COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Wednesday, June 2, 2010

Kintamani Tours @ Bali in 2008


Ok.. seperti yg dijanjikan & jugak diatas permintaan korang semua... aku akan sharing2 my experience waktu pegi Bali in 2008.... Time tu aku belum start blogging pun... Jenggah blog org apatah lagi... kirenyer aku like buta tuli lah about bloggin2 niee.. tapi aku tau lah ramai org dok sibuk berbloggin! hehehe.... lagi pun why aku nak blog gak about this trip... coz maybe ianyer leh dijadikkan panduan tuk korang2 yg nak ke Bali nanti.. so at least korang dah ade basic idea nak buat tour yg macam mana kann.. :D


So disebabkan aku lom ade tabiat berbloggin.. maka gambar2 aku pun tak de lah banyak mana... amik gambar pun just for own collection jerk.. tapi now biler dah berbloggin.. gambar kalau tak cecah ratusan tak sah! tengok bende entahapaapaentah pun ku suruh en. teman snap! sbb ade idea nak berbloggin katanyer! hehehehe...

Then... gambar2 pun tak lah secanggih mana.. al maklum lah.. waktu tu hanya berbekalkan Compact Camera Panasonic Lumix jerk! Sooo... confirm ade gambar2 yg gelap lagi malap! :p

Oh ya lagi satu... korang kene janji jgn tersenggih mahu pun ketawa biler tengok rupe en. teman pada 2 tahun yg lepas! aku tak nafikan yg rupe dia masih lom cukup hensem seperti sekarang! itu pun biler dia tahu aku nak wat entry nie.. dia kata.... "alamakkk.. tolong censored kan muke I boleh?" hahahaha...

In 2008 merupakan kali ke-2 aku visit Bali which after 3 years of our honeymoon visit in 2005... waktu honeymoon tuu... kiteorg tak gi mana2 pun.. dah nama pun honeymoon kannn.. so harus lah lepaking dlm bilik jerk! :p

So pasai tu aku ngan en. teman decide tuk gie kali ke-2 to Bali on our 2nd wedding anniversary! and on this trip.. mainly kiteorg gie buat touring aktiviti... On the 1st day tour.. kiteorg buat Kintamani Tours... Nak tau apa tu kintamani tours?? baca sinopsis niee....

KINTAMANI
~Kintamani is a name of countryside located in the hill and the beautiful panorama surround it. We can see beautiful panorama from Kintamani to overview the active volcano of Batur Mount and wide Lake of Batur in a valley. It is situated in the plateau area with cool weather surround it. When we stand up at Kintamani, we will be able to see the rural area which is close to the lake. This place is very famous and visited by many tourists everyday~


Okkk.. kalau korang gie ngan tour agency.. diaorg dah siap2kan dah itinerary tuk korang.. confirm penuh satu hari tu with touring aktiviti.. like kintamani tour nie.. memang akan memakan masa satu hari suntuk... pegi seawal 8 pagi.. then balik dah lewat petang... but not too worry.. coz dlm pakej touring nie biasanyer diaorg dah include lunch and sometimes it could be dinner as well!

So, utk kintamani tour nie... pagi2 kiteorg dah mula kan perjalanan.. but before nak ke kintamani... ade banyak pit stop yg kiteorg akan lalui... and pit stop tu semuanyer adelah tempat2 menarik yg perlu di lawati sekiranyer anda berada di Bali! (wah cam tour agent lak aku ckp dah kekdahnyer! :p)

Rite.... pit stop pertama adelah tengok show 'barong dance' (click kalau nak tahu apa maksud barong dance tu) As I said.... gambar aku memang tak banyak... so nie jek lar satu2nyer gambar yg aku amik ngan si Barongan nie! :D


P1020449 copy
Menatang nie lah diaorg dok panggil Barong!

Gambar tu kiteorg amik lepas Barong Dance show abis... memang diaorg letakkan patung tu on stage so that tourist leh amik gambar ngan si barong! During da show.. kiteorg amik guna videocam jerk.. so steal photo memang takder! now aku rasa sangat menyesal sbb tak snap jerk dulu banyak2 gambo... skg biler nak bercerita kat blog sudah nyer kekurangan gambo! huhuhu....

Okkk.. lepas abis barong dance... kiteorg meneruskan perjalanan tuk ke Kintamani.. Jauhhh gilerzz okk kintamani nie.... hah.. location dia dah kire dekat2 ngan resort Bagus Jati yg aku duduk tu... so almost 2 hours of journey gak lah from town nak ke kintamani nie...

Then after tengok Barong Dance.. our next pit stop adelah di Art Gallery! Bali nie memang terkenal ngan hasil2 kerja tangan diaorg...


P1020451 copy
We are @ the Painting Gallery!

Memang tak dinafikan lah.. org2 bali nie memang sangat berseni! Memang cantikk sangat diaorg nyer lukisan.. aku tengok ramai lah mat2 salleh yg bawak balik painting from Bali nie!

Pastu kiteorg ade gak singgah tempat buat emas & perak... tapi tak amik gambar pun.. just amik video jerk!

Then.. diteruskan lagi perjalanan.. almost lunch time.. ngam2 kiteorg sampai ke Kintamani dimana terletaknyer Gunung Batur! Yup! It's a Valcano! Sampai2 jerk.. agent bawak kiteorg gie makan buffet lunch dulu kat salah satu restaurant yg sangat indah di atas gunung tuu... cuaca sangatt sejuk & dingin okkk.. so kalu pegi make sure pakai baju tebal sikit or pakai long sleeve! Tapi sayangg nyer aku tak amik pun picture kat situ!!! arrrggghhh! napelah aku senggal sangat time tu!! leh lak cam tak der napsu nak ber-cam-whore!!! *now rasa2 cam nak pegi balik and amik balik gambar2 kat situ! huhuhuhu*

Tapi nie ade lah sekeping gambar yg aku dpt dari Mr. gOOgle! lebih kurang camgini lah restaurant tu punyer keadaan...


Nice kan? Leh makan kat bahagian luar nie sambil menikmati panorama Gunung Berapi Batur!

Kiteorg tak makan kat bahagian luar tu.. sbb hujan! sedih tol! makan kat dlm restaurant jerk! not bad lah view dari restaurant tu... *again hantuk kepala sbb tak amik gambar*

Nie jerk antara pictures yg kiteorg snap!


P1020458 copy
Sayang sangat cuaca tak berapa baik on that day... very gloomy... so tak berapa jelass lah Gunung kat belakang kiteorg tu!


P1020463 copy
nie pun tak berapa cantik gamba nyer.. sbb tengah hujan renyai2... tapi kalau guna DSLR time nie.. confirm malatoppp gambar nie! huhuhu.. anyway.. perasan tak kat bahagian kanan gambar tu... kan ade cam tasik kat situ kan.. haaa... tu lah Lake of Batur.... memang ade kawasan penempatan lah kat situ... don't worry.. gunung berapi tu dah tak aktif dah.... kalau aktif.. mampuih depa2 yg tinggal kat situ lari lintang pukang! hahaha...


Lepas dah spent a few hours up there... now masa tuk turun balik lah.. and singgah ke next pit stop! Keh... Bali nie memang terkenal sangat ngan Hindu's Temple atau lebih dikenali sebagai Pura di Bali! Ye lah.. penduduk dia kan 99% adelah org yg berugama Hindu... so memang banyak temple lah kat sana...

One thing yg aku suke tengok temple kat sana.. diaorg punyer ciri2 seni bina sangat cantik! So kalau korang nak tahu.. kalau gie tour kat sana.. confirm korang akan di bawa ke beberapa jenis pura... to me it’s quite nice jugak lah.. coz kite leh tahu dan belajar adat resam diaorg... actually org2 hindu disana.. diaorg sangat2 menitik beratkan sifat2 hormat menghormati... sabar... berbudi bahasa.... sopan santun.. Which is true.. org2 diaorg sangatt2 lembut dlm percakapan... sangat2 menghormati visitor.... dan jugak diaorg sangat2 menghargai alam sekitar! Diaorg takkan memusnahkan alam sekitar... pasal tu kat sana mana ade bangunan2 pencakar langit... hotel2 pun tak setinggi mana... pendek kata diarog masih mengekalkan alam semula jadi diaorg lah.. pasal tu Bali nie unik di lawati... atas sebab keindahan semula jadi... adam resam & ciri kebudayaan yg masih kuat lagi tu lah yg membuat kan Bali satu tempat yg sangat unik tuk dilawati! Korang tengok contoh resort kat Bagus Jati tu jerk dah la kan.. camner diaorg value alam semula jadi diaorg! :D

Ok... on kintamani tours nie... kiteorg dibawa ke 2 jenis Pura@ Temple!

First..... Pura Tirta Empul @ Tampak Siring / Holy Spring Water Temple
~Tampak Siring or recognized also by the name of Tirta Empul is a temple with a big water source residing in the middle of it. The water is clear, clean and holy assumed by the local resident to cure some disease. In Tampak Siring, you will see a Palace of Indonesia State founded by first president. Its place is very beautiful and peaceful that is surrounded by hill. There are many water douche exist in this temple that are using by local people for bathing and purification purpose~


P1020468 copy
Ni tempat diaorg sembahyang laa....

Nampak tak ade banyak air pancut kat situ kan.. ha.. tiap2 satu outlet tu ade dia punyer kegunaan tersendiri tau.... aku tak berapa ingat sangat.. but something like this laa.... If let say seseorang penganut agama hindu nie nak bersembahyang.. pastu dia nak mintak di jauh kan dari bala & mala petaka.... so mandi lah kat outlet air pancut yg tengah2 tuuu... then kalau let say dia nak mintak dimurahkan rezeki... mandi lah kat lagi satu outlet air tu.. then kalau let say nak di percepat kan jodoh.. haa. Gi lah kat lagi satu outlet air pancut tu... Camner nak tau outlet yg mana satu ko nak mandi?? Don’t worry kat situ diaorg dah siap2 tulis disetiap outlet air tu apa kegunaanyer! Tapi kalau let say ade yg tersalah gie air pancut amacam? Niat lain.. pastu mandi tempat lain.... takpe lah.. apa pun kite kene respect their believe kan?

Kat situ memang banyak lah outlet air pancut tuk diaorg mandi & bersembahyang.... ade dekat 10 – 15 kalau tak salah aku... kalau tengok dari segi kolam dia tu memang cam geramm and bestt jerk rasanyer nak mandi sekali! Hehehehe.....


P1020469 copy
Tak dapat mandi... kite posing jerk lar! :p

Pastu kiteorg di bawa ke satu lagi Pura... tapi aku tak ingatlah Pura nie apa nama dia... but yg pasti kat situ aku suke sbb dpt pakai camgini!


P1020479 copy
hehehe.. Cute kan!

Seee.... diaorg pun ade adap2 berpakaian dlm kawasan pura diaorg nie... top kalau ko pakai t-shirt kire ok.. kalau topless aku tak pasti lah boleh masuk ker tidak! hahaha.. tapi sapa tak pakai seluar panjang.. memang diaorg akan bagi kain nie.. if let say korang memang berseluar panjang.. diaorg tak bagi lah kain nie.. but yet tali biru yg di pinggang tu korang kene pakai... itu memang adap2 ke kawasan temple diaorg...


P1020475 copy
Yg sebelah kiteorg tu kire cam penjaga pura nie lah! Aku suke tengok costume tradisional diaorg.... very classic!

Okkk.. end for 1 day punyer tour... walaupun nampak cam sikit... tapi percayalah.. perjalanan nak ke tempat2 nie semua mengambil masa sehari suntuk okkk.. by the time ko balik hotel dah membawak ke lewat petang dahh...

Later2 aku sambung tour on the 2nd day lak yer! :D

16 comments:

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

insya-allah klu ada rezeki pun nak gak la ke bali...cantik lak tempat mandi manda diorang tue..heheheh nice kan..

mrs.ecam said...

kui3 jgn slhkn diri sndri...ko bkn sngaja x snap gambo walopong hakikatnyer x ptt tol la ko x amik gambo...hahahahhahahahhaha ala aku tau tu alasan ko jek kn tuk dtg bali lg...lalalalalaa

-NiD's- said...

sis....cutenya EN.TEMAN tika nie.
slIm melIm....ekekekekkek

adushh bestnyaa BALi nie....sokni akak blew buat trip geng blogger g BALi nie....

Atiqah Adnan said...

teringin nak ke bali..
bestkan..
nanti laa...

Mimy Hamid said...

ko dah boleh jadi DUTA BERLIBUR BALI buk...yeszaa..heeh

Lady of Leisure said...

uniknya tempat mandi tu lady suka tengok dinding2 yg berlumut mcm tu nampak cantik sangat

Iena said...

aku pernah berada di situasi ko ni. cam aku gi vietnam dulu. x reti nk amik gambo... maklumlah, blom bergelar blogger. cam xtau nk snap aper... bila pk2 skrg, rase nk selam kepala sendiri dlm baldi jerk... hu3

POSH76 said...

beb korang berdua mmg sweet couplela...sedondon gitu kaler baju i like...bila tngk gambo u berdua dgn barong tingat masa I pi dulu...tp pi sorang apa barang huhu

NeenaAnuar said...

PuRpLeLiCiOUs:
tu lah pasal.. memang teringin cam nak terjunn jak dlm kolam tu! hehehe...

NeenaAnuar said...

Ecam:
hahaha.. taauu takpe! :p

NeenaAnuar said...

NiD:
hahaha.. good idea! kalau akak organize make sure nida follow keh! heheeh..

en. teman memang masih kurus time nie.. masih dlm process kegemukkan! hahaha...

NeenaAnuar said...

Atiqah:
hehee... pegi lah Qah.. nice taw! nak2 kalau gie hanimun! :D

NeenaAnuar said...

Mimy:
kakakakkaa.... boleh lah sikit2! ahaks!!

NeenaAnuar said...

Lady:
ha'ah... tu yg membuatkan kiteorg cam geramm gak nak terjun waktu tu! hehehe...

NeenaAnuar said...

Iena:
hahaha.. kannnnnnnnn babe! skg pantang ade kamera kat tangan kann.. mesti ade jerk bende yg di snapkan! hehehe...

NeenaAnuar said...

POSH:
hehehe.. takpe.. lepas nie plan and ajak MR. Y gie hanimun tuk anniversary kat Bali yer! :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails