COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Friday, September 4, 2015

Sedih… Hampir 2 Bulan AnnZee Warded kat Klinik.!


Rinduu nyaaa kat anak bulu kami nie.. Annzee kene warded.. dah almost 2 monthss dia takde kat umah! :(  

 

Annzee kene bad infections kat bahagian telor dia… dia nie ganas sangat tauu.. kalau kat dlm rumah tu mengelenjattt jer kerja nyaa.. tak reti duduk diam.. kalau berlari siap boleh driftttttttt!!!! Mana lah tak lukaaa!!  Buassssss nyerrr bukan main.. kengkadang dah macam mak lampirr aku jeritkan anak jantan sekor nie!

 

Kiteorg kalau pegi keje, memang akan kurung dia dlm cage… balik keje baru keluarkan dari cage.. tu yg dia agaknya stress kene kurung sewaktu kiteorg pegi keje.. so bile dpt keluar cage.. tu yg dia bantai main drifttt dlm rumah sampai pecah telorrr… bile dah luka… waktu kiteorg pegi keje.. dia bantai tido dlm tempat berak dia yg ade dlm cage.. biasanya dia tido time dia belum berak lagi.. pasir tu takde najis dia.. but yet… pasir tu ade bakteria lah kan.. sbb dah sah2 pasir tu tempat dia berak!


  

 

Tetiap pagi before kiteorg pegi kerja memang en.teman akan bersihkan tempat berak dia tu… so bile pasir tu dah cantik di bersihkan.. dia pegi bantai buat tempat tu as tempat tido dia!  selalu gak dia kantoi ngan ibu ngan ayah… kiteorg balik umah petang lepas kerja.. dia tengah sedap tido dlm tempat berak dia tu!  eeiii.. Aku memang gerammm ngan anak bulu jantan sekor nie.. ade sekor pun aku dah rasa macam nak pitamm.. aku tak leh bayangkan macam mana org yg bela anak bulu berekor-ekor banyak nya tu.. memang sumpah aku salute!

 

Doktor ckp luka dia susah nak baik sebab pasir tempat berak dia tu still ade bakteria… so kulat2 tu yg membiak kat tempat luka dia… asalnya sebelum kene warded.. kiteorg dah bawak pegi klinik just utk amik ubat.. doctor bagi ubat sapu.. bile kite sapu.. dia bantai jilaatt lah pulakkk.. aterrr macam mana nak baik luka dia tu sebab dia keep on jilat kan?

 

So doctor terpaksa pakai kan dia collar plastik macam kat dlm gambar kat atas tadi tu… tujuan collar tu di pakai bagi menghalang dia jilat luka dia tu… lepas pakai collar tu kiteorg still jaga dia kat rumah…. Pegi keje memang kene kurung dia dlm cage sebab nya dia terlalu buas.. so aku ngan en.teman tak confident nak lepaskan dia bebas dlm umah tu… mau segala wayar computer, TV, pinggan mangkuk kat dapur dia kasik porak perandaa.. oh mak kau tak sanggup nak tengok adegan tu semua annzee ooiii… 

 

Kalau ikutkan memang tak sampai hati nak kurung dia waktu kiteorg pegi keje.. tapi ibu ngan ayah nie takde choice lah anakkk ooiiii.. end up memang terpaksa kurung Annzee sewaktu tempoh kami pegi  bekerja.. tu yg agaknya dia bantai mogok.. tunjuk perasaan.. dia pi bantai tido dlm tempat berak!  Pagi kiteorg dah sapu ubat kat tempat luka dia tu.. balik keje tengok telor dia yg ade ubat tu penuhhhhh ngan pasirrrrrrrrrr pulak dahhh.. huuuwaaaaaaa.. macam mana nak baikkkkkkkkk luka dia kalau gaya giniiii???? and luka tu makin hari makin teruk walaupun dia tak jilat… T____T

 

End up en.teman decide nak warded kan dia jerk at klinik haiwan… Doktor pun suggest sebab kat rumah takde org nak tengok kan dia… so better dia duduk kat klinik sampai luka dia baik… yg membawak sampai dua bulan tu sebab doctor kata luka dia tu bahaya jugak boleh berjangkit dgn manusia & kalau dia biarkan annzee pun boleh matii.. adoii.. so nak tak nak memang ngan berat hati kiteorg terpaksa jugak biar kan AnnZee duduk kat klinik tu till today!  Minggu depan maybe dah boleh amik dia… hari tu pegi visit dia kat klinik nampak luka dia dah baik dah.. doctor pun ckp yg luka dia makin sembuh.. and dia punyer selera makan pun bagus.. meaning dia sihat!

 

Lepas nie doctor suggest kat kiteorg utk pakai pasir jenis Kristal sebab jenis tu dia tak keep bakteria sgt macam pasir kayu ataupun yg berbatu tuu...  haihhh.. annzee nie high maintenance macam ibunya jugak kata si ayah! Bluekkk!!!!

 

Lagi sakit hati bile ayah AnnZee kata.. “AnnZee pun nak rasa duit kite jugak ibu… sekali sekala AnnZee pun teringin nak belasah duit ayah ngan ibu!’  haihhh.. memang rasa nak nangis bile tengok bill nya nanti.. mana tak nya.. sehari RM50.. kalau dah dekat 2 bulan nie Ibu dah boleh beli beg Coach lah AnnZee oiiiiiiiiiiiiiiii!!!! *berair bijik mata*

 

Mungkin pada org yg bukan pencinta kucing ataupun tak penah rasa kasih sayang dengan binatang peliharaan… mesti tak tahu apa yg pencinta-pencinta kucing nie rasa! Maybe ade yg mencebik dan mencemuh… gilerrr banyar ribu2 just utk binatang????? Well… susah nak ckp kalau org takde rasa kasih sayang dgn binatang.. nak2 pulak dgn binatang kesayangan Nabi nie!

 

Aku dulu asalnya bukan pencita haiwan.. aku bela AnnZee pun sebab en.teman yg pencinta kucing sangat2.. tapi bile aku sendiri dah mula jebakkan diri by having my own pet.. oh yaa… I really can feel it!  Rasa kasih sayang tu sama jer macam mana kite sayang ngan ahli keluarga kite.. sepanjang ketiadaan AnnZee kat umah.. memang terasa sgt2 kehilangan dia… skg baru aku tahu macam mana perasaan org mati kucing kesayangan.. memang diaorg boleh menangis macam mati ahli keluarga sendiri!

 

In fact dlm dunia skg nie, terkadang aku rasa lebih baik berkasih sayang dengan binatang daripada berkasih sayang dgn manusia yg takde hati dan perasaan.. lagi teruk bile manusia tak reti menghargai dan bersyukur atas nikmat pertolongan yg kite berikan pada mereka… kite tolong pun dikatanya kite tak pernah tolong mereka!  Kite bagi lah bantuan sebanyak mana pun pada mereka, tetapi mereka tanpa rasa bersalah boleh mengatakan org yg telah banyak membantu mereka itu tidak pernah membantu mereka!  Manusia mcm ini memang wujud dan aku sendiri mengalaminya…  so that’s why aku kata lebih baik sayang binatang dari sayang manusia sebab sekurang-kurangnya binatang turut boleh mendoakan yg baik2 buat kite!

 

 

Sesungguhnya nikmat Allah itu sgt besar… disaat kite berbuat baik dan berjasa dgn haiwan.. insyallah Allah akan berikan nikmat rezeki yg lebih berlipat-lipat ganda kepada diri kite! 


  

Ibu sayang sangat kat Annzee!!

Thursday, September 3, 2015

My Wonderful Anniversary Journey to New Zealand – Day 7 @ Best Giler Aktiviti Jet Shotover Ni!


Bandar Queenstown adelah bandar yg penuh dengan aktiviti-aktiviti extreme! Macam-macam aktiviti yg boleh kite lakukan sewaktu bercuti di bandar queenstown nie… aktiviti yg paling famous kalau dtg ke queenstown new Zealand nie dah semestinya aktiviti buggy jumping!


Well… seganass ganas aku… seAdventure aku… seExtreme aku.. idak lah aku sanggup buat buggy jumping tu! ahahaa.. and non of us pun berani buat aktiviti bak nak terkeluar isi & usus perot tu! hehehe.. so on our 3rd day di bandar queestown, we all buat satu aktiviti yg tak berapa nak extreme lah kalau nak dibandingkan ngan buggy jumping tuu…


1-IMG_2145 copy

Yup.. kiteorg decide tuk buat aktiviti Jet Shotover nie! oh btw abaikan aje baju yg sama aku pakai ngan baju semalam nya! Well tempat sejukk.. mana berpeluh… 3-4 hari pakai baju yg sama pun ok jerrr still bau wangiiiii semerbakk okk! Hehehe..


2-IMG_2139 copy

Kiteorg beli tiket on the spot jer kat Info Center di bandar Queenstown.


3-IMG_2142 copy

Staff ni org Malaysia kite! Happy bile dpt jumpa org Malaysia kat sana… sempat borak2.. dia kata dia dtg bercuti kat sini then terus bekerja kat sana.. waaaaaaaaaa.. jelessssssssssssss nyaa.. nak jugak jadik macam dia nie!!!! T_____T


4-IMG_2151 copy

Dari bandar Queenstown tak jauh pun nak ke Canyons River tempat letaknya aktiviti Jet Shotover nie.. around 25 min sampai dah kat sini!


5-IMG_2152 copy

Kiteorg guna Waze jer utk ke sini… kat belakang aku tu lah the Canyons River! Muke toyaaa sebab sedih cuaca agak gloomy…


6-IMG_2158 copy

Ok jom.. kite kene turun ke bawah tuuu utk mulakan akviti jet shootover nie!


7-IMG_2160 copy

Oh tak zabarrrnya nak buat aktiviti nie.. tengok air sungai nie gerammmmsss lah!


8-IMG_2162 copy

9-IMG_2163 copy

10-IMG_2164 copy

11-IMG_2165 copy

12-IMG_2168 copy

Tengah2 leka tengok air sungai yg cantikkksss ituu.. tetiba jet shootover laluuu… vavavavavava… makin tak zabarrr aku nak naik boat tuu.. bestt gilakkkkkk!

13-IMG_2169 copy

Trip kiteorg pukul 1.30 tengahari!


14-IMG_2174 copy

Harga utk aktiviti ini boleh tahan mahalnya.. tapi org kata kalau dah datang New Zealand.. tak buat satu aktiviti extreme.. macam tak lengkap lah percutian ke NZ nie.. huhuhu.. so we all just buat2 tak nampak jer berapa amount duit yg keluar dari poket seluar utk buat aktiviti nie... hahaa.. ok harga utk buat akviti jet shootover nie adelah NZ$ 129.00/pax kalau convert lebih kurang RM348.30/pax


15-SHJT409131339587 copy

Yeaaa.. we ollzz dah readyyy nak gegarrkan segala isi perottt! Ahahaha… oh btw, barang2 personal kite memang tak leh bawak naik boat jet ok.. tapi jgn risau.. dioarg sediakan locker utk kite simpan barang2 personal kite.!


Obviously camera godang en.teman memang dilarang sama sekali utk bawak naik jet boat.. kalau ade goPro pun kene pakai kat kepala.. time nie aku belum ade goPro lagi.. Lee jer yg ade.. so dia pakai kat kepala dia goPro tuu utk record video.! So now jom layan video dari GoPro Lee dan jugak dari official GoPro jet Shootover yg dipasang pada jet boat kami! Official GoPro video tu kalau kite nak kite kene beli tau dari counter Jet Shootver lepas selesai buat aktiviti nie!



Sumpahhh ohsemmmmmmmmmmmm gilerrrrr aktiviti jet shoot over nie! gambar waktu kiteorg atas boat ade dari their official photographer nie jer!


17-SHJT409131339585 copy

18-SHJT409131339586 copy

Gambar2 nie kiteorg beli sekali satu set ngan video tadi! Harga aku tak ingat lah pulak berapa.. rasanya around RM70 kalau tak salah.. but we share half half.. so each couple bayar around RM35 jer kot.. (aku pun dah lupa sebab dah lama)


Seriously rasa macam tak puas naik boat tu… kalau nak tambah riding boleh jer.. tapi kene tambah duit lagi lah.. tapi tambah dia tak lah semahal macam first time ko beli tiket.. harga dia aku tak ingat.. tapi korang boleh dptkan info waktu korang kat sana! Kiteorg tak tambah lah time riding.. kalau ikutkan hati memang rasa macam nak tambahhh jerrr tapi tak nak ikut napsu sangatt… kalau boleh nak bawak balik lebihan duit NZ baik Malaysia! Ahahahaa..

Since dah takde apa nak buat… since tempat tu pun cantik utk amik2 gambar.. so apa lagi.. we all berphotogediksss lah sebelum beransur pulang! Kalau tak mampu nak layan photobomm nie.. sila scroll lelaluuu ok! Heheh..


19-IMG_2180 copy

20-IMG_2181 copy

21-IMG_2193 copy

22-IMG_2196 copy

23-IMG_2204 copy

24-IMG_2208 copy

25-IMG_2183 copy

Tetiba tengok langit seperti hendak bertukar menjadi biruu… haaaa.. apa lagi… sanggup tunggu nie tak nak balik sbb nak amik gambar ngan langit membiruuuuuu! Huhuhuuu…


26-IMG_2262 copy

27-IMG_2264 copy

Gile ohsemmmmmmmmmmmmmmm kannnnnn bile langit cerahh membiruuu??? Ok ini tak leh jadik.. kene amik lagi gambar photogediksss ngan langit membiruuu pulak! Ahahhaa…


28-IMG_2255 copy

29-IMG_2256 copy

30-IMG_2261 copy

31-IMG_2197 copy

32-IMG_2205 copy

Memang cantik sgt2 bile cuaca cerah kat sini! Tak cukup ngan amik gambar berdiri.. lepas pada nie amik gambar ngan air sungai tu pulak…


33-IMG_2227 copy

34-IMG_2229 copy

35-IMG_2248 copy

Ya ampunnn.. air sungai dia sejukkk gilerrr!!!!! Air salji gamaknya! Huhuhu…


36-IMG_2301 copy

Dlm pada dah nak balik… tengok ade boat ride kat depan kiteorg… so apa lagi.. amik gambar lah lagi! Ahahah..


37-IMG_2292 copy

38-IMG_2299 copy

39-IMG_2244 copy

40-IMG_2305 copy

Ehh ade pelangi kat dlm gambar yg last tu..



Saksikan secara live aksi kami bergambar… hampir2 bermandian air sungai! Ahahaha…


42-IMG_2313 copy

Overall kami memang bagi 5 bintang utk aktiviti shootver jet nie!



Hahahhaa.. abaikan ajerr kegonjengan Kak Neen itu! :p



Sempat lagiii aku berdisko kat sini! Muahahahahha…


Before balik kami singgah kat souvenir shop.. waktu tu lah kami beli video GoPro and gambar from their official photographer!


45-IMG_2318 copy

Kat dlm kawasan sourvenir shop tu ade diletakkan macam2 cerita pasal shootover jet nie.. antara nya gambar rider2 boat yg hebat nie! kami punyer rider yg bernama Glenn Scott tuu.. diaorg nie memang hebat lah.. bukan calang2 org… diaorg memang well trained driver.. salute!


46-IMG_2322 copy

Kat dlm tu jugak ade di tunjukkan body jet boat yg hebat ini.. memang luar biasa boat dia nie!


47-IMG_2325 copy

Yup.. memang exciting gilerr! First time naik boat giler2 camgini! Ehehehe..


48-IMG_2155 copy

Korang boleh layari their official website nie for more info ok!


49-IMG_2327 copy

Oh aku happy sgt2 bile tengok cuaca semakin cerahhhhh…. Dah berapa hari duduk kat Queenstown asyikkk menduunggggggggg jerrr… alhamdulillahhh ade rezeki nak buat next activity dlm cuaca yg cerahh… nantikan my next entry yea… sebab memang aku berdoa sgt2 utk next aktiviti nie memang aku nak cuaca cerah camgini.. huhu.. syukur allah makbul kan! nanti will update in my next entry.. so check it out ya!! ;)

Tuesday, September 1, 2015

My Wonderful Anniversary Journey to New Zealand – Day 6 @ Ronda-Ronda Bandar Queenstown!


Lepas main salji dekat The Remarkables nie, we all terus pi terjah bandar Queenstown!


DSC08830 copy

It’s a gloomy day! Dari pagi sampai dah nak malam… cuaca mendungggggggggg jer!


IMG_2048 copy

Permandangan sekitar bandar Queenstown! Bandar Queenstown dikeliliingi oleh Lake Wakatipu yg merupakan tasik terbesar di South Island New Zealand.. seriously bandar Queenstown adelah sebuah bandar yg terlaluuu cantikkkk!!!


IMG_2050 copy

Town Queenstown nie kecikkk jer tauuu… bangunan dia pun rendah rendahhh jerr!


IMG_2056 copy

Tengok kawasan Mall dia.. comeyyy jer! Bangunan renek renekk kiri kanan..


IMG_2068 copy

Pusing seround dah settle! Hehehe…


IMG_2051 copy

Kat sini kiteorg carik kedai souvenir jer..


IMG_2085 copy

Nak masuk kedai nie ke?? Ok takpe jalan lagi lah tengok kedai lain…


IMG_2075 copy

IMG_2076 copy

At last masuk jugak satu kedai souvenir yg famous kat sini!


IMG_2078 copy

Waktu nak bayar kat cashier counter… aku ternampak bende alah tu.. adoiii.. rasa macam tak leh nak hadammm.. tak pernah terfikir Nipple pun ade warmer ehh??? Ahahahahhaa…


IMG_2081 copy

Kami shopping kat kedai DF Souvenir nie! ok lah harga dia agak berpatutan dan agak famous di bandar queenstown nie!


DSC08833 copy

Teruskan berjalan lagi.. besttt nyaa jejalan kat kawasan bandar Queenstown ni… sgt tenanggg dan relax… rinduuuu lahhh nak ke sini lagi! T__T


IMG_2087 copy

Ehhhh… jom shopping kat sinii jommmm!!!! Haha.. simple gilerr butik LV diaorg kat sini.. tak nampak mewaahhh dan gahhh sgt walaupun its original boutique! Hehe..


IMG_2090 copy

Tak jauh dari butik LV tu ade panggung wayang.. serious cute giler cinema diaorg.. kecikk cipuutt jer!


IMG_2099 copy

Hari dah semakin gelap… cuaca pun makin sejukkkk… tapi kami masih terus berjalan utk menikmati keindahan bandar cantik ini!


IMG_2093 copy

Yess! Jumpa fire warmer tepi jalan... so dpt lah panaskan badan skit kat sini! Hihi..


IMG_2104 copy

Dah penat jalan.. duduk jap!


IMG_2094 copy

Tetiba hujan turun renyai-renyai… lagi lahh bertambah sejukk! Perott laparr… nak makannnn!


IMG_2109 copy

Yes lahh.. jalan punyer jalan jumpa jugak makanan halal kat bandar Queenstown nie!


IMG_2124 copy

Kedai kebab halal… happy giler biler jumpa kedai nie sebab memasing dah kebuluqq! Ahahah..


IMG_2111 copy

Aku ngan en.teman beli satu nasik daging kambing kebab nie! banyak gak portion dia.. so we both share ajer… air limau tu memang favourite kiteorg setiap kali bercuti ke Aussie & NZ! Harga around nasik kambing kebab tu around NZ$14.00 kalau tak salah.. Taste ok lah not bad.. sebab dlm keadaan kritikal nak makan camgini.. yg tak sedap pun boleh jadik sedap! Haahahhah…


IMG_2115 copy

Kat KL dia jarang dpt makan suap2 camgini.. ahahahahaa.. :p



Dah kenyang makan kebab.. terus mabuk kambing! Ahahaha… layannn kan video gonjeng kak neen nie yer! :p


Lepas makan we all semua terus balik ke our lovely apartment! Lepak2 kejap then terus tido sebab esok pagi nya nak kene bangun awal sebab nak buat lagi 2 aktiviti menarik di bandar Queenstown! So check it out in my next entry ya! :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails