COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Thursday, May 6, 2010

My 1st Experience @ Tune!


Sebelum layan gambar... meh layan coleteh aku dulu.. kalau rasa nak layan lar.. kalau tak korang terus jerk lah gie terjah gambar2 aku tu.... tapi rugi kalau korang tak baca celoteh aku nie! hahhahaa...


Ok... camner holiday nie boleh tercipta? haaa... semuanyer berpunca dari diri sendiri... hehehe.. ye lah.. kan aku gie operation awal tahun hari tu... with all the stresssssss yang aku lalui since bulan November 2009 sampai lah ke waktu operation... berapa bulan aku dlm keadaan tak tentu arah! teruk sangat rasanyer! so biler dah di operate.. badan pun dah mula jadi sakit sana sikit.... terus terasa I realllyyy reallllyyy need a vacationnnnnnnnnnn!! *alasan sebenarnyer tu nak gie holiday! hahahaha..* But seriously! aku memang need a break! berapa bulan aku berada dlm keadaan yg sgt tak sihat.. so biler aku dah sembuh... aku ckp kat en. teman.. "jom gie holiday!" en. teman senggihhhhhhhhhh jerk kat aku! hehehe.. dia tau sgt dah binik dia punyer pe-el! :p

So, kebetulan waktu tengah dok mengidam nak gie holiday... MAS tengah buat promotion MAS Fair... so apa lagi... survey2 tiket lah! hehehe.. Air Asia pun aku godek2 gak.. kot2 murah... tapi dia lagi mahal lak dari MAS time tu.. so buat apa nak rugi kann.. dah MAS murah baik naik MAS jerk! Waktu tu aku dpt purchase tiket MAS pergi balik ke Bali tuk 2 org ngan harga RM738 jerk... mahal ker murah?


_DSC0989 copy
Aku memilih tuk ke Bali!! :D


Mesti ade yg kata... BALIIIII LAGIII???? hahahaa.... yea yeaa.. tuk pengetahuan korang... aku & en. teman memang sgt suke kan Bali! Masuk kali nie dah 3 kali aku gie Bali... first time we ollz ke Bali in 2005... waktu tu our wedding honeymoon! First time ke Bali... hati aku telah terpaut! seriously aku sgt suke ngan ketenangan yg ade disana.... oh ya first time ke sana kami berhoneymooning di Kamandalu Resort & Spa (sila clik tuk tengok gambar).... Hah! kalau dah tengok gambar2 kat entry tu... itu lah salah satu sebab musabab naper aku suke ke Bali! Keh! meh sini aku listkan naper aku suke ngan Bali & why aku chooose to go to Bali for da 3rd time!

~ Resort2 di sana yg sgt2 mabelesssss.... ko boleh duduk boutique & luxury resort with a worth value of money! bukan macam kat malaysia nie yg resort entahapaapaentah tapi harga cam harammmm!! serios aku dah pun check before aku nak ke bali lagi hari tu... check lar nak duduk kat hotel yg best2 sikit cam contoh Andaman Langkawi ker... memang mula2 niat tu nak bercoti dlm malaysia jerk lar... tapi harga adelah sgt melampau tuk org malaysia! baik aku ke luar negara jerk which aku boleh dpt hotel yg lagi mabelessss dari resort ko tuh! korang jgn tak tau.. aku nie jenis yg akan study dulu before pergi vacation.. aku akan buat perbandingan harga... and to me ternyata resort2 kat malaysia nie sgt2 tak berpatotan harganyer! Pasai tu aku lebih suke travel negara2 jiran which aku boleh dpt good resort.. good environment & good relaxation!

~ Aku suke ngan org2 bali.. diaorg semua sgt hormat pada org... di jalan raya jerk dah menunjukkan betapa sopan nyer mereka.. diaorg sentiasa bertolak ansur.. tak der lah nak marah2 org di jalan raya walaupun ade org nak keluar di persimpangan.. diaorg akan beri laluan.. and diaorg sgt patient... kalau jalan tu sempit... diaorg still leh squize in sama2... beri laluan antara satu sama lain!

~ Di Bali jugak terkenal ngan kedamaian alam.. but not at Kuta town lah.. yg nie memang havoc sikit.. but other part of bali... memang sgt2 tenang tempat diaorg... relax jerk... lagi satu yg aku suke adelah tradisi yg masih diaorg kekal kan.. macam ukiran seni bina diaorg... veryyyy classic pada aku... ianyer memberikan satu feelings yg sgtttttt besttttttttt buat aku!

~ Sudah pasti SPA yg sangattttttt murahhhhhhhhh disana! hah! nie lah punca utama naper aku pilih bali lagi this time! hehehehe.. sbb aku nak berSPA sakan disana! huhuhu... ye lah badan akak nie dah macam belacan lepas kene potong! so nak pegi meng-aktive-kan nyer semula lar gitu... hehehee...

~ Sudah terang lagi bersuluh.. salah satu sebabnyer aku adelah jutawan disana... hehehe.. berkepok2 duit dlm poket aku! hahaha.. ye lah.... itulah kelebihan kalau duit kite tinggi sikit dari duit negara2 lain... so boleh lar kite enjoy sikit sbb duit kite besar kann.. so tak der lar terasa sangat... cuba ko pegi Europe tengok.... mau terciritttt... hehee... pasai tu lah aku tak ke Europe sampai hari nie... tak pelah.. dah pegi Aussie pun cam ala2 dah cover europe lar jugak.. walaupun tak sama! :p

Ok... itulah antara sebab musababnyer... why aku pilih Bali tuk kali ke-3 ni... yg utamanyer adelah nak merehatkan diri aku sesaja.... kirenyer sessi memanjakan diri lah nie... aku tak buat apa2 tour trip langsung... sbb aku dah penah buat most of da trip during my 2nd visit in 2008! So, kali nie memang aku pegi just tuk makan tido... tido makan.... oh lupa lak... plussss SPAaaaaaaaaass! oh ade lagi plusss.... sbb my birthday.. so dah alang2.. leh enjoy sekali guss!! hehehehe...

Maka percutian aku kali nie aku plan for 1 week... Pegi monday balik saturday! Disebabkan flight aku tengahari... maka aku akan landing kat Denpasar Airport kol 3 ptg! by the time nak check out harus dah membawak ke lewat petang.. maka adelah sangat rugi kalau aku nak gie check in kat hotel yg best2.... pasai itu lah aku memilih tuk stay kat Tune Hotel Kuta on da first day of arrival @ Bali... kan aku dah kata aku kalau nak gie holiday aku akan study dulu... banyak kerja kire2 yg aku akan buat... aku tak nak buang duit tak tentu arah camgitu jerk... sbb pada aku buat apa nak bayar hotel yg beratus2 harganyer when ko punyer check in time pukul 2 ptg... and ko dah boleh gunakan all the facilities earlier but end up ko check in dah hampir malam.. tup2 cukup masa tuk tido jerk! oohhh.. tuk aku adelah sgt rugi begitu.... pasai tu lah aku choose tuk stay 1 nite kat Tune Hotel nie @ rate of RM94 sahaja!

Okkk.. jap2.. aku kene story nie... Tune nie murah memang murah okkk... tapi korang paham kan concept dia yg "you pay what you used"... soo gitu lah kekdah nyer.... aku ni pun first time stay kat tune hotel nie... so, waktu nak purchased tu memang kite kene add-on beberapa items yg kalau kite nak.. for instance air-cond yg dia kire ikut jam... dan jugak amenities! alaa... tuk aku amenities tu takyah lah.. memang dah sah2 aku bawak towel & barang2 mandian sendiri... so aku just add on air-cond jerk hari tu.. tapi kalau rasa2 tak nak air-cond pun tak pe.. sbb dlm bilik memang dah tersedia kipas! So, harga RM94 tu aku dpt dah termasuk harga aircond for 12 hours tau! mula2 tu harga dlm RM78++ lar.. pastu biler aku add aircond for 12 hours.. total jadik RM94... still cheap kan??? pada aku cheap lar... mana nak dpt hotel yg offer 5 star sleeping experience at a 1 star price!


Apa yg dinyatakan disitu.. memang itulah yg ko akan dpt!

Serious! as for my first time exprience to stay at tune hotel! aku rasa ianyer tidak langsung mengecewakan! memang.. aku tak nafikan.. bilik dia sempitttttttt giler you olllzzz! all are verryy2 limited! space nak letak luggage pun boleh jadik tak der kalau silap hari bulan! hehehe.. tapi for we both hari tu stilll ok lar.. sbb beg tuk 2 org kann.. memang tune menyediakan bilik yg sgt2 basic! mungkin ade org tak suke.. and aku memang tak suggest lah hotel nie kalau org nak buat as tempat gie holiday like nak lepak2 dlm bilik ker apa ker.. sbb dia tak der TV tak der apa2 permadangan pun.. it's just like room to room jerk...

Tapi! aku memang suggest hotel nie kalau korang nak buat as tempat persinggahan.. which just for nite stay or tuk buat tour pun bagus gak... sbb yer lah.. kalau kite buat tour aktiivity... kite akan keluar pagi2.. balik dah tentu2 malam... pastu korang akan terus tido jerk kan? hah! hotel nie sgt2 lah sesuaii!! Sbb katillllllll & bantalll dia adelah sgttttttttttttttttt bestttttttttttttt okkkkkkkkkkkkk......... nak2 kalau korang nak berrrrrr....................... (takyah lah aku abiskan ayat tu.... aku pasti korang pandai tuk mengisi tempat kosong tu kan... :p)

Pada aku lar kann.. nie based on my own experience lah... buat apa nak book hotel yg mahal2... ade facilities macam2.. but end up kite balik malam just tuk tido jerk... pada aku sgt2 lah rugi! pasai tu aku punyer concept.. kalau aku gie holiday for touring... aku akan pilih hotel yg murah2 cam like Tune nie... tapi kalau aku memang nak lepakkk jerk kat kawasan hotel.. memang tak nak ke mana2... baru lah aku akan booking resort2 yg best sikit.. which ade lah banyak facilities like ade swimming pool and etc!

Keh lah.. rasanyer korang pun dah berpinarr bijik mata kot dok membaca bebelan aku nie... so jom lah layan gambar lak yer! Aku tau yg nie pun korang tunggu2 kannn..... :D


_DSC0990 copy
"T" for Tune!
Kecik jerk hotel tune nie... tapi location sgt bagus.. betol2 dekat ngan Pantai Kuta tapi bukan berhadapan pantai kuta yer... dekat gak ngan Hard Rock Hotel & Matahari Square! kire location sgt strategic lar.. senang nak gie shopping or makan ngan hanya berjalan kaki!


_DSC1006 copy
Ruangan corridor bilik hotel @ Ground Floor....


_DSC1002 copy
Ssshhhhhhhhhh!!!
Jangan bising2.. org nak beromen tido larr... :p


_DSC0986 copy
Nie di ruangan tingkat 1.... aku suke tol ngan ukiran batu dari Bali nie... cantek taw biler hang kat dinding.... aku ngan en. teman dah berangan2 dah skg nie.. nak set up umah kiteorg nanti konon2 ala2 bali ler.. tapi tak tau lah jadik ker tak nanti... hehehehe...


_DSC0985 copy
Ok.. nie bilik kiteorg... di tingkat 1 bilik no. 5!


_DSC0980 copy
Welcome to my room! :D
Pintu yg aku pengang tu adelah main door nyer.. yg belakang aku tu rasanyer tu pintu for connecting room! nampak tak kat diding yg ade suis lampu & kipas kan... then kat bawah tu ade satu box tune kan.. ha.. kat situ lah korang insert kan room kad korang.. pastu dia akan countdownkan korang nyer check out timing.. tepat pada waktunyer... aircond & lampu semua segala nyer akan terus terpadam yer! dia cam prepaid taw... kirenyer korang jgn terlewat bersiap tuk check out.. silap2 hari bulan korang tak sempat nak mandi @ makeup nanti! boleh tu boleh.. tapi confirm dlm keadaan bergelap lah gamaknyer! hehehe...


_DSC0979 copy
nampak tak betapa sempit nyer bilik niee... en. teman nak amik gambar keseluruhan pun agak susah...


_DSC0981 copy
Walaupun sempit... biler dah landing atas katil dia... yg secara total menenggelam kan badan anda... terus terasa seperti tidak mahu di ganggu lagi! hahahaha....


_DSC0982 copy
Ok nie bende alah paling penting tuk aku.. toilet kalau water pressure slow.. memang aku cukup hanggin! sib baik kat sini walaupun sempit.. tapi puas hati ngan shower mandi dia.. bestt kooo.. air lajuuuuuuuuuuuuu... huhuhu....


_DSC0983 copy
Toilet bersih! Tip Top! Lulus ujian puspakom! hahaha...


_DSC0987 copy
Ehhhh... nak gie mana lak tu???

Kiteorg check in @ tune kol 5:45 ptg camtu kot kalau tak salah... sepatotnyer leh check in awal lagi.. tapi immigration kat airport hari tu cam harammmmmmmmmmm!! hangin tol aku! entah apa masalah sistem diaorg pun tak tahu lah.. abis semua org stranded almost 1 1/2 hours taw!! sib baik lah tune hotel & airport tak jauh... lebih kurang 15 min jerk! and nasib baik jugak aku punyer agent yg arrangekan airport transfer tu tak blah.. ye lah.. lama giler tuu dia tungggu... mesti dia ingat kiteorg tipu tak datang ker kann.. tapi sib baik lah dia setia menunggu di luar airport tuu.... huhuhu....

So, lepas dah check in kat tune... saja lah en. teman kata nak kuar jalan2 kat town sat!


_DSC0996 copy
Fuhhh.. skg Bali adelah sgt hotttt!! bukan hot panasss.. tapi hot ngan kebanjiran pelancong! Jalan jammed diseluruh bali taw.. memang lain betol ngan 1st & 2nd visit aku dulu.. maybe waktu tu baru lepas bomming & economic crisis.. so org kurang travel...


_DSC0994 copy
Kereta Kuda nie memang terkenal @ Kuta Town! aku dah 3 kali pegi.. tapi sekali pun tak naik.. hehehe.. well... kiteorg lebih suke berjalan kaki.. exercise sikit! :p


_DSC0997 copy
Shuttle Bus dia sgt pack okkk.. en. teman tak sempat nak snap ade satu shuttle bus dia sampaikan org bergayut gayut tuuuu... tapi yg pasti bukan tourist lah yg bergayut tu... org2 bali jugak! hihihi....

Kiteorg jejalan jerk kat area pantai kuta tu... then carik money changer tuk tukar uwang! sbb dari sini bawak USD.. so kat sana baru tukar pada ruppiah.. kat sana kalau kite bawak RM memang diaorg amik murah.. so better bawak USD.. coz diaorg pandang tinggi ngan USD!

Pastu kiteorg terus balik bilik.. mandi2... and zzzzzzzzzzzZZZZZZZZZZzzzzzzzzzzzzzz.... wohh!! sgtt nikmatt tido kat tune! memang awesome lah katil & bantal dia.. tak sedar pun dah siang.. sbb bilik cam sentiasa gelap jerk cam malam! hehehe...

So, next day terus kol 11 pagi dah ready tuk check out...


_DSC1010 copy
My teaddy bear dah semakin membesar now nie! hehehe...
nie kat tempat reception dia.. dah nak check out dah on da next day!


_DSC1013 copy
Eeerrrrmmmm.. Nak tahu destinasi kami yg seterusnyer???
Alahhh.. tunggu dlm next entry lah yer! hehehe.. sbb dah panjang bebenor dah entry aku yg nie! :p

44 comments:

Azmiezas said...

Bestnye..akak belum pernah sampai Bali lagi ni..

teringin gilerr..ni nak pegi..

TiTin said...

best nye g bali lg....dulu, sy mmg da beli tkt g bali..tp, burn cam tu je...sedehnye...kalo pegi pun tak pe kann....

Yaniez said...

yeahhh betul tekaan pertama ku.. ehehe..

wah bestnya kak neena... murah lak tu... bleh ar g nanti.. huhu

Jiejah @ Iza said...

wahhhhhhhhhhh bestnya bali !!!!

Deqna said...

suka kan ko main sambung2...
ko pergi ke tempat mula2 hanimun dulu kah?

POSH76 said...

sabar menanti sbb tingin gak nak pi Bali..dulu gi lone ranger company trip la ni nak pi berdouble lak hehe

mrs.ecam said...

ouhhh mmg awesome...cpt2 continue die ape...x myabo nk tnggu ni n mcm de cite2 nk g bali gak jek...hekhek

LiAnA said...

huh.. bestnya.. akak indon pun tak penah jejak kekeke.. kesian betul..

Aida a.k.a Beardot said...

thanks for the info kak...sgt best tune hotel ni...xsabo nk melangkah kaki ke sana...

Nurhidayah Shamsury said...

yes btul BALI..ok besh..msti byk gile story sis ni..

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

next trip leh la g bali jugak...hehheheh tapi nak kena tinggal baby dengan untie nin la bleh???hehehhehe

nasazfrog... said...

wahhh syoknye kalian ke sana........

Lady of Leisure said...

i agree with u neena, europe quite expensive esp swiss, top 10 most expensive in d world.. huhu...
wow bestnya... dah lama teringin nak ke bali... my parents nak pergi sana for honeymoon next month... nak jer ikut tapi tak nak lah kacau dorang kan.. hehe... i sangat excited nak tunggu yr next entry...
:)

CuppyCakeMommy said...

bestnya pergi bercoti ada paparazi ikut sekali..hehehe..

sisdee said...

wah besnya...suke!!!

bilik okay le..as long as bole tido kan :)

yg pnting bole relax release tensen :)

Siti Shuhadah Zainol said...

waa... kan betul.. akak gi bali.. x sabar nak tunggu next entry.. cepat..cepat..hehehe..

CRAZYBEAUTIFUL88 said...

bestnyer dapat gi bali

mrs.ecam said...

weh rini ko x update blog ke??? td aku serempak ngan ko kt ampang park...ko n your dad kn??? aku cam ayah ko dl br aku tngk ko...kikiki...nk tgur sgan...tnggi nyer ko nokkkkkkk,..hekhek

-niD's- said...

wawahhwahh...bestNya......tempat yg ku idamkan BaLiiiii...

bertuah NeeNa....dapat g sana. enjoy's tgk trip nie

Cik Yayang said...

Good Info :-)

Ms AiReEn MoHd said...

giler best nya celoteh ko..ngan gambo husband ko amik buatkan aku ngan boy pun nak pg...otel yg tak best pun pun jd lawa hasil tangkapan anuar ko ekk..bagus beb....suker aku tgk...

ratusiput said...

alamak neena....syiookknyeee....cam nk g je.aku mmg tak pnh g obersea holiday ni.teringin gak satu ari nnti.bgus gak info2 yg ko bg ni.nanti kalau aku nk g....aku roger n out ngan ko pasal agen mana yg ok..

NeenaAnuar said...

Titin:
lorrrr... naper kasik burn! iskk! sayang ttuuu... next time kaalu ade chan pegi taw! bali besttttttt! ;D

NeenaAnuar said...

Azmiezas:
takpe.. anytime jerk kalau nak ke sana senang... nak2 ade air asia.. so leh dpt murah2 sikit! :D

NeenaAnuar said...

Yaniez:
hehehehe.. memang murah dikk.. kalau ade peluang pegi taw nanti! ;)

NeenaAnuar said...

Deqna:
aku memang suke main main nie.. ehhh!! :p

oh tidakkk.. nie resort yg lain pulak! :D

NeenaAnuar said...

Jiejah:
memang bestttttttttt! :D

NeenaAnuar said...

POSH:
oh yeaaaa!! you should go for double trouble lak babe! sana sgtt romantiss kan! :D

NeenaAnuar said...

ecam:
hehehehe.. bagus2.. pasang jerk citer2 tu dulu.. biler ade masa & peluang.. rembat jerk keh! ;D

NeenaAnuar said...

Kak Liana:
hihihi... indon murah jerk kak.. sometimes lagi murah dari jalan2 kat dlm malaysia nie... :D

NeenaAnuar said...

Aida:
u're most welcome dear! memang ok tune hotel nie kalau nak save budget! :D

NeenaAnuar said...

nurhidayah:
memang banyakk pong darling oiiii! cuma kene tunggu sikit lah coz makan masa sikit akak nak update nanti! al maklum lah gambar stok ratusan! hehehe...

NeenaAnuar said...

Purplelicious:
yup! you should go sis! nak tinggal baby ngan untie nin?? blehh.. pastu untie nin tak nak dah pulang kan kat mama dia balik dah! hahahaha....

NeenaAnuar said...

nasazfrog:
hehehee.. memang syiok sis! thanks! ;D

NeenaAnuar said...

Lady:
tu lah.. I teringin taw nak gie swiss! tapi apakan daya... I tak cukup budget nak kesana... takat Bali berulang2 kali jerk lar gamaknyer! hehehehe.... Lady untung at least dah menjejakkan kaki ke europe kann.. I suke tengok lady gie jalan2 kat sana.. rasa cam ade kat sana gak! hehehee..

you tak penah sampai sana lagi yer dear.. then you should go with your hubby... i'm sure u will like it! :D

wow! cayalah your parents! happy honeymoon to both of them!

NeenaAnuar said...

CuppyCakeMommy:
hehehehe.. en. teman lah papparazzi itu! :p

NeenaAnuar said...

sisdee:
yup! bilik dia sangattt ok walaupun agak sempit dan sesungguhnyer dpt menghilangkan segala stress yg ado! :D

NeenaAnuar said...

shu:
kekekeke.. pandai shu teka yek! ok.. coming sooon for da next entries! ;D

NeenaAnuar said...

Crazybeautiful:
heheheeh.. thanks sis! ;D

NeenaAnuar said...

ecam:
woiit!! apsal ko tak tegur aku? sampai hati ko yer! lain kali tegur lar babe jgn sogan2... aku bukan artis pong! hahaha... lagi pun boleh lah kite mengeratkan ukhwah kite gituuuuu... hahahaa..

tinggi kah aku??? aku pakaai kasut tinggii tuuu! huhuhu..

NeenaAnuar said...

nid:
hehehee... thanks! Nida dah idam kene pegi tu... nanti kalau ade peluang you should go yeah sis! :D

NeenaAnuar said...

cik yayang:
*wink* thanks! :D

NeenaAnuar said...

Aireen:
hehehehe.. thanks babe! hotel tune tu bestt taw.. bukan tak best taww... cuma facilities dia jerk yg kurang... but bilik was awesome! :D

NeenaAnuar said...

ratusiput:
pegi sis jgn tak pegi! racun baik nie... heheheh..

ok.. no hal! anytime jerk sapa2 nak refer with me.. Insyallah.. I can share any infor that you guys want! :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails