COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Thursday, April 24, 2014

Lepas Makan Aku Terbang!


Lepas buat aktiviti Peak Into Paradise, kiteorg terus ke tempat makan utk breakfast! Dah jalan setengah mati.. so mesti lah laparr! Eh.. acaner nak kurus nie? Ahahaha.. lantak laaa… bedal kan aje! :p

IMG_4668 copy
Cuci tangan dulu… wwwwwwwwuuuuuuuuuuuuu… sejukkkkkkkkkkk!!!!!!!!!!

IMG_4673 copy
En.teman cam biasa kalau ade nasik lemak mesti bedal nasik lemak!


IMG_4682 copy
Aku bedal ubi kayu ngan gula Melaka nie! Perrrggghhh!! Sedap nak mampoosssssss weii! Serious dah lama gilak aku tak makan ubi kayu.. nak buat sendiri kat rumah malas.. ahaha.. walhal bukan susah pun… just rebus then makan ngan gula Melaka.. oh.. kene buat sendiri lepas nie kat umah! Tetiba teringat pulak kat ubi nyior arwah mak aku! Uhukkk.. uhukkk.. oh yg satu sebelah tu mini lempeng makan ngan kelapa.. ok lah not bad gak rasa dia!

IMG_4685 copy
Serious layannn abis breakfast kat tepi sungai camgini! And aku bedal ubi kayu with gula Melaka tu berpinggan-pinggan kekdahnya! ahaha..

IMG_4686 copy
Tengah sedap2 breakfast.. dtg staff Tanah Aina serah guess book nie!

IMG_4689 copy
So apa lagi.. titah ucapan pun di riwayat kan lah kat dlm buku nie! Hehhe..

IMG_4695 copy
Panjang titah ucapan aku tuu.. sampai en.teman boring laa menunggu… ahahaha…

IMG_4717 copy
Ok.. dah settle with breakfast.. now jom kite buat aktiviti seterusnya!

IMG_4667 copy
Yerrr.. ahkak gonjeng nak buat aktiviti Flying Fox you ollz!

IMG_4720 copy
Sebelum ke platform Flying Fox.. kite kene pakai alat2 keselamatan!

IMG_4724 copy
Sib baik ade staff perempuan.. kalau semua staff lelaki… pikir patploh kali jugak ahkak nak buat aktiviti nie! Hehehe…

IMG_4727 copy
Bersemangat niee!

IMG_4730 copy
Bertambah bebanan yg perlu di pikul! Tu yg muke berubah tu! ahaha..

IMG_4734 copy
Ecececeecee… comey tak ahkak gonjeng? Ok now I’m ready to flyyyyyyyyyyyyyyyyyyy!



IMG_4741 copy
Kiteorg kene mendaki utk ke platform Flying Fox.. nampak tak ade org kat atas sana nunnnn…

IMG_4744 copy+
En.teman dah get ready tunggu kat bawah utk amik gambar aku berterbangan!

IMG_4761 copy
Ok.. jaga2 you olzz… nampak tak ahkak gonjeng dah get ready nak terbang tu? pakai baju merah.. confirm jelas kelihatan di situ! Ahahaha…

IMG_4767 copy

IMG_4770 copy

IMG_4774 copy

IMG_4775 copy
Hahahahaa.. adoiiii laaa.. mula2 jer budget straight… biler dah makin nak sampai ke bawah…. Makin menyengett aku kekdahnya! memang dasar sengettt lah aku nie!



IMG_4778 copy

IMG_4781 copy

IMG_4782 copy

Kalau ikutkan hati nak naik lagi dan lagi… tapi disebabkan setiap terbangan Flying Fox nie berbayar.. so tak koser aku nak bayar over and over again! Harga dia kalau tak salah sekali terbang around RM10 ke RM 20 camgitu.. tak berapa nak ingat lah… As for en.teman cam biasa lah.. dia kan ade masalah fobia pada ketinggian.. so dia tak buat lah aktiviti nie…

So what’s our next activities? Tungguuuuu entry seterusnya ya! :D


Dapat First Birthday Gift from My Beloved Reader!





Terharu tau… bile ade yg sudi hadiah kan something utk kite disaat kite tak kenal secara in person pun org yg bagi hadiah nie kat kite! 



Betapa indah nya dunia blogging… hanya melalui saluran alam maya.. we can really love each other… we care for each other.. and we sincere to each other! 


Alhamdulillah.. Thank you so much my beloved readers!  Especially for Nadia who gave me this Shaklee Membership ID!  Lepas nie aku boleh beli product Shaklee pada harga members yg mana ia lebih murah berbanding harga pasaran… Thank you Nadia.. semoga anda dimurahkan rezeki dan berjaya di dunia dan akhirat hendaknya! Aminn…


And to the rest of my beloved readers.. walaupun korang tak bagi aku hadiah… jgn risau... aku tetappp sayang korang!  Tapi kalau korang nak bagi aku hadiah.. kecik tapak tangan.. satu dunia nie aku tadahkan!  Muahahaha…. 


So korang tak nak bagi aku hadiah ke? :p 

Wednesday, April 23, 2014

Kalau Nak Kurus Boleh Buat Aktiviti Peak Into Paradise di Tanah Aina Farrah Soraya Resort Ni!


Hola! Marilah kite sambung kembali cerita percutian adventure di Tanah Aina nie! Bila nak abis?? Ahkak takot nak bagi jawapan sbb ahkak sedang berusaha keras nak abiskan cerita nie secepat yg mungkin…! Ahahaha…

Second day kat tanah aina… lepas subuh tak tido balik sebab kiteorg nak join aktiviti Peak Into Paradise! Ok, jom tengok macam mana lah gaya dan rupa aktiviti yg boleh membakar lemak dgn cepat sekali ni! Hihi..

IMG_4619 copy
Aktiviti nie adelah aktiviti memanjat bukit! And for your info, ini lah dia laluan yg kiteorg lalui pada malam tadi sewaktu melakukan aktiviti Save Our Rainforest Night Walk!

IMG_4621 copy
Malam hari kiteorg tak di galakkan menaiki anak tangga 90 darjah nie.. sbb gelap tak nampak… so di pagi hari nie kiteorg di berikan pilihan sama ade nak lalui jalan denai bukit atau pun nak panjat anak tangga yg meninggi nie! Aku ngan en.teman sukakan cabaran.. so kiteorg pilih nak mendaki anak tangga nie!

IMG_4626 copy
Giler tak sanggapppp???? Nak rasa nak pitammm okkk.. ahahah.. dah lah tak buat stretching… suka hati jer panjat tangga yg tinggi nie… ahaha..

IMG_4627 copy
YESSss lahhh! I did it!!

IMG_4628 copy
Walauupunnnnnnnnnn semputtttt! Ahahaha… staff Tanah Aina tu cool jerrr.. ye lah kalau dah tiap2 hari kerja dia dok bawak guest panjat bukit nie.. mau dia tak cool?

IMG_4629 copy
Ok ok.. kiteorg pasangan yg cool.. tak semput banyak pun.. semput skitttttttttttttt jerrrrrrrrrrrr! *padahalllllllllllllll*

IMG_4631 copy
Ini lah dia permandangan yg kami dpt lihat selepas membuat pendakian anak tangga selama 5 minit!


IMG_4640 copy
Subhanallah… itu jer yg mampu diucapkan!

IMG_4641 copy
Kalau cuaca cerah.. memang boleh nampak matahari terbit kat sini!

IMG_4644 copy
But unfortunately we missed the sunrise session sebab matahari tak timbul-timbul atas faktor cuaca mendung dan hujan pada malam tadi!

IMG_4637 copy
Tapi kami semua tetap enjoy utk menikmati permandangan yg cukup indah di sini! Tak rugi pun panjat anak tangga yg meninggi tadi!

IMG_4639 copy
Ini lah dia tempat yg kiteorg dok lepak malam tadi waktu aktiviti Night Walk! Tempat yg sama tapi permandangan siang dan malam adelah berbeza!


IMG_4636 copy
Nampak tak ade tikar tersorok kat bawah tempat duduk tu? Haa.. tikar tu boleh digunakan sewaktu aktiviti night walk… kite bentang tikar atas tempat duduk tu… then kite boleh baring sambil mengadap ke langit! Kan aku dah cerita in my previous entry yg kalau kite dtg musim bulan terang, kite boleh nampak bulan dan jugak bintang2 berkerlipan di atas langit! So itu lah purpose tikar tu di letakkan.. kite boleh baring sambil mengadap direct ke langit!

IMG_4659 copy
Sebelum balik.. jom posing2 dulu!

IMG_4661 copy
Jangan bluuuekkk pleaseeeeeee! :p

IMG_4663 copy
After almost 1 hour kiteorg kat atas sana… ini aje lah view sunrise yg paling menarik yg kiteorg dpt lihat! Jadi laaa…

IMG_4665 copy
Waktu balik kiteorg takot pulak nak turun anak tangga yg 90 darjah tu.. rasa macam turun cerun menjunam! Dah lah takde handrail! Kalau tergolek dok kang saja aje.. ahaha.. So kite ikut jalan denai bukit aje lah yer..

IMG_4666 copy
Yeay.. dah dekat nak sampai resort dah!

IMG_4658 copy
Yesss.. Yang pasti kami berdua telah pun mendapat penyakit free dgn aktiviti ini.. .iaitu sakit otot kaki! Huuuwwwaaaaaaaaa!!!!

Tapi rasa sakit kaki tu dpt on the next day lah.. waktu nak balik ke KL.. ahaha… oh ya.. lagi satu yg aku dpt selain dari sakit kaki adelah aku dpt kurangkan berat badan… rasanya aku lost weight around 1.5kg kot! Ahahaha.. ini aku sukeeeeee…. So kalau korang nak kurus… jgn lepaskan peluang utk buat aktiviti night walk and peak into paradise nie yer! Hehehe…

Ok lepas pada aktiviti Peak Into Paradise nie.. aku ade buat lagi satu aktviti di pagi hari… so check it out in my next entry yea! :)



Tuesday, April 22, 2014

Aku Dah Renew Passport… So Ke Manakah Destinasi Yang Akan Aku Tuju?

Hari Sabtu baru nie aku gie buat urusan rasmi di UTC Pudu Sentral! Kebetulan aku nak kene renew lesen memandu dan jugak nak kene renew passport!

Last aku renew passport was in 2012! Dlm masa dua tahun tak sangka pulak aku rupanya dah banyak giler perubahan telah pun berlaku utk buat urusan permohanan passport nie! Hari Jumaat lepas kerja aku singgah Ampang Point utk amik gambar passport kat FotoZoom… kengkonon nak budget efficient laa.. tak nak rushing amik gambar kat UTC pada pagi sabtu keesokkan hari nya! Aku main semangat aku nak amik gambar passport okk.. ye lah nie first time nak amik gambar versi berhijab! So kengkonon nak budget hot lah dlm gambar passport… sekali lepas 20 min utk aku dtg collect gambar aku kat FotoZoom… yaaa ampunnn… gonjeng tahap babun output nya!! Sumpah rasa nak pitammm tengok gambar aku sendiri!
Kualiti memang tahap *&%#@#%^&%@~!!@$^& okkkk… Aku tahu lah aku ni hitam… ko tak yah lah menambahkan lagi tahap kehitaman aku tu! lepas tu gambar contrast gilerrrr! Then gambar blue and muke aku jadik pecah-pecah! Helooo.. ini bini photographer tau! Kalau kot yer pun ko nak buat muke aku jadik buruk… ko jgn lah charge sampai RM15 utk 8 pcs! Charge seringgit satu aje dah lah! Ggrrrrrrrr!!!!

Aku tak amik gambar yg kiteorg snap tu… kiteorg reject gambar passport tu sebab quality dia terlalu teruk.. and nasib baik lah budak2 yg keje kat FotoZoom tu tak banyak songgeh… diaorg ok kan aje.. and pulangkan balik duit kiteorg! Kalau dia banyak songgeh.. siap dia.. en.teman tak payah bersuara sebab aku pulak yg akan bersuara… mula2 aku memang biarkan en.teman jer yg uruskan.. aku just stand by kat belakang.... sib baik en.teman dpt settle cara gorjes.. kalau tak.. ah kak gonjeng akan take over the next scene gituu! Muahaha…

Agak frust bile gambar passport tak menjadi.. tetiba teringat yg UTC bukak sampai kol 10 malam.. so budget macam nak gie terjah UTC malam tu jugak utk buat passport… then aku up status kat FB tanyer kot2 boleh lagi ke dpt nombor utk buat passport kat UTC.. dari feeback yg aku dpt katanya nombor sampai kol 8 malam aje.. hmmm.. tak sempat kalau aku nak pi terjah malam jumaat tu jugak… kang penat aje pegi tetiba nombor giliran dah abis!

Lepas tu ramai jugak yg bagi feedback kata gambar passport skg nie tak yah amik kat kedai gambar sebab gambar kite akan di ambil oleh pihak jabatan imigresen! Waa.. serious? pastu siap ade yg bagi tahu aku kata jgn pakai tudung colour2.. pakai warna hitam sudah.. sebab kalau pakai tudung warna warni.. nanti pihak imigresen akan bagi kite pakai tudung yg diaorg sediakan! Whatttttttt?? Tak nakk aaaa… ahahaha.. sib baik lah ade yg baik hati dok roger kat aku pasal info2 nie.. kalau tak.. aku memang dah budget nak pakai tudung warna furfel dah kekdahnya! hehehe.

Then malam tu bile fikir2 balik.. ade hikmah nya FotoZoom tu buat haru kat gambar aku tu… selamat duit aku dari lesap duit camgitu ajee sebab dah tentu2 imigresen tak terima gambar yg kite amik sendiri tu! huhuhhu… So on the next day aku pun pegi ke UTC Sentul utk buat passport dan jugak lesen… pakai tudung instant soft awning sesiap!

Untitled
#OOTD lah sgttt! :p

Aku sampai UTC Pudu around 9:20 pagi.. perrghhh.. que panjang gilozz!! memang ramai giler org dah beratur kat pintu imigresen! Hmmm.. Nak tak nak terpaksa lah jugak kiteorg que utk dptkan nombor giliran… susah jugak hati aku kot2 nombor giliran akan abis bile tibanya waktu kiteorg nak amik nombor…. Alhamdulillah… ade jugak rezeki buat kami.. nombor kiteorg 1224 & 1225.. nombor yg appear kat screen waktu tu baru 1039! Huuwwwwaaaaaaaaaaa… 185 org lagi on que! Mamposs nak menunggu giliran camgini! Huk. Huk.. tapi nak wat camne.. nak tak nak terpaksa lah jugak gagah kan diri menunggu giliran kami! Aku dah budget memang kene berkampung kat UTC seharian lah kekdahnya!

Since aku nak kene buat lesen.. so lepas dpt nombor giliran buat passport.. aku gie amik nombor giliran buat lesen pulak! Sib baik jabatan imigresen & JPJ sebelah menyebelah aje! Nombor giliran kat JPJ tak lah seteruk cam kat imigresen.. dlm menanti giliran around puluh2 org aje laaa.. so sementara nak tunggu nombor giliran aku… sempat lah aku pegi amik gambar lesen kat kedai gambar kat dlm UTC tu! katanya kalau kat office JPJ yg lain macam kat Maju Junction, kite tak yah susah2 nak amik gambar sendiri sebab kat JPJ tu jugak diaorg akan amikkan gambar kite just like kite nak buat passport! Tapi kat UTC Pudu nie, office JPJ nie takde system camera lah pulakk.. so nak tak nak terpaksa lah kite gie amik gambar kite sendiri kat kedai gambar!

Buat lesen memang cepat giler.. dlm masa satu jam kite dah leh dpt dah lesen baru kite! And skg punyer lesen baru macam IC tau…

Untitled
Gambar aku sikit punyer gorjesssssssss… biler dpt kat JPJ.. abis gonjeng rupa aku kat dlm lesen tu! abis kembang semambang jadik nyer! Saja ehh suke tengok aku gemuk?? Grrrrrrrrrr!!!! Tapi sib baik lah en.teman pandai amik hati aku.. dia kata aku nampak muda remaja.. cam budak sekolah berumur 12 tahun! Kahhhhhh!

Lepas nie kalau nak amik gambar lesen, tak yah gie FotoZoom lagi dah.. gie jer amik gambar kat kedai gambar dlm UTC.. harga baru RM12 ok! Harga lagi murah dari FotoZoom.. and quality gambar pun beribu-ribu kali ganda terbaekk dari FotoZoom!

Selesai amik urusan kat JPJ, kiteorg gie makan kat food court UTC! Kiteorg tak sempat lunch.. so kiteorg brunch kana je sekali gus! Pukul 11 pagi kiteorg makan nasi lauk masak lomak cili api dengan ikan pari! Oh sedap nyaa… ahaha.. lepas tu dah tak tahu nak buat apa.. ikutkan hati memang nak keluar dari UTC tu.. kengkonon nak gie jejalan ke KLCC ke… Sogo ker… tapi hati aku tak tenang lah pulak rasanya nak tinggalkan UTC tu.. takot tetiba cepat pulak process org buat passport.. tup2 kang dah sampai ke giliran kiteorg pulak! Aku tak kuasa nak serabut perot bile berada kat tempat lain kang... kepala hotak asyik laaaa memikirkan.. ehh.. dah ke belum? Dah ke belum giliran aku nie? Ahaha… so end up aku ngan en.teman decide just to stay kat UTC aje lah.. kiteorg budget giliran kiteorg dlm kol 5 petang.. and memang betol.. around 4 petang baru lah tiba giliran kiteorg utk buat passport!

Untitled

Ni aku nak pesan.. kalau korang nak buat gambar passport.. lepas nie tak payah lah berangan nak mekap warna warni… nak pakai tudung lip lap lip lap sebab kesudahannya gambar passport sekarang nie adelah berkonsepkan warna hitam putih okkkkkk… so ko tepek lah color apa pun akhrinya ia takkan kelihatan! Huhuhu.. macam aku takde lah make up tebal… aku make up biasa2 macam aku pegi keje jer… tepek bedak, blusher and pakai mascara! Lipstick aje lah aku tepek color furfel finkyy yg agak terang.. sekali keluar gambar.. nah amik kau.. hitam putih kehidupan aje dah kesudahan nya! Muahaha… ini memang surprise.. aku tak tahu pun yg gambar akan berkonsepkan hitam putih dah sekarang nie! And then tang tudung.. korang jgn nak memain yer… the best tudung to wear waktu amik gambar passport adelah tudung Syria! Ko nampak tak gambar aku tu macam mana rupanya? Dari tudung original aku yg berkonseptkan soft awning… end up dah jadik macam tudung Syria okk.. waktu nak amik gambar tu, pegawai imigresen tu akan suruh kite tarikkan tudung kite ke belakang lagi.. lagi.. dan lagi.. sampai lah nampak jelas kedua-dua sudut kiri dan kanan kening kite! Maka pengakhiran nya muka yg timbul dlm passport aku adelah bolat semambang! Ggggggrrrrrrrrrr!

Suke tak suke kene suka kan jugak lah kan… janji aku ade passport! Ahaha… Anyway, bagus jugak ade UTC nie.. memang convenience utk buat urusan2 rasmi dlm masa satu hari.. lagi2 pulak ia nya dibukak setiap hari sehingga jam 10 malam! Tapi kalau nak buat passport jgn pulak ko dtg lewat petang or malam yer.. biasanya nombor pagi2 tu dah abis... mac am aku hari tu.. around pukul 10 pagi rasanya nombor dah abis dah.! So kalau nak buat passport nak2 pulak kalau di waktu hujung minggu better korang gie pagi2 lah!

Happy sgt dgn collection passport & lesen aku kali nie! Ini lah collection pertama aku dlm personality berhijab! Alhamdulillah… tinggal satu aje lagi document peribadi yg perlu aku tukar kepada personaliti berhijab iaitu kad pengenalan aku! Aku nak tukar IC biler dpt alamat baru nanti..

So sebab apa aku renew passport aku nie? Harus lah aku renew sebab passport lama aku dah tamat tempoh.. dan itu bermakna aku nak gie overseas lagi utk tahun nie! Ahahaha… ade 3 negara yg akan aku visit this year.. insyallah semoga di permudahkan segala urusan perjalanan ini hendaknya.. Amin! :)


Monday, April 21, 2014

Dress Collection By Dewi Laut!



*STICKY POST... PLEASE SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY!*


Dah dekat hujung bulan nie... aku nak share ngan korang satu kedai online yg boleh korang look see look utk shopping nanti! hehehe... online shop nie ade jual banyak dress collection!  antara collection yg menarik minat aku adelah...

Jubah Bollywood nie!  cantik2 kan collection dia.. harga uk semenanjung malaysia (SM) RM95.00 dan utk Sabah Sarawak (SS) adelah  RM105!  ianya dtg dlm pelbagai saiz... bermula dari XS sampilah ke 4XL!



Then ade jugak collection Baju Kurung Moden Chiffon Bersulam RM140.00 SM / RM150.00 SS ( saiz XS - XL)



Kalau minat utk miliki Baju Kurung Moden Corak Print camgini... harganya RM75 SM / RM80 SS ( saiz XS - XL)



bagi ibu mengandung pun ade.. boleh miliki Baju Mengandung free saiz nie pada harga RM85 sahaja!



oh utk golongan wanita yg bersaiz comel pun boleh shopping kat online shop nie.. sebab ade baju Plus Size Kaftan yg cantik2 camgini... harga RM85 (SM) / RM95 (SS)... Saiz 40 - saiz 50



kalau korang nak tambah collection tudung boleh jugak... just dptkan Tudung Half Moon nie.. harga sehelai RM60.00 (SM ) / RM65 (SS)

Ok kat bawah nie ade beberapa lagi collection yg terdapat di online shop nie!








So let's check out FB online shop Dress Collection by Dewi Laut nie!  korang boleh cuci mata and terus shopping kat situ... korang boleh jugak check out blog Dress Collection By Dewi Laut nie ye!

Korang boleh contact Juni melalui PM/WHATSAPP : 0172231416

Happy shopping you olllz! :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails