COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Tuesday, June 8, 2010

JB & Hotel Ini Meninggalkan Seribu Satu Kenangan!


Selepas 7 tahun... akhirnyer aku kembali ke Johor Bahru! sesungguhnyer JB banyak meninggalkan kenangan pahit manis buat aku!! Nak tau naper? Let me story....


Lepas aku graduate in 2001... in the same year aku dapat tawaran kerja ngan company oil & gas! So, in 2002 company aku dpt project with MISC and it's quite big project which the working team members need to be based at MSE (Malaysia Shipyard Engineering which now dah tukar kepada nama lain rasanyer) at Pasir Gudang! So aku adelah salah sorang daripada team members... maka kekdahnyer sudah semestinyer lah aku kene gie kerja di Pasir Gudang!


This is our site office @ Pasir Gudang! office dlm cabinn jerkk taw!


Me & Liza @ Lizard! She's my best fren waktu aku kat JB dulu.. dia org Johor and seksi-tary for MISC project team members...


That's the FPSO ship... company aku kene renovate kapal MISC nie jadik kapal yg boleh menggali & seterusnyer memprocess minyak... now kapal ni based kat perairan terengganu and will be there 15 years kalau tak silap aku... (jauh bebenorr aku dlm gambar nie.. hehehe)


Masyaalllahh... abaikan jerk lar muke sememehh aku time nie! Time nie aku diberi peluang tuk masuk dlm perot kapall and tengok camner rupe tangki kapal minyak nie! Such wonderful experience for me.. ye lah.. bukan semua org berpeluang tuk masuk kapal minyakkannn... nak2 aku hanyalah sebagai seorang seksi-tary & document controller jerk kat sana... tapi yet aku dpt peluang tuk feeling ala2 engineer gituuu! hehehe....


This is part of our team members!

Disebabkan Pasir Gudang satu kawasan yg sangattt boring b'coz no shopping mall.. no night life.. and also susah nak carik tempat makan... so kami semua ditempatkan di sebuah hotel di Johor Bahru... yea.... memang kalau ikutkan JB to Pasir Gudang.. jauh tuuuu.. almost everyday we all have to travel from JB to Pasir Gudang almost 1 hour of journey! tapi time tu aku tak der lesenn.. so org lain drive.. aku jadik mem besarr jer kat belakang! hehehe...


DSC_0068 copy
Yeaa.. ini lah dia tempat penginapan kami the whole team members sepanjang bekerja di JB!

Haaaaa... jgn main2... office aku bayar tuk duduk kat hotel tauu.. bukan apartment or rumah tumpangan! hehehehe.... So pasal tu lah lepas 7 tahun aku kembali ke JB dan aku memilih tuk stay @ the same hotel again! owh! sesungguhnyer ianyer sangat2 menggamit kenangan lalu!!! wah gituuuuuuu!!! :p


DSC_0035 copy
Walaupun aku tak dpt bilik yg sama aku menginap dulu... tapi bilik nie memang jenis bilik yg sama.... i.e. Executive Room!

Bilik nie berkonsep kan ala2 studio or 1 bedroom apartment lah camgitu.. dia ade living hall... ade small dining table... dan jugak small kitchenette! Kire complete & comfortable lah for long stay!

Korang nak tahu berapa lama aku kene bekerja kat JB dulu??? Haaaa... mai nak habaqqq... selama 1 tahunn okkkkkkkkkk... aku duduk kat hotel!!

So, setiap hari sepanjang satu tahun bekerja & tinggal di JB.....


DSC_0043 copy
Kepenatan aku hilang biler dpt tido di atas tilam & bantal yg empuk ini...


DSC_0026 copy
Agak2 malas nak tengok TV kat living hall... aku lepak dlm bilik jer.. sbb dah sah2 dlm bilik ade TV... satu lah yg aku tak leh lupa... selalu TV dlm bilik tu ber-ON sampai ke pagi.... tak sedar entah biler time tido nyer... sebelum tido bukan main lagi lepak atas katil sambil tengok TV! hahaha...


DSC_0033 copy
Dan itulah wardrobe aku selama setahun!


DSC_0031 copy
Dan inilah tempat aku membersihkan diri! Agak2 rasa nak berendamm.. aku lepakk jerk dlm tub tu.. tak yah turun ke swimming pool!


DSC_0029 copy
Dan ini lah tempat aku buat kerja masak memasak selama satu tahun... satu lagi kenangan yg aku tak leh lupa.. waktu bulan puasa.. arwah mak & my dad turun JB.. and stay ngan aku selama sebulan kat sini.... my late mom siap bawak batu lesung tuk tumbuk sambal belacan! huhu... such a memories lah!


DSC_0024 copy
And this is the besttt part!!! tiap2 hari ade housekeeping datang bersihkan bilik aku camgini... siap vacumm... cuci toilet & cuci dapur... OWH!! heaven tol rasanyer setelah penat bekerja.. balik2 ko tengok bilikkk veryy cleannn and clearr gitu! oh ya.... tang baju jerk aku kene basuh sendiri.. tapi itu pun tak basuh sendiri.. aku kumpul seminggu buat balik KL... coz every weekend on friday lepas kerja.. memang aku with a few team members akan balik KL... then Sunday evening akan bertolak balik ke JB....


DSC_0037 copy
This is the view from my room! Facing Selat Tebrau & Singapore!


DSC_0039 copy
Cuaca mendung pulak time kiteorg ke JB hari tu.... seperti memahami isi hati kuu... sayuuu jerk rasanyer biler teringat segala kenangan yg ade di sini! :(


DSC_0042 copy
Camgini lah gayanyer aku biler berckp talipon ngan en. teman ataupun my parents bagi melepaskan lelah rindu! waktu tuu aku masih dlm process cintan cintun ngan en. temann... so biler dah jauhhh... asyikkk gaduhhh jerk lar keje nyer! hehehe...


DSC_0241 copy
This is the coffee house! Sepanjang 1 year aku duduk kat Grand Bluewave nie... tiap2 pagi lah aku breakfast kat sini... coz it is complimentary! :D


DSC_0234 copy
Memang kenangan terindah gak lah.. this is the table yg aku and other team members used to have breakfast before bertolak gie kerje... and to tell the truth... kat sini... diaorg punyer chef memang terbaikkkk! all the food served are nice... aku ingatkan after 7 years akan ade kemungkinan yg food dia dah tak sedapp.. but ternyata tidakkkk... in fact makin sedap ade! hehehe....

Sooo... itulah serba sedikit kenangan terindah antara aku & JB... rasanyer kalau bukan pasal aku dpt chan pegi kerja kat JB dulu.. till now aku tak penah kenal macam mana rupe JB & Pasir Gudang! hehehe...

Owh!! Ade lagi satuuu kenangannn yg paling manissssssssss dan yg paling tak boleh aku lupakannn sepanjang hidup aku ketika bekerja setahun di JB dulu....... nak tau apa dia???? Haaaaaaaaaaaaaaa............... aku bagi lambangg nieee.... $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$..... paham???? Tak pahamm?? Okk.. aku kasik pahammm... biasanyer kalau kite bekerja di luar kawasan yg sepatotnyer kite bekerja.... company akan bayar per diem @ allowance! So alhamdulillahh aku berpeluang tuk merasa semua tu... sebulan pendek kata.. duit allowance tu tak berusik walaupun makan b/fast jerk yg covered.. then lunch & dinner sendirian berhad! Guna duit gaji pun cukup...

Nak tau aku dpt berapa sebulan duit allowance? Cukup lah aku katakan yg ianyer melibatkan 4 angka... dan no 4 tu lah angkanyer..... so apabila 4 angka yg bernombor 4 itu di kali kepada 12 bulann... memang sesungguhnyer aku menjadik mata duittttannnnnnnnnnn time tu! Hahahaha..... tapi dlm mata duitan tu pun... air mata banyak gak keluar.. sbb pressure kerja kat site office nie sangattt lah tinggi! tiap2 hari mau nangis and rasa cam nak balikk jerkk... tapi biler kenangkan duit yg bakal masuk ke dlm account bank tiap hujung bulan.. teruss tak jadik nak balik KL! hehehee...

Actually bukan senang okkk nak dpt peluang camgini... ni pun sekali seumur hidup jerk lar aku dpt merasa camgini.. unless kalau aku keje as engineer ker.. maybe chances tuk dpt kan peluang keemasan camgini lebih lagi lar... apa pun aku bersyukur atas peluang yg Allah berikan pada aku.. alhamdulillahh.. aku tidak membazirr sewenang wenang nyer duit dari hasil titik peluh aku kerja kat sana tu... infact sehingga ke hari ini aku masih boleh menikmatinyer.... :)


15 comments:

Siti Shuhadah Zainol said...

FUH..MANTAP TUL LA KAK.. KALAU CAMGITU.. SHU PON NAK GAK DIBERI SEMEWAH TU.... HEHEHEHE...

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

kenangan yang kadang2 indah tuk kita imbas kembali kan..

Azmiezas said...

Bersyukur dengan apa yg ada..
asalkan rezeki itu halal..Alhamdulillah..

Nur Irfan Juezrie said...

bestnyaaa!!!!

mrs.ecam said...

ouhh ko pnah kje kt MSC ek...aku kt SDE...sblh jek ngan MSC....aku wat platform mnyk...hik3...tp best la duk pasir gudang....sewa umh murah...mkn murah....g kje nek beskal pong bleh tp klu ko duk pasir gudang gak la...hiks....pape pong elaun mmg bnykkkkkkkkk

NeenaAnuar said...

Shu:
hehehe... alhamdulillah.. rezeki akak shu.. akak pun tak sangka leh dpt peluang camgitu.. if shu dpt peluang camgini.. make sure jgn lepaskan tau.. walaupun terpaksa berpisah ngan buah hati & families! :D

NeenaAnuar said...

PuRpLeLiCiOUs:
yesszza... exactly! :D

NeenaAnuar said...

Azmiezas:
betol tu sis... :)

NeenaAnuar said...

Jue:
hehehe.. best buat masa 1 tahun jerk! lepas tu back to normal! :D

NeenaAnuar said...

Ecam:
ohhh.. kire kite berjiran jerk lar nie yer.. hehehe.. ha'ah... kat sana kos sara hidup memang mewah la....
haaa... harus ko pun dpt 4 angka jugak nie kannn??? hehehee...

POSH76 said...

bess baca experience ur career...dalam hidup ni mesti ada pro kontra...setiap kesenangan tu pasti ada pengorbanan...hotel ni bess gak...nanti kalu gi johor leh ler try booking hehe

Liea said...

babe, bukan senang wo dapat allowance banyak, tapi perit tu pengajaran untuk masa depan kan kan kan

NeenaAnuar said...

POSH:
betoi2... pengorbanan tu harus ade dlm meraih kejayaan kannn...

hotel nie ok lar.. not bad kalu nak stay for short holiday! :D

NeenaAnuar said...

Liea:
yess! exactly babe!! ;D

hajiMete said...

me pon kenal liza sekang dh keje KL kanns.. ehhhheee

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails