COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Monday, August 5, 2019

Sakit (Part 2) – Kaum WANITA… Please Take Note on This Symptom!

Seperti yg di janjikan... I’m back with sambungan cerita2 yg tertunggak… haha… salah satu cerita yg tertunggak itu adelah cerita SAKIT (click) Kak Neen yg nie… sapa yg tak penah baca lagi cerita sakit Kak Neen tu.. better korang khatam kan dulu cerita tu yerr then baru sambung baca entry yg panjang berjelaaa jelaaa nie!

OK kat mana lah Kak Neen berhenti hari tu eh?? Jap nak godek balik entry SAKIT part 1 hari tu.. hehe… aku pun dah terlupa gakkk…

Haaaa… kite stop sampai ayat nie… “Dlm bulan October 2016… aku pergi jumpa doctor Orthopaedic pulakkkkkk… see.. giler tak giler.. abis semua doctor aku pegi jumpa… hahahhaa…”

Ok sumpah.. memang rasa menggila betol bile di fikir-fikir kan balik saat nak carik punca penyakit yg menyerang diriku ini.. huhuhu… tapi usaha masih diteruskan bagi mencari sebuah jawapan yg pastiiii… So dlm bulan October 2016 tu.. aku pegi jumpa doctor Ortho dekat Pantai Hospital.. aku bawak sekali my neck MRI yg aku buat dgn doctor neuro surgeon yg kat Gleneagles Hospital tu.. pendapat doctor ortho nie lain pulak.. dia kata based on the MRI tu.. dia nampak neck aku mcm ade problem skit… aku bile dia ckp problem tu aku dah cuakk dah weiii.. scary hokay kalau ade problem kat part2 spine niee… :(

Aku ngan tak sabra nya mintak doctor explain ngan lebih detail lagi… doctor ortho ckp.. tulang spine kat bahagian tengkuk aku nie terlalu straight.. dia kata normal person normally tulang kat bahagian tengkung tu sepatotnya bengkok skit.. so tu yg dia suspect ini lah punca why aku dpt kebas tangan.. sakit kat bahagian belikat belakang tu semua lah.!

Dia ade lah tunjuk module urat & tulang yg ade kat dlm bilik dia tu… how the nerve being impacted due to my straight spine kat bahagian tengkuk tuu.. ok.. tanpa lengah terus tanyer doctor… what’s the best medical treatment for this.. operation definitely will be a big NO la kan… sebab spine nie bukan boleh di buat main main oiii.. kalau tersalah operate kangg boleh terus jatoh lumpuhh… huhuhu..

Doctor ortho aku tu ngan relax and calm ckp.. ‘don’t worry.. skg nie dah ade treatment yg canggih to treat this kind of problem.. no operation needed.. just with one injection.. you akan feel better and normally the pain will go off!”

Wahhhh.. lega nyaaa rasaaaaaaaaaaaaaa bile doctor ckp macam tuhh… so tanpa lenggah terus fixed appointment for the injection procedure!

Untitled


30th October 2016.. lepas maghrib.. check in here!

Untitled


31st October 2016.. lepas subuh.. dah get ready to go to operation theatre.. walaupun just a small injection procedure.. tapi procedure nya tetap lebih kurang macam nak kene buat surgery okay.. haha…

Tak lama pun procedure nie di jalankan.. rasanya by around before lunch aku dah balik ke ward dah… waktu sedar tu memang tak rasa sakit apa pun… ibarat macam wowwwww… best nya.. hilang dah semua rasa sakit nieee… phewwwwwwwwwww… legaaaaaaaa bukan main!

Tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii…………………..

Lega tu sekejap jer weiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii…… on the next day.. waktu masih kat hospital lagi nie… bangun pagi rasa sakit dan rasa tegang urat leher masih ade.. and even at times ade terasa kebas2 kat bahagian tangan skit2.. cumanya tak seterukkk like before buat injection procedures tu!

Waktu doctor datang visit kat ward.. aku adelah ckp kat doctor about sakit tu macam ade lagi.. then doctor ckp.. sepatotnya takde dah.. tapi dia kata takpe.. just monitor for few days macam mana.. bagi ubat tu betol2 jalan dulu..

Untitled


Lepas sedar terus mintak Hang Kebun belikan nasik lemakk… sedapp nyaaa lah haii! Hahhaa.. nie kengkonon menu breakfast lahh…

Untitled


Nie menu lunch… nie baru lah healthy.. eh serious kalau nak sihat plus nak kurus… makan lah makanan hospital okay.. confirm memang takde rasa gastrik.. and akan kurus tauu!

Untitled

Peneman setiaaaa kuu… my nyawa.. my syurga… dia sentiasa ade menemani… huhu.. touching sgt bile tengok balik gambar2 nie semua...

Untitled


2nd November 2016.. dah boleh check out… time nie rasa sakit tu tak kuat sgt lah.. jauh berkurangan.. but yet… I’m not that really happy coz rasa sakit tu tetap ade… Which like on and off.. at the end.. I’m still on stress mode actually! :(

Ok basically this is the injection procedure yg Kak Neen buat with my Orthopaedic Doctor..

CAUDAL EPIDURAL STEROID INJECTION

A caudal injection is actually an injection into the lowest portion of the epidural space. A caudal steroid injection can help reduce lower back and leg pain caused by sciatica, herniated discs, bone spurs or other back problems. You have nerves that run from your spinal cord out to your back and legs.

Korang boleh refer dekat website nie for more info about this treatment - https://www.cpspain.com/procedures/caudal-steroid-injection/

Basically procedure nie doctor akan inject dekat hujung spine kite yg kat atas skit dari lobang montot kiteww… aku pun tak ingat sakit ke tak waktu lepas buat procedure nie.. rasanya tetap ade sakit tu.. tapi takde lah macam sakit buat operation besar ke hape.. sakit sengal2 skit tu memang ade lah… then waktu nak duduk pun tak leh duduk direct.. for few months tu memang duduk dlm keadaan mengerengg lah jugak… hahaha..

To be honest lepas buat procedure nie aku masih lagi rasa tak sihat on and off.. masih lagi ade rasa sakit kat bahagian tengkok.. leher.. kepala… tangan & jugak di belakang belikat… semua nie di sebelah kanan badan jer tauuuu… belah kiri ok.. takde sakit apa pun...!

Day by day I’m getting stress and more stress.. sebab sedih dan sakit hati tak jumpa apa masalah sebenar penyakit yg aku hadapi nie.. logically kalau betol ade masalah spine.. spine injection treatment tu sepatotnya dah berhasil dah.. ini tak.. the pain is still there..! sumpah memang sia siaaa lahhh montotttt aku di injekkkkk oleh doktor ortho ni! T__T

Waktu nie setiap hari memang mengundang stress tahap gabann sgt… pegi keje stress with office work.. stress with the environment.. try to handle as much as I could.. but at the end… I felt more and more sick!

Everyday nangis.. everyday rasa like a real nightmare.. everyday rasa nak meroyan.. semua atas faktor stress kerja plussss dok tahan sakit and tak jumpa apakah penyakit nie sebenarnya..! huhu… at times bile on holiday.. sakit tu kurang skit.. tak teruk sgt.. but bile back at work jer… sakit tu datang balik.. tu yg pelik sgt2 sebenarnya.. then I tot maybe sebab due work working posture depan PC buatkan I jadik macam tu… so I tukar my body posture.. pun tak jadik jugak! Ok seriously this is not right somewhere nie!

So after a month.. bile ade medical appointment with my orthopaedic doctor.. aku mention dekat dia that all the sickness symptom is still existing.. then doctor pun macam heran gak.. why masih ade sakit.. then aku ckp aku rasa sakit yg amat2 sgt kat bahagian bawah leher.. which membawak ke kerongkong tekak.. then at time sakitnya membawak sampai ke telinga… even sometimes it can goes up to my head.. dah sakit kepala pulak di buat nya! Isk!
End up doctor ortho transfer kan aku utk jumpa my ENT doctor… maka bukak lah semula appointment ngan Dr ENT aku balik and close file with Dr Ortho.. ngan doctor ENT buat lah balik procedure yg sama.. check hidung.. check tekak.. buat scope.. at the end result still sama! There’s nothing there.. semua nya clear melainkan ade lah skit2 melukus sinussss…. So doctor bagi ubat sinuss again and over again…

Ok lah aku pun consume lah ubat sinus tu balik.. which aku tahu at the end ubat tu tak akan memberi sebarang perubahan pun pada diri aku… which is true! Aku still rasa sakit rahang kat bawah telinga which membawak kepada sakit kepalaaaa! Huuuuwwwaaa… streeeeeeeeeeeeesssssssssssssssssss nyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!

So on following appointment with ENT doctor, aku ckp jugak kat doctor yg aku still ade existing sakit kat bahagian2 yg sama.. sakit kat bahagian rahang bawah telinga.. then merebak ke bahagian kerongkong.. sakit jugak kat bahagian dlm telinga dan jugak sakit di kepala!

Disebabkan aku dah 2 kali mentioned yg aku sakit kat bahagian kepala.. so on this appointment doctor ENT suggest aku utk buat MRI for brain! Phewww scary… nak kene scanned otakk pulak dahhhhhhhhhhhhh… huhuhu…

But apa lagi option yg aku ade kan.. walaupun agak cuakk nak scan kepala otakk nie plak dahh.. but yet aku agree to do it jugak sebab aku nak carik apakah punca aku still in pain nie! So set another appointment to do MRI scanned for brain… bile nak tahu result … haihh.. risauu nya bukan kepalang.. ye lah takot lah kann kot ade apa2 sakit kat otak nie ker kann… uhukk..

So on next appointment bile jumpa doctor ENT.. doctor share the MRI result.. and the result was…… all good and great condition!!! Alhamduilllah… there’s nothing wrong with my kepala hotak..! everything was clean and clear.. takde apa2 masalah doctor ckp…

Ok now semakin misteri.. bile otak dah clear.. takde masalah.. so apakah masalah penyakit nie sebenarnyaa… segala symptom penyakit yg wujud dari awal tu masih kekal tau.. sakit kat bahagian belakang belikat.. sakit bawah rahang.. sakit kat bahagian telinga.. sakit kepala.. sakit tangan especially kat bahagian armpit.. and then sakit tangan nie ade masa bawak sampai ke tahap kebas jari jemari.. and semua nie adelah di sebelah bahagian kanan badan!

Bile doctor ENT failed to find out the main culprit of my sickness nie… then doc ENT refer kan aku utk jumpa ngan doctor neuro plakkkkkkk! Takde pilihan.. suke tak suke terpaksa redha lah jumpa doctor lain pulak walaupun waktu nie dah macam give up sgt2 dah ngan penyakit nie.! T____T

Doktor neuro bile baca history report yg aku dah buat macam2 MRI scan segala.. dia pun mula2 tu macam pelik gak.. apa lah sakit aku nie.. MRI dah buat and everything seems to be ok.. at the end dia still kene bagi rawatan jugak.. so dia pun ikut standard procedure dia lah.. dah aku kata aku sakit.. dia bagi lah aku ubat neuro which ubat nie more to be like ubat tahan sakit la camgitu…

Aku consume ubat nie for few weeks until my next appointment! Within that period aku on and off amik ubat yg doctor neuro nie bagi sebab aku nak test.. kalau aku tak makan ubat nie.. aku akan ade rasa sakit lagi tak? Sbb logically kalau kite amik ubat. Kite sepatotnya akan baik lah kann.. kalau kite sakit.. lepas makan ubat tu kite dah takde rasa sakit lah kan?

Ini tak yeerrrr.. sakit tu masih ade! Waktu aku on dose ubat tu memang lah ok.. but once aku put a stop to it.. haih mula lah dia datang balik… dia macam ibarat…. Hempass datang lagiiiii… hempasss datang lagiii.. hempassss datanggg lagiiiiiiiiiiii…. Hahahahhaa…

So on the next appointment with doctor neuro.. aku pun ckp lah yg aku memang rasa something is not right somewhere with me lah doctor! Sebab bile makan ubat.. rasa lega skit… bile tak makan.. memang kuat lah rasa sakit nya!

Doktor tanyer sakit kat bahagian mana.. aku still mention sakit kat bahagian yg sama aku dah alami sejak dari awal lagi.. then doctor neuro try another option for me.. since aku ckp aku sakit kat bahagian bawah rahang telinga…. So dia hantar aku utk buat ujian kat bahagian telinga pulakkkkkkkkkk! Maka pegi lah aku buat test pendengaran segala… ok.. another test run to go.. and the result was again.. alhamdulillah.. telinga okay.. takde apa2 masalah pun!

In a away bile dpt result tu kak neen memang happy lah kan.. sbb takde masalah.. but at the same time I is stillll stress gilerrrrrr sebab tak tahu apakah punca penyakit yg aku hadapi nieeee… adoiyaiiiii… *face palm*

Ko nampak tak betapa susah nya aku nak detect penyakit aku nie… huuuwaaa… memang emoo giler weeeiiiiiii… everyday feeling sucks! Stress tahan sakit.. stressss dok memikirkan penyakitt apakahh yg aku hadapi iniiiiiiiiiii!
Within that period.. which dah dlm bulan November 2016.. keje kat office day by day makin stressssss…. Maka makin bertambah2 lah stressss yg aku hadapi! Stresss ngan sakit…. Stresss ngan keje.... memang to be honest my stresss level memang dah terlalu tinggi sgt2 dah!

Nasib baik lah end November tu dah ade planned trip ke Bali for our anniversary getaway… konon2 budget macam boleh lah kurang kan stresssss yg dihidapi…

Untitled


19th November 2016… bercuti lagi ke Bali… okay yg bercuti ke Bali nie tak cerita lagi.. hahaa.. ade 2 trip ke Bali yg Kak Neen tak blog out lagi kat sini.. huhu.. lagi satu trip in July 2017… matikk lahh nakkk.. banyak nyaa cerita tertunggakk niehh!

Untitled


Ok waktu pegi Bali in Nov 2016 nie… Kak Neen betol2 buat deep tissue massage.. dgn harapan segala sakit yg timbul nie akan berkurangan dan reda lah.. tapiiiiiiii malang nyaaaa nan hadooooooooooooooooo!!!!!!!!!!

After few cycle of appointment ngan doctor neuro tu yg end up tak jumpa apakah punca sakit aku nie sebenarnya… aku pun dah give up sesangat dah! Everyday I feel like shit… everyday aku dlm keadaan yg sgt stresss… ngan work load and environment yg super stress.. ngan dok fikir apa penyakit aku nie.. macam mana nak detect penyakit nie???… apa lagi treatment yg patot aku buat???

At one point.. aku dah macam blank giler giler dah… down tak yah ckp lah.. memang dah rasa macam zombie sgt2… everyday balik rumah lepas keje emo.. every day nak merempan ngan Hang Kebun.. nasib baik lah dpt lakik yg super memahamii… dia tak penah tambah kan stress aku.. but alhamdulilah dia banyak sgt cuba absorb my stress level!

Dlm bulan December.. aku ade lah few times MC.. on and off rasa sgt tak sihat.. symptom2 seperti tegang urat kat bahagian leher… sakit kat bahagian arm pit.. sakit kat belakang belikat… in fact sakit nya dah makin merebak sampai ke bahagian atas dada! Eehhhh… nie dah macam makin tak best nie… carik solution tak jumpa.. tapi sakit makin menjadik jadik pulak!

Everyday aku mintak Hang Kebun urutkan kat bahagian belakang belikat yg sakit tu… kat bahagian atas dada aku urut2 sendiri jerr.. takot nak mintak dia urut kan sebab elok2 mintak urut bahagian atas dada kang dia terurut kat buah dada pulak.. aaahhh sudah kelain pulak aktiviti nya nanti… muahahahahahahaa…. :p

Around first week of January in 2017 camgitu... ade one day tu waktu aku mandi aku buat self-breast check-up.. Ya allah tetiba jantong aku berdegupp lajuuu sangat sangat!!! Apa yg aku paling takot.. apa yg paling aku risau kan tetiba muncul dlm sekelip mata!

Waktu aku check breast belah kanan aku.. aku dpt rasa macam ade satu ketulan benjolan.. tapi susah nak confirmkan sgt waktu tu sebab saiz dia tak lah besar mana.. ade masa bile picit2 tekan2 dia takde.. kejap kang tetiba macam ade plak.. haihh.. tak leh jadi nie!

Pastu aku cuba buat dua style picit.. satu style tekan2 dgn jari jer which at the end rasa macam susah nak detect pulak.. but with another style aku picit kat bahagian yg berketol tu dgn kaedah picit atas bawah.. just like mammograms procedure tuu.. nahhhhhhhhhhhhhhhh.. jelasssssssssssssssss terasa ketulan disitu! Huhuhu…. Then start to picit the same way on the other breast on the same spot.. tapi breast belah kiri clear jer bile di picit atas bawah camgituu!

Waktu nie memang Allah jer yg tahu perasaan aku macam mana… sejukkk kaki tangan semua.. berpeluh sejuk pun ia jugak sebab terlalu panic… cecepat mandi… lepas keluar jer bilik air terus ckp kat Hang Kebun that aku rasa something is not right with my right breast!

Then aku suruh Hang Kebun rasa sendiri.. aku suruh dia picit macam mana aku buat both style tu… then aku suruh jugak dia compare with breast belah kiri.. dia ckp memang lain macam nie.. ade ketolan nie..

Tapi disebabkan aku terlalu paranoid.. aku tetap sedapkan hati sendiri dgn mengatakan mungkin nie tersalah urat kot.. sebab aku nie kalau tido suke bengkok2 tangan & badan macam acrobatic tu.. huhu.. so lepas dah dpt kesan benjolan tu.. for few days jugak lah aku keep on urut sendiri jer benjolan tuu.. kuat jugak aku tekan ngan tangan aku.. konon dgn harapan benjolan tu boleh hilang.. tapi kesudahannya tak hilang pun.. hakikatnya benjolan tu masih wujud disitu.. huhu..

Untitled


Ok… aku kan detail org nya.. so siap tolong google kan gambarajah lagi nie hah.. pastu letakkan tanda love di situu.. hahhaa… aku nak bagitahu kat mana area sebenar yg aku rasa lump on my breast tuuu… aku buat nie as for info okay.. bukan nak bukak aib ke apa.. makcik bawang busukkk nie kang bukannyaaa boleh.. always nak pandang on negative side of it jer.. yg positif susah sgt nak di tengok nyerr.. eh tapi pi mampos lah ko situhh.. aku nak share pada org2 yg positipp jerrr sebab berkemungkinan ade orang yg alami masalah yg sama macam apa yg aku alami ni.. so bile tengok kat mana area yg aku rasa lump tu.. so tahu lah apa sebab musabab nyaaa…!

11th January 2017...

Aku pegi berurut ngan tukang urut yg biasa aku buat urut badan.. waktu kat bahagian dada aku mintak dia rasa kan benjolan tu dgn harapan dia dpt urutkan bahagian tu lah konon2 nya.. tapi sekali bile dia pegang.. dia terus ckp..

“Kak.. saya tak berani nak urut nie kak.. saya terus terang dengan akak… saya dah banyak jumpa customer yg dtg urut dgn saya yg ade masalah ketulan macam nie.. tapi biasanya kak… ketulan macam nie bukan ketulan yg elok lah kak… akak paham kan apa yg saya maksudkan.. kite nie orang perempuan kak.. bahagian ini bukan boleh sebarang-sebarang urut kak… saya rasa lebih baik akak pegi check dengan doctor ya!”

Fuhhhhhhhhhhhhhhhhhh… dgn immediate effect terus berdesuppppppppppppppppp berderauuuuu darahhhh aku hokayyyyyyyyyyyyyyyyyy! Rasa langit nie tinggi rendah kejapp…. Terus rasa time tu jugak dann dannn nak pegi jumpa doctor breast surgeon walaupun time tu dah malam dah..uhuhuu..

To be honest, malam tu semalaman tak tido… tido pun like tido2 ayam jer… kepala otak nie ligat berputar… memang sumpah tak tenang dan tak sabar nak tunggu pagi esok nya nak pegi jumpa doctor.. untuk jumpa dgn doctor pakar.. kene lah jumpa panel doctor dulu utk mintak guarantee / refer letter to hospital!

12 January 2017…

pepagi terus gi klinik panel.. mintak doctor check breast.. besar lah sgt harapan nya yg doctor boleh bagi refer letter sebab memandangkan dah cerita dah kat doctor yg segala macam symptom penyakit ni I’ve been through for almost a year dah.. and plusssssss dah bagitahu jugak yg arwah mak adelah seorang breast cancer patient!

Tapi harapan tinggal harapan… bile doctor panel yg check my breast cakap.. “oh nie takde apa2 nie.. benjolan nie sebab bengkak kelenjar jerrr… I bagi you ubat utk susut kan bengkak tu… after few weeks bengkak tu akan hilang!”

Hoiiiiiiiiiiiiiiii… memang menyirapppppppp sgt dah aku time nie.. Deep inside my heart.. I know this is not about bengkak kelenjar!!! Tapi malas dah nak argue ngan doctor tu lagi.. just keluar dari klinik dia dgn perasaan sakit di hati… Hang Kebun pun bengang gilerrr… dia ckp takpe lah.. pegi jer lah terus ke hospital utk check ngan doctor pakar… kalau kene bayar consultation fees plus with some scanning/ultra sound procedures seribu dua pun bayar jer lah duluuu ngan duit sendiri!

Aku yg dah memang sedia serabut dah kepala hotak nie.. memang tak membantah dahh… aku ok kan ajer ngan idea Hang Kebun tuu sebab dah tak leh nak tunggu lagi dah skg nie.. yg aku tahu aku nak pegi jumpa doctor pakar and nak check benjolan nie!

Dgn gamble nya… tanpa buat any appointment ngan mana2 doktor.. since my medical history and breast surgeon perempuan pun ade kat Pantai Medical Centre (PMC)… so pagi tu terus jer terjah PMC.. my first preference nak jumpa Dr. Patricia sebab Dr. Patricia nie adelah my mom’s punya breast surgeon.. tapi malangnya Dr. Patricia tak available on that day.. dia punyer appointment penuh for almost 2 weeks.. kalau nak jugak ngan dia kene tunggu turn for another 2 weeks.. hoihh.. tak leh lah gaya gini… mereputtt lah aku utk menunggu hari nak jumpa dia.!

Kat PMC ade 3 breast surgeon.. selain Dr. Patricia, ade Dr. Azlina & Dr.Saladina… tapi on that day waktu aku pi terjah tuu.. Dr. Saladina jer yg ade slot available… ok zaasssss jer lah.. malas dah nak fikir panjang.. Syukurrr sgt2… at least ade jugak doctor yg available on that day! Alhamdulillah.. walaupun aku walked in patient.. Allah permudahkan segala urusan… dpt jumpa Dr. Saladina before lunch!

First time bukak file ngan Dr. Saladina.. so kene lah cerita segala tok nenek history penyakit yg aku ade.. then bagitahu jugak yg arwah my mom is a breast cancer patient.. then simptom2 yg aku hadapi nie dah lama jugak dah… and aku bagitahu jugak yg aku skg nie masih ade ongoing appointment with doctor Neuro kat PMC tu.. then sempat jugak lah meluahkan perasaan dekat Dr. Saladina yg aku sakit hati giler ngan klinik panel yg tak bagi GL kat aku utk refer kat hospital.. aku ckp aku mungkin kene bayar sendiri utk jumpa dia nie.. Then Dr. Saladina suggest kat aku.. since aku masih ade ongoing appointment dgn doctor neuro aku kat PMC tu.. so why don’t aku pegi jumpa doctor neuro tu kejap utk mintak doctor neuro tu bagi internal refer letter ke breast surgeon pulak!

Syukurrrrrr alhamdulillah.. sekali lagi Allah permudah kan urusan aku hari tu.. nasib baik doctor neuro ade pagi tu so sempat lah aku walked in jumpa dia.. biasanya kalau walked in patient nie susah skit nak jumpa doctor sebab biasanya kite kene buat sehari awal appointment nya.. tapi tu lah nasib aku baik jugak lah on that day.. segala nya di permudahkan… dpt lah jumpa doctor neuro pagi tu.. waktu jumpa doctor neuro aku tuu… memang dia terperanjattttttt sgt bile aku ckp yg aku ade detect lump on my right breast!

Tanpa berlengah.. sepantas kilatt doctor neuro aku tu prepare internal refer letter ke Dr. Saladina (breast surgeon) pulak! Memang boleh nampak riak wajah dia sgt2 care and concern for me.. serius aku pun plak touching tengok doctor tu punyer reaksi time tuu.. huhuhuu..

Dapat jer internal refer letter dari doctor neuro… terus bergegass gie balik ke klinik breast Dr. Saladina utk dptkan GL baru plak.. alhamdulilah… again di permudahkan urusan time tu… dpt GL dari Etiqa Maybank… so legaaa banyak sgt dah time nie.. dlm pada dok runsing fikirkan pasal benjolan kat tet*k nie… so bile ade satu urusan di permudahkan.. kurang lah skit bebanan yg ade kat dlm kepala hotak nie!

Lepas dah dpt GL utk breast surgeon.. terus Dr. Saladina fixed kan ultra sound appointment on that day itself… aku memang mintak sgt kat doktor utk arrange kan apa2 sahaja procedure utk detect lump on my breast nie on that day jugak.. aku ckp ngan doctor… kalau boleh aku nak tahu keputusan hari nie jugak… sebab aku dah tak boleh nak tunggu lagi sebab aku memang berada dlm keadaan yg super stressss dah waktu tu..!

Tapi doctor ckp… dari apa yg dia rasa ngan tangan dia waktu dia buat hand examination pagi tu memang confirm dia ade rasa lump on my right side breast and on my left side dia rasa macam ade jugak small lump… tapi utk tahukan lump tu jenis yg macam mana.. memang kene buat ultrasound la… Gulppppppppppppp!!!!!!!!!!! Belah kiri pun doctor rasa macam ade lump????? Huuwwwaaaaaaaaa!!!! Memang makin rasa nak terkucil sgt dah time nie… makin tinggi rasa stress dlm diri..

Petang tu jugak lepas lunch terus gie buat ultrasound.. Ok part kat Ultrasound nie.. memang rasa macam nak pecah jantong gak dibuatnyaaa!! Waktu ujian ultrasound nie dibuat.. memang aku rasa nervous giler vavies… mula2 tu rasa macam tenanggg jer… tapi bile doctor ultrasound dah sette check tu dia ade mention.. “Ok.. your left side takde apa2 (ok tang nie legaa banyakk sgt2 dah), tapiiiii on your right side memang ade something!”

Terussss jantong aku berdegup lajuuuuuuuuu macam keretapi lepas dia ckp ade ‘Something’ tuu.. entah kenapa cara doctor ultrasound tu ckp aku rasa macammm not a good sign sgt nada dia tuu.. aku memang tak leh nak control dah emosi aku waktu tu… pakai baju laju2… terus keluar dari bilik ultrasound and gie terjah Hang Kebun kat ruangan menunggu..



Untitled


Terus genggam erattttt tangan Hang Kebun.. sambil air mata mengalir tanpa hentiii!! Ya Allah.. memang time nie rasa macam down sgt2.. rasa gundah gelana.. gelisah tak tentu hala… ehh seriously tak tahu kenapa emosi nya tuhh tak leh nak di bendung lagi dah… padahalll belum pun dpt keputusan dari ultrasound tu pun lagi… baru doctor tu ckp camgitu aku dah breakdown… haih.. lembik betol lahh aku nie!

Nasib lah technology skg nie canggih.. dlm masa satu hari yg sama dah boleh terus dpt result dah… aku settle buat ultrasound dlm pukul 4 petang camgitu.. then terus ke klinik Dr. Saladina balik utk tunggu turn jumpa doctor! Waktu aku sampai kat klinik doctor tu.. memang tengah ade satu patient kat dalam.. lama gilerrrrrr okay patient tu duduk kat dlm bilik doctor… almost 2 jam lebih gak kiteorg menunggu depan bilik doctor utk tunggu giliran kiteorg… waktu tunggu tu.. aku boleh dengar patient kat dlm tu macam tengah menangis… goshhhh.. lagi lah aku jadik tak keruan time tu… makin gelisah.. tak lalu nak makan.. nak minum.. nak duduk.. nak berdiri.. eh semua serba tak kene lah kekdahnya time tuuu..

Bile patient tu keluar dari bilik… nampak sepasang suami isteri kelihatan sgt sugul... yg isteri nya memang muka tengah menangis.. yg suami nampak sgt2 down.. aku ngan Hang Kebun berpandangan sesame sendiri.. we both dah boleh agak apa result patient nie lepas jumpa doktor tadi… :(

And now it’s my turn to see Dr. Saladina in order to get my ultrasound result… dup dap dup dappppp jantong sumpah macam nak terkeluar dari dada nieeee tau tak! Huuwwaaa… bile ingat2 balik.. Allah jer yg tahu macam mana perasaan hati nie diketika ituu…

Bile doktor saladina bukak result ultrasound kat PC dia… aku punyer tahap cuak tu tak tahu nak ckp macam mana… sumpah tak sabar sgt2 dah nak tahu apakah keputusannya.. so tanpa berlengah.. terus doktor bagitahu resultnya.. doktor ckp… memang confirm ade ketumbuhan on my right side breast tu… based on ultrasound doktor yg dignosed aku tadi tu.. dia punyer report ckp jenis ketumbuhan aku tu adelahhhh jenis Lymphomas!

Aku pun terus tanyer.. “doktor.. ketumbuhan jenis Lymphomas nie cancer ke doktorrrrr???”

Dr. Saladina ckp.. “based on report ultrasound nie.. it is not a cancer growth.. even saya tengok pun gambar ultrasound nie saya rasa this is just a normal Lymphomas.. not cancer.. but yet we need to do lab test on your growth nie in order to confirm it is 100% confirm not a cancer cell since your mother adelah ex-cancer patient!”

Aku tanyer lagi… “Doktor.. macam mana skg nie based on the ultrasound nie doktor boleh tahu it’s not a cancer growth yea?”

Dr. Saladina jawab… “oh dia kalau cancel growth nie.. rupa paras dia menakotkan.. dia menggerutuu menggerutuuu camgituu… so mcm you punyer nie.. apa yg kite tengok growth nie bukan growth yg menggerutuuu.. so that’s why kite tahu it’s just a Lymphomas growth jer..”

Aku tanyer lagi… “doktor Lymphomas nie apa???”

Dr. Saladina jawab lagii.. “Lyphomas nie adelah sejenis ketumbuhan yg wujud dlm lemak badan kite”

Aku tanyer lagii..... “owhh.. ok.. Doktor.. normal ke ketumbuhan jenis Lymphomas nie??? Tak bahaya kee doktor???”

Dr. Saladina jawab… “its normal for a woman.. memang banyak sgt kes2 macam nie.. Cuma nya kalau kite tak buang kadang bile dah terlalu lama dia boleh turn out to be a cancer cell jugak..!”

Akuuuuu…. “Ya Allah ye ke doktor.. takot nyaaaaaaaaaaaa.!!! :(“

Terus aku breakdown.. nangissss depan doktor… end up ngan Hang Kebun sekaliii pun nangis sekaliii.. huuuwwwaaaaaaaaaaaaaaaa….

Bile dah tenang skit… ckp lagi kat doktor.. “sorry doktor.. saya memang tak mampu dah nak kawal perasaan nie.. sebab arwah mak saya breast cancer patient.. saya memang takot sgt2 doktor.. saya memang tak mampu nak lalui semua nie doktor.. pasal tu saya jadi macam nie doktor..”

Dr. Saladina… “takpe neena.. jgn risau sgt… bawak bertenang yerr… I know your worries.. yg penting skg nie syukur sgt sebab apa yg kite nampak skg nie secara kasar nya its not a cancer growth but it just a lymphomas growth..”

Dr. Saladina baik sgt2… very motherly walaupun dia macam kakak2 jer rupanya.. dia tenangkan kami laki bini… pastu terus dia tanyer… “so you nak buat biopsy procedure jer dulu ke or you nak remove terus the lump?” Tanpa bincang ngan Hang Kebun aku terus lajuu jawab kat doktor.. “tak nak lah buat biopsy doktor.. saya nak doktor terus buang jer lump niee.. sebab lepas operation doktor akan amik that growth pegi lab jugak kan utk buat biopsy lab test?” Doktor said.. “yes… betol”

Then baru aku pandang Hang Kebun kot2 dia ade bantahan ke apa which I pretty sure he’s not! So tanpa berlengah doktor pun terus check her calender.. dia tanyer.. aku nak operate before raya cina ke or lepas raya cina? Aku ckp kat doktor.. “saya kalau boleh nak secepat yg mungkinnnnnnnnnnn doktor.. tak nak tangguh2 lagi dah…kalau esok doktor free… hari nie jugak saya admit..” doktor gelakkan aku… hahaha.. pastu doktor kata.. esok dia ade kes for operation dah.. so dia kata paling cepat yg dia boleh operate aku is on next weeknya (18th January 2017) … aku pandang Hang Kebun.. Hang Kebun pun angguk jerr.. and aku pun terus kata kat doktor.. OK doktor.. Proceed!

18 Jan 2017 ….

Untitled


The operation day… Memang takde siapa tahu Kak Neen operate on this day… Kak Neen tak update langsung my social media that I was admitted.. as you guys know me.. biasanya Kak Neen jarang tak update upon my aktiviti… lambat ke cepat ke.. mesti akan upload… but this picture.. I only reveal today here at my blog! Hang Kebun yg snap gambar nie sewaktu Kak Neen di tolak masuk ke operation theather.. sedih sayuu sgt2 waktu nie.. aku nangis.. Hang Kebun pun nangis.. tu yg gambar pun blurrr tak clear.. tangan dia gigil gamaknyaa… :(

Punyer lah serabut kepala hotak aku nie.. even Pak Joe aku tak inform about operation nie tauu.... huhu.. bukan sengaja tak nak bagi tahu dia but seriously aku terpaksa rahsiakan operation nie dari pengetahuan dia.. aku tak nak dia risau dan sedih.. aku tahu dia takkan boleh take it kalau aku ckp yg aku nak operate sebab ade lump on my breast.. aku takot dia breakdown.. aku takot dia tak boleh handle the situation sebab aku tahu dia mesti fobia dan akan teringat kan arwah mak!

Aku inform kat Pak Joe about this lepas aku dah settle down semuanya.. lama jugak aku rahsia kan dari dia... lepas sebulan dah settle with operation.. then dah dpt result from lab about the lump.. baru lah aku bagitahu kat dia… Aku mintak maaf banyak2 kat dia.. aku ckp aku takde niat nak ketepikan dia ke apa.. tapi seriously aku need some space at that particular time.. sebab aku sendiri tak boleh take the pressure time aku dpt tahu ade lump on my breast.. so aku memang tak bersedia nak kongsi dgn sesiapa pun time tu! alhamdulillah… Pak Joe terima my explanation.. and dia tenang waktu aku bagitahu kat dia tu walaupun dia terkejut.!

Ok berbalik pada cerita di hari operation tadi.. eventho aku dah penah buat operation few times.. but this time punyer operation memang rasa lain macam sgt2… takot dia tu tak leh nak describe macam mana.. to be honest aku tak takot tentang my breast akan di kelarr… tapi yg aku takot kan sgt2 adelah result lab utk ketulan lump yg akan di bawak keluar from my breast tu nanti! so itu lah yg aku sgt2 serabut memikirkan nyaaa… huhuhu…

Operation period took almost 2 hours kalau tak silap aku..and alhamdulillah.. operation went well.. aku sedar kat ward.. few days jugak berkampung dekat hospital.. and dpt MC pun almost 2 weeks.... Satu perkara paling ketara yg aku rasai selepas aku buang the lump on my breast adelahhhhh… Sakit tegang urat kat bahagian tengkuk, belakang belikat, and kebas tangan tu semua dah hilanggggggggggggggggg!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ya Allahhh… legaaa nyaaaaaaaaaaaaa tak leh nak ckpppp!!! Sakit yg dah almost for 2 years dok menangung derita.. akhir nya dpt jugak carik punca nyaa… memang happy sgt time tuu coz dah jumpa the real culprit… huhu..

Tapi dlm pada lega tuu… aku still rasa cuak dan cemas sepanjang tempoh aku MC tuu… fikiran aku kusut sgt2… aku terlalu banyak memikirr… aku tak sabar nak tahu keputusan dari lab tentang lump yg dah berjaya di keluarkan oleh doktor! In fact waktu aku tengah on MC tu.. aku banyak kali terkena panic attack!!!!!!! Ya Allah … lepas satu satu yg aku hadapii…

Seriously tak tahu kenapa entah aku macam nie.. aku pun confused ngan diri sendiri waktu tuu.. apa yg aku nak risaukan lagi entah lah.. sedangkan doktor dah ckp dah pun yg dari apa yg dia tengok based on bentuk lump tu dia tahu its not a bad tumour.. it just a normal lymphoma cell.. tapi aku nie maybe dah terlalu paranoid kot… so tu yg suke berat2 kepala hotak sampai kene panic attacked for sooo many times!

Ade sekali tu aku ingat lagi… malam aku tak leh nak tido… aku layan drama online.. pastu tetiba aku rasa jantong aku berdegupp laju macam nak matikkkkkkkkkkk… before that aku dah penah kene.. aku rasa macam hypo.. tapi aku tak tahu that’s a panic attack.. so bile aku rasa jantong aku berdegup kencang.. aku akan dudukkk.. cuba tarik napass dalam2.. pastu pegi dapur.. gie makan coklat ke apa.. then after a while insyallah I’ll be back to normal.. but this time.. at that particular night.. aku memang dah rasa macam nak mati dah weii.. serious aku ingat time tu ajal aku dah sampai sebab aku memang seriously dah tak boleh nak bernafas… jantong berdeguppp sgt lajuu.. dada nie berombakk rasa macam nak pecahhhhh dan terasa jantung dah mcm nak terkeluarrrr dahhh.. aku tak tipuuu.. memang di saat itu aku rasa macam aku akan mati dah!

Hari khamis.. pukul 3 pagi time tuu.. Hang Kebun dah tido nyenyak… aku terpaksa kejutkan dia dlm keadaan yg cemas.. aku ckp aku memang dah tak mampu nak bernapasss lagii.. so tolong lah bawak aku pegi hospital… Hang Kebun pun terus ngan pantas bersiap and aku pun bersiap.. terus keluar rumah gie Glenagles hospital! Time tu hospital yg jaraknya tak jauh mana.. terasa macam jauh ya hamaatt… sampai kat emergency.. terus ckp tak leh nak bernafas segala.. then nurse bawak utk check ECG jantung…

Waktu tu ade masa aku rasa ok.. ade masa tak.. tapi lepas buat ECG test… result OK!! Takde masalah ngan jantung aku… then doktor tanyer.. you ade banyak fikir keer?? Aku ckp iya.. aku bagitahu lah aku baru lepas buat breast operation.. so aku memang susah nak tido malam since lepas operation.. fikiran aku bercelaru.. aku takot dan macam2 yg aku rasakan.. then doktor ckp.. sebenarnya aku takde pun masalah jantung ke apa. Yg sebenarnya aku kene Panic Attack!!

OMG!!!!!!!!!!!!!!! Baru lah aku tahu itu lah symptom panic attack.. selalu dengar tapi tak penah tahu macam mana rasanya… haih.. scary okay bile kene panic attack nie… memang ko betol2 panic which membuatkan ko memang rasa macam nak matik dah sebab ko tak leh nak bernafas secara normal! So doktor kata jgn banyak fikir.. since aku tak boleh tido… dia bagi aku satu pill ubat penenang utk malam tuu.. dia suruh makan and tido… tak pasal2 utk sebijik pil and test ECG tu kene charge RM300++ malam tuu.. haih.. yg nie tak covered by Maybank sebab aku terus walked in at emergency kann… tapi takpelah.. sis still redha coz apa lah sgt RM300++ tu kalau nak di compare kan dgn bill hospitalization yg Maybank bayarkan utk aku sepanjang all the checkups and operations waktu kat Pantai Medical Center tu kan… huhuhu..

OK.. lepas kes panic attack yg menggila tuu… for few days aku memang berada dlm keadaan yg agak tenang jugak lah.. sebab aku sentiasa beringat yg doktor suruh cool and relax jerr.. jgn kusut2.. tapi ade masa dan ketika.. aku tetappp kene balik panic attack tuu.. huhu.. haih.. serious time nie terasa nak angkat kepala nie letak tepi.. dan keluarkan otak.. supaya otak nie tak fikir berat berat dan macam macam sgt… hahahha.. mampooo???

Tapi bile aku kene lagi panic attack yg seterusnya tu aku masih boleh kawal lah.. tak lah teruk sgt mcm org gilerrr waktu aku pegi glenagles hospital tu.. hahah.. waktu tu teruk bebenor lahh gaya nya.. dari baring atas katil aku duduk… dari duduk aku baring atas lantai pulak.. pastu tak leh tahan berlari pulak dari ruang tamu then ke dapur.. bukak peti ais.. makan coklat sambil menongeng…. Hahahaha… serious memang macam org giler sgt keadaan aku time tuu okay bile di kenang-kenang kan balik.. huhu…

Dlm tempoh sebulan lepas operation tu.. aku kerap jugak lah kene panic attack.. on and off.. yg buatkan aku lagi teruk sbb bile masuk office.. Everyday aku under pressure… stress sgt2 dengan ex-office punyer working environment time tu.. so ini adelah penyumbang terbesar why aku susah nak pulih jugak sebenarnya.. mind aku sentiasa terganggu… every day fikiran aku bercelaru sgt2.. emo tahap babun.. even bile dah balik rumah pun masih terbawak-bawak lagi stress tuu.. kesian kat Hang Kebun lah time tu.. dok melayan kerenah meroyan aku setiap hari…

Tapi masalah bile time aku stress camgini.. aku bukan nya pening kepala or what so ever tau… bile aku stresss.. sakit kat bahagian belakang belikat tu kadang2 mcm ade wujud balik tapi tak lah seteruk before buang lump kat breast tu… then sakit kat bahagian bawah rahang tuu… then again setiap pagi bangun tido aku akan kene serang sinus.. sampai tahap tak leh nak bernafass kadang tuu.. ini tambah kan stress aku lagi nie sebenarnya.. whyyy??? Whyyyy?? Whyyyyyyy??? Kenapa dah buat operation buang ketumbuhan dekat breast tu pun pun masih ade lagi saki baki sakit kat bahagian belakang belikat and rahang serta sinus nie semua?? Cumanya percentage sakit dekat bahagian belakang belikat tu jauh berkurangan lah if were to compare dgn tahap sakit before aku buat operation buang ketumbuhan tu..!

I is confusedddddddddddddddddd…. Aku still tak puas hati ngan penyakit aku nie.. so aku pun pegi jumpa doktor neuro aku tu balik… and doktor tu pun yg sebenarnya dah naik pening dah nak handle case aku nie sebenarnya… hahaha… ye lah kan.. apa lagi yg tak kene ni… ingatkan dah buang lump kat breas tu masalah selesai lahhh… tup2 ade lagi masalah sakit yg aku alami… tapi aku memang salute lah ngan doktor neuro aku tu… dia memang sgt2 penyabar dlm handle kes aku nie.. hehehe.. disebabkan aku ckp aku sakit macam sinus.. so dia tanyer nak refer doktor ENT lain tak utk mintak second opinion?

Aku pun tanpa berlenggah terus bersetuju ngan cadangan doktor tuu… So doktor neuro refer kan aku pada sorang doktor ENT yg lain pulak kat Pantai Hospital tu.. so now aku dah ade record dgn 2 doktor yg berbeza kat Pantai Hospital tu… hahaha.. Ok doktor ENT yg kedua nie masih buat procedure yg sama waktu first time aku jumpa dia tuu.. dia scop hidung semua lah mcm biasa… then dia pun kata… everything seems ok with my ENT… takde apa2 masalah pun… sama jugak jawapan macam doktor ENT aku yg no 1 tu ckp.. .

Tapiiiiiiiiiiiiii.. towards the end, Doktor ENT No. 2 aku nie ade ckp… dia suspect aku ade GERD !!! ok aku first time dengar nama penyakit nie… aku pun tanyer doktor.. apakah itu GERD doktor??? Doktor ckp.. ia ade kene mengena dgn acid reflux dari perot… so ade kene mengena dgn Gastro problem! So doktor ENT no 2 nie terus buat refer letter utk aku jumpa doktor Gastro pulekkkkkkkkk… maigadddddddddddddd… abis satu hospital Pantai tu aku round jumpa mcm2 doktor pakar dah weiiiii! Hahahahahaha….

22 February 2017….

Untitled


Aku admitted for a day care dekat Pantai Hospital utk buat Gastroscopy.. procedure nie macam buat scope la.. doktor masukkan tiub utk check perot..

Untitled


Standard procedure.. kene buat cucuk jarum kat tangan… tapi nurse-man tak pandai cucukkkkkkkkkk laaaaaaaaaaaaa… lama kottttttttttt dia carik urat aku utk dia cucuk kan jarumm… tapiiii always failed! Haihh.. aku part nie memang tak boleh lama2 yer… aku mesti nak pitammmm… end up aku request nurse lain yg buatkan … haa.. dtg nurse lain baru lah ok.. haihh lah nurse-man.. kene banyak belajar lagi awak niee.. huhuhuu…

Untitled


ko tengokkkk.. hancusssssss.. dua belah tangan akuuuu di cucukkk cucukkk nyaaaa! :(

Untitled


Kite diberikan ubat tido waktu procedure gastroscopy tu dilakukan.. bile dah sedar dari procedure scop tuu... of coz lahh laparr namateyy.. sebab dah berpuasa dari malam nya tu kan… haha...

On the same day tu jugak dpt result dari doktor Gastro.. so memang confirm lah aku ade GERD seperti yg dikatakan oleh doctor ENT no.2 aku tu.. in case korang tak paham apa itu GERD.. meh aku paste skit dari Pakcik Google..
GERD is a short form for Gastro-oesophageal Reflux Disease.

What is the Main Course of GERD? - One common cause of acid reflux disease is a stomach abnormality called a hiatal hernia, which can occur in people of any age. A hiatal hernia happens when the upper part of the stomach and LES (lower esophageal sphincter) move above the diaphragm. This is the muscle wall separating your stomach from your chest.

Senang citer.. muscle wall yg menghalang perot dgn dada aku tu macam dah longgar la.. so pasal tu acid perot boleh terus naik ke dada tanpa halangan… then macam aku memang dah ade penyakit sinus.. so bile acid reflux tu naik.. dia akan terus naik melepasi dada aku utk terus ke saluran pernafasan aku which tu yg boleh terjadik nya macam sinusss effects.. so now aku dah susah nak membezakan antara masalah betol2 sinus or asid reflux bile aku bersin2 skg nie… hahaha…

Ade ubat tak utk penyakit nie???? Doktor Gastro aku ckp… penyakit GERD ataupun penyakit gastric nie dah macam penyakit kencing manis.. takde ubat.. Cuma boleh kawal.. macam mana nak kawal??? Kene jaga pemakanan.. bile doktor bagi list makanan yg tak boleh di makan.. fuhh… memang boleh bawak kemurungan weiii.. ibarat macam semua makanan ko tak leh makan… hahahha… no nasi minyak , briyani, yg berempah.. yg bergoreng, berlemak, no asam, no susu, no pedas, no coklat, no kekacang, sayur pun bukan semua jenis sayur boleh bedal.. ehhh… ibarat nya macam 99% makanan ko tak leh nak makan lah… hahahaha…

Sumpah stress tengok list of makanan yg doktor ckp tak leh makan tuu.. tapi doktor ckp tu utk permulaan jer lah demi nak mengurangkan GERD aku tuu.. then doktor ckp nanti bile dah ok skit.. boleh makan.. tapi jgn amal kan dan kalau ambil kene kawal.. in away bagus utk diet sebenarnya… menu yg boleh di makan.. of coz yg healthy mcm rebus, bakar, plain sup.. so now korang dah paham why aku boleh maintain slim melim kuwuusss???? Muahahahahahhaa….

Owh lagi satu doktor gastro aku ckp.. sakit gastric nie adelah penyakit orang kaya-kaya! Aku likeeeee.. Are you serius doktorrrrr?? I tak kayaaa punn.. but why am I facing this penyakti??? Hahah.. aku pun tanyer doktor.. apa maksud dia penyakit gastik nie adelah penyakit orang kaya2… so doktor aku pun explain.. dia kata.. orang kaya2 banyak fikirrrr.. diaorg banyak mental stresssss… so pasal tu lah diaorg selalu kene gastric attack!!!

OMGggggggggggggg… aku like seriouslyyyyy??????????????? Dgn banyak fikir boleh membuatkan kite jadik gastrikkk ke doktor????? Then doktor ckp.. yess.. when your mental terlaluuuuu serabutt.. too much or overthinking.. secara tak langsung you are in a stresss mode.. so bile you stresss.. acid dari perot you akan keluar… so that’s the time GERD akan terjadi!

Ok fineeeeeeeeeeeeee.. Finallayyyyyyyyyyyyy aku rasa aku dah jumpa jawapan terhadapppp masalah yg aku dok tercarik carikkkk tapi tak ketemuuu jawapannnn… memang betol lah yg aku berada dlm mental stresss yg amat sgt… dgn masalah working environment time tu.. pastu ditambah pulak dgn masalah ade nya ketumbuhan di breast tuu… itu semua yg membuatkan aku jadik mental stressssssss.. tapi time tu ingatkan mental stress nie kite akan just like serabutt kepala hotak jer lahh.. or pening kepala bile too much thinking… tapi rupa nya tidakk yerrrrrr… ade orang bile dia terlalu serabut sampai terjadinya mental stresss.. dia bole dpt side effects mcm aku nie.. that is kene serangan gastrik / GERD!!

Aku rasa ramai yg tak tahu symptom nie rasanya… so guys take note yer… mental stresss nie macam2 side effects boleh jadi… macam contoh yg sakit kat bahagian belakang belikat tu pun salah satu symptom jugak tuuu tau.. mcm yg aku sakit kat bahagian bawah rahang tu pun sama jugak.. gastrikkk pun obviously one of a kind symptom if you ade metal stresss…

Mula2 aku memang rasa macam tak berapa nak percaya jugak lah yg mental stress ni boleh membuat kan penyakit2 tu timbul.. tapi mcm yg aku cerita kan awal tadi.. bile aku pegi bercuti… or buat something yg aku happy.. free dari memikirkan masalah kerja and penyakit aku time tu… memang aku takde rasa sakit kat bahagian belakang belikat or di bahagian bawah rahang tuu.. dan jugak takde serangan sinusss or what… sebab time tu fikiran aku relax.. mind aku freee … tak berserabut.. time tu makan makanan apa pun onnzzzz jerr okayy... tak yah nak pantang2 bagaii…! Hahahha…

Tapi bile aku start masuk office.. then start banyak fikir and banyak sakit hati makan hati segala.. memang start bermula balik lah fasa sakit kat belikat, rahang and dpt GERD! Huhuhu.. so apa solution yg aku ade that time… how to cure my mental stress nie? Hmmm.. memang tak boleh.. selagi aku keje selagi tu lah aku akan hadap stress tu tetiap hari!

25 February 2017….

Untitled


Hari yg di nanti-nanti dgn penuh debaran di dada.. walaupun doktor dah ckp yg tumor tu nampak bukan dari spesis kanser… tapi bagi aku selagi aku tak dpt pengesahan dari makmal hospital secara sah.. memang aku tak boleh tido malam lah jawapannya…

Untitled


Untitled

Tengah tunggu giliran.. hati tak tenang.. makan pun tak lalu… stresss tak yah ckp… emoo… nak nangis… eh macam2 lah perasaan time nie.. dok terfikir.. what if kalau result time tu positive cancer?? Huuwwaa… time aku type balik nie pun aku dah sebakk bile kenang kan balik moment2 nie… huhuhu..

Untitled


Ini lah dia doktor kesayangan hamba… Doktor Saladina… doktor yg sgt humble.. carrying.. lemah lembut… tak stress langsung bile jumpa doktor…

So keputusan ujian makmal bagi ketumbuhan aku tu adelah negative kanser and it just a normal ketumbuhan dlm lemak jer…

Untitled


Untitled


Ya allahhhhhhhhhhhhhhhh… syukurrrrrrrrr alhamdulilahh… what a big relief for us!!!!!!!!! Aku peluk Hang Kebun and Hang Kebun peluk aku sambil nangis2… huhuhu..

Its not an easy journey… dgn sejarah arwah mak yg ade sejarah breast cancer.. dan utk aku lalui semua nie sumpah bukan satu situasi yg mudahh… bile dah tahu keputusan time nie.. memang aku rasa like satu bebenan yg amat besar dah keluar dari dlm diri aku… phewwwwwww!!!!!!!

But again.. lepas dah dpt keputusan nie.. aku dah tak stress dah dgn penyakit ketumbuhan aku nie.. tapi aku keep on stress dgn my working life time tu.. every day berada dlm keadaan over stressss.. memang my mental and emosi sgt2 terganggu for few months after dpt keputusan ketumbuhan nie..

So end up.. setiap hari pun aku still dpt GERD punyer problem… then bile ade appointment dgn Dr Saladina.. dia ckp kalau aku dah tak boleh kawal stress aku di tempat keje.. then aku kene carik option lain.. which means carik keje lain or berhenti kerja dan berehat lah buat sementara waktu…

And Yes.. dgn berat hatii.. setelah berbincang dgn Hang Kebun.. aku buat satu keputusan yg amat berat dlm diri aku… iaitu berhenti kerja buat sementara waktu demi kebajikan kesihatan diri aku sendiri..

Syukur alhamdulillah.. aku rasa aku buat keputusan yg tepat dgn berhenti kerja dan focus utk kesihatan diri aku buat sementara waktu.. for almost 6 months aku tak keje.. before aku kembali bekerjaa semulaa…

Terkadang kite rasa uijian Allah tu bukan yg terbaik buat kite.. tapi selepas apa yg aku lalui nie.. aku dpt rasakan sebenarnya aku bersyukur sgt2 atas ujian dari Allah SWT buat diri aku ni.. sbb banyak sgt hikmahhh yg aku dpt disebalik ujian yg amat pahit ini walaupun pada awalnya aku tak nafikan yg aku memang tak boleh terima utk berada dlm keadaan tak bekerja for few months..

Tapi as Hang Kebun dan doktor pun ckp.. duit tak takde makna kalau kesihatan diri sendiri terabai.! Bile kite sihat.. duit baru ade makna…yes.. true indeed! Kesihatan diri adelah number one.. terkadang Allah nak uji kite.. sejauh mana kite percaya pada rezeki yg dia berikan kepada kite.. sejauh mana tahap kebergantungan kite sebagai hambaNYA kepada DIA yg Maha Esa!

So guys,.. kalau korang ade rasa macam2 penyakit yg korang tak jumpa jawapan.. cuba kaji.. korang ade mentally stresss tak? Jgn deny.. if you thinking too muchhhhh.. emoo memanjang.. that’s mean korang dah ade symptom mental stresss.. so time nie lah macam2 penyakit akan muncul…

Macam Kak Neen.. penyakit ketumbuhan di breast tu pun rasanya atas faktor stress jugak tu… bile kite ade imbalance hormons.. memang senang ketumbuhan nak muncul… pasal tu kite nie kene kawal stresss..! tapi mesti ade diantara korang yg berasa hairan kot kan bile kak neen kata Kak Neen sakit tu sbb berpunca dari faktor stress?? Mesti ade terfikir.. ‘eh Kak Neen.. ko nie stress apa nyaa??? Aku tengok ko punyer life happy bahagia jerr… boleh pi jalan sana sini… enjoy jerrrr sepanjang masa!”

Oh well.. nak tanyer… ade ke manusia dlm dunia nie yg takde di timpa masalah dlm hidup diaorg??? Penipuuuuuuuuuuuuuu kalau nak kata ade manusia yg bebas 100% dari sebarang masalah... org kaya raya tu pun ade masalahnyaa yg tak berpenghujung okkk.. semua org yg hidup dlm dunia nie ade ujiannya yg tersendiri… macam Kak Neen alhamdulillah memang Kak Neen bahagia dgn Hang Kebun.. dgn dia aku tak boleh stresss.. sbb dia kan Mr. Bean di hati ku.. so dia adelah ubat stress aku…

Tapi itu tidak bermakna aku takde masalah hidup.. Allah tetap uji aku dari segi kerjaya aku.. org2 yg aku deal with di sekeliling aku… yg cuba nak menjatoh kan aku bile aku pertegakkan kebenaran.. yg busuk hati.. yg dengki kianat… yg memfitnah.. so nie semua masalah lah jugak kan… haha.. Cuma aku nie jenis yg kalau ade masalah memang sejenis spesis yg akan fikir too deeppp.. tu yg buatkan aku senang dpt mental stresss… sbb aku keep on over thinking selagi masalah tu tak dpt aku selesaikan which to be honest not a good way to lead your life guys!

Memang tak dinafikan Kak Neen always try my level best to lead my life in positive vibes.. but yet I’m just a normal human being guys.. bukan semua bende aku akan sentiasa boleh jadik positive.. ade certain2 isu akan buat aku breakdown jugak selepas aku dah cuba sedaya upaya utk berfikiran positive dan berbaik sangka.. so bile aku down… Hang Kebun lah is my main support system and positive energy vibes!

Satu lagi perkara yg aku belajar lepas aku sakit nie… dgn overthinking hidup aku tak ke mana pun… banyak fikirr.. berat kan kepala hotak sendiri.. end up aku dpt mental stress jerr.. masalah tak selesai pun… so now aku dah kurangkan habit utk overthinking tu demi menjaga my health condition.. aku nie senang sgt dpt ketumbuhan… so nie yg aku kene kawal sgt2 dah skg nie..

Kite tak boleh lari dari masalah… tapi kite kene belajar utk terus kuat hadapi ujian dan masalah.. it’s not an easy journey.. tapi apa pilihan yg kite ade kan?? kite yg perlu tentukan cara mcm mana kite nak selesaikan setiap masalah yg kite hadapi tu..!

OKKKK… I’M DONE!!!!!!!!!!! Hahahaha.. finallyyyyyyyyyyyy siap jugak entry sakit aku nie.. hahahha.. so puasss tak hati koranggg?? Setahun aku tak update blog.. sekali aku hupdateeeeee korang mampu baca sampai abis dlm satu masa tak nie?? Ke main sambung2? Pagi tak sempat abis .. pastu ptg baca lagi.. pastu malam sambung lagii.. eh tak abis gak.. esok sambung lagi… hahaha… padan mukee.. korang nak sgt kann??? Haaaa amekkkkkkkkk!! Kahh… kahh.. kahhh!

So what’s next????????????

Hmmmm… aku nak kene pi godekkkk balik blog aku nak tengok entry mana lagi yg aku tak kasik perabihhh lagi tu aku kene perabihh dulu.. seingat aku cerita pasal makeover rumah aku belum abis lagi kann?? Hahaha…

8 comments:

Ijancomel said...

Good job!!!
Lama tunggu Neena update blog.
Akak suka celoteh Neena.mungkin keadaan kita Sama, Belum Ada anak.
Betul. Stress melampau boleh sebabkan sakit2 badan.mula2 mental stress and up satu badan sakit.akak pernah lalui

Ijancomel said...

Good job Neena & welcome back!!
Ghindu sgt nak baca celoteh neena.sentiasa verangan nak travel mcm Neena. insyaAllah.
Betul. Stress yg melampau mmg sebabkan sakit2 satu badan.cannot discribe Kan. Mula2 mental stress, lps Tu satu badan sakit2 end up Kita nangis2. Mood swing jgn ckplah.mangsa adalah suami.

Unknown said...

sy baca 2 x..ok its good info for me

Anis Azalea said...

Aku baca habis. Ada sikit2 je aku skip. Tengah2 baca aku mengalir airmata gak. Dahsyat ujian kau ya.. jangan stress sangat ok. Aku berhenti kerja dulu pun sebab stress dengan ofis, dengan boss dengan LRT..Hahahaha..

iza izyani said...

alhamdulillah sihat... scary juga baca...

Unknown said...

Dah lama tau sy tggu ka neen update blog..puasss hati..pnjng berjela2.hehehe

Wanie said...

dah bacaaaa sampai habis at one shot...sebab i nak tau apa sakit u yang sebenar..thank God Allah pelihara u...syukur kehadratNya..do take care of ur self k... :)

Nasa Mulia said...

Alhamdulillah, keputusannya jauh daripada fikiran negetif selama ini kan, tambah dengan tak up dape blog, kita yang membaca pun jadi suspen.. Somoga terus sihat dan happy.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails