COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Wednesday, October 13, 2010

Puding Trifle!


Trifle! Itulah antara menu aku pada jamuan makan2 hari raya hari tu... aku buat trifle as a dessert @ pencuci mulut...

Korang penah makan trifle?  kalu mat salleh punyer puding trifle nie lagi lah macam2 style.. siap yg ngan aiskrim + whipped cream pun ade gak... tapi aku punyer puding trifle nie yg biasa2 jerk... citarasa malaysia gituuu... hehehe...

Ok... jom tengok camner cara2 nak wat trifle!

DSC_1101
Bahan2 yg diperlukan tuk membuat puding trifle... 1 kotak Kristal Jelly (aku guna brand Nona), 1 tin susu cair Ideal, Tepung Custard dan 1 gulung kek Swiss Roll!

Tuk buat puding trifle nie.. kite perlu bahagikan kepada 3 bahagian....

1st Set  ~  Penyediaan lapisan kek!

DSC_1102
Potong swiss roll kek nie nipis nipis... (tahap kenipisan ikut pada saiz dulang.. pendek kata pandai korang lah nak agak2... :p)

DSC_1103
Lepas dah potong... susun kek tu dlm dulang camgini...

DSC_1104
Lepas tu.. make sure segala lubang2 yg ade diantara kek2 yg dah disusun tu di tutupkan dengan cebisan kek jugak... kirenyer lapisan kek nie nak kene penuh lah dlm dulang... then kite perlu lenyek-lenyekkan @ mampatkan kek tadi supaya tiada ruangan kosong!

DSC_1105
Camgini lah rupe kek swiss roll yg telah dilenyek & dimampatkan!  nak tahu naper kite mesti mampat kan kek ni camgini?  it's b'coz nak protect bancuhan custard bercampur ngan kek... 
Dah siap 1st Set... now kite proceed with 2nd Set pulak...  Dulang yg berisi kek tu boleh disimpan ketepi dulu...

2nd Set ~ Bancuhan puding caustard!

DSC_1106
Bancuhkan 3 sudu besar tepung custard!  setiap sudu tu scoop jerk penuh2 @ merumbu!

DSC_1108
Tuangkan 1 tin susu cair Ideal ke dlm tepung custard tadi...

DSC_1109
kemudian sukat 1 tin air dan tuangkan ke dalam bancuhan tadi...

DSC_1111
Kacau adunan tadi sehingga larut dan sebati... note!!  tepung custard nie dia berketol-ketol kalau tak kacau betol.. so make sure korang gaul adunan custard nie sampai takder ketol2 tau!

DSC_1112
Lepas dah sebati... terus masakkan adunan tersebut ke dalam periuk... api biar berada dlm keadaan sederhana...

DSC_1113
Bubuh sedikit gula... aku punyer sukatan dlm satu senduk nie secara meleperr jerk.. and manis dia just nice.. kalau korang suke lagi manis.. leh lah tambah gula lagi.. but just for your info, jelly & kek dah manis.. so seeloknyer tuk bahagian puding nie jgnlah manis sangat....

DSC_1114
Ok.. lepas dah bubuh gula.. make sure korang kacau tanpa henti... coz adunan nie nanti makin lama makin pekat...

DSC_1117
now adunan dah menjadik pekat likat... once dah nampak adunan nie meletup-letup camgini.. terus tutup api... jgn biar lama coz nanti aduanan jadik keras!

DSC_1118
Ok.. lepas tu boleh teruss tuangkan adunan custard yg dah siap dimasak tu ke dalam dulang yg berisi kek tadi...

DSC_1120
Rata kan bancuhan custard tadi.. NOTE!! kalau boleh jangan buat kerja nie bawah kipas... coz custard nie cepat keras!
Ok... nie nak ckp sikit... tang buah buahan yg nak dibubuh atas puding trifle nie.. it's up to you all lah nak guna buah apa... kebiasaan & kebanyakkannyer org menggunakan buah peach! 

Process seterusnyer... susun kan buah-buahan diatas adunan custard tadi...


Buah peach yg dah siap disusun!  waktu susun nie kalau boleh korang tekan2 lah sikit so that waktu nak tuang jelly tu buah tak terapung!

Ok.. now move on to da last step....

3rd Set ~ Bancuhan Kristal Jelly!

DSC_1125
1 paket jelly kristal nona dibancuhkan dgn 400ml air....

DSC_1126
Masakkan bancuhan jelly nie atas dapur.. kacau sampai adunan hancur... tak yah bubuh gula lagi dlm bancuhan nie coz dia dah siap2 ade gula dah!  (ooooppss!  tak hagak2 dapur aku kann! hahaha.. tu lah dapur yg aku guna waktu masak berperiuk-riuk sup ayam hari tu!  dapur nie besttt... kuat api dia kalau nak masak secara pukal!  dapur nie leh consider peninggalan pusaka arwah mak aku laa...)

ok.. biler jelly dah larutt... tutup api... then boleh terus tuangkan atas bancuhan puding custard & peach tadi dan pastikan jelly menutupi puding & peach sepenuhnya..

Ini lah percubaan aku yg pertama kali dlm buat puding trifle.. time nie aku gunakan buah peach! memang sedapppP!!!
Lepas dah siap tuangkan jelly tadi tu semua... biar kan seketika puding tu sampai dia suam or sejuk... then boleh terus masukkan dlm peti ais supaya dia chill! Seriously kalau nak makan puding trifle nie... memang kene makan dlm keadaan sejuk @ chill baru syiok!

DSC_0772 copy
Onces dah chill.. boleh lah potong & hidangkan puding nie!
Nampakkan ade 3 layers kat puding tuu... layer bawah sekali tu kek.. then layer tengah2 tu custard puding and yg atas sekali tu jelly layer... owh ok... crystal jelly nie ade macam2 perisa tau... so again up to you all nak pilih perisa apa.. and also kek swiss roll tu pun ade macam2 perisa... so pandai2 lah mixed and match!  cam aku guna nie..  kek aku pakai perisa vanila strawberry & jelly perisa rapsberry! 

Senang kan wat trifle nie? hehehe...  pada aku buat trifle nie agak mudah dan ringkaas lah.. agak2 ade org nak terjah umah ko belah petang... tengahari pun ko boleh jerk melompat dan buat taw!  tak caya? tengok nie....

DSC_1163 copy
sempat gak laa aku buat 3nd tray of trifle on that day... since MIL and SIL aku nak tengok camner cara2 wat trifle nie... tu yg aku buat cooking class tuu! hehehehe...
But seriously puding trifle nie sangatt best dimakan time lapar! coz pada aku ianyer agak berattt lah tuk isi perut!  nak2 kalau dah makan makanan lain dulu.. kalau time laporrr.. pergghh.. memang syok layann.. kalau time dah kenyang... sekeping pun berpikir-pikir nak makan coz it's quite heavy!  hehehe..  Errrmm.. lepas nie aku dah berangan nak wat trifle with strawberry + ice cream... perrrgghhh... confirm kene makan time kebulur camgitu! hik.. hikk... :D

p/s:  aku dah buat a few times puding trifle nie.. aku penah pakai dulang bulat & dulang segi empat tepat.. so aku rasa buat trifle nie much better kalau dibuat dlm dulang segi empat coz senang utk kite susur atur buah peach & jugak senang utk kite potong puding trifle kite sebagai hidangan! :)

56 comments:

Shu Shinju said...

Nice.... wajib try..:)

lady XOXO said...

uish sis.. leleh air liur tngok.. ahahhaha.. leh copy erk ur menu sis... can i?.. nak try wat.. nyum2.. cedap ar.. sis buh aiskrim sure cedap..tapi lepas tue berat wina naik ar.. ahaha..

Iena said...

aku nak cuba yg ni sebab mkn hr tu sgt sedap!

mrs.ecam said...

yummy.........suke sukeeeee

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

cam best jerk...nanti ada kesempatan leh try la...tapi klu xsempat apa kata sis buatkan tuk kita plak..*lariiikkkkkkkkkkkkkksssssssss*

Queen said...

ha..nampak lagi orang buat pudingtriffle nieyh..itu tandanya harusla try jugak..heee

Softtouch [Hanim] said...

thanx neena..baru nmpak mcm amna nk buat triffle nie..pndai neena ajar..nnti kalu neena buat strawbey n ice cream tu jgn lupe tunjuk yer..thanx byk2..

azzey said...

Neena; sedap gak ni...lg2 klu mkn yg dah siap dimasak! heh3....

rATu kEBaYA said...

kene try ni neena...

nieana69rd said...

nk try la ptg nie...hehheh xcited..nmpk lazat sgt...

ratusiput said...

perghh jimat byk takyah g kelas2 blajo wat triffle pasni...cam menarik je kan...nyum2...tp masalah aku ni tak makan jelly tu ha...lengkong ke puding ke mende yg gego2 aku tak makan...ehehe...tp kalau ko wat yg tema aiskrim tu sok ko wat kelas tau nk tgk..ehehe..

eynda said...

Suka makan tapi tak reti buat...now resepi depan mata siap bergambar...tak buat jugak tak tau la hehe...nak pi cari bahan jap lagi :-)

SURIA AMANDA said...

terus rasa bersemangat nak buat la...senang jer rupanya..

burberry said...

ala.. naper i tak leh nampak gambar ek?...

Lady of Leisure said...

itu hari ada nampak resepi trifle chef hanieliza, teringin nak buat ni nengok neena punya trifle lagi lag tambah teringin hehe

Awien Ghazi said...

that's real yummy... remind me of nigella lawson rasberry % lemkngrass trifle... hmmmmmmmmm....

BHMB said...

mmg harus aku try ni..heheeh...nmpk sng gak ek..tq neena for knowledge sharing:)

CuppyCakeMommy said...

tengs neena for the recipe..nanti itry buat..mcm sonang yo..hehehe

MiYOKO TACHIBANA said...

sedapnyeee....nk try wat gak nnti...

iera me casa........ said...

hakak nina...
telior terus ..... hehehe
petang karang wajib kuo cari bahan nak buat.. hehehe.. tak sabo nak buat sendrik nih..
arap² menjadi la puding hamba...

NeenaAnuar said...

Shu:
yup! try tau! :D

NeenaAnuar said...

lady XOXO:
hehehe.. amik jer dearr recipe niee.. memang akak share kat sini nak suruh kengkawan copy and try it out pun! soo nanti dah wat share2 kat blog wina tau! ;D

NeenaAnuar said...

Iena:
thanks! so cuba yer beb... nanti jgn lupa panggil aku dtg umah ko! hahaha...

NeenaAnuar said...

ecam:
hehehee... aku pun nak suke gak laaa... :D

NeenaAnuar said...

PuRpLeLiCiOUs:
hahahaha... boleh2.. kite tolonggg larikkk jugak lah! :p

NeenaAnuar said...

Queen:
hihi.. so apa lagii Nik.. wat cepat! :D

NeenaAnuar said...

Softtouch [Hanim]:
okkk.. u're most welcome dear! cuba tau.. insyallah jadik punyer!

NeenaAnuar said...

azzey:
hehehe... senang jerk buat bende nie! ;D

NeenaAnuar said...

rATu kEBaYA:
hah! tryyy jgn tak tryy tau kak.. pastu citer kat blog akak taw.. :D

NeenaAnuar said...

nieana69rd:
hehehe.. try it out yeah! ;D

NeenaAnuar said...

ratusiput:
hahaha.. aku mintak royalti jek la kat ko buleh>?? ngeeeeeeee...

ooo pulak dah.. kalau ko tak makan jelly memang susah lah nak wat trifle nie.. sbb dia memang kene ade jelly kat bahagian atas tuu.. insyallah nanti kalau aku wat yg bubuh icecream tu aku story kat sini yek! ;D

NeenaAnuar said...

eynda:
hah! kalau dah siap nanti jgn lupa sharing2 kat blog akak tau! nak gak tengok hasil air tangan akak! mesti sedappp! :D

NeenaAnuar said...

AMANDA:
memang sangattt senang! cuba yek! ;D

NeenaAnuar said...

burberry:
aramakkk.. nie mesti internet you slow nie.. or else your browser block flickr! :(

NeenaAnuar said...

Lady:
hehe.. alaa.. lady kan lagi terror di dapur... nak2 wat dessert nie.. so nanti dah wat publish kat blog u tau! ;D

NeenaAnuar said...

Awien:
hmmmmmmmmmm... yummmiiiessssssss!! :D

NeenaAnuar said...

BHMB:
u're most welcome beb! senanggg bangatt nak wat bende nie.. tak sampai 1/2 jam pun! :D

NeenaAnuar said...

CuppyCakeMommy:
u're most welcome deary! nanti dah jadik share2 kat blog you keh! :D

NeenaAnuar said...

MiYOKO:
memang sedap trifle nie... so buat then bagi bakal pak & mak mertua rasa naa.. en. tunangan pun jgn dilupakan! :D

NeenaAnuar said...

iera:
insyallah menjadik dear.. dah buat nanti sharing2 kat blog u jugak keh! :D

Mimy Hamid said...

resepi yang aku tunggu ..nahh dapt jugakk...walau dapat mkn ciput tp aku terasa sedap nya..tgk gambar je dah tekak aku meronta

TiNiE said...

neena!!!
baru jer ni pas try buat ikut resepi neena...hahaha rasa2 tgk pada apa yg ada depan mata mcm agak tak jadi, tapi boleh improve lagi laa..nnt nak buat lagi! thx dear ...

imanaziz said...

neena dear...mintak izin copy resepi ni ye...

sayangtikah said...

neena...cam best je..nak kna try nih..akak copy resepi ni ye!!!

myza said...

nice blog n salam knal..baru nak shout tp xde shoutbox.nway copy recipe ni :> n i dah nuffclick u.jemput ke blog2 i plak :P

Just Call Me Bitt said...

neena, i dah buat :) thanks
http://b1tt.blogspot.com/2010/10/trifle-oren.html

akuekah said...

nak ajak kakloong buat trifle AKAKNEENA........tunggu erk...triffle dr ikah & kakLOOng plak..heeeee

-NiD's- said...

kakneena....mohon keCOPIAN resepi erk....nida nak try buat nieh...sebab tgk sedp nie.....hihihih kalO menjadik...nanti pas skit kat akak erk..hehehheee

aida-myasara said...

hai..kak neena saya minta share resipi yek..
Kk neena ni macam muka mcm kajol
serius tak tipu cantik sangat..

JIVEBUMZ said...

hai neena,
sy mintak izin amek resepi awak nie.. sedapnyaa terliur daa bulan2 posa nie.. hehehe

noor haNISAh said...

WAH, I DAH CUBER. MINTAK IZIN SHARE THIS RECEPI YER. THANKS FOR SHARING. TAK PASAL DAH RETI BUAT.

Chenta Eyfa Najibrz said...

uishhh nak torai gak wpun baru jengah entri yg ni..nyumi..nyumi..nyumi

ad|nda said...

hahaha puding trifle name nyer ek...
lama dah aku cari resipi ni.... cari nyer cari macam2 term la aku guna kat gugel tu puding custard laa puding buah campo custard campo jely la.. ujung2 nama nyer puding trifle.. wakakakaaka!! btw thanks for sharing.. ni open house raya sok leh jadi salah satu sajian ni... eekekekekeekek

bantal said...

Sedapnye boleh le raya haji nie nak try..nyum..nyum...

Rospadila Salleh said...

Thanks kat neena, sgt complete resepi ni...hr ni sy masak puding ni.,skrg tgh tggu chill baru ngap.sy suka sgt blog neena ni..he he

Najib Iqbal said...

Thanks so much kak neena, complete die ajar dr A-Z...kak trifle ni bukak ade sos die ke? Utk tambah lgi sedap..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails