anak2 yg tidak menjaga ibubapa mereka… anak2 yg menderhaka terhadap ibubapa mereka… necaya anak-anak mereka sendiri kelak yg akan menderhaka kepada mereka!


Yes.. memang betol.. derhaka dgn org tua nie azab dia di dunia nie lagi dah boleh nampak sebenarnyer! Kalau ibubapa tak redha dgn kite… ibubapa sering berkecil hati dgn kite… ibubapa sering marah dgn kite…. allahuakhbar… memang tak berkat dan tak bahagia lah kehidupan kite di dunia dan jugak akhirat! Tinggi darjat org tua kite nie sebenarnya.. tapi aku sedih biler ade anak2 yg masih tegar nak menderhaka dgn org tua sendiri! Aku memang pelik dan sgt tak paham.. org2 yg menderhaka terhadap org tua nie.. diaorg sendiri ade anak.. biler anak2 diaorg sakit kan hati diaorg.. biler anak2 diaorg menderhaka terhadap diaorg.. tahu pulak diaorg marah anak2 diaorg eh? Waktu tu tak muhasabah diri sendiri ke? Duduk sekejap dan berfikir.. Ya Allah.. patot lah anak2 aku buat camgini.. sebab aku sendiri pun menderhaka pada org tua aku sewaktu mereka masih hidup!


Sifat ego, angkuh dan bongkak dlm diri jer yg membuatkan seseorang tu takkan bermuhasabah diri sendiri! Ade org rasa diaorg hebat dgn terus bersifat ego dan bongkak pada org tua mereka sendiri… tapi hakikatnya mereka tak sedar yg mereka adelah org yg tewas dlm kehidupan mereka sendiri! Diaorg tak bahagia dgn kehidupan diaorg.. tapi diaorg tetap berterusan nak menyalahkan org lain sedangkan kesalahan itu terlalu banyak datangnya dari diri mereka sendiri!


Kalau kite tak bahagia dgn kehidupan kite… kalau kite gagal dlm kehidupan kite.. cuba kite berbuat baik terhadap ibubap a kite.. insyallah akan berkat kehidupan kite di dunia nie! Tapi kalau kite terus menderhaka dgn org tua kite.. macam mana kite nak mencapai kebahagiaan di dunia dan akhirat?


DMFZ nasihatkan caller tadi utk memaafkan ipar duai dia! Sebab seandianya dia memaafkan ipar duai nya dengan penuh keikhlasan di hati… insyallah keberkatan dan kebahagiaan itu bakal menjadi milik caller tu tadi! DMFZ kata dg memberi kemaafan, nanti anak2 caller tu sendiri nanti yg akan berbuat baik kepada dia… keluarga dia akan bahagia… so pendek kata segala kebaikkan itu adelah milik kite yg memberi kemaafan seikhlas hati nie tadi! DMFZ kata lagi.. si caller tu juga perlu terus mendoakan yg baik2 buat ipar duai nya tadi… doakan semoga mereka diberikan sebaik-baik hidayah dari Allah SWT…


Biler aku dengar kata2 nasihat dari DMFZ nie.. seriously aku terkedu.. sebabnya memang betol apa yg diperkatakan nya itu! Bile kite memaafkan org yg menyakiti kite.. insyallah kebahagiaan & kebaikkan itu akan menjadi milik kite! Satu masa dulu aku memang susah nak maafkan org yg sakitkan hati aku… pantang sentap skit… bertahun-tahun lah aku akan berdendam ngan org yg sakit kan hati aku tu… tapi lama2 aku tahu itu semua perangai setan.. so kene ubah jati diri utk menjadi yg lebih baik… aku pun belajar dan cuba utk memaafkan org yg menyakitkan hati aku… allahuakhbar.. memang betol… segala kebahagiaan, kenikmatan dan kebaikkan itu bisa menjadi milik kite! sebab kesakitan kite dlm memberi kemaafan tu Allah bayar dgn rasa bahagia yg tiada tolok bandingnya!


Well as normal human being… hidup kite tak dpt lari dari melakukan khilaf! Pasal tu lah kite perlu saling bermaaf-maafan sesama kite.. and hidup ini sgt singkat utk berdendam dan marah antara satu sama lain! Lebih2 jika kite dendam, benci dan marah pada org tua kite… entah esok lusa mereka pergi tanpa memberi kemaafaan kepada kite… ya allah.. takot nya.. tak boleh nak difikirkan macam mana nasib kite di akhirat kelak!


Dan sebagai anak.. kite lah yg perlu banyak mengalah dan cuba memahami ibubapa kite.. sebab kite perlu ingat yg kite jugak ade anak dan bakal punyer anak satu hari nanti… waktu tu kalau anak2 kite buat sama seperti apa yg kite lakukan kepada ibubapa kite, jgn lah pula kite marah pada anak2 kite tetapi sebaliknya kite perlu bermuhasabah diri kite sendiri diatas segala dosa-dosa silam kite!


Guna kan kesempatan hari raya yg bakal menjelma tidak lama lagi nie utk kite saling bermaafan seikhlas hati… dan kite berazam utk ubah diri ke arah yg lebih baik… jgn lah kite memohon kemaafan sekadar satu pesta memohon maaf sahaja tanpa sebarang sifat ikhlas dalam diri dan tiada azam utk ubah diri ke arah yg lebih baik! Ibarat contoh pagi raya mintak maaf kat org tua.. petang raya dah start derhaka balik kat org tua! Huhu..


Daripada Anas bin Malik bahawa Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya, “Sesiapa yang ingin dipanjangkan umur dan ditambahkan rezekinya, maka hendaklah dia berbakti kepada ibu bapanya serta menyambungkan silaturahim”. (Hadis Riwayat Ahmad)


IMG_1065 Banner Raya

Ok lah.. dikesempatan ini aku juga ingin memohon ampun maaf diatas segala khilaf sepanjang jari jemari ini berbicara di atas ruangan blog mahupun facebook aku sendiri! kot ade terlanjur kata… tersilap bicara… tersalah tafsir.. maafkan lah aku yer.. sesungguhnya apa yg dibicara selama hari ini adelah datangnyer dari luahan rasa hati aku sendiri dan tiada niat nak sakit kan hati sesiapa! Mana yg baik boleh dijadikan contoh & tauladan.. dan yg mana tak baik … sila abaikan! Hihi..


So selamat hari raya to all of you my blog readers… selamat hari raya.. maaf zahir batin.. semoga selamat sepanjang cuti hari raya nie.. I’m Yourss akan bercuti selama seminggu ok! hihi..


Tata guys… lebiuuuuuuuuu!


*Kiss*

Thursday, July 24, 2014

Maaf.. Aku Tidak Mahu Menjadi Isteri Yang Derhaka!



~Sessi borak santai lakik binik sewaktu sessi membuat kuih tart~


Binik: Bee.. kalau lah kite betol2 serious dlm buat business kuih tart nie... apa lah motto yg kite nak letak ek? Selalunya org kalau buat business mesti bagi motto yg jenis2 camgini kan... “sekali rasa pasti mahu tambah berkali-kali” ataupun “tak rasa tak tahu... sudah rasa pasti mahu!” ataupun “jika dipandang tak terpikat, cubalah rasa hati pasti terpikat!” haaaaaa.... gituuu!!! So kalau utk kuih tart kite nak letakkan motto apa plak ek? Saya rasa macam segan pulak nak letak motto2 camgitu sebab kesedapan kuih tart kite nie rasanya pada anak tekak kite lah.. belum tentu lagi sedap kat anak tekak org lain!


Lakik: Haaa... letak jer motto camgini... “kuih tart nie sedap pada citarasa si pembuat kuih.. kalau suke beli.. kalau tak suke tak payah beli!” ataupun “kalau dah makan rasa tak sedap di tekak sendiri... nasib lah.. padan muke.. sapa suruh beli?” haaa.. amacam... OK tak camgitu?


Binik: hahaahahahahahahaha..... *gelak sampai rasa nak pitam* bengong lah you nie... confirm lah kuih tart kite takde org nak beli!


Lakik: hahaha.. ye lah kan.. memang kite nak buat org kurang beli sebab I dah tak sanggup nak tolong you buat kuih tart ni... bukan kerja mudah nie... kalau boleh nak jual sebijik kuih tart pada harga RM2! Kos masa & tenaga terlalu tinggi utk buat kuih tart..!


Binik: hmmm.. memang lah remeh kerja buat kuih tart nie sebab kite buat jem nenas kite sendiri.. kalau beli yg dah siap tu memang kurang dari kos masa dan tenaga... tapi rasa dia memang takkan sama lah mac am jem yg kite buat sendiri nie bee oiii! Tapi tu lah kalau nak jual sampai RM2 sebijik memang confirm lah org takkan beli sebab mahal sgt tuh! Org nak makan pun pikir berkali-kali kuih tart sebijik 2 hengget okkk! Hehe..


Lakik: haaa.. bagus lahh.. kan dah ckp tadi.. memang tak nak bagi org beli! Hahaha..


Binik: eeeiii... jahatnya Bee nieeee!!!!


Lakik: dahhh.. tahun depan kalau nak buat kuih tart.. you business jual jem nenas dia aje dah lah! Sebab skg nie jem dia tu yg tak ramai org buat... sebab kebanyakkan nya org jual skg nie adelah jenis commercial jem tu... so kalau nak buat.. just buat jem nenas dia and jual jem nenas tu..!


#BinikKenePatuhPadaArahanSuamiKalauTidakNantiJadikIsteriDerhaka

#MemangBetolBukanMudahProsesPembuatanKuihTart

#TerlaluBanyakMasaDanTenagaYangPerluDiKorbankan

Seriously aku tak sangka ramai betol yg nak order kuih tart nenas aku nie! Honestly aku terharu diatas sambutan yg korang berikan pada kuih tart gorjes gonjeng aku tuh.. tak sangka pulak dapat sambutan walaupun aku tak open oder pun secara official di mana2 laman social network aku! Hari tu jer aku ade cerita pasal kuih tart kat I’m Yourss nie... tup2 dpt pulak message yg katanya since dari preggy dok mengidam nak makan kuih tart aku nie.. tapi sampai baby dah keluar dari perot mummy dia pun masih lagi tak merasa nak makan kuih tart aku nie hah!


Ya allah... serious rasa macam kijammmm nya lah hai aku kalau tak buat jugak kuih tart nie utk diaorg... tahun lepas memang ade ibu mengandung tu ckp yg diaorg teringin nak makan kuih tart aku.. tapi memang tahun lepas aku langsung tak buat kuih tart atas faktor2 yg tak dpt nak dielakkan! Bukan sengaja tak nak buat.. tapi nak buat macam mana dah keadaan tak mengizinkan! So tahun nie rasa macam ade ruang dan peluang utk aku buat skit kuih tart nenas nie... tapi tu lah.. baru aku cerita teaser... dah berdesupp org dok pm and comment kata nak order kalau aku open order utk kuih tart nie!


Bile mengenangkan para ibu mengandung tahun lepas yg dah terkeluar baby dlm perutnya pun masih menantikan kehadiran kuih tart aku nie... waima aku gagahkan lah jugak utk buat kuih tart tahun nie... ramai tak ramai dlm 3 org jugak lah yg mengidam kuih tart aku nie waktu diaorg pregnant.. tapi now anak dah terkeluar dah pun! Huhu.. so aku priority kan diaorg nie lah dulu...



Waimaa.. over the weekend baru2 nie.. aku pun start lah aktiviti mengeTART! Aku record lah process membuat jem nenas aku kat instagram... then aku share kan jugak kat FB.. sekaliiii dpt pulak msg yg ini!









Huwwwaaaaaaaaaa.... sediihh... tak sampai hatiii... so kene tambah lagi satu quota.!

Ya allah... seriously aku sgt2 terharu.. korang tak pernah rasa lagi kuih tart aku.. tapi korang beria-ia nak order kuih tart aku.. sumpah I is agak scaryyy... ye lah... sedap nya kuih tart aku tu pada anak tekak aku... pada anak tekak dan citarasa korang mana lah aku tahu kan! Kalau korang suker... alhamdulillah.. syukur lah sangat2... tapi kalau korang tak suke acaner?? Uhukk.. uhukkk.. takpe kalau tak suker.. mohon korang halalkan lah ek duit yg korang beli kuih tart dari aku tuu.... huhuhu... Tapi memang lah.. tak rasa tak tahu... dah rasa baru tahu sedap ke tak kan? It is always a first trial... insyallah aku doakan moga2 korang suke lah ngan kuih tart yg aku buat nie... hihi...


OK.. kat sini aku nak ucapkan terima kasih yg tak terhingga buat korang yg ade niat dan sudi nak beli kuih tart nenas aku ni... sesungguhnya ahkak gonjeng si very the terharu! Memang kalau ikutkan hati nie nakkkkkkkkkkkkkk sgt accept kesemua permintaan korang! Memangg aku nak open order utk kuih tart nie!! Tapi.... sorryyyyyyy sgtt!!! Aku bukan tak nak buat... tapi aku tak termampu nak buat!!! Harap korang paham yer!!


Aku buat kuih tart nie berdua jer ngan en.teman.. kalau takde en.teman.. memang matikk lahhh aku sengsorang nak mengadap kuih tart nie! Seriously tak bergerak lah proses pembuatan kuih tart nie... tu yg sayang sgt2 kat en.teman tu.. dia banyak sgt tolong aku.. dari business pin2it sampai lah ke business nak jual kuih tart... en.teman senantiasa berada menemani ku! Memang sesuai sgt lah aku gelarkan dia en.teman! huhu...


Memang tak leh nak dinafikan yg proses pembuatan kuih tart nie sgt remeh.. dah lah remeh.... lepas tu makan masa yg sgt lama nak membuatnya! Bermula dari process nak mengopek nenas... kopek nenas nie dah boleh membuatkan sakit tangan... sbb kulit nenas keras... then air nenas nie tajam! So sebagai langkah menjaga tangan.. bile potong nenas.. aku pakai glove tangan... then kene lah beli pisau baru yg boleh memotong nenas dgn mudah!




Pisau nie memang dah lama aku nak beli.. tapi tak terbeli-beli.. pisau yg dok ade kat umah stock pisau harga tak sampai RM10! Ahaha... ye lah.. aku nie bukan lah masterchef sgt nak beli pisau memahal... tapi biler mengenangkan pisau yg murah nie terkadang cepat tumpul dan mudah rosak.. so aku memang dah lama berniat nak beli pisau multipurpose camgini utk dapur aku! Dpt satu pun jadik lah... alhamdulillah... hari tu pegi Cold Storage KLCC.. terjumpa pisau nie.... harga RM50! Ok sgt lah nie... sbb kalau aku tengok pisau kat Parkson & iSetan.. ya ampunn.. dah beratus ribu riban dah harganya utk satu pisau... tapi aku tahu.. kalau pakai tu lagi hebat rasanya biler buat kerja2 memotong kat dapur! Hahaha..





Alhamdulillah... lajuu jer aku potong nenas tanpa rasa sakit tangan... hihi...


Yang sakit tangan biler kene masak jem nenas di atas dapur selama hampir 1 jam! Satu jam nie utk 10 bijik nenas okkkk.. kalau lebih.. lagi lama lah aku kene mengacau jem nenas nie sampai masak.... dah lah tak leh nak tinggal nanti hangit... dah macam masak dodol dah kekdahnya! Huhuu.. memang part paling sakit nak buat jem nenas adelah dari process pemotongan dan process memasak atas dapur! Pastu nak kene jaga jugak... tak leh masak jem dia terlalu kering dan terlalu berair..! process masak jem memang menguji kesabaran jugak lah... dgn panas nya.. dgn kene berdiri nya.. dgn tak leh berhenti mengacau nya lagi..! Phewwwwwwwwwww!!!!


OK.. Dah settle masak jem nenas... process nak buat pastry kuih tart tak susah sbb itu dia gaul tepung gandum ngan planta jer... yg penat adelah process menerap, process bubuh inti dan process membakar! Sekali bakar bukan nya boleh bakar beratus2 bijik kuih tart sbb al-maklum lah microwave aku bukan macam oven org buat business jual kuih tuh yg sekali bakar boleh bakar beratus-ratus bijik kuih! Aku punyer sekali masak boleh masuk dlm 30 bijik aje.. sekali masak makan masa dlm ½ jam... haaaa.. mana lah tak semput?


Tapi biler dah siap... biler dpt makan... waaaaaaaaaaaaaaaaaaa... sedapppppppppppp nyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!! Hilang penattttttttttttttttttttt! Ahahahaa.... tapi as I said... sedappp nie utk kategori anak tekak aku yer.. tapi tu lah... tang part nak jual kat org ramai nie bukan tak nak jual.. tapi org kata... faktor masa & tenaga nie terkadang adelah sesuatu yg tak boleh nak diukur... kalau nak kata tak balik modal beli barang tu memang lah boleh balik modal.. tapi kalau betol2 nak buat kiraan dari kos tenaga & masa kan.. memang betol lah bak kata en.teman yg sebijik kuih tart bakal mencecah harga RM1.50 sebijik! Huhu... tapi confirm kalau aku jual camgitu.. org akan kata aku giler!! Hahaha...


Well.. itu lah dia lumrah berbusiness kan! Terkadang buyer tak paham dan tak nampak kos2 terselindung seperti kos masa dan tenaga tu... biler satu2 barang tu mahal.. kite memang akan kata.. hoihh! Mahalnyaaa kuih tart org niee.. nak mampos ke apa jual sampai RM2 sebijik??? Well.. hakikatnya memang nampak macam giler.. tapi kite takkan rasa giler biler kite sendiri rasa setiap process pembuatannya! Kalau kite rasa tak sanggup nak buat.. maknanya org jual RM2 sebijik tart tu tak giler lah kekdahnya! Hehehehee...


giler tak giler... aku kalau buat kuih tart.. part pastry dia nipis... and part inti dia banyak! So baru lah puas makan kuih tart.. aku paling pantang makan kuih tart bile inti ciputt.. pastu biler makan rasa tepunggg jerr! Stresss.. so biler aku jual.. aku still jual pada momentum yg sama.. aku tak kurang kan inti.. aku still prepare macam mana kalau aku sendiri yg makan! So camne nak buat untung biler jual kuih tart kalau aku jual murah? Hahaha.. org yg jual murah tu dia guna commercial jem... pastu tepung pastry nya teballl.. so memang lah diaorg boleh buat untung biler jual kuih tart! Hihi...









Hahaha.. belasah jer guna sticker pin2it! tak koser aku nak tempah sticker baru tuk kuih tart! :p

Again... aku mintak maaf banyak2 pada korang yg berminat nak beli kuih tart aku... tapi sesungguhnya aku tak dpt nak penuhi permintaan korang tuu... aku hanya mampu nak buat 10 bekas kuih jem tart nenas utk tahun nie... 6 org dah ade pemilik nya... 4 dari nya adelah para ibu mengandung dan yg dah bersalin dan 2 lagi tu adelah org yg terawal order kuih tart nenas aku tanpa aku open order kat diaorg! huhu.. Then lagi 4 bekas tu adelah utk aku dan family aku! Huhuhu..


Kalau aku nie suri rumah sepenuh masa.. takde kerja nak buat.. maybe project kuih tart nie boleh berjalaan dgn jaya nya kot.. tapi disebabkan aku nie pekerja makan gaji sepenuh masa.. so memang sumpah takde masa nak mengadap buat kuih tart nie secara besar-besaran!




So ade tak yg berminat kalau aku jual inti jem nenas nie aje?? Kalau ade maybe aku boleh consider utk jual jem nenas jer utk tahun depan! Hehehe..


Anyway, hari sabtu lepas aku buat rounding tuk deliver kuih tart! Meet point kat Sunyway Pyramid sbb aku & en.teman nak buat last shopping before raya… ade dua org yg aku patot jumpa… sorang Iffa yg ibu tengah mengadung tu… and sorang lagi famous blogger.. kalau aku sebut nama dia mesti korang kenal dia punyer lah!








First aku nak pegi jumpa Iffa dulu… roger2 Iffa katanyer dia dah pun deliver baby kat SDMC!





Aiyakk serious terasa ralat jugak sebab tak dpt nak deliver kuih tart before dia deliver baby… huhu.. takpe lah… yg penting kene bagi jugak.. and aku sempat bisik kat Iffa utk curik2 makan sebijik aje kuih tart tu utk lepas kan rasa mengidam! Then kene suap gak skit kuih tart untie nin kat mulut baby supaya baby tak leleh ailio nanti! Ahahaha…


Lepas jumpa Iffa kat SDMC terus aku & en.teman memecut ke Sunway Pyramid… nak carik parking yaaaa mpunnnnnnnnnnn… rasa nak mati hidup balik.. mati hidup balik kekdahnya! memang org tengah giler nak menyoping raya.. huhu… at last dpt gak parking.. terus pi kat main entrance nak jumpa seorang famous blogger yg sudi nak order kuih tart aku!




Korang mesti kenal famous amous blogger nie kan?? Kak D @ Green Apple @ Kak Diana Ishak!




First time aku jumpa Kak D… all this while dok follow blog dia and FB dia je!



Serious Kak D peramah… kiteorg berjumpa macam dah lamaaa kenal dan dah banyak kali jumpaaa jerr!! Borak pot pet pot pet tak berhenti… hahaha..



Sempat hadiahkan Kak D pin2it! hihi..

Honestly tak sangka pulak Kak D sudi nak order kuih tart dari aku! Semua nya bermula dari entry aku yg INI! So Kak D sudah terjah aku punyer entry nie dan telah meninggalkan komen disitu! Mula2 macam nak buat tak nampak… pastu dia komen lagi kat FB... ok tak leh nak lari dah! Ahahahaha…


Memang hakikatnya aku tak open order utk kuih tart yg aku buat nie… aku buat pun skit jer utk mereka ibu mengadung yg betol2 mengidam nak makan kuih tart aku.. so biler dah buat aku tengok cam ade lebih skit yg boleh aku bagi kat kak D since Kak D adelah org pertama yg buat order tanpa aku open order! Hahaha… Kalau ikutkan Kak D nak order 4 balang okk.. tapi sesungguhnya aku tak dpt dan tak mampu nak penuhi permintaannya itu! Maximum aku boleh bagi 2 balang jerr.. and alhamdulillah Kak D sudi menerima nya! Kak D kata satu balang pun ok… terus terfikir preggy ke akak aku nie??? Ehhhhhhhh.. ampunn Kak D… gurau2 eh.! Heeeee….


Kak D pun tak leh lama on that day.. parking takde.. so en. wan tunggu kat dlm kereta by the road side.! Walaupun tak lama jumpa.. seriously rasa seronok dpt jugak jumpa my kakak yg sempoi nie! Dulu before aku berblogging.. aku ingat lagi kawan aku Deyna pernah ckp yg muke aku ngan kak D ade persamaan! Waktu tu aku tak kenal pun Kak D ni siapa… lepas Deyna ckp camgitu… aku pun try lah skodeng blog kak D… tengok2 eh ye ke sama? Ye lah biler diri kite sendiri nak buat perbandingan memang susah skit lah kan.. even till now org dok ckp yg muke aku sama macam Kajol… but yet till today aku tak leh nak nampak kat mana persamaan tu! hahaha…




Nice meeting you in person Kak D! and thank you so much for the sistem barter… aku bagi Kak D beg plastic coklat.. Kak D bagi aku beg plastic pink! Hehehe…




Ini lah dia isi kandungan dlm beg plastic pink itu! Kak D bagi aku Cookies Choc Chip yg dibuatnya sendiri dan jugak sehelai shawl yg tersangatttttttttt lah cantik!!! Tak sempat lagi nak menggayakan nya.. harap2 raya nanti aku dpt bergorjes dgn fushia shawl yg blink2 tu! korang kalau beli shawl cantik tu leh contact Kak D ok!








Serius sedap choc chip air tangan kak D… ranggup… aku nie dah lah peminat cookies… this time before nak raya dah 3 balang kuih dah abis aku rembat! Ahahahah… so salah satu nya adelah kuih choc chip kak D nie hah! So kalau korang nak order leh order tahun depan keh!




Lepas jumpa Kak D.. aku & en.teman buat last shopping.. konon last lah.. tapi rasanya cam tak last lagi nie! Hahahaha…


Wednesday, July 23, 2014

Nasib Baik Aku Tak Kene Halau!

Semalam.. lepas kerja.. balik umah... mandi...  solat asar.. berbuka makan kurma & minum air anggur sahaja.. then terus solat maghrib... then siap2 terus keluar rumah utk ke KLCC!

Pegi KLCC bukan sebab shopping raya tapi nak gie buat cash on delivery (COD) my hijab peniti pin2it!  Ade blog reader dari Shah Alam sanggup menerjah ke KL malam tadi because nak beli pin2it!  Thank youuuuuuuuu... terharuuuuuuu nya kite!  Ye lah kalau nak buat postage memang dah tak sempat dah... kalau buat postage ngan pos laju hari nie 23 July, barang hanya akan dpt pada tangan penerima pada hari raya ketiga okk.. so that’s why semalam biler aku masih dpt order pin2it, aku dah remind sesiap... kalau aku buat postage hari nie.. kalau bernasib baik dpt lah sebelum raya.. kalau nasib tak baik waima memang dapat lepas raya lah gamaknya!  

Alhamdulillah ade yg tak kisah... still suruh proceed ngan postage.. but yet ade jugak yg tak sanggup nak terima pin2it on 3rd hari raya... hehehe.. takper... pilihan di tangan masing2... aku ingatkan ajer..! aku pun paham mesti korang nak bergaya gorjes ngan pin2it pada satu hari raya kan? Hehehe... tapi  kalau korang dpt pada 3 hari raya pun ok  lagi apa... sebab boleh pakai utk pergi open house pada hari raya ke-5, ke-6 dan seterusnya!  Open house kat KL nie lagi lahhhh... sebulan kekdahnya... so still korang sempat nak melaram ngan pin2it!  hihi...

So malam tadi, since nak buat COD kat KLCC, aku ngan en.teman decide utk berbuka kat Signature Food Court jer.. kalau makan2 kat umah nanti confirm lambat!  Elok jer sampai kat food court.. aku tengah order makanan.. blog reader yg nak beli pin tu pun sampai... dah ajak dia makan sekali ngan kiteorg.. tapi katanyer dia dah makan.. so aku belanja dia minum air jer lah.. while aku ngan en.teman melantak.. my blog reader sibuk dgn aktiviti memilih pin!  Slumber badak jer aku open table jual pin kat atas meja makan kat Signature Food Court tu.. sib baik tak kene halau ngan pak guard sbb buat penjualan secara takde permit! Huhuhu...

Well.. mulut aku mana boleh diam.. sambil makan sambil membebel gak! Ahaha... best jugak biler dpt jumpa blog readers nie... boleh berkenal-kenalan ngan lebih rapat dan jugak dpt  mengeratkan lagi tali silatulrahim!  So selesai aku makan.. maka selesai lah jugak blog reader aku memilih pin!  Alhamdulillah.. byk jugak dia borong pin aku malam tadi!  So biler nak pack kan pin utk dia... aramakkkkkkkkkkkkkk!!!!!! Terlupa nak bawak plastik bungkus pin! Huuuwwaaa.. acaner nak bungkus kan pin nie???

Waima en.teman ngan slumber badaknya gie kat kedai makanan yg dia beli makanan tu utk mintak satu plastik kecik... sekali biler ini yg dia dapat...



Amikkkkk... gasakkkkkkkkkkkkkkk ko situ!  Guna polisterin pun jadikkkkkkkkkkk okkk !  hahahaha...  en.teman nak mintak plastik bungkus makanan yg kecik2 tu jer.. sekali dia bagi polisterin... maybe dia ingat en.teman nak bungkus makanan yg dia beli kot! Hehe.. ok lah nie.. janji ade tempat nak letakkan pin2 gorjes aku nie.. serius skg nie tahap pelupa aku dah makin kronik laa.. rasa nak hantukk ajer kepala nie kat dinding tau.. sebab geram.. kejap2 pun aku leh lupa! Gggrrrrrrrrrr... tapi en.teman kata.. aku banyak sgt fikir.. pasal tu lah jadik camgitu! Hmmm.. maybe lah kot.. aku nie detail and perfectionist sgt orgnya.. so biler buat sesuatu memang akan fikir detail2 jugak.. so tu yg boleh membuatkan sel-sel kepala hotak aku dah makin susah nak berhubung dah skg nie!  Sobss.. sobss..

Walhal waktu sebelum keluar rumah, en.teman dah mention yg kene bawak plastic nak bungkus pin.. sudahnya dia lupa... aku pun lupa..!  takpe lah.. memang nak jadik scene kelakar malam tadi kekdahnya utk aku bungkus pin ngan polisterin... ahahha...



Nie lah dia my blog reader... Kak Wanghi yg datang dari Shah Alam.!  TQ so much kak for shopping with pin2it... nice meeting you last night!



Ade hikmah nya guna polisterin nie... kebetulan Kak Wanghi memborong pin2it dgn agak banyak.. so boleh lah  aku bubuh selambakkk pin di dalam nya!  Hihi..

Alhamdulillah... makin nak dekat raya.. makin ramai yg nak order pin!  Rezeki penghujung ramadhan... syukur... ade sedih sbb pin yg diaorg nak dah sold out... ade jugak yg sedih sebab pos laju tak leh courier before hari raya.. tu lah korang... sapa suruh lambat beli pin2it aku tuh! Muahahaha... ok sorry.. just kidding... takper... jgn sesedih yer.. pada korang yg tak dpt nak beli pin peniti yg aku jual tu skg... insyallah harap2 ade lah rezeki korang beli biler aku dah restock balik kesemua pin2 yg korang nak tu yer...  biler aku nak restock tu aku pun tak pasti sebab lepas raya aku akan busy utk my long vacation in this coming september!  So banyak urusan nak diselesaikan.. so kalau aku nak restock pun maybe by end of september sahaja!

So buat masa nie... hanya pin2 seperti di bawah nie sahaja yg masih available utk korang grab sebelum hari raya... itu pun korang perlu COD tau... tak leh nak buat postage lagi dah!   Area COD will be around Ampang sahaja yer... sorry aku tak dpt nak running jejauh skg ni sebab banyak bende tak settle lagi before aku nak bercuti raya nie...



Kalau ade di antara pin2 kat atas nie yg korang berkenan better beli selagi stock masih ade nie yer... bukan apa... based on my own experienced...  tak semua pin yg dah sold out aku boleh restock dari supplier.. coz terkadang supplier pun dah takde supply.. so tu yg terkadang aku tak dpt nak restock pin2 yg dah sold out tu!  So kalau korang nak COD korang boleh email aku kat pin2it.neenaanuar@gmail.com ya... last COD will be by tomorrow, 24th July!

Korang biler start cuti raya?? Tolong jgn comment kalau korang start cuti raya esok atau pun hari jumaat nie!  Kalau dah start cuti hari nie pun TOLONG JANGAN KOMEN! :p




Monday, July 21, 2014

Hadiah Hari Raya!





Semalam... anak bulu nie dok sibuk meneman aku ngan en.teman uruskan pembungkusan pin2it!  Tapi si bulu nie bukan boleh di biarkan dia lama2 meneman kiteorg buat kerja.. kang dari jadik peneman boleh bertukar menjadik pemusnah kekdahnya!  Ahahaha..



Gambar ni di ambil before aku buat packaging... After packaging.. Pin dah banyakkkkk susutttt.. So tinggal dah tak berapa nak byk stock lagi dah yg available.. So siapa yg dok bertangguh-tangguh nak beli hijab peniti pin ni sila jgn nak berlenggah lagi yer.. Sbb nanti bile aku kata pin dah sold out.. Time tu lah korang dok meroyann kat aku.. Kata ... "Alahhhhh!! Sedihnyaa!!" Haaa.. Tu yg akak gonjeng Sedihh dan tak leh nak dengar tu!!  



Alhamdulillah.. awal pagi tadi abg saya yg handsome lagi macho nie dah pun buat buat postage utk korang yg order peniti hijab pin2it!  Sib baik lah counter pos laju kat LRT Ampang tu bukak awal pagi.. so dpt lah jugak kami settlekan urusan postage awal!  Kalau nak harapkan lepas kerja takot terkejar-kejar pulak and silap haribulan kang... tetiba counter tutup.. dah satu masalah pulak lagi!

Again thank you so much to all of you yg sudi beli peniti hijab pin from pin2it by neenaanuar... insyallah korang dpt lah bergaya di hari raya nanti ngan pin2 yg comel lagi gorjes tu...  in fact masih ade yg nak booking pin aku secara last minit!  Yer yer.. sila lah buat order sebelum pukul 10 malam nie yer...  and payment must be made before 12 midnight yea!  Ini adelah last order yg aku terima before hari raya... kalau korang nak order esok ke lusa ker boleh jer.. aku still terima.. tapiii.. aku tak jamin yer pin korang boleh sampai before hari raya... sebabnya pos laju kata kalau nak terima barang before hari raya... barang perlu di poskan latest by tomorrow, 22nd July..!

So utk korang yg nak order secara last minit nie... make sure korang dah duduk depan PC untuk buat online transaction or depan atm machine utk buat payment yea.. jgn lenggah2 tau sbb pin di jual secara first come first serve basis.. siapa cepat dia dapat!



At this moment ini sahaja pin yg masih available utk korang shopping secara tersangat lah last minit today yea! 





Oh yea... nie nak share ngan korang.. in case ade yg teringin nak bagi hadiah di hari raya mak korang ke.. adik beradik korang ker.. sepupu sepapat korang korang... kengkawan korang yg jauh di mata tapi dekat di hati ker.... korang boleh hadiahkan pin-pin gorjes dari pin2it nie utk mereka yg tersayang di hari raya nie yer... Sebab aku dah ade permintaan dari customer pin2it utk buat pakej hadiah hari raya... so I’ve came out with this type of packaging...

Suke takkk?? Tak suker sudah! Ahahaha... kalau suker sile bayar additional RM3.00 tuk kotak dan wordings yg comel sebegitu rupa ok! Hihi...

Ok lah... jgn tunggu lagi.. cepatttttttttt email aku kat pin2it.neenaanuar@gmail.com utk purchase your peniti hijab pin ya!


Korang tak nak nampak terlebih keceriaaan di pagi hari raya macam akak dlm gambar ni ke?? Dia pakai silver big Chanel peniti pin tu tau! And pin tu masih lagi available skg ni! Hehehee.. 

*kiss*





Friday, July 18, 2014

Tetiba jer rasa Pening… Dan Nak Pitam!



Rasa macam kene serang ngan ikan pirana.. tu baru sehelai.. ade lagi berhelai-helai! Huhu.. Terkadang dah bosan ngan cara dunia IT.. so guna cara traditional camgini pun best gak… best skit main conteng2…


Anyway, esok last day utk korang order pin peniti pin2it yea! So sesapa yg kot terlepas pandang… leh order lagi skg nie… Insyallah, aku akan buat postage pada hari ahad nie.. so please place your order secepat mungkin yea! Sekali lagi aku ingatkan kalau korang nak bergaya dgn pin gorjes dari pin2it.. make sure korang purchase before hari ahad nie tau.. sbb pos laju close counter tuk penghantaran sebelum hari raya pada hari selasa akan datang nie..! So sapa lambat order.. nasib lah yer! Hihi..






Macam mana nak order? Please email me at pin2it.neenaanuar@gmail.com

Thank you!

Thursday, July 17, 2014

LAST ORDER BEFORE HARI RAYA ~ Siapa Tak Beli Hijab Pin Hari Raya dari Pin2it Nie Rugi Sebab…

Ok.. seperti yg di janjikan.. hari nie aku akan update kesemua stock pin yg aku ade skg nie utk korang purchase before hari raya! Sorry aku tahu agak lambat utk aku update.. nak buat camner.. pin aku baru dpt collect dari supplier malam tadi… mau tak kelam kelibut nak update jugak utk hari nie!

Ade beberapa item pin yg aku dpt RESTOCK… antara pin yg paling menjadi kegilaan ramai adelah pin Chanel yg bersaiz besar… lama giler aku cuba restock pin nie tak dpt2… tup2 dpt jugak before raya nie.. so sesapa yg sebelum nie dok pm aku tanyer pin chanel yg besauu tu korang boleh lah beli skg nie… kalau tak beli rugi! tu jer aku nak ckp! Haha..

Then ade jugak beberapa pin NEW COLLECTIONS yg berjaya aku sambar dari supplier semalam… so korang boleh lah mencuci mata skg nie.. jgn cuci mata jer.. cuci poket tu sekali utk aku! Muahahahaha…

Ok lah malas nak bebel banyak2 lagi.. please enjoy your shopping with pin2it yea!


Jr. Butterfly



Lacey Love



Hello Kitty



Red Chanel



Fushia Lips



Silver Eiffel Tower



Eiffel Black Bow




Silver Chanel (Big) 7630



Gold Chanel (Big) 7635




Gold Love 7652


Gold Mickey Ring 7654


Gold Mickey 7658


Soft Pink Chanel 7705


Blue Chanel 7706


Silver Lips 7724


2) Silver Diamond LV


JC Crown


Gold Chanel


Aku terpaksa gak update secara kelam kelibut hari nie sebabnya urusan pos laju akan berakhir pada 22hb July nie i.e. hari Selasa akan datang.. so CUT OFF DATE utk shopping with pin2it adelah by this Sunday 20hb July 2014! Kalau korang nak bergaya di hari raya nie dgn hijab pin dari pin2it, please purchase your favorite pin as soon as possible yea! Aku akan buat postage pada hari Isnin 21 July.. so please email me at pin2it.neenaanuar@gmail.com by this Sunday tau! Order yg masuk pada 21st July aku akan terima cumanya aku tak janji biler korang boleh dpt pin korang tu.. aku hanya akan buat postage as and when biler berkesempatan sahaja!


Then kalau korang purchase sepantas kilat skg nie.. aku ade small token appreciation utk korang 30 org customer terawal!


Untitled


Aku akan hadiahkan 8 keping sampul duit raya dari Maybank nie utk 30 customer yg buat payment terawal ok.. kirenya setiap customer akan dpt 1 paket (ade 8 keping di dalam nya) sampul duit raya.. kalau kot yg kata elehh.. sampul aje? Duit nya takde? Hok alohhh… kite tak sampai hati nak bagi korang sorang seringgit as duit raya! Ahahahaa… so sampul tu jer yg kite sampai hati setakat hari nie! So harap korang sudi lah menerima nya ya! Hahahahaha…

Dan lagi satu aku nak ingatkan.. kalau korang dah terima aku punyer order & payment details.. kalau boleh buat payment secepat mungkin yea.. sbb aku tak leh nak hold item korang lama2 sbb aku jual as first come first serve basis.. so sapa bayar dulu.. dia lah yg akan miliki pin itu! Kalau lambat bayar… pin yg korang nak tu dah tak available… jgn salah kan akak gonjeng ek! Heeeeeee…

Happy shopping guys!

*kiss*

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails