COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Wednesday, June 23, 2010

Yang Asli & Tradisional!


Kalau tengahari dah makan nasi kukus ayam berempah ngan di petang hari makang ikang celuk tepung... belah malam kite makan hok yg lain pulok! Something yg veryy classic & tradisional!


Selain nasi dagang... di Terengganu nie cukup terkenal ngan.....


DSC_1076 copy
Lak Sam! kalau org ganu kechek 'lak sang' :D

Percaya lahhhhh yg sesungguhnyer tidak penah gemar makan lak sam nie... dah banyak kali aku coba... tapi tak penah berkenan di hati... tapi kini tidak lagi ini.. tak tahu naper... tetiba pulak boleh berubah citarasa... walhal before2 this dah penah dah makang kat kedai nie... maybe lepas operation hormons suke lebih banyak dari tak suke kotttt!!! hahahaa.... owh! btw, en. teman dah penat menembak so dia tak snap pun gambar kedai nie... takpe... aku citer jerk lar yerr... kedai makan nie bernama Restaurant SAGA... location betol2 kat main road KT-Kuantan... lebih detail ianyer berada ditepiaan pantai & berhadapan ngan surau di area Kampung Seberang Marang... kalau dari KT nak ke Kuantan... dia berada di sebelah kiri jalan! (wahhh detail giler aku bagi direction! hahaha..)

Restaurant nie merupakan one of our family's favourite spot for makan2 @ ganu... coz dia ade masakan panas... dan jugak makanan traditional negeri terengganu.... so far aku rasa laksam kat kedai nie yg paling boleh diterima tekak aku... kuah dia tak hanyir & santan cukup pekat! di tambah pulak ngan sambal dia yg pedaaasss! *aduh teringin pulak dah now nie makan laksam nie... huuuuwaaaaa....*

Selain laksam.... malam tu aku makan sotong pulut! owh! this is delicious tooo!!


DSC_1077 copy
sotong yg disumbat ngan pulut dan direndam dlm kuah santan! Leleh!!

Tapi pulut sotong nie tak leh makan banyakk... beratt woooo... pulut tu yg buat cepat kenyang.... lagi pun bersantan kann.... lagi lah cepat muakk kalau makan banyakk....


DSC_1078
model sotong pulut dah berserabaii dah! tapi tetap nak kata yg ianyer tersangattt sedap!! :p
*abis nampak kusam muke aku biler en. teman snap gambo tak pakai flash! haiihh!!*

14 comments:

Cik Yayang said...

Nampak sungguh mengiur kan sotong pulut bersantan itu...cik yayang pn dari family ganu, tp cm tak pnah nampak & rasa lagi ler tang sotong pulut tu...slurrppp nampak sgt sdap..

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

xpenah makan sotong sumbat pulut tue..tapi penah tengok la..huhuhu tiba2 teringin..sis kejammmmmmmmmmm...

Mimy Hamid said...

macam sedap je sotong pulut santan tu..apsal encik awak aku tak pernah rekomen aku mkn ni...jap gi aku nk tanya dia...weh lak sang sedakk sedakk...(tul ke ganu aku ni)

Shu Shinju said...

sotong pulut???..x penah dengar..but interesting... cam sedap sgt..nak..nak...

♥ Vee Violet ♥ said...

sangat menggugat keimanan laksam dgn sotong ituew....
hihihi
next time nak ikut neena bercuti lah...
:)

Yaniez said...

wah kak.. entah2 dah ada 'isi' kot? tetiba makanan yg tak suka leh mkn lak kan... ngeh2x...

sedapnya laksam tu...

NeenaAnuar said...

Cik Yayang:
hehehe... try lerr nanti biler2 cik yayang ke terengganu yerrr! :D

NeenaAnuar said...

PuRpLeLiCiOUs:
alolololo... baby teringinnn kerrr? masalahnyer tak leh nak tapau balik KL sbb bersantan... nanti baby ajak mommy gie ganu jejalan yerr! hehehe...

NeenaAnuar said...

Mimy:
memang sedap beb!! nanti suruh en. awak bawak ko gie makang sutung pulut nie! hehehehe.. betoi lar tuu ko kecheck tuu! hahaha...

NeenaAnuar said...

Shu:
kalau gie ganu jgn lupa tryyy yer! hehehe...

NeenaAnuar said...

Vee:
jom jom!!! kite wat trip blogger2 nak? hahaha...

NeenaAnuar said...

Yaniez:
hahaha.. tak der maknenyer lah! nie dah dtg angin bulan dah nie hah! hahahaa...

azzey said...

Rasa 'tercabar' plak tengok sotong pulut tuh...he3....

NeenaAnuar said...

azzey:
hehehee... nanti cuba lah yer! ;D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails