COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Thursday, January 5, 2017

Kasih Seorang Ayah... Biar Buta Mata.. Jangan Buta Hati!



Pagi tadi en.teman whatsapp aku gambar nie!

 

Huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..... sebakkkkk.. bergenang air mataaaaaaa aku!!!   Almost nak menitiskan air mata tapi nasib dpt kawal sbb dah masuk duduk dlm office.. sobs... sobs..

 

Touching sgt tengok kedua-dua anak beranak nie!  Kasih seorang ayah yg tak berbelah bahagi terhadap anak dia... sanggup carry beg penuh satu badan dan di tangan nya! 

 

Elok pulak waktu en.teman snap gambar tu anak dia pandang camera... masyallahhh.. comel sungguh anak dia.!

 

Siapa yg tak tersentuh hati di saat melihat kasih seorang ayah yg cacat penglihatannya terhadap seorang anak!

 

Aku bile tengok gambar nie... memang aku rasa sedih dan sebakk... but at the same time.. aku tidak dpt menafikan yg aku merasa kecewa dan terkilan dengan segelitir golongan insan yg aku kenali yg mana mereka malas berusaha... mereka tidak bekerja demi keluarga dan anak2 mereka.. mereka abaikan tanggungjawab mereka terhadap anak2 mereka... dan yang paling menyedihkan apabila golongan ini sering menyalahkan takdir kehidupan mereka yg menjadi punca mengapa mereka hidup sengsara…

 

Adelah sangat tidak adil utk menyalahkan takdir kehidupan sedangkan kite sendiri yg malas nak berusaha.. Allah telah kurniakan cukup segala sifat tubuh badan... tidak ade satu cacat cela pada diri kite.. mengapa tergamak hendak menyalahkan takdir hidup?

 

Cuba lihat pada gambar nie.. seorang ayah yg cacat penglihatannya.. lihatlah bagaimana dia menguruskan anak yg dikendong nya... kemas.. bersih... segak.. bergaya.. tidak nampak kesusahan pada riak wajah keluarga ini.. Cuma kite yg melihat ini sebagai manusia yg punya hati dan perasaan... macam2 yg kite rasakan apabila melihat situasi seperti ini.. Hati kite sgt mudah tersentuh.. kite automatik akan merasa kesian pada si syah yg tidak dpt menatap wajah comel si anak... kite jugak merasa kesian pada si anak yg seolah-olah terpaksa menyusahkan si ayah menghantarnya ke taska (mungkin) demi utk mencari rezeki yg halal buat mereka sekeluarga!

 

Tapi hakikatnya.. mungkin keluarga ini tidak merasa susah pun dengan apa yg mereka lalui.. mungkin mereka merasa bersyukur dgn apa yg mereka lalui.. sebagai ibubapa.. sudah pasti mereka merasa bersyukur dan gembira kerana mereka dpt melahirkan zuriat yg begitu sempurna.. dan sebagai anak yg masih terlalu kecil itu.. di harapkan apabila sudah besar nanti dpt mengingati pergorbanan si ayah dan juga si ibu yg bersusah payah utk membesarkannya!

 

Aku pasti kalau si ayah yg cacat penglihatan ini mahu menyalahkan takdir hidupnya.. sudah pasti dia akan mengambil jalan mudah utk hidup merempat di kaki lima bersama keluarganya.. dan sudah pasti jugak dia akan mengabaikan tanggungjawab terhadap anak nya yg comel itu.!

 

Kalau nak diikutkan... orang yg cacat tubuh badannya lebih lagi mampu utk menyalahkan takdir kehidupan mereka.. tetapi dunia skg dah terbalik.. manusia yg Allah telah kurniakan nikmat kehidupan yg sebaik-baiknya.. sihat tubuh badan mereka.. mampu utk bekerja dan menyara kehidupan anak-anak dan keluarga... tetapi malangnya mereka mengambil jalan mudah.. mereka tidak mahu bekerja... mereka memberikan seribu satu alasan mengapa mereka tidak mampu berusaha demi mencari rezeki buat keluarga mereka... dan kesudahannya mereka hanya mahu hidup dgn cara yg paling mudah iaitu hidup atas belas ihsan orang lain terhadap diri mereka!  Ini yg sgt menyedihkan dan yg aku kesalkan..

 

Betol lah orang selalu berkata.. dlm hidup ini... kite jgn selalu tengok mendongak ke langit.. dlm erti kata lainnya.. kite jgn selalu lihat kehidupan orang lain yg lebih tinggi kedudukkannya dari diri kite.. kerana selama mana kite pandang org yg lebih tinggi dari kite.. maka selama itu lah kite tidak akan pernah merasa bersyukur dgn apa yg kite miliki!

 

Yang sebaik-baiknya adelah kite perlu melihat kehidupan orang yg lebih rendah kedudukannya dari kehidupan kite.. kite tengok dan banding kan kehidupan kite dgn org yg lebih susah dari kite supaya kite dpt menginsafi diri kite sendiri.. dari situ baru tah kite tahu nak bersyukur.. baru kite dpt menilai erti hidup dgn sebuah kesyukuran!  Kalau kite tak bersyukur itu bermakna kite kufur dgn nikmat Allah... apa jua yg kite miliki kite sentiasa rasa tak cukup dan tak berpuas hati!  

 

Seandainya kite hidup dlm keadaan sentiasa bersyukur.. insyallah kite akan sentiasa rasa tenang dah bahagia... ambil contoh seperti gambar anak beranak nie tadi... mereka kite nampak macam kurang dari segi satu sudut kecacatan pada si ayah.. tetapi Allah berikan mereka sebuah kebahagiaan dgn memiliki anak yg sgt comel dan aku yakin mereka memiliki sebuah keluarga yg sgt bahagia! Tetapi cuba kite fikirkan sebaliknya pulak... mungkin ade sebuah keluarga yg kaya raya... milki segala-galanya... tetapi mereka tidak memiliki kebahagian dlm rumahtangga mereka.!  

 

Aku sendiri amik itibiar dari kisah dua beranak nie tadi..  Alhamdulillah... Allah bagi aku nikmat kehidupan bersama en.teman dlm segala sudut... tetapi Allah masih belum kurniakan aku rezeki utk memiliki rumah dan zuriat sendiri.. seandainya aku tidak berpuas hati dgn apa yg belum aku miliki ini... itu bermakna aku tidak bersyukur dgn limpahan nikmat rezeki yg Allah telah berikan pada kehidupan kami selama hari ini!  So selalu kene ingatkan diri sendiri.. jgn mengeluh.. jgn merungut.. kene selalu ingat nasib insan lain yg mungkin lebih teruk ujian buat mereka!

 

Allah Maha Adil..  setiap insan ade dugaan, kekurangan, kelebihan dan nikmat kehidupan nya yg tersendiri... Allah sentiasa sayangkan hambaNYA..

 

Cuma sayang terkadang ade hambaNYA yg sanggup menganiaya diri sendiri dgn memperjudikan nasib dan masa depan mereka sendiri dgn menyalahkan orang lain yg kononnya tidak memberi mereka bantuan!  Lebih menyedihkan bile kite dah bagi bantuan akhirnya kite jugak yg ditikam nya kembali... di manakah letaknya sifat syukur dlm diri mereka?

 

Sama ade mereka sedar ataupun tidak, hakikatnya mereka sendiri yg membutakan mata hati mereka utk melihat dan mengambil iktibar dari kisah kehidupan insan mulia seperti lelaki ini yg buta penglihatannya.. namun masih mampu memberikan kasih sayang yg terbaik buat anaknya!

 

Moga apa yg kite lihat ini boleh dijadikan sebagai sebahagian iktibar dan sebab musabab utk kite muhasabah diri kite sendiri..

 

Pagi tadi lepas aku dpt whatsapp dari en.teman nie.. aku terus call dia... sebakk jer suara en.teman.. dia kata dia tak leh tengok gambar tu... memang dia sebakk giler2.. dia sendiri tengok ngan mata kepala dia macam mana si ayah tu bermain dan layan anak dia dalam train... baby tu cute sgt2 dia kata... and ayah tu memang jelas nampak sayang sgt2 kat anak dia!

 

Ok nie something yg aku tak nak cerita sebenarnya.. tapi aku rasa aku terpaksa jugak cerita supaya iaya boleh dijadikkan info yg berguna buat kite semua khususnya para isteri... 

 

Pagi tadi sebelum nak keluar rumah.. aku mintak en.teman duit sebab aku dah kehabisan cash in hand.. disebabkan aku malas nak berhenti singgah kat bank.. so aku amik jer lah RM100 yg ade dlm wallet en.teman... *kiteorg lakik binik nie memang tak suke carry cash banyak2..* disebabkan en.teman senang nak keluarkan duit kat tempat keje dia.. so aku memang amik abis duit dia RM100 and tinggalkan dlm RM7 jer kalau tak salah aku..

 

Tapi waktu aku nak tinggalkan RM7 tu kat dlm wallet dia pagi tadi.. aku memang ade satu perasaan yg macam takot kalau terjadi apa2 kat lakik aku kesian pulak dia takde cash in hand.. contohnya dia terpaksa amik grab car ke... or apa2 hal emergency lah yg memerlukan cash in hand before dia sempat sampai office utk keluarkan cash... tapi en.teman ckp.. takpe.. cukup RM7 tuuu.. dia suruh aku amik jer terus RM100 tuu... tapi waktu tu aku masih macam berkira-krai antara nak amik RM50 jer dulu ataupun amik RM100 terus.. tapi bile en.teman kata takper amik jer terus RM100 tu.. so aku pun amik lah...

 

Sekalii rupaa-rupanyaaa memang betol pun ade hal yg nak terjadi..

 

En.teman ckp kat aku tadi.. “nasib ade RM7 dlm wallet... dpt lah jugak I sedekahkan kat anak yg comel ngan ayah nya yg cacat penglihatan tu!

 

Huwwwwwwwwwwwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... terussss aku sedihhh and rasa bersalah sangat2.. terus aku ckp kat en.teman... “I should not take that money from you!!! At least you have more money to give them!”

 

Then en.teman kata .. “takper.. mana kite tahu.. insyallah ade rezeki diaorg lagi nanti di masa hadapan!”

 

Serious aku rasa agak ralat jugak lah.. rasa bersalah pun macam ade gak.. just feel like so selfishh.. rasa macam jahat giler aku nie gie amik semua duit lakik aku.. sampaikan dia nak buat kerja baik agak terbantut! Uhukk.. uhuk...

So ini lah pengajaran yg besar gak utk diri aku.. lain kali takmo dah amik duit dari wallet lakik sampai licin.. kene jugak tinggal balance at least RM50 utk keperluan dia before dia keluarkan duit lagi..

 

Apa pun aku sentiasa mendoakan yg terbaik buat keluarga nie... moga di permudahkan segala urusan buat mereka hekdaknya! Aminnn...

Thursday, December 29, 2016

Honeymon 3 hari 2 malam di River Edge Pool Villa @ The Kayon Ubud Bali - [10th Wedding Anniversary)


Haihhhh.. liat betol nak buat entry lately nie.. bahana dah lama sgt tak update blog.. at the end makin lama macam makin malas dah pulak nak update blog nie.. so I is sad... sobss.. sobss...


Aku sampai ke tahap rasa macam nak bersara dah dari dunia blogging nie.. tapi en.teman jahat.. dia ugut aku.. dia kata kalau aku stop blogging.. jgn harap aku nak merasa pegi bercuti lagi dah lepas nie.. dia kata buat penat dia jer amik gambar sakan2 time bercuti end up aku tak abadi kan kat dlm diari alam maya aku nie.. eeeeeeeeeeeeeeeiiiiiiiiiii.. jahat betollllllllllll ugutan dia tuu.. dia ingat senangggggggg kerrrrrrr nak update blogggggggg nieeeeeeeeeeeee?????????? Menciikkkkkkkkkkkkkk aahhhh!!!!!!!!!!!!!


Ok.. liat2 pun aku gagahkan diri lah jugak update blog nie hah... anniversary getaway trip ke Bali tahun lepas baru nak masuk episode yg kedua.. Episode yg pertama boleh baca kat SINI...


Dekat The Kayon Ubud Bali nie ade 3 jenis kategori bilik jer tauu.... since kami lakik binik memang pencinta bilik yg berkonsepkan pool villa..


1-GOPR0135 Copy (EDIT)

maka kami pun memilih bilik jenis River Edge Pool Villa nieh! Sukerrrr pool ade air pancut tuu.. ianya memberikan satu bunyi ketenangan terhadap alam sekitar.. and our villa kat belakang nunn...

2-GOPR0140 Copy (EDIT)

Nampak takkk kat belakang kiteorg tuu... ade air terjunn setinggi berapa meter tak ingat.. tapi tinggi gak lah waterfall tuu... so ini jugak adelah salah satu sebab musabab kenapa kiteorg pilih resort The Kayon nie!


4-IMG_6407 copy

First day waktu nak check in..


5-IMG_6418 copy

6-IMG_6421 copy

7-IMG_6404 copy

Terujaa sgt niee tengok ukiran batuu disepanjang laluan nak ke bilik kiteorg... kat bali stone carving macam nie adelah satu fenomena yg biasa utk dilihat.. especially kat area Ubud nie.. banyak betol sejarah silam yg di ceritakan pada batu2 bukit gunung ganang nie.. its all about Culture & Arts!


8-IMG_6408 copy

Before masuk ke villa kiteorg... sempat staff resort nie bawak kiteorg tinjau air terjun yg letak tak jauh dari pintu bilik aku.. tapi utk section waterfall tu aku cover kat dlm entry yg lain ehh.. as for now jom terjah villa kiteorg dulu okk.. hehe..


9-IMG_6428 copy

Pintu Villa yg very the tradisional gituu.. me loikkeee it very much! Baru lah terasa keBALIan nya... hahaha.. btw villa kiterg namanya ... Rama Shinta..!


10-IMG_6430 copy

Bukak2 pintu jer nampak view nie.. okkkkkk sukeeeeeeeee!!!!! Haha..


11-GOPR0098 copy

Giler tak sukerrr villa camgini nie??? memang privacyy habisssss okkk...


12-IMG_6609 copy

Salah satu sebab kenapa aku suke pilih jenis bilik yg ade private pool adelah kerana boleh mandi pakai bikini... ye laa.. bile lagi nak merasa pakai bikini kan.. tempat2 privacy camgini lah baru dpt merasa pakai bikini.. in fact kalau tak nak pakai apa2 punn bolehhhhhhhhhhhhhhhhhh.... muahahahahahhaa..!


13-GOPR0108 copy

Ok dah2.. tak yah nak suke sgt.. jom masuk tengok ke ruangan bilik pulak jom!


14-IMG_6432 copy

Masuk2 jer terujaaaaaaaaaaaaa tengok katillllllllll dia! Ahahaha..


15-IMG_6501 copy

Sukaaa laaa ngan katil yg ade kelambuu kelambuuu camgini.. nie jugak salah satu kriteria favorite aku... hehehe..


16-GOPR0165 copy

Teball wooo kelambu dia... memang romentik abis laa tido malam di kelilingi kelambuuuuuu camgini.. I loikkkee.. hehe.. gediks! :p


17-IMG_6500 copy

Owhh lagi satuuuuu bende yg paling ohsem kat resort nie adelah.. as soon as ko enter jer bilik niee... masyallah... bauuuuuuuuuuu bilik nieeee wangiiiiiiiiiiiii sesangat ok! Wangi tu bukan dia sembur minyak wangi ke hape tauu.. tapi wangi original dari bau-bauan bunga... yess... itu lah kelebihan BALI!!!!!!!! Bau dlm villa nie memang memberikan mood romentik yg maksimaaaaaaa... its like an aromatheraphy... dari mood marah boleh jadik gedik terus! Ahahah....


18--GOPR0105 copy

En.teman macam biasa suke amik gambar dari angle2 yg berbeza-beza! Tu pandangan dari katil ke arah luar villa..


19-IMG_6606 copy

View dari pintu villa...


20-IMG_6434 copy

Kat belah kiri katil tuu ade batu belah batu bertangkup.. ehh tak tak... ahaha.. ok yg tu nanti aku citer.. now jom kite tengok bilik mandi yg terletak di belah kanan katil nunn...


21-GOPR0040 copy

Bilik air dia ohsemmmmmmmmmmmmmmmm sgt ok!


22-IMG_6442 copy

Tengok lah sinki diaaa... unikkk st niee.. di perbuat dari batu sungaii tauu.. bende2 nature and exotic macam nie memang lahhh kesukaan aku sesangat... hhahaha...


23-IMG_6448 copy

See.. botol amenities dia pun dia buat dari batu sungai camgini.. rasa macam nak jerr bawak balik umah sebagai souvenir... huhu..


24-IMG_6451 copy

Tempat shower dia pun very the nature gituuuu... ade pankin... i suke!


25-IMG_6441 copy

Jamban dia tak berapa nak nature sgt di sebelah sinunn.. hahaha...


26-GOPR0039 copy

Ade bath tub jugakkk...


27-IMG_6438 copy

Serious aku terujaa.. macam mana diaorg boleh set bathub nie camgini?? daun pandan di carek carekkk.. plus dgn bunga2 di susun rapi... gigih sungguh laaa.. yg pasti bau memang wangii sgt nieh!


28-IMG_6449 copy

Alaaa.. suke lah ngan bende alah nie... rasa macam tuan puteri gunung ledang plak bile mandi guna senduk kayu tempurung camgini... hahaha..


29-IMG_6415 copy

Amboiii. bukan main dia bagi aku Wine Champagne... apadaaa.. len kali bagi lah sparkling water baru lah boleh minum dlm tub tuu.. hahaha..


30-IMG_6508 copy

Mana boleh rugi camgitu jer.. aku call reception.. ckp yg kiteorg tak leh minum Champagne.. so sila buat ganti rugi.. hahaha.. waimaa mereka dgn baik hati telah pun menggantikan Champange kepada fresh juice for both of us! Hehehe..


31-IMG_6437 copy

Mandi berdiri boleh tengok hutan di luar... mandi kat bathub pun boleh layan keindahan alam semulajadi di luar sana... memang resort nie adelah nature resort.. tengah mandi pun dia tak pisah kan ko dari alam semulajadi okkk... hahaha..


32-IMG_6499 copy

Ok settle part toilet.. nie nak sambung part batu belah bertangkup nie pulak... ahahhaha..


33-GOPR0044 copy

Villa yg kiteorg stay nie adelah satu-satunya villa yg attached dekat batu bukit.. punyer lah kreatif resort nie... dia letakkan glass sliding door dekat batu bukit tu utk bagi aura kesenian alam semulajadi yg sgt tinggi bilik nie...


34-IMG_6506 copy

to be honest kiteorg masuk2 bilik nie terkejutt juga lah tengok stone carving disebalik glass sliding door nie.. nak kata takot tu tak sgt lahh sebab aku kan berani.. muahahhaa.. Cuma terkejut skit tengok konsep bilik camgini.. first time duduk dekat bilik yg rasa macam duduk dlm bilik gua... hahaha.. aku tak pasti Stone Carving nie berkenaan apa.. in fact aku tak nak amik tahu pun ianya berkenaan apa.. yg aku tahu ini adelah salah satu nilai kesenian dan keunikkan bumi Bali!


35-IMG_6465 copy

36-IMG_6467 copy

Dah malam pun nak amik gambar lagii.. haha.. ehhh... biar lah... malam feeling dia lain.. siang feeling dia lainnnnnnnnnn! :p


37-IMG_6488 copy

Tengok pintu villa nie pun cukup lah.. siang nampak lain.. malam nampak lain kan?? Kann?? Hehe..


38A-GOPR0133 Copy (EDIT)

Nie lepak santai di siang harii yg bertemankan kicauan burung chingg.. chingg...chinggg...


38B-IMG_6493 copy

dan ini pulak lepak santai di malam hari yg ditemani bunyi cengkerik.. krikk.. krikk... krikkk.. haha....


39-IMG_6511 copy

Malam memang agak sunyi di sini... we both love this kind of environment so much... cukup lah duduk kat KL nie sesak rabakkk setiap harii dgn kesibukkan dan kebisingan di kota... pasal tu lah kiteorg purposely carik resort nature camgini... memang nak carik ketenangan... kesunyian dan kedamaian alam!


40-GOPR0059 copy

So begitulah kisah pool villa kami kali nie..


41-GOPR0144 Copy (EDIT)

pool villa nie agak berlainan dari pool villa yg kami penah stay sebelum sebelum nie sebabnyaa dari villa kiteorg nie kiteorg boleh dengar deruan air terjun di bawah sinunnn..!


OK lepas nie aku sambung cerita pasal air terjun di bawah sinunn tu yer.. make sure korang follow update selepas nie tauu... kalau tak follow rugi! Hehehe...

Friday, December 16, 2016

My Travel Tips - Percutian Budget VS Percutian Mewah!


Dalam bulan lepas kalau tak salah aku.. ade blogger yg kecam pasal cara-cara percutian cheapskate! Alahhh... kan kite selalu nampak kat newsfeed FB kite tajuk2 entry yg lebih kurang camgini bunyiknya:-


“Hanya dengan RM2k anda boleh travel ke London”


“Percutian 10 hari di Eropah dgn budget RM3k sahaja!”


Haa.. camgitu lah skit lebih kurang antara tajuk2 entry yg di muat naik oleh sesetengah blogger utk entry diaorg.. diaorg create entry2 tips percutian budget dan murah nie sebab nak dptkan rating viewers yg tinggi... in fact diaorg kalau boleh nak entry diaorg tu jadik Viral di media social!


So in last month, ade seorang blogger nie yg kecammm mereka2 yg create cerita percutian budget tak masuk akal nie.. blogger nie kata apa guna travel secara cheapskate tapi menyusahkan diri sendiri dan jugak keluarga! Ade betol nya jugak apa yg dia ckpkan tuu.. tapi pada pendapat aku pulak.. soal budget nie actually semua nya terpulang pada besar ataupun kecik saiz poket kite nie! hehe..


Aku penah lah jugak baca entry blogger yg share tips percutian budget nie.. Title entry dia letak bukan main lagi -- dengan hanya RM2k anda boleh travel ke London.. tapi bile dah baca... kuciwaa tau.. bile dia kata – kos RM2k tak termasuk flight tiket! Chettt!!! Sumpah rasa macam tipahh tertipuu sgt nieh! Ahahahaha...


But at the same time... masih ade jugak few blogger yg share their actual budget vacation trip.. meaning there’s no hiding cost! Kalau entry yg no hiding cost nie ok lah jugak utk di jadikkan sebagai panduan... tapi bile dah namanya percutian budget.. meaning paham2 jer lah yg segala serba serbi nya will be at budget and cost cutting lah kan.. biasanya budget traveler nie more on backpackers style laa..!


Actually.. aku dah terima banyak pertanyaan from my blog readers yg bertanyakan tentang budget percutian nie.! Jawapan aku senang jer... semuanya terpulang pada budget diri masing2! Kite kena paham yg budget nie adelah terlaluuuuuuuuu subjektif sebenarnya... bende yg paling simple utk kite faham konsep budget percutian nie adelah --- budget utk 2 orang pergi bercuti ke Bali takkan sama dengan budget percutian 3 orang pergi bercuti ke Bali!


Dalam merancang budget percutian nie.. ade banyak faktor yg kite kene amik kira sebenarnya.! Jgn amik mudah.. tapi kene amik kira.. paham? Ahahaa.. ok kat bawah nie aku list kan few points yg kite kene amik kira sewaktu kite merancang percutian kite...

ACCOMMODATION


Macam aku... bende yg paling utama yg aku akan fokus kan sewaktu merancang sesebuah percutian adelah tempat penginapan! Tempat penginapan sgt penting utk aku... sebab kite pergi bercuti nie nak rehatkan diri kan.. so aku memang akan carik tempat penginapan yg mencapai piawaian keselesaan bagi diri aku... nak2 pulak bile aku dah berkahwin ni... aku memang akan carik bilik for couple!


To be honest aku bukan jenis backpackers style traveler.. tapi aku tak penah sekali-kali mempertikaikan ataupun merendah-rendahkan orang yg nak travel secara backpakers sebab to me pilihan di tangan masing2.! Kalau ade orang selesa nak travel secara backpackers.. its up to them.. as long as diaorg happy with their choice then good enough!


Budget utk accommodation nie tetap berbalik kepada saiz poket masing2.. kalau rasa saiz poket besar... boleh lah pilih tempat penginapan 5 bintang.. tapi kalau saiz poket ciputt... pilih lah tempat penginapan yg bersesuaian dgn saiz poket yg ciput tuh!

TRANSPORTATION


Budget utk pengangkutan pun subjektif.. contoh paling mudah.. naik flight AIR ASIA takkan sama kos nya dgn naik flight EMIRATES! And then kalau kite pilih utk duduk di kerusi BUSINESS CLASS.. sudah pasti kos nya tidakkan akan sama dgn kerusi yg STANDARD!

Macam aku.. most of the time yg aku dah penah travel sebelum-sebelum nie.. aku memang dpt beli tiket flight pada harga promo... so tips nak jimat beli transportation.. rajin2 lah tengok website airlines and then grab jerrr bile harga tiket tu murah giler! Macam mana nak tahu harga flight tiket tu murah giler atau pun tak? Korang kene rajin buat study lah skit.. jgn lah semua pun nak suruh aku spoon feed kat sini... ahahah.. timing paling senang utk korang buat study... macam skg nie tengah takde promo.. korang pi lah sesaja bukak website Air Asia utk beli tiket ke mana2 destinasti pilihan korang.. then print screen ataupun amik gambar hargaa tiket tu.. simpan elok2.. esok2 bile Air Asia buat promo free seat.. ko bukak balik website Air Asia.. ko try book balik tempat yg sama ko nak pegi tu.. walaupun tarikh berlainan.. tapi at least ko boleh tahu the lowest price berapa ko boleh dpt during promo season!


So paham kan konsep tu?? Kalau tak paham sila rendam flight tiket korang and then sila minum sampai kenyang.. insyallah mudah utk korang paham konsep yg aku cerita kan nie! Ahahahha.. :p


Pastu lagi satu kalau tempat yg korang pegi tu korang perlu bergerak guna public transport macam taxi & train.. then korang kene tambah lagi budget tauu... unless korang sanggup berjalan kaki laa... hahhaa...


# Tips kalau korang nak ke Europe.. kalau korang terjumpa flight tiket offer around RM2.5k++/pax.. jgn tunggu2 lagi dah okk.. sila grabbbbbbbbbbbbbbbb jer teruss sebab this is the cheapest air fare you could ever grab!


FOOD


Makanan pun tersangat lah subjective! Ade orang sanggup bawak makanan dari Malaysia utk lebih budget.. and ade orang yg akan bawak duit poket banyak2 utk budget makanan di tempat percutian.. so again.. then choice is yours!


Kite sendiri tentu kan kite nak makan dgn cara macam mana... kalau rasa malas nak terikat ngan aktiviti masak2.. then make sure ko bawak lah duit extra utk pegi makan kat kedai makan di tempat korang bercuti tu!


Eh tapi skg sejak ade produk pak Brahim’s.. memang agak mudah hidup nie tau utk travel.. hahaha.. eh tapi senang utk orang yg tak cerewet macam aku ngan en.teman lah kot.. kiteorg tang makan nie tak kisah sgt.. janji perot kenyang.. hari2 makan pek instant pak Brahim’s pun dah okkk sesangat dah utk tekak dan perot kiteorg nieh!


Tapi kalau korang jenis traveler yg kaki makan.. yg mesti nak makan mewah2.. then study lah dulu kat mana tempat2 makan yg menarik boleh korang terjah di tempat percutian korang tuu... ingat ya.. bile korang dah budget nak makan luar.. meaning budget percutian korang pun akan jadik besar lah jugak tau! So tepuk dada tanye lah poket anda okkk... hehehe..


SHOPPING


Tang shopping nie lagiiiiii lah subjektiffffffffffffffffffffffff..... ko nak shopping apa.. ko jer yg tahu... ahahhaa.. so jgn tanyer aku berapa patot ko bawak utk pegi shopping okkk! Matikk laaa nakkkk kalau sampai ke tahap ko nak pegi shopping pun ko tanyer akak berapa yg perlu ko bawak... huhu.. senang citer.. berapa yg ko ade utk budget shopping itu lah yg ko bawak.. kalau ko banyak duit.. bawak lah sebanyak mana pun.. kalau budget ko so so jer.. ko bawak jer lah yg so so tu jer pegi ngan ko... then sampai sana.. kalau budget shopping dah abis... sila gigit jari! Ahahaha...


TOUR ACTIVITIES


Kalau kite buat percutian yg melibatkan banyak touring and visiting activities.. maka budget percutian kite pun akan bertambah besar lah gamaknya! Nak2 kalau tempat yg kite nak melawat tu ade entrace fees.. so sila sediakan budget utk pakej2 aktiviti yg kite nak lakukan tu nanti!


VACATION PERIOD


Tempoh percutian korang pun memainkan peranan yg penting jugak dlm budget percutian korang okk.. senang citer budget percutian 4 Hari 3 Malam takkan sama dengan budget percutian 3 Hari 2 Malam!


Lagi lama tempoh percutian kite... maka akan bertambah besar lah kos budget yg kite kene keluarkan! Ye lah bile makin lama kite stay kat satu2 tempat percutian tu.. kite kene fikir pasal kos penginapan.. kos makanan... kos visiting/touring aktivities.!


Ok.. setakat skg nie.. ini jer lah antara tips2 yg aku terfikir dan boleh share ngan korang! Again.. apa yg aku coretkan nie adelah pendapat aku yer... orang lain mungkin lain citarasa dan pendapat nya... since ini aku yg bercerita.. so korang kene lah telan apa yg aku ceritakan nie ya.. ahhaha..


So kalau korang dpt hadamkan betol2 apa yg aku coretkan kat atas nie tadi.. Percutian Budget VS Percutian Mewah nie pokok pangkal nya adelah berbalik saiz poket kite sendiri sebenarnya! Kalau kite ade lebih duitnya.. why not kite pegi menikmati percutian yg mewah kan? tapi kalau kite takde extra money.. rasanya itu tetap tidak menghalang kite utk menikmati sesebuah percutian kan?


Yg penting kite enjoy dgn trip percutian kite tuu.. org lain tak perlu nak susah hati sgt lah tengok percutian org lain okkk.. sebab masing2 ade hak dlm merancang percutian masing2.! Kite jgn nak kecamm org lain punyer percutian just becoz kite rasa org tu tak pergi dgn cara percutian yg macam kite buat..


Contohnya...


“Elehh... aku pegi bercuti ke Maldives baru dgn budget RM5k jer pergi balik utk 2 org.. heran aku, kenapa si sipolan tu pegi Maldives sampai RM10k utk 2 orang?”


Sebelum nak kecam orang lain punyer percutian.. cuba buat analysis dan bandingkan percutian kite dgn org yg kite nak kecam tu..

Kite – pegi Maldives naik Air Asia, stay dekat Male town jer!


Si Sipolan – pegi Maldives naik MAS, duduk dekat Water Villa di private island!


So nampak kan perbezaan nya disitu? Kite boleh kecam kalau kite compare apple to apple ok? Jgn buat kecaman kalau kite buat perbandingan apple with pen.. nanti dia akan jadik Pineapple-apple-pen... Muahahaha...


Tips2 yg aku coretkan kat atas nie adelah utk traveler yg bergerak secara sendirian berhad tau.. meaning ko tak guna travel agent.. kalau kite rasa kite malas nak buat case study utk trip percutian kite.. so adelah digalakkan utk amik travel agent jer yg uruskan percutian kite... guna travel agent nie korang tak yah susah2 fikir tentang setiap inchi budget lagi dah.. korang just ckp nak pegi mana.. then travel agent akan bagi korang full itinerary.. then korang dah tahu kos bagi satu kepala berapa.. then yg korang perlu bawak additional cuma duit poket utk shopping jer!


Macam aku memang hardly travel pakai travel agent.. sebab aku tak suke terikat dgn travel agency punyer tide up schedule.. aku nie lebih kepada traveler jenis yg free and easy ride... aku plan percutian aku ikut citarasa aku... setiap inci planning yg aku buat tu aku akan pastikan ianya bersesuaian dgn citarasa aku!


IMG_7981

So pilihan di tangan anda sama ada anda nak pilih percutian persis budget ataupun percutian persis mewah... Anda yg menentukan segalanyaa! :D


OK biler nak sambung cerita percutian aku ke Bali pada tahun lepas nie???? lepas tu baru boleh cerita percutian ke Swiss pulok! :p

Thursday, December 15, 2016

Makan Sedap Dekat R&R Ulu Bernam!


Kesian betol ngan blog aku nie... lately sendu senduu jer berupdate! Huhu.. nak wat camne.. busy with work.. and then busy with wedding functions.. sibuk ngan attending kenduri kendara sana sini... adoii... bertabah lah wahai blog ku yg cantik rupawan nie... haha...


Biasalah bile hujung tahun nie.. ramai sungguh yg pegi bercuti ke sana ke mari.. newsfeed aku penuhhh dgn gambar korang pergi bercutii jer okayy.. stresss aku tau tak? Ahahaha.. takpe2 korang pegi lah bercuti skg.. nanti lepas nie turn aku plak.. hehe... macam biasa aku memang kurang gemar pegi bercuti pada bulan 12.. sebab bulan december nie bulan yg super peak.. so memang aku avoid to go on holiday during this month!


Eh bile bercakap pasal bercuti nie kan... nie aku nak share ngan korang satu tempat makan yg bestt kat R&R Ulu Bernam! Korang tahu tak R&R Ulu Bernam tu kat mana??? Tak tahu google.. confirm dpt jawapannya! Ahahhaa..


Ok R&R Ulu Bernam nie terletak di Lebuhraya Utara Selatan di sekitar area Tanjung Malim nunnn.. kiranya kalau korang dari arah utara nak turun ke KL/Selatan.. korang mesti akan jumpa R&R Ulu Bernam nie...


Hari tu dari Slim River nak balik ke KL, aku stop kat R&R Ulu Bernam utk makan tengahari... mula2 tu rasa mcm tak tahu nak makan apa.. then tetiba teragak nak try makan kat stall yg bernama Jay n’ Bie nie!


1-IMG_1636 copy

Sekali imbas tengok stall nie macam macam jual ayam KFC.. hehe.. tapi bile tengok ade jual fish and chips.. okk.. nak cuba lah fish and chips dia!


2-IMG_1647 copy

Nie set Fish n’ Chips.. harga RM12.90 for Combo Set! Wow... besar gak portion dia utk sorang makan.. tapi disebabkan kiteorg agak keluburan tengharitu.. so kiteorg takde buat concept istilah sharing is caring on that day.. hahhaa..


3-IMG_1661 copy

Nampak takk.. keterujuaan ingin merasa jelas terpancar disitu! Hehehe..


4-IMG_1656 copy

First time nak merasa tempat makan baru.. Aku memang ade satu perasaan fobia.. Fobia takot makanan tu tak sedap! Ahahaha... But alhamdulillah... tak sangka pulak Fish N’ Chips nie menepati citarasa anak tekak aku sangat2.. aku suruh en.teman try... dia pun sukeee Fish N’ Chips nie.! Rasa tepung nya sgt sedap dan ranggup... plus isi ikan fillet yg freshhh... plus dgn french fries yg kental... plus dgn tarta sos yg yummiehh... plus dgn sedikit sayur yg segarr.. okehh.. Kak Neen nak bagi 5 bintang kat set Fish N’ Chips niehh! Hehe..


5-IMG_1664 copy

Disebabkan kami betol2 kelaparan time tu.. kiteorg makan extra plate hokeyy! Memang macam masuk saka jer makan on that day.. Ahaha.. en.teman order Chicken Chop & set Burger... and aku tambah lagi satu menu ayam goreng yg macam KFC tuh! p/s: amboii.. bukan main lagi brader2 tu senggeh pandang camera... hahaha..


6-IMG_1652 copy

Kegembiraan apakah ini?? Hahahaa...


Mula2 kan aku macam takot gak nak try out dia punyer ayam persis KFC nie.. ye lah sebab dlm kepala hotak aku nie takde tempat lain yg boleh jual ayam goreng sesedap KFC.. tapi lepas aku try dia punyer Fish N’ Chips tuu.. aku memang suke kat dia punyer tepung yg cripsy and savory tuu.. waimaaaa... aku pun nak try out lah dia punyer ayam gorengg nie pulak!


7-IMG_1650 copy

Mujurr ade Cili Sos.. Aku nie pencinta cili sos okk! Hehe..


9-IMG_1654 copy

Ok... again utk citarasa anak tekak aku.. ayam goreng persis KFC nie sedappp utk dinikmati okkk!


10-IMG_1648 copy

Set ayam nie siap dgn mashed potato, coleslaw & cute bun.! Ini pun salah satu menu yg enak utk korang cubaa kalau korang makan kat sini ok... Harga one plate nie RM12.90 jurr termasuk air tau...


11-IMG_1649 copy

Yg nie en.teman punyer.. Chicken Chop dann...


12-IMG_1672 copy

Burger!!


13-IMG_1675 copy

Ehh.. apsal hover sgt ko punyer expression nie???? aku tak rasa pun burger tu.. sebab dah kekenyangan.. tapi en.teman kata sedappp gak burger & Chicken chop yg dia order nie.. not bad katanya!

14-IMG_1640 copy

15-IMG_1641 copy

Nie menu dan senarai harga utk makanan yg ade di stall Jay n’ Bie nie.! Pada aku harga dia sgt berpatutan dgn apa yg ko dpt.. sebab portion yg diberikan agak besar.. memang puas hati lah bile makan! Hehe.. and lagi satu kalau korang ade anak2 kecik or even yg dah besar sekali pun.. mesti diaorg suke makan kat sini.. it’s a family stall gituuu..


16-IMG_1633 copy

Owh lagi satu.. nak remind kat korang nie.. kat R&R Ulu Bernam tu ade food court yg besar tu kan.. tapi stall Jay n’ Bie nie terletak kat Agro Bazaar nie tau.!


17-IMG_3777

Ingat ok.. bile korang lalu Lebuhraya Utara Selatan.. watch out for R&R Ulu Bernam utk try out stall Jay n’ Bie tu tau.. mana tahu citarasa korang sama ngan citarasa Kak Neen.. sedapppp and rugi kalau korang tak cuba ok! Heheh..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails