COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Tuesday, August 23, 2011

My Gorjes Kuih Tart Nenas (Resipi Mak Kite)!


Merangkap kepada kisah Wordless Thursday last week... Akhirnya setelah hampir 4 tahun aku tak buat kuih raya... akhirnya tahun ini.. aku pecahkan jugak record tuu... nie semua gara2 tak menahannnn dan rinduuu yang amattt sangat nak makan kuih tart gorjes resipi mak kite! Biar lah tangannn jadik tak cantik buat sementara waktu gara2 memotong nenas... Janji rindu pada tart arwah mak aku nie berbalas... uhuhu...

Seingat aku... last aku rasa buat kuih tart nie bersama-sama arwah mak aku a year before dia meninggal.. lepas pada tu memang aku tak buat2 dah kuih nie.. in fact bukan kuih nie jer.. macam2 jenis kuih raya jugak aku penah buat ngan arwah  mak.. rindu sangat saat2 camgitu.. uhuhu... dulu memang rajin lah buat kuih raya.. and tiap2 tahun.. kuih tart arwah mak aku nie tak penah missed... for sure akan ade jer kuih nie di rumah arwah makk...

Tapi tahun nie aku kumpul kekuatan supaya biler buat kuih tart nie aku tak nanges.. sbb nanti kuih tart nie jadik kuih tart nanges! uhuhuu.. ye lah... tak leh lar... biler sebut tart jerk akan aku teringat pada arwah mak aku... hmmm... but this year.. rasanyer aku dah cukup kuat.. alhamdulillah.. air mata tak kuar sebab sedih teringat kan mak sangat sbb perasaan dihati dah leh control... tapi air mata keluar sebab terseksaa nak menyiapkan kuih tart gorjes mak kite nie! ahahaha...

DSC_0493 copy
Ini lah dia my gorjes kuih tart nenas... resipi traditional by arwah my mom...

DSC_0403 copy
Sebahagian dari nenas2 yg akan dipotong!
Hah! jgn ade yg terkejutt berukkss lak biler tengok nenas begitu banyak... actually bukan aku sorang jerk yg buat kuih tart nie.. akak ngan adik aku pun nak buat jugak.. so masing2 nak bawak balik umah masing2... so pasal tu lah nampak banyak... banyak tak banyak.. lebih kurang sepuluh bijik nenas sorang gak lah bahagian masing2.. hihi.. banyak ek? yeaa.. kalau org dengar memang banyak.. tapi biler dah siap biskutnya tak banyak mana pun... nak tahu naper? Nanti I story yer....

Ok.. jom aku share ngan korang camne aku buat tart nenas resipi mak kite nie... Mula2 kite kene buat jam tart tu dulu... So haruslah potong dan buang kulit nenas dahulu yer...

DSC_0408 copy
then biler dah potong secara juring2 camgini... make sure buangkan pulur tengah dia tu yer!

DSC_0409 copy
Biler bahagian pulur dah siap potong2 camgini... boleh lah kite parut kan...

DSC_0417 copy
Ok.. seriously dulu2 memang waktu aku buat kuih tart ngan arwah mak aku.. memang arwah mak aku akan parot kan nenas2 tuu dgn pemarot camgini... tapi now nie anak2 nak wat keje mudah.. ahaha.. lagipun... nenas kami banyak giler.. so kalau nak parot dgn pemarot camgini.. confirm patah lengan kekdah nyerr!! So solution nya apa?

DSC_0415 copy
Tadaaaa!! gunalah food processor! hihihi.. tapi kalau korang takde food processor... memang kene parot jugak lah... aku tak rasa output blender akan sama ngan food processor.. sbb food processor nie dia ade varieties of blades.. so dia ade blades yg macam pemarot tuu... 

DSC_0418 copy
ok lepas dah parot... masukkan lah dlm periuk utk dimasakkan jam nenas tuu....

DSC_0424 copy
then masukkan daun pandan, bunga cengkih & kulit kayu manis... then boleh lah masakkan jam nie..

DSC_0425 copy
biler jam tengah  masak tu.. boleh lah bubuh gula... Gula nie ikut lah citarasa masing2 nak manis mana..

DSC_0429 copy
Hamikkkkkkk!! sorang seperiuk! but kalau korang leh tengok waktu mula2 diparot tu cam penuh jerk jam tu kan.. but biler dia dah mula nak kering.. dia makin mengecuutt...
Ok.. masak jam nie memang agak mencabar! cabaran dia sebab tak leh nak tinggal jer dia atas dapur.. ibarat cam nak buat kerisik gak la... So memang sentiasa kene kacauuu jerk.. especially biler part dia dah nak makin mengeringg tuu.. time tu yg letih sikit.. waktu mula2 dia tengah berair tu ok lagi... boleh lah jugak ditinggalkan...  So, as jam nenas tu  makin mengering.. korang kene lagi rajin mengacau.. if not dia leh hangit... Then biler dah agak2 nampak jam tu dah keringg.. but yet kalau boleh jgn kering sangat.. sebab nanti waktu kite nak bakar dlm oven .. jam nie akan dimasak lagi sekali kan... so pandai2 lah korang agak.. biar dia masak dlm keadaan yg kering lembap gituu... :D 

DSC_0471 copy
and yup! this is my jam yg dah siap.. itu pun aku punyer jam nie dah agak TerrKering sikit... patotnyer leh lembap sikit lagi... tapi takpe.. first time wat sendiri tanpa arwah mak disisi.. insyallah lepas nie kalau buat mesti dah leh budget! :)
Ok.. biler jam dah siap.. kite boleh lah buat pastries dia pulak!

DSC_0489 copy
bahan2 yg diperlukan ini sahaja! Tepung gandum, Planta Marjerin & Telor!

DSC_0473 copy
Penggelek, Papan Penggelek (aku guna chopping board jerk yg dibalut ngan plastik.. :p)  & penerap!

DSC_0474 copy
Tepung nie ikut suker.. nak ayak boleh.. takmo pun takpe.... :)

DSC_0475 copy
Then masukkan planta!

DSC_0476 copy
Utk planta nie aku takde sukatan.. sebab nya.. as korang gaul dan uli tepung & planta tu.. korang leh agak dan rasa sendiri sama ade adunan tu dah sesuai atau tidak utk di terap.. kalau agak lembik.. tambah tepung.. kalau agak keras tambah planta.. tapi jgn lah pulak ko dok ulang berkali-kali.. mau doh ko lebih banyak dari jam nanti! haahahaha.... btw, utk bancuhan doh nie.. korang tak yah nak pukul2 ke apa.. just gaul dengan tangan secara rata mengikut putaran arah jam...

DSC_0480 copy
Then biler agak sebati.. leh bubuh kuning telor.. ingat yer.. kuning telor sahaja.. kalau kata korang bancuh 1kg tepung.. leh lah bubuh dlm 3-4 bijik kuning telor kot...

DSC_0481 copy
kemudian gaul lagi sampai rata dan sebati...

DSC_0482 copy
and now my doh dah siap!! :)

DSC_0483 copy
Ok skg leh gelek.. tapi nie ade satu tips.. in case lah pada yg tak tahu.. kalau nak gelek.. jgn gelek direct camgini.. sbb doh akan senang pecah.. ko nak gelek tak smooth.. so better biler nak gelek nie lapikkan dengan sekepping plastik.. sorry.. gambar en. teman lupa pulak nak amik... tapi basically.. korang lapikkan dowh korang ngan plastik yg bungkus makanan tu.. so nanti takde lah doh tu melekat dengan penggelek!

DSC_0484 copy
ok lepas dah gelek.. leh lah wat kerja2 menerap!

DSC_0486 copy
dari kecik.. aku kenal kuih tart dengan bentuk ini sahaja.. so haruss aku kekal kannya! :D

DSC_0487 copy
then boleh lah diatur dlm dulang pembakar.. then bubuh lah inti jam nenas tu sesuka hati anda!
Biler membakar.. ikut lah ketuhar korang camner.. sbb aku rasa lain ketuhar lain cara setting dia kot... so nak bagi temperature pun aku tak berani... but biasanyer kalau baking cookies nie dlm 160 darjah celcius lah kan... sbb aku pun guna 160 jugak...

DSC_0492 copy
dan akhirnya siap jugak my gorjes tart nenas!!!
Fuhhh!! happy sangat2.. seriously tak sangka menjadik jugak tart aku nie.. ye lah.. first time aku buat sendiri tanpa arwah mak.. dulu cam confident giler kalau arwah ade.. just tanyer.. "ok tak mak?" "mak ok ke camgini" "mak dah ok ke nie" haaa.. skg pepandai lah sendiri... ok ke tak ke.. 

Anyway.. Setakat hari nie aku memang tak berapa puas hati beli tart yg dijual kat luar... dah penah cuba beli.. tapi memang tak puas hati coz beberapa perkara.. pertama.. isi dia tersangatt lah ciput!! rasa lebih banyak tepung dari inti.. so biiler makan.. ibarat cam makan tepung!  So pasal tu lah jugakk kenapa aku buat inti sampai sepuluh bijik... sebab biler aku bubuh inti dia.. aku bubuh merumbuu.. banyak2.. so biler makan.. mmmmmmmmmmmmmm... cedapppnyaa!! terasa jammm nenas tuu.... lagi pun aku dah terbiasa since dari arwah mak aku lagi.. sbb mak aku sendiri biler dia buat jam tart nie memang dia tak kedekut nenasnya! :)

Then secondly b'coz of rasa jam dia yg manissss semata-mata.. maybe diaorg guna jam yg commercial use... so pasal tu lah lebih manis.. cam yg aku buat nie.. aku memang guna nenas yg agak mude... b'coz nak kan rasa masam2 nenas tu.. so pasal tu waktu bubuh gula dlm jam tu lebihkan sikit takpe.. sbb nanti dia akan balance up rasa masam manis dan tawar tepung pastries tuu...

But alhamdulillah.. menjadikk jugak tart nenas resipi mak kite nie... rasa nya sebijikk... teruss hati menjadik syahduu.. teringat dan terkenang kan arwah mak yg suker makan kuih nie... uhuhu...  Teringat satu pesan arwah mak aku dulu... "esok2 biiler mak dah takde.. buat jer apa yg mak dah penah buat utk korang.."  Yer makk.. now angah dah buat dah.. secara tak langsung memang lepas rinduuu sama mummyy...

37 comments:

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

wooo sedap tuuu

InaAchik said...

nanti aku nk mkn neh bila raya! simpan kan tau brg 4 5 bijik!

Deqna said...

dah agak dah mesti wat tart.. padanlah sampai berpuluh biji.. aku ingatkan ko bisnes kuih tart apa..hehe tidak leh order kat ko...

kira teror lah tu, menjadi tart ko.. kalau aku..haremmm sebijik kuih raya pun tak pernah buat...sumer main tunjuk2 ajer..

GoJeS said...

adehhhh...kagum btl tgk usaha dan hslnye..kami dr sblm pose bajet nk wat kuih, tp smp semnggu nk ry ni 1 habuk pn xdak..hihihiih

Shu Shinju said...

waa..teror la akak.. selalu tang jem tu beli yang readymade jer..ni akak buat sendiri..mmg salute la ngan akak... sure sedap giler.. kalau dekat rasa nak terjah jer umah akak raya ni..:)

sW33tdARLiNG said...

perghh lama gile tak buat kuih raya

joijoi80 said...

nampak cam senang tp kalo tangan tu keras cam kayu ..kompom x jadi gak nih

Rinna said...

Wahh meriah jem kat tart neena tuh.. mesti laa sedapkan ikut resipi mummy tuh.. :)

Mia-Ina said...

pergh siap ada cara tunjuk ni...bestnya mia tengok

NeenaAnuar said...

MYA:
tart memang sentiasa sedap kan! ;)

NeenaAnuar said...

InaAchik:
alaa.. takyah lah ko rasa tart aku nie.. sbb nanti for sure ko kata tak sedap! ahahahahahaa.... :p

NeenaAnuar said...

Deqna:
hihi.. aku tak buat business lah beb.. buat utk makan sendiri dan letak kat umah sendiri jerk.. kalau nak buat business gaya gini memang mauu bankrup sebab cost dia confirm tinggii.. so customer pun takot nak beli! hehehehee....

NeenaAnuar said...

GoJeS:
hihi.. takpe.. next year leh buat.. or else lepas2 raya nanti mana tahu leh dtg aura rajin tu.. leh gak usahakan kuih raya! ;D

NeenaAnuar said...

Shu:
thanks dear! tu lah kalau dekat leh kite berhari raya bersama sama kan.. leh rasa kuih raya sama2.. :)

NeenaAnuar said...

sW33tdARLiNG:
I punn sama.. baru tahun nie merajin dan mengigihkan diri! :D

NeenaAnuar said...

joijoi:
takpe.. try dulu baru tahu jadik ke tak! :D

NeenaAnuar said...

Rinna:
hehehe.. thanks sis! :D

NeenaAnuar said...

Mia-Ina:
haha.. thanks dear! :)

nome said...

rajinnya korang adik badik...meneruskan tradisi keluarga...aku tumpang seronok!

semoga arwah bonda kamoo yg terchenta berbahagia di sana...amin

Mimy Hamid said...

agak remeh yer buat tart...gigih ko yer resepi mak kita...aku nak rasa pun tak blh makan tepung je....aku pantang nenas lagi...tak berani...tp aku kecur liur neena oi

-oP_ida- said...

kaknin.....buat sy mengelupur nak g umah kaknin beraya.....

akak, nak bg th nie...dh lama sngt nida cr tat cemgini..tp SUKAR nak jmpak...xsangka akak TEROR buat..wallah....^__^

akak, simpan dua tiga bijik yea..mana tahu 23.09 ni g sana ada rezeki nak merasa...fhewwwwwww

O'gosh said...

tengok gambar2 ni terus rasa macam senang rupanya nak buat....hehe

Dee said...

kak dee pun lagi suka tart nenas yg rupa gini..yg gulung2 tu kuranglah..

nti jgn lupa jemput k dee dtg raya umah neena..nak rasa tart nenas ni..huhu..

Pepel BoNda AmaNi said...

a'ah klu mak2 kita mesti buat tart bentuk cam nie kan...skrang nie mana nak jumpa dah orang jual bentuk cam nie..semua nya men gulung2 ja...jeng...nanti raya klu buat open house jangan lupa jemput aku yer...aku nak makan bihun sup ngan tart nenas ko...lalalalalalalalal tumpang lalu sambil tangan pegang lutut..mata tengok lantai....sopan kan aku.. :P

Bitt (double IS) said...

yummehh...kita pon baru tahun ni test buat tart...hehehhee tapi tart gulung ler...hehehe

Nana said...

owh ni la jem yg dari resepi arwah mak tu ek
nampak sedap & garing jem dia

NeenaAnuar said...

nome:
ehhehe.. thanks beb! :)

NeenaAnuar said...

Mimy:
tunggu lah ko abis pantang nanti beb gamaknyer! hehehe..

NeenaAnuar said...

oP_ida:
mai2.. jemput singgah mai! :D

insyallah.. kalau ade rezeki nida nanti kan.. hehee.. akak memang buat tart gaya gini jerk.. takdak gaya lain! :D

NeenaAnuar said...

O'gosh:
ehehe.. so try lah nanti yer! :D

NeenaAnuar said...

Dee:
hehee.. taste kite serupa lah gamaknyer kak..

akak jemput jerk dtg.. umah sentiasa terbukak okk.. :)

NeenaAnuar said...

Pepel:
ahahahaaaaa.. tahun nie tak tahu lah beb.. ade buat cam tahun lepas ke tak.. tapi kalau ko nak dtg beraya ... jemput jer datang.. coz umah aku sentiasa jerk terbukak buat para tamu! :D

NeenaAnuar said...

Bitt:
ok lah tuu.. tart gulung pun memang ramai yg suker kann! :D

NeenaAnuar said...

Nana:
yup! memang jem tu nampak cam garing.. tapi tak lah rasa hangit pun biler di makan! ehehee...

thebinipolischeritha said...

wah!! simple dimple nyerr!! rasa mcm nk blik beli nenas skrg jugak lah! tq kakak gojess for the resepi.. =)

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

tgk tartnya dah etrase kat tekak kesedapnya kak neena..

ctinah said...

Assalamualaikum. Akak dah lama jadi silent reader. Seronok baca blog neena.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails