COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Showing posts with label Raya. Show all posts
Showing posts with label Raya. Show all posts

Thursday, October 17, 2013

Cerita ~ Arwah Mak, Kuih Donut, Puding Jagung & I Love You Mr. Arrogant

Raya haji tahun nie aku beraya kat KL ajer… eh bukan KL.. tapi kat Klang.! Hehe.. MIL duduk ngan adik ipar kat Klang.. so MIL tak balik kampong.. maka kami pun tak lah balik kampong!

Pagi lepas sembahyang raya… kami lakik binik bertolak gie Klang! Dalam kereta kami tune on radio Light and Easy.. sekali keluar satu lagu lama dlm era 80’s kot kalau tak salah aku.. but honestly aku tak sure apa tajok lagu tuu.. but lagu tuu touching sgt2 lahh.. maka sebaik mendengar bait lagu tuu.. aku menjadik sebakk… menangisss… air mata laju mengalir bak air terjun tanpa henti sepanjang lagu itu berkumandang! Kenapa aku nangis? Ini sebabnya…





Status yg sempat aku update selepas melalak sakan dlm kereta!

Honestly dah agak lama jugak lah aku tak nangis camgini biler terkenang arwah mak! Selalunya kalau terkenang kat dia tu… aku just sebak gitu2 aje lah.. still leh control! Tapi on that day.. entah lah.. lagu tu sgt2 menyentuh hati dan perasaan aku sehingga bisa membuatkan aku terkenang pada arwah mak dgn begitu hebat sekali!

OK.. lepas nanges.. touch up make up balik! Hahah.. dah comot bomot dah kekdahnya! Sesampai aje di rumah adik ipar… tengok-tengok menu hari raya haji tuu diaaa dah tersergam indah atas meja!





Hampir penuh satu meja! ahahaha..

Aku masak apa? Aku tak masak tapi aku bawak perot aje! Ahahah.. nak masak apa kebende nya… aku sehari sebelum hari raya aku tak cuti pun.. mana ade masa nak masak! Tapi itu tidak membuatkan aku jatoh dlm golongan menantu derhaka… bila mana aku still prepare something utk ibu mertua ku… ahahhaa..





Puding Jagung.. a special request from ibu mertua ku! Hari tu waktu hari raya aku ade lah buat puding jagung nie.. my first trial waktu tu.. sekali biler MIL makan… dia suker bebenor ngan puding jagung aku nie.. dia kata dia selalu buat puding jagung tak jadik… yg aku buat nie sedap bukan main katanye… huhu.. kembang kembong vuntut menanto hantu dia dpt markah pandai masak! Ahaha... Ok.. MIL puji tu besar maknanya tu.. in a way dia nak bagi tahu ko jgn nak pandai masak puding jer.. biler ko nak pandai masak kambing kuzi nie? Muahahaha…

Btw, Ini gambar waktu preparation.. gambar puding yg dah siap2 gorjes di potong boleh plak lupa nak amik! Takpe.. Insyallah, nanti biler aku buat lagi sekali puding nie aku share gambo & resipi nya di I’m Yourss nie yer.. dah lama gilakk rasanya aku tak buat entry pasal masak-masak kan? Huhu..





Apa lagi aktiviti yg boleh dilakukan biler dah berkumpul anak beranak melainkan berborak.. makan.. borak dan makan dan makan dan makan! Ahahaha.. yg paling banyak adelah makan! M ampuihh lahh ke laut dah diet aku! Uhukk.. uhukkk… oh ckp pasal diet.. nanti aku share ngan korang cerita pasal diet aku ek!

Well.. biler dah nama nya hari perayaan.. please.. no pantang mantang! Hari perayaan adelah hari tanpa pantang makan… kite belasah ajer apa yg ade depan mata! Selagi boleh melantak.. kite lantakkan ajer! Ini prinsip aku lah.. ahaha.. tapi serious lepas makan confirm menyesal! Tapi aku tak fedulikkss.. mana tahan tengok makanan sedap2 depan mata.. pastu nak budget hot takmo makan? Giler arrr.. sorry aku tak sanggup! Ahahha.. nak2 pulak biler adenya makanan yg dah lama ko makan.. tup2 tersaji depan mata!





Just like kuih donut yg gebuss ini!

Kuih nie adik ipar aku order dekat jiran dia! Sumpah sedapp gilakkkk weiii donut nie! Taste dia sgt2 original! Dengan texture nya yg sgt lembut dan gebu… perrgghh… sekali aku bedal 3 ketol secara non stop! Ahaha.. Ye lah waktu jiran tu hantar, donut nie masih dlm keadaan suam-suam.. ohh lalalalala.. sedapp nya lah haii makan donut suam-suam!

But honestly, memang dah lama giler aku tak makan donut sesedap ini! Memang ade jer donut camgini di jual di merata-rata tempat.. tapi soalnya dari segi rasa nya tu yg membuatkan aku menyampah nak beli donut yg dijual di luar! Bukan apa.. texture dia keras macam batu.. terkadang terasa yisss nya bukan main kuat plak tu! So pasal tu aku kata donut nie sgt sedap sbb taste and texture dia sgt original!





Disebabkan kami anak beranak semua tengah meroyan tengok cerita Love You Mr. Arrogant, waimaaa… kami semua sama2 berkumpul depan TV utk layan citer yg sgt kelakar, senggal, cute, sweet dan bengong nie! Hehehe.. .Eiii.. honestly aku puji sgt2 jalan cerita drama nie.. dia tak banyak scene yg tak logik just like cerita Teduhan Kasih dulu… cerita teduhan kasih tu best sebenarnye, tapi at times aku rasa macam banyak benor scene yg tak masuk akal!

Cerita Mr. Arrogant nie memang sempoi lah.. kombinasi antara para pelakon yg sgt hebat… jalan cerita yg menarik.. dan jugak arahan yg baik membuat kan cerita nie melekat di hati! Aku dulu pernah tengok si Mr. Arrogant tu berlakon dlm drama Julia.. tapi time tu dia punyer bakat lakonan cam tak menonjol sgt as husband Julia.. but in this drama.. memang watak dia best gilerrr.. sampai aku plak dah terperasan ibarat aku adelah si Zarra tu… ahahaha…

Yang lagi buat aku terawang-awangan dlm cerita nie bilamana part tenyeh meneyeh dan tunjual menunjal kepala tu adelah saling tak tumpah cam kehidupan realiti aku ngan en.teman! ahaha.. yes.. kami lakik binik nie tak lah romantik mana sebenarnyer.. kami biler nak beromen jer baru ade tik! Ehhh! Ahahaha.. sorry!

Tapi itu lah hakikatnye.. aku ngan en.teman sama2 senggal dan sempoi jer! Nak kata arrogant mcm mr. arrogant tu takde lah.. sbb dah sah2 lah kiteorg kawin atas faktor suke sama suker.. tapi dari segi character yg sempoi.. cam guna words kau & aku.. bergurau cara kasar… baling bantal.. main sepak-sepak manja.. aku tunjal kepala ko.. ko tunjal kepala aku.. hohoho.. memang itu lah realiti nya kehidupan kami lakik binik! Tapi aksi2 nie semua dilakukan dlm rumah lah.. kalau kiteorg buat kat luar rumah.. mau org kata aku isteri derhaka.. dan en.teman pulak lakik dayus! Muahahaha..





Ini antara scene episode semalam yg membuatkan aku ketawa cam nak mamposs! Bonggok punyer Irham… dlm banyak2 mimpi.. mimpi naik kuda jugak yg ko pilih! Motipppppppppppppppppp?? Ahahahaa… memang dasar senggal! Tapi Zarra tu pun memang pandai mainkan peranan dia.. dia dah bisa membuatkan aku menangis hari tu waktu tengok dia ckp dia tak mintak kawin ngan Irham.. ishh.. memang touching sgt2 part tu.. which aku sebakk ngan nangis lah jugak sbb dpt rasakan apa yg dia rasa! Memang Zarra nie ade potensi utk pergi jauh dlm bidang lakonan!

Lepas dah sama2 layan citer Mr. Arrogant, lepas Isyak baru kiteorg berangkat pulang..! pulang bukan dgn tangan kosong.. tapi pulang bersama bekal makanan yg dibekalkan oleh adik2 ipar ku! Hehe.. alhamdulillah!

Monday, October 14, 2013

Saya Hargai Pengorbanan Lakik Saya!

Macam lah ko sorang ajer yg hargai pengorbanan lakik ko kan? muahaha.. alahai.. suker I lah nak kata kat sini buat lakik I... sebab I tahu lakik I tu peminat setia blog gonjeng I nie...ahaha... so saja nak fefelingg tulis kat sini sebab I tahu dia akan baca coretan gonjeng I nie nanti! :p

Hidup sebagai pasangan suami isteri nie.. banyak pengorbanan nya!  baik suami mahu pun isteri... masing2 perlu melakukan pengorbanan tertentu utk mencapai sebuah kesepakatan, keharmonian dan keindahan dlm menikmati kehidupan sebenar berumahtangga!

Alhamdulillah... sepanjang usia perkawinan aku ngan en.teman yg dah nak menginjak ke usia 8 tahun nie... en.teman banyak berkorban utk aku... and aku pun banyak berkorban utk dia... ehhh.. nak jugak aku kan! ahaha.. eh serious laaa.. kalau aku tak berkorban utk dia.. mau nya bertahan sampai sekarang.. dah lama kot aku aku kene antar balik ke rumah mak bapak aku! ahahaha... 

Mungkin secara mata kasar nampak macam aku ngan en.teman nie kurang kisah pengorbanan nya... ye lah.. umpamanya, aku bukan nnya kene tinggal berbulan-bulan dgn en.teman yg kene pegi kerja luar negara!  mungkin kisah pengorbanan kami lebih kepada pengorbanan seperti menghormati antara satu sama lain dgn membuang ego masing2 dlm diri masing2... kami bersikap terbuka dlm semua hal... no heart feelings... kalau ko salah aku tegur... aku salah ko tegur... terima kritikan dan teguran dgn hati yg terbuka.!  

and of course.. pengorbanan terbesar yg harus dilakukan sebagai pasangan suami isteri adelah menerima setiap kekurangan pasangan masing-masing!  Just like kami lakik bini contohnya.. Macam aku nie jenis bangsa kalau dah marah... mulut akan membebel tanpa henti.. well.. kalau tak marah dan tengah happy pun mulut berpot-pet tanpa henti.. ini kan pulak waktu tengah marah kan? muahahaha... 

so, en.teman kalau aku tengah berangin puting beliung tuu.. dia akan berkorban perasaan dgn melayan ajer ngan kerenah aku... waktu aku tengah marah tu kan.. dia just ye lah ye lah kan aje lah apa yg aku merempan tu... dia takkan buat double boiling ngan aku.. haha.. walaupun hati dia bengkak jugak lah terkadang ngan kerenah bebelan aku time tengah marah tu... tapi dia cuba sebaik mungkin tuk calm down!  which at the end... aku akan cepat sejuk lah sebab tak syiok pulak terbakar sengsorang! aahahaha.. ye lah... en.teman pretend cool kan... aku pun tak mampu nak berasap lelama.! hehehe..

Itu salah satu contoh pengorbanan en.teman pada aku... ade banyak lagi kalau nak berpot pet kat sini tapi aku takot korang pulak yg terbakar membaca nya nanti! ahahahaha... ok now turn aku pulak.. kalau en.teman buat perangai... aku pulak akan berkorban perasaan dgn menerima perangai dia tu!  dia bukan jenis merempan... tapi dia jenis bangsa yg terlalu cool sampaikan kalau ade bende dah nampak macam nak hampir jahanam dlm rumah dia akan buat bodooo jer!  cam contoh kat ruang tamu ade 2 lampu gantung persis chandelier!  satu lampu dah terbakor... so tinggal lagi satu lampu!  Kite as org pompuan nie budget dia amik lah tindakkan dgn cecepat pegi tukarkan mentol lampu tu... ehhh ni tidakk.. selagii lagi satu lampu tu masih bernyaawa.. masih mampu mengeluarkan cahaya utk ruang tamu tuu... ko jgn haraplah dia nak pergi beli mentol baru dan tukar mentol yg dah terbakar tu! 

Pendek kata.. en.teman punyer tabiat... kalau bende masih boleh diguna pakai.. walaupun dah pecah skit, dah bengkok, walaupun dah sengget, walaupun dah kurang satu fungsi.. kalau ade option yg dia boleh guna.. memang confirm dia akan guna sampai ke titisan terakhir!  ADoiii... ini punyer tabiatt kaluuuuuuuuuu.... binikknyaa memang agak stress! ahaha.. tapi stress tu waktu mula2 kawin dulu laa... pasal tu lah aku kata aku berkorban jugak... aku berkorban dgn cuba memahami tabiat lakik aku nie!  terima tabiat dia seadanya... so sama-sama lah kami berkorban.. ye lah.. kalau dia boleh terima bebelan mautt aku ketika marah.. kenapa tidak aku terima tabiat senggal dia tu pulak kan? 

Tapikan.... tapi kan.... dlm rumahtangga nie.. biasanya org lelaki lah yg kene lebih banyak berkorban perasaan sebenarnyer!  sebab org perempuan nie banyak sungguh kerenah nya... dia kan banyak napsu.... napsu nak makan... napsu nak shopping... napsu nak gie holiday.. dan macam2 lagi lah kerenah nya... so si suami lah yg kene bertabah dlm melayani kerenah2 isteri nie!

See.. betapa besarnya pengorbanan lakik I...  dia bagi I pakai beg yg gorjes-gorjes... while him carry just carrying a classic vintage bag! hahaa....  Eh... vintage itu lagi lama simpan lagi tinggi nilai nya kan?  itu beg mak dia tu... bukan main dia berposing sakan ngan beg baju mak nya! hehehe...

Anyway, jgn lupa... kalau kite boleh bekorban duit beli barang-barang yg kite minati... kenapa kite tidak boleh berkorban duit tuk melakukan ibadah korban kan?  setahun sekali aje pun.. bukannya tiap2 bulan!  Insyallah... jom sama-sama kite hayati isitilah pengorbanan... satu perkataan yg tampak simple... tapi besar dan banyak kisah disebaliknya!

Pengorbanan boleh di terjemahkan & dihayati dari sudut perasaan... perbuatan... dlm kehidupan.. dlm perhubungan... dan macam2 lagi lah!  Setiap pengorbanan itu bakal meninggalkan satu titik indah dipenghujungnya...  walaupun pahit ketika melaluinya... tetapi insyallah pengakhirannya adelah satu yg sangat manis utk dinikmati!

Salam Aidiladha buat semua... makan di hari raya nie berhati-hati... kalau tak sanggup berkorban tekak & perot di hari raya ini... bersiap sedia lah berkorban diri utk buat work out selepas hari raya nanti! I laaa tuuuuuuuuuuuu............ ahahaha...

Love ya! *kiss*   


Tuesday, October 1, 2013

Berapa Harga Sepasang Baju Jovian Mandagie Yang Aku Beli & Berbaloi kah?

Honestly zaman skg nie ko tak yah tunggu nak jadik mak datin baru dpt merasa pakai baju designer okk… skg zaman dah berubah .. segala nya berubah… kalau dulu2 sebut nama designer2 handalan nie biasanya golongan dato-dato.. datin-datin.. puan sri-puan sri.. kerabat diraja dan org-org kaya aje lah yg ade peluang nak pakai baju dari koleksi hot-hot designers nie! Skg tidak lagi.. designers skg nie pun dah semakin bijak utk carik market business di kalangan orang-orang biasa macam kite nie!

Ramai jugak yg tanyer aku berapa harga setiap pasang baju Jovian yg aku shopping utk raya tahun nie!  so pasal tu lah aku create entry nie.. korang tanyer & insyallah aku sharing coz aku caring! Anyway... kalau aku bagi tahu price in total memang bunyik nya aku persis mak datin laa.. haha.. ehh tapi utk kategori mak datin.. harga satu baju yg dia beli bersamaan dengan 4 pasang baju yg aku beli dekat Jovian okkk.. silap haribulan lebih dari itu pun boleh jadik! Ahahahaha…

So since ade yg nak tahu dan mungkin ramai jugak yg dah tahu sebab baju2 yg aku beli nie dijual secara online di Zalora jugak.. Ok aku share kan lah harga salah satu baju yg aku beli dari Jovian hari tu…



Baju Ili Dress yg berwarna hitam nie aku beli pada harga RM420.. aku beli direct dekat Jovian Store and not from Zalora! Even kalau beli kat Zalora.. harga nya tetap sama!

Nie pada pendapat aku lah yer… sebagai org yg dah biasa beli kain pasang / kain ela and then gie hantar tempah kat tailor.. pada aku utk spent RM420 dengan beli sepasang baju siap camgini adelah sungguh berbaloi! Lebih berbaloi biler mana product yg ko beli tu bukan dari calang-calang branding! You get what I mean? You don’t get it? Ok let me explain it to you now! Ahahha..

Ok.. simple aje kiraannya.. macam contoh baju kurung moden nie!

Aku pernah beli kain sutera Terengganu nie kat pasar payang Terengganu! Kalau nak amik traveling cost dah satu hal jugak kat situ… tapi takpe lah.. takmo go into detail sgt.. tapi kalau nak jugak amik kire.. aku ok jer.. haha.. so ko kire lah traveling cost ke Terengganu utk pergi balik jer dah berapa.. ok.. so sepasang kain sutera terengganu nie aku dpt beli selepas harga tawar menawar around RM180! Then antar tempah kat tailor.. maybe harga tailoring berbeza ikut tailor masing2 lah kan.. cam aku punyer tailor.. utk kain jenis sutera camgini.. siap dengan full lining.. harga upah jahit satu baju kurung moden camgini dia amik around RM280!

Tu baru siap satu baju.. ko belum tambah lagi harga manikk.. or harga sulam or apa saja penambahan yg ko nak tambah kat baju ko tu! So macam contoh baju aku nie.. aku bubuh manik kat bahagian leher & tangan… kalau tebal manik nya.. lagi tebal jugak lah harganya! So macam baju aku nie.. manik dia agak tebal.. so harga manik ajer lebih kurang around RM100!

So now kite kire.. berapa total harga baju kurung moden aku nie? Kite kira secara kasar lah ek.. RM180 + RM280 + RM100 = RM560! Kalau agak2 nak tambah harga traveling cost ke Terengganu.. rasanya dah pun mencecah RM600++! Kalau kat KL nie aku tak tahu lah dpt ke sepasang kain sutera ni pada harga RM180.. Sbb aku sendiri tak pernah survey!

Its ok.. kite amik aje lah cost mentah i.e. RM560! Utk harga RM560 nie.. ko kene carik kain sendirik and also kene carik tailor yg betol-betol bagus dan memuaskan hati ko! So now banding kan pulak dengan baju ready made Ili Dress dari Jovian Mandagie nie yg mana aku beli pada harga RM420 sepasang! Aku tak payah susah-susah nak carik kain sendiri.. aku tak perlu pening kepala nak fikir dan carik tailor yg terbaik… which at the end aku dpt sepasang baju yg sgt cantik pada kaca mata aku.. dan ia jugak sangat-sangat menepati citarasa aku… lagi best biler ko dpt touch dari seorang designer terkenal di Malaysia… dia punyer cutting really superb! Dia punyer design simple tapi ade kelas yg tersendiri and also dia punyer material berkualiti! End product honestly I’m very happy with what I’ve paid!

So kalau nak kata beli baju dari designers nie mahal.. tak berapa tepat lah aku rasa.. unless ko beli baju kurung cotton yg berharga RM100 sepasang and ko nak banding kan dengan baju dress dari Jovian nie harus lah nampak kemahalan nya pada baju designers kan? So kalau nak buat comparison kene betol.. jgn compare kereta Kancil dengan BMW ok! Ahaha…

But... pada aku masih ade kelebihan tertentu kalau kite tempah baju kat tailor kite sendiri! of coz baju ko adelah exclusive coz it is the one and only! Jarang kalau ko tempah baju at your own private tailor then akan ade duplication baju tu dgn org lain… unless ko tempah baju secara boria dgn your family members or friends.! Ahahaaha...

So biler ko beli baju dari designers terkenal nie.. kalau ko nak dapatkan taraf exclusive baju ko memang takde masalah.. tapi tempah lah secara exclusive jugak.. tapi confirm harga ko akan jadik extra exclusive lah yer… so at this point.. harus lah kelebihan itu jatoh kepada kite tempah secara sendirian berhad di tailor kite sendiri! hehehe.. So macam baju yg Jovian jual kat Zalora & J-Store dia.. memang ade banyak quantity nya.. so for sure I’m not the only person yg pakai baju Ili Dress warna hitam nie! So that’s why designer boleh jual baju nie pada harga yg berpatutan.. but yet I don’t care either.. janji cantik.. janji puas hati.. so I’m the most happiest fashionista evaaaaaaaaaa! :p

Oh ya.. lagi satu… kelebihan tempah kat your own tailor.. kalau tempah kat tailor nie biasanya mudah utk kite buat alteration.. kalau ade terlebih or terkurang kat mana-mana bahagian baju kite.. kite boleh ajer buat alteration tanpa perlu susah hati! Whereas kalau kite beli yg ready made nie.. payah lah skit kalau baju yg dijual tu tak berapa nak fit ngan body ko! So body figure memainkan peranan yg penting dlm beli baju ready made nie! Kalau nasib kite baik.. dpt lah kite beli baju ready made dgn mudah… kalau takk.. memang payah lah jawabnya! Tapi itu tak bermakna kalau kite tak leh beli baju ready made body figure kite tak bagus.. no.. no.. no.. bukan macam tu kekdahnya!

Well… body figure org perempuan nie mana nak ade yg standard size kan.. ade org kangg besar tang boobs dia.. ade kang besar tang bumper vuntut dia.. ehh.. besar tak bererti tak bagus and tak cantik okkk.. besar kedua bahagian ini seksiii tau! Kalau terlalu leperrr pun tak cantikkkkk okkk… So kalau kite tempah kat tailor secara custom made.. insyallah takde masalah dari segi cutting baju coz tailor akan jahit ikut kite punyer body figure!

See.. ade pro and cons on both side kan… beli ready made ok.. buat custome made pun ok! Yg membezakan hanya lah the designers and nilai wang ringgit! So pilihan ditangan anda dan jadi lah pembeli yg bijak! :D

Ketiga-tiga pasang baju ini adelah dari collection Jovian Mandagie... so baju yg mana satu patot duduk di ranking yg pertama.. kedua dan ketiga? is it C should be at the first rank?  or A?  or B?  or all in one will be in the first rank? ahaha..
Baju A & Baju C tu harga dia tak perlu lah aku gebang kan kat sini.. nanti kang korang susah2 plak gie tekan calculator... muahahaha.. tapi apa yg boleh aku katakan harga dia lebih kurang ajer setiap satu tu... range dia antara RM300++ to RM400++... which not more than RM500 each outfit! 

By the way.. baju dress Ili warna beige yg aku ceritakan kat dlm entry nie dah pun terjual pada seseorang.. alhamdulillah... I'm so happy to see her wear it... that dress really fit to her body when she tried it on! :)


Tuesday, September 24, 2013

Last Entry Pasal Baju Raya & Ziarah Hari Raya di Rumah Kawan Blogger!

Jenuh betol nak abiskan cerita raya kali nie... adoiyai... skg nie bukan cerita raya aje lah yg jenuh aku nak abis kan... semua cerita pun jenuh jugak kekdah...  mula-mula jer bukan main semangat nak bercerita... biler dah separuh jalan.. mula lah dah naik rasa menyampah pulak nak update blog sendiri.. rasa letih sebab punyer lah payah nak khatamkan satu satu cerita! hahaha...


IMG_1429 copy
ok lah.. kite pendek kan cerita... nie baju raya terakhir utk raya aidilfitri 2013! masih tak dpt nak lari dari baju warna purple.. ahaha.. pantang bijik mato nie nampak baju warna purple... kuat jer napsu nak membeli!  dlm pada say NO! NO! NO! end up dia jadik YES! YES! YES! jugak... huhu...  tapi baju nie aku beli dah lama.. before puasa kalau tak salah aku... aku beli dekat al-humaira contemporary!  asalnya tujuan sebenar ke butik al-humaira sebab nak beli tudung.. end up boleh plak mata nie ternampak baju unggu nie... so apa boleh buat. pasrah aje lah dgn kegedikkan mata sendiri! huhu..

Terkadang before beli satu-satu baju tu terfikir jugak.. biler lah aku nak pakai baju-baju yg aku beli nie? tapi biler dah ade dlm almari baju tu... sampai masa & ketika nya pasti ia akan dikeluarkan jugak dari gobok almari tu! hihi..  aku waktu beli baju nie takde pun plan nak pakai biler. tapi since aku tak guna pakai lagi sampai hari raya.. so tu yg aku consider baju nie baju raya aje lah! ahahah... 

Anyway.. dah tak berapa ingat dlm Syawal yg ke berapa entah.. aku mendapat lebih kurang 3 jemputan open house dlm masa satu hari!  Mula-mula tengahari tu aku ke Ukay Perdana.. memenuhi jemputan jamuan hari raya dari officemate!  Tapi gambar-gambar di rumah officemate kene kuarantin sebab ia berada dlm ketegori VIP! muahahaha...  No laa.. gambar memang ade.. tapi as usual kat I'm Yourss nie aku takkan share kan apa2 yg berkaitan dgn office.. sapa yg dah follow blog aku nie sejak zaman dulu kala tahu lah sejarah nya!  

Serious aku serik... walaupun skg nie dah keje kat company baru... officemate company baru mungkin tak sama macam officemate company lama... tapi org kata pengalaman itu sentiasa mematangkan!  walaupun hakikatnye kite cerita perkara yg enjoy-enjoy... tapi kite tak mampu nak nilai keikhlasan hati setiap insan!  so the best thing is just keep it on a safe side! :)

Gambar takde takpe.. tapi aku still boleh cerita.. hehe.. kat umah officemate aku makan macam-macam... sedap gilozz sbb tuan rumah laki bini pandai masak!  macam-macam menu yg dihidangkan pada para tetamu... ade rendang, nasik impit, kuah kacang, nasi putih, kari ayam, mee hoon sup.. perrgghh.. semua nya sedappppp giloz!  sakan aku makan ngan en.teman.. puas hati lah kiteorg tak breakfast on that day! ahahah... 

Dalam pada nak gerak ke rumah ke dua yg budget nya sebelum Asar.... tup-tup hujan lebat gilozz!  so kami dah stuck kat rumah officemate sampai lepas Asar... Lepas Asar hujan reda.. baru lah aku ngan en.teman gerak dari rumah officemate.. dan kemudian meneruskan perjalanan ke Bandar Tun Razak, Cheras pulok!


Aku beraya di rumah Kak Elly... sampai2 ajer terus bergambar dgn geng pelangi kak Elly! hihi... Kesemua mereka nie blogger... Wahida, Kak Elly, Amy, Qaseh Ayumie, Kak Dee!



IMG_1483 copy
Thank you so much Kak Elly for your warm invitation.. kenyang makan kat rumah kak elly... nanti lain tahun jgn lupa jemput kami lagi!  hihihi..  aku dah lama kenal kak Elly melalui dunia blogging... seronok kan.. sambil berblogging... sambil tambah kawan...


Since sampai rumah kak elly pun dah lewat petang.. niat dihati nak cover lagi satu open house rumah member kat Petaling Jaya... tapi kesudahannya tak kesampaian sebab hari dah pun menginjak ke waktu senja.. so aku ingat nak balik rumah dan berehat... setelah perot senak kekeyangan hasil santapan seharian di rumah terbuka... tup-tup ayah aku call bagi tahu yg kat rumah takde air! huuuwwwaaaaaaaaa.... menchikkkkkkkkkkk okkkkkk!!  letrik kalau takde boleh tahan lagi.. air takde kaluuuuuuuuuuuuu.... ini bisa mendatangkan marahh!  Air takde time tu kes org bangang gie buang diesel dlm sungai... abis most of Lembah Klang area takde air.. ggrrrrrrrrrrrrrrr!!!!

So kene carik rumah tumpangan sementara... nasib baik lah hari sabtu... kalu hari kerja.. confirm meroyan aku!  puas fikir nak terjah rumah sapa.. sebab kebanyakkan rumah familly members semuanya kat ampang dan lembah klang jugak!  Try luck.. en.teman call abg dia... sib baik rumah abg ipar aku kat subang tu ade air... so apa lagi.. merempit lah kami lakik binik ke Subang Jaya!


IMG_1505 copy
Sempoi.. lakik binik sehelai sepinggang aje dok pi terjah rumah abg ipar!  tak bawak baju tak bawak sebarang kelengkapan diri pun! hahaha.. tapi no hal.. adik boleh pakai baju abg nya.. adik ipar boleh pakai baju akak ipar nya! hehehe..


IMG_1510 copy
Sebelum mandi sempat lagi lakik binik nie pose gedik! muahaha.. eh.. jgn memain... jurufoto kami waktu nie adelah jurufoto cilik okkkk... Si Nabilah yg menjadik tukang amik gambo Pak Ngah & Mak Ngah nya yg buchuk mashamm time nie! huhuhu...


IMG_1497 copy
Jangan maaaraaaa aaaaaaaaaaa..... kasik chan lah pasangan gonjeng nie gedik skit.. sebab dah lama bebenor rasanya tak amik gambor feeling manja beginik! :p



Monday, September 23, 2013

Beraya Persis Dato & Datin di Impiana Hotel KLCC!

IMG_1263 copy
Pada 18 Syawal… aku berhari raya di Impiana Hotel KLCC utk memenuhi jemputan salah seorang ahli keluarga yg buat open house kat Tonka Bean Restaurannt!

Makanan memang mewah… macam macam adaaaa… tapi tak termakan pun semua nya! hihi...


IMG_1254 copy
Kalau makan buffet gini lah aku nie.. bukan leh makan bebanyak pun… perot cepat sgt berasa kenyang! Tapi yg penting kambing golek dapat jugak aku belasah! Ahaha.. then amik lauk2 mahal cam udang… ikan… hihi… kene makan lauk lebih dari nasik!


IMG_1228 copy
hahaha.. tengok en.teman sampai mengeluh tak tahu nak makan apa!


IMG_1232 copy
Akhir sekali yg paling banyak aku makan adelah.. Aiskrim!


IMG_1229 copy
Woiii… ini bukan sembarangan aiskrim ok.. ini aiskrim… brand Baskin Robin tawwww!


IMG_1233 copy
macam macamm topping ade..


IMG_1238 copy
tabur lah sebanyak mana ikut suka!


IMG_1234 copy
melampau betol Untie Nin bolot table aiskrim!  sian adik tuuuu... muahahaha..


IMG_1241 copy
Aku belasah selagi mampuuu! sumpah sedappp nya bukan mainnn lagi! Ahahaha..


IMG_1245 copy
haaaa.. buat apa tuuuuu?? buat apaaaa tuuu???



IMG_1248 copy
well... seperti biasa.. kalau dah nama nya kaki update FB & Instagram...  jawabnya ice cream cair pun takpe.. janji dpt amik gambo! ahahaha...


IMG_1294 copy
Biler makan kat hotel nie.. feeling ala-ala Dato’ & Datin dia kene lebih skit! Muahahaha….


IMG_1288 copy
Tempek gambar tuan tanah ajer dah lah yerr sebab ahli keluarga yg lain very the low profile gitu! hehehe…


IMG_1296 copy
aloh alohh alohhh... lupa pulok ade anak... mana boleh anak buah biarkan mak buah dia posing sengsorang! huhu..


IMG_1297 copy
biler tengok anak buah semakin membesar.. sedih nya rasa hati nie... sebab yg pertama.. rindunya pada saat menimang mereka sewaktu bayi... dan sebab yg kedua.. I'm getting old and older! uhukk... uhukk...


Thursday, September 19, 2013

My 3rd Baju Raya ~ Ili Dress Collection Inspired by Lisa Surihani for Jovian Mandagie!

Tahun nie memang tahun giler meroyan beli baju dari si Jovian Mangadie! Aaaaarrrrrgggghhhhh… sumpah rasa nak fitammm tengok collection baju2 Jovian tahun nie! Kalau 2 helai baju Jovian yg INI dan yg INI aku beli secara online dekat Zalora.. utk koleksi ketiga dari Jovian nie aku beli dekat butik J-Store dia!

IMG_1350 copy
Ili Dress nie merupakan salah satu collection Jovian Mandagie's which inspired by Lisa Surihani!
Honestly process pembelian baju nie tersangatt lah stresssssssss kekdahnya! Ahahaha… history utk memiliki baju ini tidak mudah seperti kebiasaannya! Aku pun tak tahu kenapa this time aura bodoh aku melebihi aura pandai! Tinggi pulak peratusan tahap kebodohan nya tu! muahahaha…

Ok lah nak cerita skit sejarah pembeli baju nie.. mula2 aku tengok baju nie keluar dekat Zalora.. time dia keluar tu aku masih berkira-kira nak beli ke tidak sebab duit dah lebur kat baju yg NIE & NIE! Timing dia keluar dekat2 sgt.. so aku budget macam nak beli pada gaji bulan yg seterusnya lah! Walaupun ade duit saving.. tapi malas nak layan kan sangat perangai setann menyoping aku tu! hahaha…

IMG_1321 copy


Dalam pada dok berkira-kira nak beli ke tidak.. sudah nya baju hitam yg aku nakkkk kan sgt nie abis pulok kat Zalora! Time tu terkebil-kebil bijik mato akuuu tengok website Zalora tu! T___T

Memang hot sales okkkk baju nie… Serious aku memang jatuh cinta pandang pertama kat baju nie!  Such a simple dress but yet look very elegant!  Yes hitam itu sungguh menawan... and aku memang sgt suker pada baju warna hitam nie if were to compare dgn baju warna beige nie!

Ili beige


Utk collection Lisa Surihani for Jovian Mangadie nie.. memang collection Ili nie jer yg paling cantik dan paling gorjes pada pandangan mata aku!  Ade gak usha collection yg lain.. tapi entah kenapa hati nie dah kene ikat ngan dress Ili nie dan ikatan tu dah pun tersimpul mati gituuu... uhuhuhu...

Ok.. berbalik pada kronologi pembeli baju dress Ili nie..  Biler black Ili dress nie dah sold out dekat Zalora... aku pun pasrah dgn keadaan itu!  anggap memang dah takde rezeki jer lah nak miliki baju nie!  Tapi nak dijadikkan cerita... lagi dua hari sebelum menjelangnya hari raya... end up aku aku beli jugak Ili nie secara online dekat Zalora! tapi aku tak beli Ili dress warna hitam tau..aku beli warna beige tuh! ngeeeeeeeeeeee.... 

Sebenarnya kan… ade lagi satu kronologi tersembunyi disebalik pembelian baju warna beige nie! Ahaha.. aku sendiri biler fikir-fikir balik memang saiko betol process pembelian baju nie! Huhu...

IMG_1354 copy


Yg sebenarnya… waktu aku frust tengok Dress Ili warna hitam ni dah sold kat website Zalora.. aku ade tengok satu lagi dress yg cantik by Jovian Mandagie!

Fabeena Blue
Dress Fabeena nie under collection Falling Feathers jugak…

Waktu first batch baju nie keluar kat Zalora… Aku memang idamkan jugak dress fabeena nie! Tapi aku terpaksa membuat pilihan antara dress Fedila nie ataupun nak amik dress biru fabeena nie!  setelah di timbang kati... end up aku pilih dress maroon Fedila dan melepaskan dress Fabeena! Tapi memang nak dijadikkan cerita... biler waktu aku tengah frust ngan baju Ili warna hitam nie dah sold out kat Zalora… aku pun saja gatai tangan pi go thru collection2 lain kat Zalora.. and very unSangkarable.. collection baju Fabeena ni Zalora macam ade buat re-stock balik and it is available for all sizes!  tanpa berlenggah.. waimaa aku pun terussss membalas dendam dengan membuat pembelian dress Fabeena biru nie kat Zalora! Ahahaha…

Then tunggu punyer tunggu punyer tunggu… baju Fabeena aku nie yg sepatotnya tiba di pangkuan ku lebih kurang seminggu sebelum hari raya… tak pulak kunjung tiba dipangkuan ku! Ini sudah bisa bikin aku panas vuntut! Terus call Zalora and do detail tracking and check up! Rupanya memang baju Fabeena biru ni bukan nak menjadik rezeki aku bila mana pihak Zalora bagi tahu yg diaorg ade masalah teknikal skit dgn stock baju Fabeena nie!  Pende kata baju Fabeena yg aku dah order nie nan hado stock nya utk di pos kan pada aku... Memang memula tu aku cam nak merempann jugak lah kan… tapi sib baik lah pihak Zalora amik berat jugak pada customer dia dgn bagi beberapa pulangan pilihan.. antara nya dapatkan kembali duit in fully refund... tapi of coz utk dptkan duit refund memang makan masa skit lah.. or ade lagi satu option.. diaorg boleh bagi buat pertukaran antara baju dlm collection Falling Feathers jugak or else diaorg boleh bagi vouchers then kite boleh buat pembelian baru di website Zalora dgn menggunakan vouchers code yg diberi!

Setelah berfikir seketika.. akhirnya aku membuat pilihan utk mendapatkan voucher code so that aku boleh buat pembelian baju baru kat Zalora!  Tak perlu tunggu sehari... with immediate effect aku terus dpt voucher code melalui email.. and time tu jugak aku terus terjah collection Jovian Mangadie yg masih available kat Zalora! Tengok punyer tengok.. yang masih available dan yg paling berkenan kat mata aku adelah dress Ili yg berwarna beige ini sahaja! Itu pun saiz XS & S dah abis… yg tinggal saiz M onwards! Disebabkan aku punyer dah giler meroyan nak kan jugak baju Ili nie.. aku dah tak fedulikss lagi dah.. aku beli jugak baju Ili warna beige nie kat Zalora! Aku memang berbelah bahagi nak amik saiz S or M! sebab warna beige nie cam bahaya sikit kalau pakai saiz S… so that's why akhirnya aku beli saiz M!

Aku purchase Ili dress warna beige nie dua hari sebelum hari raya… sehari sebelum hari raya sepatotnya aku receive dress aku nie dari courier service.. tapi apakan daya… budak2 courier dah balik beraya gamaknya… sib baik lah baju aku nie di transit kan dekat office GDex cawangan wangsa maju.. so dengan penuh perasaan sehari sebelum hari raya aku merempit dari office ke wangsa maju just to collect my Ili Dress nie! Sib baik lah dah ramai yg dah balik kampong.. jalan clearrrrrr giler! Ahahaha..

Balik umah terus test baju nie… punyer lah tak sabar.. haha.. biler siap ajer aku sarungkan ke badan ku... aramakkkkkkkk... Saiz M nie agak besar skit lah utk aku! Besarnya tu cam dah tak berapa nak ade cutting! Aku nampak agak selekehhh biler pakai baju saiz M nie! Agak frusttt menungenggg aku disitu! Uhuk… uhuk… dah lah baju nie no return back concept! So nak tak nak simpan lah dalam almari! Aku budget kalau aku berisi nanti.. confirm baju nie will fit me well! Ahaha…

Anyway mesti ade yg tertanyer-tanyer… kenapa aku tak alter aje baju Ili dress warna beige nie kan? Ok.. bukan takmo alter kasik kecik… tapi cutting dan design dress Ili nie memang tak boleh nak di alter sesuka hati.. sebab design sisik ikan di bahagian pinggang tu dah di jahit as one piece.. so memang tak leh nak alter banyak sgt! Kalau boleh alter as per my saiz.. memang aku dah alter dah kekdahnya baju Ili beige nie! Huhu…

Entah apa kebodohan aku kekdah nya this time beli baju… selalu aku nie terlebih bijak pandai dlm pencarian baju yg dijual secara online nie! Kalau baju2 yg dijual secara online.. kalau dia ade kedai/butik dimana-mana.. mesti aku pergi terjah kedai/butik tu immediately utk aku test dan tengok collection yg aku nak beli tu! Tapi itu tidak terjadi pada baju collection Jovian nie! Dalam kepala hotak aku dok ingat yg semua collection Jovian yg dijual kat Zalora secara online takkan ade dijual di butik nya di JStore yg terletak di Jalan Maarof Bangsar! Serious aku dok fikir yg collection2 kat JStore adelah collection2 lain selain dari apa yg di jual di Zalora! Huhu…

Selalunya biler berada pada tahap kepandaian sedikit tertinggi I'll just give a call pada kedai utk check on ade tak collection2 yg aku berkenan dihati tu dijual di butik.. tapi apakan daya... this time memang dasar kebodohan tahap tertinggi kekdahnya.. serious sikit pun tak terfikir nak call and ask JStore about it before aku purchase baju Ili beige nie dekat Zalora!  so pasrah aje lah dgn tahap kebodohan itu!

IMG_1285 copy


So end up macam mana aku boleh beli baju yg hitam nie pulak? Hahaha.. kan aku dah kata.. aku nie gilerr! Giler meroyan selagi tak dpt baju yg dah berjaya membuatkan aku tido malam tak lena… sampai termimpi-mimpi okkkk! Huhuhu…. So dlm seminggu lepas raya… aku saja gatai pi terjah JStore kat Bangsar! Tak puas hati.. aku nak jugak tengok baju apa yg dijual di JStore tu… haha…. Dlm hati risau gak kot2 ade baju Ili nie lagi kat butik mauu meroyannn aku… sekali dua kali dan tiga kali tengokkk.. memang betol lah… ade lagi baju Ili nie kat JStore! Lagi yg buat rasa nak fitammmm biler dress Black Ili masih ade di JStore!  aaaaarrrrrrgghhhhhh..... Padan mukeeeeeeee hakuuuuuuuu! Gggggggggggggrrrrrrrrrrrrrrrrr!!!

Aku pandang muke en.teman dgn penuh kasih sayang.. nak mintak beli baru takottt…. Huhu… tapi amik syarat aje.. ckp kat dia sajaaaaa nak cuba lah yg warna hitam pulak! And memang kebetulan pulak warna hitam nie ade saiz S jer yg tinggal.. and it was only the last 2 pieces! Yg warna beige memang masih ade stock utk kesemua saiz! Serious rasa nak nangis time tu… kenapaaa laahh aku bebal sgt this time… kalau lah dari awal aku terus aje ke JStore nie kan ker dah settle segala masalah! Ggggrrrrrrrrrrr!!

Untitled
time nie tak bawak camera godang en.teman.. balik kerja terus terjah... ahaha.. so pakai iphong sajok!  but serious JStore nie sgt best... besar.. luas dan berasa sgt selesa utk membuat urusan membeli belah! hihi... kalau silap hari bulan leh lah dpt fefeling persis datin & puan sri! :p

Nak sentap bebanyak pun tak guna… biler dah cuba baju Ili warna hitam nie saiz S… memang rasa nak fitam sbb ini lah baju yg aku nak dari awal.. dress yg berwarna hitam dan saiz nya adelah saiz S yg mana it is just nice for me! Aku kalau kata baju nie takde cutting.. memang no hal aku belasah saiz M.. and infact aku tak budget pun yg baju nie saiz M agak besar dan bisa membuatkan aku tampak selekeh biler mengenakannya! Aku dok budget takpelah amik saiz M besar skit.. tak lah fit sgt.. sekaliiii rupanya cutting baju nie saiz M dia memang agak gedoboh ngan aku.. kurang kemas lah kalau aku pakai skg nie.. unless aku berisi dan sasa skit lagi.. then baju saiz M should be just nice for me!

Pastu apo lai nak di kato… at first memang berat hati nak beli baju Ili hitam nie sebab baju Ili beige dah ade dlm genggaman..  tapi laki ku memang pandai pujuk binik gonjeng dia yg dah agak moyokkk time testing baju tu.. en.teman bagi pendapat.. dia kata… kalau rasa nak beli jugak baju Ili hitam nie beli lah… sebab dia kata… baju beige tu bukan tak leh guna.. boleh jer guna nanti biler later-later badan aku dah berisi ker.. So takde lah rasa ralat sgt sebab still ade baju Ili yg boleh aku pakai! Hahaha.. bagus idea dia tu walaupun pada mulanya aku rasa sentap sebab dia memikirkan aku akan ade penambahan berat badan! Org nak maintain berat badan.. dia boleh pulak fikir aku akan naik berat badan! Gggrrrrrr!!

Untitled
Tapi lantak laaaaaa… janji aku dpt baju hitam nie! Ahaha.. dah dia bagi green light utk beli… ohh lalalalalaala lah aku jawabnya! Muahahaha…


IMG_1215 copy
sorry eh... nak jugakk tayang paper bag Jovian nie! hahaha...


IMG_1216 copy
yg tadi tu one side.. this is from the other side.. ahaha.. gedik sungguhh.. alaa.. jgn lah marah... jakunnn si gonjeng nie dpt paper bag designer tersohor negara! :p


IMG_1283 copy


So begitu lah tragis dan magis nya kisah pembelian baju sisik ikan duyung nie! Ahaha…. Nie memang satu perangai buruk aku lah… kalau aku dah berkenan tu… memang aku sanggup mencarik sampai ke titisan terakhir! Tapi tu lah kan.. memang nak menjadik rezeki jugak apa yg diidam-idamkan sgt tu.. end up dpt jugak.. and kebetulan baju Ili hitam tu tinggal 2 helai terakhir tu adelah saiz S! kalau tak nak jadik rezeki… carik macam mana sekali pun tetap takka jadik rezeki! Huhu..

Tapi aku tak rasa pun yg aku membazir sbb aku memang jenis bangsa kalau dah berkenan pada satu-satu barang tu.. aku don’t mind tuk beli dua barangan yg sama pada warna yg berlainan.. just like some of dress yg aku pernah beli kat PopLook and kasut kat Vincci… design yg sama tapi aku beli dua pasang pada warna yg berlainan! Hehe..

Tapi kan… aku ade jugak terfikir… ke ade antara korang yg berkenan dgn baju Ili Beige aku nie? Kalau ade yg berkenan dan nak beli dari aku.. boleh jer kot aku jual kat korang yg berkenan… baju masih 100% kekal baru… harga aku boleh bagi discount skit kalau korang berminat nak beli! Kalau korang nak beli direct kat JStore pun boleh jer itu pun kalau stock masih ade lah… ahaha.. tapi kat JStore korang tak leh dpt discount.. kalau ngan aku korang leh dpt discount! lalalala…

Syarat utama nak beli baju nie pastikan korang ade ketinggian melebihi dari 163cm dan bersaiz badan lebih besar skit dari aku! Kalau korang takde 2 kritieria nie memang agak payah nak beli baju nie sebab baju nie agak labuh dan agak besar saiz nya! And lagi bagus kalau korang duduk sekitar lembah klang.. senang utk aku bagi korang try and terus purchase… if not aku lebih rela simpan baju Ili Beige nie sampai lah aku bersaiz plum bum bum! Ehehehe… 


So kalau ade yg berminat nak beli dress Ili Beige nie.. sila emai me at cute_ena19@yahoo.com

Ok lah.. setelah penat melalui fasa stress dlm process pembelian baju yg menjadi kegilaan hati aku nie.... biler dah dpt melaram di hari raya hari tu... aku melaram lah bersungguh-sungguh! ahaha...  honestly I love this black Ili dress so muchhhhhh!  Design yg sangat simple seperti sisik ikan yg di letakkan di bahagian pinggang dan lengan tangan.... serious ianya menaikkan aura seri dress!  bertambah-tambah seri dress nie dgn memiliki cutting ikan duyung (mermaid silhouette)!

Harap takde yg termuntah sisik ikan biler tengok si gonjeng berangan nak jadik ikan duyung disini! heh.. :p


IMG_1305 copy



IMG_1319 copy




IMG_1323 copy







IMG_1336 copy



IMG_1346 copy



IMG_1348 copy


IMG_1402 copy




IMG_1366 copy


Ok... nanti aku sambung cerita raya aku lagi yer... ahahaha.... nasib lah.. org lain semua dah khatam cerita raya.. aku masih di pertengahan jalan.. nak buat guano... ini lah nasib ku! huhuhu....



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails