COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Friday, July 3, 2015

Pre-launch Tudung Instant Shawl!

Ok kepada peminat instant shawl.. Ni Kak Neen ade berita baik buat korang.. 

It's fresh from the oven.. Baru siap jahit.. Kak Neen tak sempat nak amik gambar gorjes2.. Kelmarin balik keje penat gile.. Tapi still sempat try instant shawl terbaru keluaran dari Naazneen Faiqa.. Then mintak en teman amikkan gambar guna iPhone je dulu sbb dah ade customer yg dah tak zabarrrr nak beli! 

Alhamdulillah.. Belum release officially tapi customer dah pun purchase berhelai-helai tudung instant Kak Neen sbb semalam Kak Neen dah start buat pre-launch kat FB!  Kak Neen Whatsapp gambar pakai instant shawl dgn keadaan muke gonjenggg gilerrrr jer pun.. Tapi customer kata cantik! Ok lepas ni rasanya cam tak yaah susah2 nak buat photoshoot bagai nak rakk! Hahahah.. 


Semalam Lepas announce pre launch kat FB, berdesup whatsapp masuk.. Since Berbuka kat luar semalam, so sementara nak tunggu waktu berbuka sempat reply all bookings!

Ok hari ni Kak Neen bukak jualan in advance utk my blog readers pulak! Sesapa yg berminat nak purchase Naazneen Faiqa instant shawl, sila whatsapp (0193769459) Kak Neen dgn kadar segera ya!

Material Moss Crepe sama sejibik sejebon mcm tudung halfmoon Shakila yg dlm sekelip mata dah sold out tu.. Material yg super ohsem sbb ianya tak jarang jadi tak perlu pakai inner neck.. ia sgt mudah di bentuk.. ia Anti-licin.. ia tak perlu digosok.. and of coz it's travel friendly! 

Ade 6 pilihan warna.. 4 color (electric blue, brown, lavender, dusty pink) sama mcm tudung halfmoon Shakila.. Then ade 2 lagi color baru iaitu Black & Emerald Green! 

Kak Neen memang tak sempat lagi nak buat photoshoot utk tudung instant shawl ni.. Insyallah weekend ni buat photoshoot and then next week kot baru launch officially.. Tapi next week Kak Neen akan buat last postage on 9th July tau.. Sbb poslaju buat last penghantaran on 10th July.. So that's why Kak Neen buat pre-launching ni so that korang boleh purchase awal and then Kak Neen pun boleh buat your postage by this Sunday at earliest!

Gambar instant shawl nya mana Kak Neen???? Adeeee..... Just Whatsapp Kak Neen utk tgk gambar gonjeng Kak Neen pakai instant shawl yg gorjes tu ya! Hehehe..

Pssstttt.. Harga instant Shawl ade promo riang ria hari raya tau.. So rugi kalau tak grab skg! Hehehe..


Thank you so much customer atas kepercayaan yg diberi.. Muahbanyak! ;)


Tuesday, June 30, 2015

Apasal Perangai Kau Mengalahkan Binatang Nie?

Aku kan bulan-bulan puasa nie kan.. memang cuba sehabis baik nak control my gonjengness!  Aku kalau boleh memang nak latih diri utk kurangkan emosi naik darah nie… eeiii.. tapikan.. dlm pada aku cuba nak kawal.. tetap ade setan yg cuba nak naik kan jugak darah aku nie tau!


 

 

Memang betol bulan Ramadhan al-mubarak nie, setan semua kene ikat dah.. tapi bile the real setan dah kene ikat, ade manusia sepsis setan yg masih bebas skg ni… Haihh.. nasib baik aku sedang dlm tempoh red flag.. so nak mengonjenggg pun kurang skit rasa bersalah tu! ahaha.. oh well.. aku rasa bukan aku sorang jer yg beremosi tinggi dengan kes budak kene dera kat Kelantan tu… memang ramai yg aku tengok dah naaik anginn ngan kes penderaan nie!

 

Ok fine.. walau apa pun alasan nya.. takkan tergamakk nak dera budak berumur lima tahun sampai camgitu sekali??  Kalau ko nak kata anak tu nakal atau jahattt nak mamposs sekali punn. takkan lah sampai tergamak ko hempuk tulang rusuk dia sampai hadapi kecacatan kekal skg nie?? ko cucuh putung rokok kat belakang badan dia and even worsttt ko cucuh kat kemaluan dia??? Korang memang gilerrr lah! Seriously mentally sick ooiiii!

 

Kalau nak ajar anak yg nakal sekali pun.. takkan lah sampai jadik macam gitu sekali!  Helloww… aku yg ade anak kucing yg nakall pun aku tepukk belakang bontot dia jer utk mengajar dia tauu.. itu pun takat sepukkk sepukk manjaaaaaa jerrrrrrr.. gilerrr tak sampai hati nak sebattttttttttttttt sekuat hati!  Ini manusia okkk.. manusiaa…. Tergamak ko bedal budak tu mengalahkan binatangg? Haihh… memang aku seriously cannot accept manusia setan macam gini!  Common lah.. binatang pun sayang menyayangi antara satu sama lain okk.. ini kan darah daging ko sendiri.. tergamakkkkk nya lahaiii ko buat anak tu sebegitu sekali!

 

Kalau korang gile, pegi lah masuk hospital mental and get a good treatment for yourself lah.. jgn lah kau dera budak yg tak berdosa tuu… kalau korang dah tak nak jaga… pegi lah bagi balik kat mak dia semula.. kalau kata lah mak dia tak mampu nak sara dia.. banyak lagi option2 lain yg ko boleh buat daripada ko dera dia tahap menganjing camgitu sekali!

 

Nie lah org selalu kata.. beranak semua org pandai sgtt sebab buat anak tu sedapp… tapi tanggg nak jaga dan didik anakk tu tetiba jadik tak pandaiii sebab tahu susah dan mencabar dlm mendidik anak kan??? Ko tahu tak anak tu amanah Allah?? Anak tu bukan barang mainan ko yg ko boleh bedal ikut sesuka hati tau tak?  Eeii.. emosi aku nie emosi tau tak??

 

Tapi kan kalau betol mental.. takkan lah dua2 ekor laki bini tu mental?  Yg mak tiri tu aku paham lah kot menyampah sampai nak mendera anak tiri.. ni yg bapak sendiri nie apakejadah nya nie?  aku pulak yg naik mental fikirkan apa masalah diaorg laki bini nie.. Dah lah anak tu anak perempuan.. kecederaan kekal dah anak tu kene tanggung skg nie!  kalau lah kite boleh bedal laki bini tu sampai dia pulak yg dpt kecederaan kekal.. memang mau aku join sekali nak hempukk dia sampai dia pulak yg patah tulang rusuk!  Time tu baru dia tahu langit nie tinggi ke rendah!

 

Hhhhhhhhhhaaaaaaaaaa.. legaaa dpt lepas perasaan skit kat sini!  Gerammm nya tak tertanggung dah dari hari baca kisah anak malang tu.. aku harap dia dpt dibesarkan sebaiknya lah lepas nie… dan harap sgt takde lah lagi nak dengar kes2 dera anak sampai camgini sekali lepas nie.. sadis betol kot.. T___T

Sama2 lah kite berdoa semoga anak yg tak berdosa tu dpt keadilan yg sebaik-baiknya.. dan bagi mereka yg mendera anak kecil itu semoga mereka mendapat pembalasan yg sewajar nya!

 


****Ok, now off topic!***  



Di kesempatan ini Kak Neen nak kaborrr yg sesunggguhnya Kak Neen terasa sgt terharu dengan sambutan hangat terhadap jualan tudung Halfmoon SHAKILA dari korang semua!



  



Seriously Kak Neen terasa seperti Kakak Kawasan sgt… ahahahah… ye lah mana tak nya.. kesemua tudung halfmoon dah sold out okkkkkkk… yg tinggal skg nie sehelai jer lagii tudung shakila halfmoon color electric blue!  So sesiapa yg belum grab this offer better grab it fast tau!  Lepas nie kalau keluar lagi tudung SHAKILA nie maybe bukan dari color2 yg dah penah release nie lagi and harga pun will be back to normal price… as for now harga riang ria hari raya Kak Neen jual pada kadar harga RM56.90/pc with FREE POSTAGE!  So sesapa yg dah grab tudung nie memang untung sesangat sbb it’s a very big deal!

 

Tudung halfmoon Shakila memang ohsemm… nak tahu kenapa ohsem?  Sebab ianya diperbuat daripada material High Quality Moss Crepe, anti licin, ironless, super comfy dan travel friendly!

 

And oh yaaa tudung instant NAIFAH masih lagi available utk color2 seperti di bawah nie ya..



 

 

Tudung instant NAIFAH nie berharga RM41.90/pc.. kalau beli dua  helai ke atas boleh dpt FREE Postage!  Ingat yer.. tudung kak Neen takde concept restock tau.. kalau abiss.. abisss terusss! So sila WHATSAPP KAK NEEN @ 019-3769459  /  EMAIL KAK NEEN @ pin2it.neenaanuar@gmail.com utk urusan jual beli ya! ;)

Thursday, June 25, 2015

Tudung Halfmoon Shawl Nie Tak Perlu DiGosok, Tak Perlu Pakai Inner Neck , Tidak Jarang, Anti Licin dan Macam2 Lagi Lah.. Sapa Tak Beli Rugi!


Siapa nak tudung yg tak perlu digosok, yg mudah dibentuk, yg rasa sejuk ketika dipakai, yg selesa bila digayakan, yg melekap cantik dikepala tapi tidak di dada, anti-licin dan yg paling best ianya tidak jarang dan tidak perlu memakai inner neck! Sapa nakkkk??? Nak ke Tidekkkkkkkkkkkkk????


Kalau nakk.. korang kene grab tudung terbaru dari Naazneen Faiqa by NeenaAnuar nie! Seriously tudung terbaru dari Kak Neen nie memang gorjes and ohsem gilerr… Berkonsepkan “Less is More”.. confirm pagi raya korang akan tampakk vogedevasss gituuuu! Hahaa..

Haihhhh… tak zaabarrrrrrrrrrr nyaa Kak Neen nak release tudung halfmoon nie.. ok lah… tanpa lenggah lagi sesaat… dengan ini korang di jemput utk beli Tudung Halfmoon Shawl Shakila dari NaanzeenFaiqa! Ade 4 pilihan warna kesemuanya…


Shakila (Lavender)



Shakila (Electric Blue)



Shakila (Dusty Pink)



Shakila (Brown)



Tudung halfmoon nie korang boleh gaya kan dengan pelbagai bagai cara.. ikut lah creativity masing2 yer… yg gambar kat atas tu merupakan salah satu cara pengayaan shawl halfmoon shakila nie… and now Kak Neen bagi korang beberapa lagi cara pengayaan tudung Halfmoon Shakila dari Naazneen Faiqa nie ya!


IMG_4975 copy



IMG_4983 copy



IMG_4989 copy



IMG_4995 copy 1



IMG_4997 copy



5 gambar diatas nie adelah cara pengayaan yg ke-2… gambar2 ni di ambil dari sudut sisi yg berbeza!


IMG_4998 copy



IMG_5007 copy



Bagi pengayaan yg ke-3 nie, ianya lebih simple dan lebih muslimah friendly gituu!


IMG_5014 copy



Pengayaan yg ke-4 nie Kak Neen suke gak!


IMG_5019 copy



IMG_5029 copy



IMG_5031 copy



Gaya ke-5 nie pun menjadik favorite sytle Kak Neen bile pakai tudung halfmoon!


IMG_5032 copy



Nie pulak gaya yg ke-6!


IMG_5036 copy



IMG_5037 copy



IMG_5039 copy



Yg nie sama macam cara pengayaan yg pertama tadi, tapi saja nak tunjuk dari sudut yg berbeza pulok!


Oh seriously Kak Neen dah terlalu jatoh cinta dengan tudung halfmoon Shakila niee.. for your info Kak Neen memang peminat tegar tudung Halfmoon shawl.. lagi2 dah dekat nak raya nie.. memang Halfmoon Shawl lah pilihan hatiku! Paling suke sbb dia lebar.. so senang nak main belit2 dan digayakan dlm pelbagai cara! Ukuran tudung Halfmoon Shakila ialah Lebar nya 27.5 inchi dan Panjang nya 62.5 inchi!


For your info, tudung halfmoon Shakila nie diperbuat dari kain High Quality Pattern Moss Crepe! Satu yg korang kene tahu kain Moss Crepe lagi mahal dan lagi berkualiti dari kain Cotton Lycra yer.. Just like cotton Lycra ianya lebih mahal dan lebih berkualiti dari kain jenis Lycra! So kite kene tahu jugak jenis2 kain nie kan.. so baru kite boleh buat pilihan yg bijok! Hehee…


Macam Kak Neen sebelum nie selalu guna tudung halfmoon dari material Chiffon & satin! Macam chiffon nie memang lah dia nampak flowyy tapi satu yg Kak Neen tak suke bile pakai Chiffon.. gile annoying sbb dia licin! Ahaha. Tension tauu biler nak pin and nak gayakan tudung chiffon nie.. dia senang lari2.. Satin pun sama jugak 2 x 5! Hehe.. but yet.. masing2 ade keistimewaan yg tersendiri lah kann…


But as for me.. now Kak Neen memang dah terlalu obsess dgn kain jenis moss crepe nie.. sbb utamanya adelah kerana dia tak licin and dia tak jarang! Oh lagi satu yg paling obsess sebab tak payah pakai inner neck.. ohh lagi satuuu sebab tak perlu di iron! Ahahahaha.. So you guys kene cuba dulu.. then baru tahu kenikmatan nya! Hehe..


Btw, since kite tak pakai inner neck, make sure korang pakai headband kat kepala yer.. so senang nanti kalau korang pakai pengayaan yg menggunakan pin tudung.. so boleh selit kat headband yg korang pakai.. lagi pun elok pakai headband nie sebab dia boleh halang rambut korang terkeluar-terkeluar!


Selalu Kak Neen kalau pegi holiday kan.. takde nya nak bawak tudung yg bershawl-shawl nie.. tudung pebret Kak Neen bile bercuti mesti tudung sarung like tudung Insant Naifah nie! Tapi lepas nie rasanya akan rajin lah kak neen nak bergaya dgn shawl lepas ade tudung halfmoon shakila nie bile pegi holiday.. sebab ianya sgt mudah, selesa dan jugak pantas!


Ok, dah penat celoteh… skg nak bagi tahu harga pulak! Ahaha.. so utk tudung yg terlalu banyak kelebihannya nie.. kot korang lupa meh nak ingatkan.. Kain Kak Neen bagi High Quality Moss Crepe, kain Kak Neen bagi lagi up to almost 2 meters, Kak Neen bagi lagi kualiti jahitan, Kak Neen bagi lagi keselesaan tahap maxima (anti licin, ironless & etc) dlm penggunaan tudung Shakila nie.. so dengan ini Kak Neen bagi harga paling kebabomomm khas utk korang semua..


HARGA ASAL – RM58.90

HARGA RIANG RIA HARI RAYA – RM56.90


Suker tak dpt harga riang ria hari raya tu?? ahahaha.. korang patot bertambah suke sbb bersempena bulan Ramadhan al-mubarak nie kite kene perbanyakkan sedekah kan? so dengan ini Kak Neen berbesar hati nak menanggung kos postage utk korang!


POSTAGE – FREE OF CHARGE


Kalau korang tak grab offer nie memang rugi sbb takot lepas raya Kak Neen dah pokai.. so korang kene bayar postage sendiri! Ahahahaha.. So grab it fast okkk.. nak order senang jer… begini caranya…


WHATSAPP KAK NEEN @ 019-3769459 / EMAIL KAK NEEN @ pin2it.neenaanuar@gmail.com


Ok, demi korang yg tercinta.. demi nak bantu korang bergorjes dgn tudung halfmoon shawl Shakila nie.. maka Kak Neen dgn gigih nya buat kan tutorial tudung nie utk korang semua! So dijemput utk korang layan videolog tutorial gonjeng Kak Neen nie yer…





IMG_5010 copy

So selamat bercantik-cantik di hari raya youolllz! :D

Wednesday, June 24, 2015

My Wonderful Anniversary Journey to New Zealand – Day 5 @ Subhanallah Indah Sungguh Panorama Milky Way Ini!


Lepas buat kerja gile tengok sunset sambil berphotoshoot dekat kawasan semak samun nie, sebelum tiba di tempat penginapan yg seterusnya kami telah buat lagi satu kerja gile! Ahahahaha..


Kerja gila tu adelah berhenti di tepian jalan lagi sekali… tapi kali nie dlm keadaan malam gelap gulita… takde lampu jalan.. takde org di kiri dan kanan... perggghhh.. memang ini buat kerja gila tak bertempat namanya! Hehehe…


Asalnya before kiteorg bertolak ke NZ nie lagi si Lee memang dah set target yg dia nak carik Milky Way sampai dapat! Aku first time dengar Milky Way… sumpah tak paham.. apakejadah kah itu Milkyway… maka aku pun terusssss dgn sepantas kilat telah mengGooGle apakah itu MIlkyway..


“The Milky Way is the galaxy that contains our Solar System. Its name "milky" is derived from its appearance as a dim glowing band arching across the night sky in which the naked eye cannot distinguish individual stars” - Wikipedia


Kalau baca jer macam tak berapa nak paham.. then start google images for Milky Way.. then baruuu lah aku paham.. so korang kalau nak betol2 paham.. jgn malas nak mengGoogle utk dapatkan gambaran sebenar about Milky Way ni ya!


Ingat tak waktu kiteorg kat Lake Tekapo.. misi pencarian Milky Way nie gagal! Waktu tu memang tak jumpa dgn Milky Way yg sebenar waktu pun waktu tu nampak macam banyak bintang di atas kepala kami!


Memang nak jadik rezeki kami bertemu Milky Way di bandar Queenstown kekdahnya... waktu on the way nak ke tempat penginapan kami di Queenstown, waktu tu dah malam.. and suasana sepanjang perjalanan kami malam tu memang gelapppppppppp gelita.! Aku yg boring dlm perjalanan tu... secara tiba2 teragak nak pandang ke atas langit.. eehhhhhhhhhhh... nampak macam banyak bintanggg lah malam nie... Aku siap bukak tingkap kereta and keluarkan kepala lagi nak tengok betol tak ade milky way... ahahaha...


So aku pun ckp kat diaorg semua yg aku rasa2 aku macam nampak Milky Way nie.. sebab terlalu banyakkkk sgt bintang2 yg bertaburan di atas langit diketika itu! Lee apa lagi excited lahh kan... terus carik tempat nak parking kereta! Huhu...


Ok.. tak sabar nak share ngan korang gambar2 yg kiteorg snap almost up to 2 hourss.. bermula dari setting camera.. nak carik the best angle... dari berdiri.. membawak ke duduk.. membawak ke panjat.... ahaha.. macam2 aksi... banyak snapshoot tapi yg ok a few juurrrrrrrrrr... uhuhuhu... susahh weiii nak amik gambar milky way nieee.. ini pun ade si Lee and Nuar yg reti setting camera... kalau harapkan aku ngan Za.. jawabnya takde gambar lah ngan milky way nie... ahahahah... So sila amati dan nikmati gambar2 hasil penat lelah kami bergambar macam nak rakkk nie yer!


1-DSC08549 copy

2-DSC08498 copy

3-DSC08470 copy

4-DSC08474 copy

5-DSC08523 copy

6-DSC08490 copy

7-DSC08558 copy

8-DSC08529 copy

9-DSC08496 copy

10-DSC08555 copy

11-DSC08478 copy

12-DSC08562 copy

13-DSC08511 copy

14-DSC08564 copy

15-DSC08501 copy

16-DSC08484 copy

Sumpaahhh aku sukee sesangat ngan gambar2 nie semua.. gambar dlm kereta tu rasa mcm baru datinggg jurrrrrrr! Ahahaha..


Ohh.. teknik pengcahayaan amat2 di perlukan utk amik gambar2 kami niee... nasib baik Lee ade bawak LED lighting... so kami semua jenuh main lighting utk amik gambar2 nie semua... suluh terlebih kanggg terangg sgt... terkurang suluh gelapp sgt lah pulakk!!! Adoiii memang hazabb gak lah nak amik gambar nie bagi menjadik!


Tapi si Lee kata nie pun kurang menjadik... hoii.. pada aku dah ok sesangat dah nie... sumpah tak pernah lagi sepanjang hidup aku dpt tengok keajaiban seperti ini... selalu tengok memang banyak bintang bertaburan di atas langit.. tapi nie ibarat aku bermandian bintang malam tu.. and bintang2 tu semua like veryyyyyy dekat sgt ngan aku... jelass gilerr nampak ngan mata kepala sendiri... time tu lah aku betol2 paham apa maksudnya Shining Like A Star! Haha..


Sejujurnya.. memang aku tak henti ucapkan Allahuakbar dan Subhanallah... Allah Maha Besar.. dan Maha Suci Allah sewaktu melihat keindahan Milky Way nie! Memang terlaluu indah ciptaan Illahi... sebakk pun ade gakk rasanya waktu berada kat sini.. sebab tak sangka aku diberi ruang dan peluang utk melihat satu lagi kebesaran Allah SWT.. Ini lah antara faktor utama kenapa aku suke melancong... melihat kebesaran Allah SWT itu adelah satu pengalaman yg tidak ternilai harganya!


17-DSC08445 copy


Ok sebenarnyakan.. ini lah lebih kurang gambaran sebenar kawasan yg kiteorg berhenti pada malam tu! Seriously gelap ya amaaaaaaaaaatttttttttt ok! Memang tak nampak apa ke bende... pendek kata nak tengok muke each other pun kene pakai lampu suluh... huhu.. ini pun sebab camera setting still leh nampak gunung tu skit2.. kalau ikut kan pandangan sebenar mata we all time tu.. memang ko tak nampak apa... rasa mcm kat dlm guaa ok! Ahaha..


Bayangkan takde org kat sini... hanya kiteorg jer.. kalau ade pun dlm beberapa minit sekali baru ade kereta lalu lalang.... haihh. Pendek kata memang sunyiii gilerrr... kalau org yg takot pada kegelapan memang boleh rasa nak pitammmm sebab ketakotan! Ahaha.. nasib baik lah aku nie berani... hehehe.. so aku ok jurrrrrrrrr waktu berada kat sini walaupun dlm keadaan yg gulap gulita!


But yg pelik nya.. we all tak rasa takot langsung waktu berada kat sini.. cuba kalau kat Malaysia gaya nie.. hoihh.. matik lah... rasanya dah macam2 kejadian yg tidak diingini boleh berlaku kalau duduk kat kawasan gelap gelita camgini!


18-DSC08447 copy


Haaaaaaaaaaaaaaa... nasib baik ade camera canggih.. so boleh setting bagi nampak cerah terang benderang dari keadaan sebenar yg gelap gulita tu! Huhuhu... So ini lah gambaran sebenar lokasi kami berhenti selama 2 jam utk amik gambar milky way! Ya allah sebenarnye tempat nie cantikkk giler okkk.. its a scenic road! Aku penah tengok kat IG ade org lalui jalan ni di siang hari.. ohhh lalalala.. cantikkkkkkkkkkk sgt2... sebab kite melalui ditepian gunung.. then kite akan nampak lake wanaka.. and then kite still leh nampak pergunungan salji! Tu lah.. takde rezeki nak lalu jalan nie di waktu siang hari.. so hikmah dia bile jalan di malam hari.. dpt lah jumpa ngan milky way! Heheh..


19-DSC08459 copy


Oh yaa... waktu kiteorg tengah buat shoot kat sini... tetiba ade satu kereta campervan berhenti kat kiteorg... diaorg tanyer kiteorg ok ke tak sbb berhenti kat tepi jalan! Ahahaha.. yeaa.. kat sana semua org amik berat about each other.. org yg lalu kat tempat kiteorg tu concern if we all stranded kat tepi jalan tu.. so diaorg nak huluurkan bantuan!


20-DSC08489 copy



Hoyehhh! We with our milky wayyyyy!!!!!!!!!


This is one of our happiest moment sewaktu berada kat NZ! Walaupun sejuk bekuuuuuuuuuuu duduk kat luar tu selama hampir 2 jam.. tapi kami semua sgt2 berpuas hati.. masuk kereta terus pasang heater dan meneruskan perjalanan ke tempat penginapan kami di bandar Queesntown! Ooh our next accommodation nie super ohsemmmmm okkkkkk... korang kene treasure... rugi kalau tak tengok! Hahaha.. so check it out in my next entry yea! :D

Tuesday, June 23, 2015

PENIAGA vs PEMBELI… Cerita Beli Putu Piring Di Pasar Ramadhan!


Sekejap jer dah 6 hari kite berpuasa kan? Alhamdulillah.. semoga kite semua istiqomah dlm menjalani ibadah yg mulia ini…


Hari nie aku nak bercerita pasal kuih Putu Piring! Well.. obviously nowadays ramai yg dah start boikot PARAM (Pasar Ramadhan) kann? Banyak feedback yg aku baca kata PARAM nie mahal.. Kat PARAM tak menyajikan juadah yg terbaik! Yup.. I do agree with that… memang zaman skg nie serba serbi mahal.. ko pegi beli kat PARAM pun mahal.. ko beli barang mentah utk masak sendiri pun sama jugak mahalnya!


Aku malas nak sentuh isu mahal nie disebabkan apa.. yg pasti pokok akar umbi dia berpunca dari unsur politikusss kat dlm Malaysia nie.. ahahah.. so kite semua menjadik mangsa… peniaga pun bukan suke2 nak letak harga mahal.. diaorg pun terkadang terpaksa nak letak harga mahal.. tapi tak dinafikan jugak.. ade jerr peniaga yg mengambil kesempatan dengan keadaan barang mahal skg nie.. nak untung berlipat-lipat ganda!


Well.. memang lah adat dlm berniaga.. peniaga nak untung.. tapi biar lah keuntungan yg diperolehi itu berkat yer… kite sendiri tahu kos kite byk mana… dan untung yg kite perolehi tu berapa banyaknya! Pendek kata… kalau kite jual apple gred A.. harga apple gred A lah yg kite patot jual.. jgn lah pulak kite jual apple gred D… tapi harga kite letak pada kadar harga apple yg bergred A! ini lah yg dikatakan sebagai menganiaya customer!


Pengalaman aku sendiri sebagai seorang peniaga online.. sejujurnya aku paling takot kalau aku jual product Naazneen Faiqa aku nie bukan pada harga yg sepatotnya! Honeslty aku sanggup kurangkan kadar keuntungan yg aku perolehi sebab aku lebih mementingkan kemampuan & kepuasan pengguna! Aku nak customer aku happy dgn product yg mereka dpt.. aku tak nak kautttt keuntungan yg berlipat-lipat kali ganda… lepas tu customer tak berpuas hati dgn product yg diaorg dah beli! But so far syukurrr Alhamdulillah… based on feedback and testimony.. most of my beloved customer Naazneen Faiqa berpuas hati dengan my product! Seriously tiada apa yg lebih membahagiakan aku selain dari dpt memberikan yg terbaik pada setiap customer!


Pada aku… bile customer tak happy.. diaorg akan kecewa dan silap haribulan kite peniaga nie akan dpt sumpah seranah… ini paling aku takot sebab confirm tak berkat peniagaan kite! Pasal tu as peniaga kite nie kene adil.. jadi lah adil kepada customer dan adil lah pada diri kite sendiri jugak! Jgn lah pulak ko berniaga tak dpt apa2 keuntungan… tak guna lah ko berniaga kalau gitu… ahahaha… Cuma jgn lah mencarik keuntungan yg berlipat-lipat kali ganda sehingga menganiya para pembeli.. itu maksud aku…


Then satu lagi sebagai peniaga nie yg kite perlu ingat… bile customer kite happy dgn apa yg kite jual… diaorg akan doakan yg baik2 buat diri kite dan perniagaan kite… insyallahh.. bile dah dpt doa sebegini.. maka akan berkat lah perniagaan kite! Yang penting kite kene ikhas dlm perniagaan kite.. bile kite ikhlas… insyallah ianya akan berlipat-lipat kali ganda berkat!


And as for customer pulak… kite pun kene bijak… memang tak dinafikan bila membeli, kite mesti nak yg murahhh! Tapi jgn lah pulak ade sifat camgini… kite nak beli kereta Ferarri.. tapi kite budget nak dpt beli kereta Ferrari tu pada kadar harga kereta MyVi yer… memang tak dpt lah kan… ahaha.. so org putih kata.. Please compare Apple to Apple! So dlm membeli kite kene buat sedikit kajian dan comparison.. kalau kite tengok org nie jual mahal.. then cuba kaji product yg dijual tu macam mana… kalau apa yg ditawarkan itu berbaloi dgn harganya.. then no reason to say it’s expensive! Coz expensive things provide quality! Oh yes.. sejujurnya aku memang trust dan penting kan kualiti!


Ehh.. japp.. bile nak citer pasal kuih putu piring nie??? ahahahahha.. adoiii…. Panjang betol mukadimah Kak Neen pagi nie… hahahaha… well.. biasalah Kak neen nie kan.. macam lah korang tak kenal.. ehh.. tapi mukadimah aku tu memang ade kene mengena ngan cerita putu piring yg aku beli kat PARAM nie semalam…


Untitled


Ok camgini cerita nya… semalam aku tetiba teringin nak makan putu piring.. so pi lah terjah ke PARAM kat kawasan umah aku… kuih2 camigini memang takde lah nak buat sendiri kan.. so nak tak nak kene lah terjah PARAM jugak.. mula-mula aku terjumpa ngan sorang cik akak nie jual putu piring.. harga dia jual RM3.00 utk 5 pieces.. aku singgah and tanyer dia buat putu piring nie pakai gula apa? Dia tunjuk yg dia pakai gula pasir perang! Ok.. not up to my taste kalau putu piring pakai gula pasir perang.. then aku just senyum sambil kata.. “Ok, Thank you ya.”


Then aku teruskan berjalan kat PARAM, tup2 terjumpa ngan sorang lagi akak yg jual putu piring gak! Aku tengok harga kat banner yg terpampang tetap sama… RM3.00 utk 5 bijik putu piring! Ok aku stop and tengok dia tengah buat putu piring dgn menggunakan gula Melaka! Okkk ini terbaek! I should grab this putu piring!


Seriously sedap sgttt putu piring gula Melaka yg akak nie jual! Gula merah yg dia bubuh mewahhh sgt… sumpah tak kedekut! Pastu rasa lemak masin manis semua nya lengkapp…. Alahaiii hari nie rasa macam nak pi beli lagii jer… haa… nampak tak impak nyaaa bile org bagi kite kualiti produk… kite akan teransanggg nak repeat order.! *Pssssssssstttttttttt… terima kasih lah pada kesemua repeat order customer Naazneen Faiqa.. korang secara tak langsung dah bagi kak neen jawapan yg berharga buat product Kak neen! Gracias..* :D


Aku doakan semoga perniagaan akak putu piring yg guna gula merah nie akan terus maju dgn business dia… semalam touching plak rasanya bile tengok dia berniaga dgn anak kecik.. anak lelaki dia yg tolong bungkuskan putu piring aku nie semalam… rajin kecik2 dah tolong mak berniaga.. moga berkat dan berkekalan hendaknya.. Amin!

Monday, June 22, 2015

Rakaman Video Atas Kapal Cruise Milford Sound, New Zealand!


Hari tu waktu buat entry Milford Sound nie terlupa plak nak share video yg sempat kami rakamkan sewaktu kami berada di sana! Sila enjoy the video yaa.. rugi kalau korang tak tengok Kak Neen membecok kat sana! Ahahaha…




Bile tengok balik video kami berempat kat depan kapal tu.. perrghh.. tak ku sangka kami sebegitu berani… org lain semua duduk kat dlm kapal dah bile kapal tu laju membelahi lautan yg dalam… kami berempat jer buat keje gile ngan tak pakai life jaket tuk berselfie bagai! Huhu.. kalau nasib tak baik.. mau terpelanting.. errgghh.. scaryyy lak bile fikir2 balik..


Tapi org kata time tengah excited tu kan.. kite memang boleh jadik lupa diri sekejap! Ahaha..


Ok lah… selamat berpuasa you ollzz!

Thursday, June 18, 2015

My Wonderful Anniversary Journey to New Zealand – Day 5 @ Tengok Sunset di Tepiaan Lalang!


Waktu dlm perjalanan pulang dari Milford Sound utk ke Queenstown.. tetiba jerrr si Lee berhentikan kereta ditepian jalan! Haa.. nie kalau dah berhenti kereta nie confirm nak amik gambar lah nie apa lagi… ahhahaa..


1-IMG_1595 copy


Waktu nie memang dah nak sunset.. so tu yg kiteorg berhenti sbb nampak macam cantik jer tempat nie kalau nak buat photoshoot! Hehe…


2-IMG_1628 copy


Nama kawasan tidak lah dpt di kenal pasti… sebab memang dia betol2 kat main road waktu we all balik dari Milford Sound.. maybe kawasan nie masih lagi under Te Anau.. aku agak2 je lah.. hehehe…


But seriously kawasan lalang nie gorjes giler… bile dia kene sinaran matahari yg dah nak terbenam… lalang2 nie bertukar menjadi very shining and it looks very goldddddddddd… so just enjoy some pictures yg sempat kami click2 waktu berada di kawasan semak samun nie yer…


3-IMG_1629 copy

4-IMG_1631 copy

5-IMG_1632 copy

6-IMG_1633 copy

7-DSC08379 copy

8-DSC08407 copy

9-DSC08409 copy

10-DSC08417 copy

11-IMG_1612 copy

12-IMG_1615 copy

13-IMG_1616 copy

14-IMG_1622 copy

15-IMG_1641 copy

16-IMG_1651 copy

Hahahaa.. sampai dah jadik model tak berbayar RayBan dah aku rasa! :p


17-IMG_1586 copy


Ni lah rupa kawasan lalang yg kiteorg menyelinap masuk utk amik gambar! Haihhh.. bile fikir2 balik.. kiteorg nie tak abis2 dok buat kerja gile tau waktu bercuti di NZ nie… ahaha.. ye lah… gile tinggi punyer lalang macam nie.. silap hari bulan mauuu ade ular tedung kat dlm nie.. huhu.. tapi Alhamdulillah lahh.. we all semuanya baik baik aje… takde lah kejadian yg tidak diingini berlaku waktu we all tengah ralit bergambar kat sini! Uhuhu… oh btw nampak tak lalang tuu semuanya menyondonggg ke kanannn jerrr… haaaa.. itu petanda angin kuat bangat! Sejukkk nya tak leh nak ckp okkk.. tapi tetap we all semua gagahkan diri semata-mata utk amik gambar di sini! Hehehe..


OK, dari sini we all meneruskan perjalanan ke Queenstown.. boleh tahan jauh lagi nak sampai ke penginapan gorjes yg seterusnya… tapiii before selamat sampai ke tempat penginapan di bandar Queenstown.. kami lagi sekali buat kerja gilaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa… ahahahaha… adoiii… nanti lah aku story mory kat dlm next entry kerja gila apakah yg telah kami lakukan… hehehe..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails