COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Tuesday, June 29, 2010

Oh Akok!


Lagi satu bende wajib beli kalau sekembalinyer ke kampung..... tak lain tak bukannn....



DSC_1779 copy
Kuih Akok!

Akok memang besttt giler!! walaupun ade sesetengah org jual gilerrr vaviss punyer maniss... tapi masih ade beberapa warung yg aku jumpa diaorg jual kuih akok nie pada tahap kemanisan yg boleh dikawal selia lagi! hehehee.... Salah satunyer kat gerai tepi jalan niee....


DSC_1775 copy
kalau korang dari KL... akan jumpa warung dia dulu... but if coming back from KT... korang kene lah bawak slow2 sikit... sbb takot terbabass coz dia tak dak signboard dari arah jalan belah KT... aku tak berapa ingat location sebenar... tapi for sure dia kat area2 Merchang!

Nak dijadikkan cerita... susah pulak kali nie kiteorg nak carik kuih akok! mungkin sebab krisis gula lately nie... actually kiteorg memang dah ade favourite spot gak tuk kuih akok nie kat sana.. tapi tu lah.. dia tutup lak on that day.... ngan perasaan hampa gass kiteorg berlalu pergi.. memang dah sedih dah sbb ingat tak der rezeki nak merasa akok this time... tup2 waktu lalu kat sini.. aku ternampak cam ade asap2 sabut kelapa.. hah! sohih ade org jual akok kalau ade asap2 sabut kelapa tu! hehehe.. tu yg best lagi original tuu biler akok di bakar ngan sabut! :D


DSC_1778 copy
memang nak jadik rezeki pakcik & makcik nie... dan jugak nak menjadik rezeki kami semua.... elok jerk kiteorg dtg sini... memang ngam ngammm jerk akok yg tinggal kat bawah tudung saji tuu tuk kiteorg semua... if let say terlambat jerk sikitt... confirm mengidam!

Biasa akok nie tak sempat nak sampai KL lah kekdah nyer... sbb dlm perjalanan jerk kiteorg dah belasahh satu per satu... hari tu aku beli 20 bijik... abisss.. 20 bijik di bedal oleh aku, en. teman, my dad & adik mamat! hihihi... now dah teringin balik nak makan akok! mana lahhh aku nak carik se-original ini kat KL nie? Isk!!!

30 comments:

Iena said...

ko ni mmg btol2 buat nafsu makan aku bergelora dan buatkan jiwa aku meronta ronta nk balik kampung... mmg akok 1 of feveret aku beb!!!

-NiD's- said...

akak sedap tak rasa dia?......
sib bek tak ngidam ..kalO dak jenuh p KT carik kue akOk.....eheheh

Deqna said...

benti lagi? pasni kat mana pulak pitstop korang yer.. kopok lekor sdh.. akok sudah.. apa pulak pasni ye?

next entry pls

Lady of Leisure said...

arghhh teringat giler kat akok nih...

Shu Shinju said...

x penah dengar pon kak neena.. kuih ape tu? rasa ape?

Azmiezas said...

Kuih faveret akak tu..

sedapnyer!!

Cik Yayang said...

Ermm...itu fav my parents...
Me...agak kurang suka...sesekali tu leh la makan, sbb slalu yg kena tu, cm manis beno rasa nya..:-)

A D I A said...

gi pantai timur ni mmg duk berhenti makan je sokmo hehe. akok kalau kurang manis leh la makan. tapi makan byk2 muak gak kan.

kak ina mail said...

akak tak pernah cuba akok.takut... dia buat pakai telur banyak sangat.sana banyak kuih manis-maniskan.

rATu kEBaYA said...

tak pernah makan kuih akok ni..

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

xpenah kita makan kueh akok nie... sedap nyek sis???

POSH76 said...

Adui buat tingin jer...tapi tak penah makan AKOK ni pun...nak terai ler nanti hehe

Awien Ghazi said...

looking for fresh akok... kat keramat au2 ada 2 tempat.

satu kat medan selera taman desa keramat. medan ni depan main road jalan enggang nak ke texas instr... depan sarku engineering atau nearby nak ke balai polis hulu klang / jusco au 2... ni dr pagi dah jual, sampai petang... dia jual fresh bahulu gak. pernah cuba lah... agak manis to me but auntie2 n my mom kata okay2 jer, lemak & manis.

lagi satu kat jalan AU2b gerai mpaj yg kecik2 tepi jalan. Dari rumah za, jalan ke atas terus melepasi asrama felda, then klinik gigi, then padang bola, semuanya belah kanan, sampai jumpa simpang ke kanan jalan au2b (another road ke setiawangsa) this one my sis suka.... but i never try yet... will do today... hhhahahaha... ni penangan neena tibatiba aja awien nak makan kuih akok plak. :D

kalo tak jumpa jalan gak... cari dalam google map or else calling2 awien n za, bleh gi minum potang sekali hhhahahaha.

mrs.ecam said...

kt kg br adela...sbb aku pnah nmpk...de kdai org klate kt situ...heeeeeeeeee....

nairaariaa said...

rindunye kat akok...dl tak suke sbb manis sgt,tp bile da jmpe akok yg sedap n tak manis sgt,,,pulun sampai habes la...huu

NeenaAnuar said...

Iena:
hahahahaa... apa lagikk! balik larr! :p

NeenaAnuar said...

NiD:
sedapp dikk.. rasa dia lemak lemak manis!

NeenaAnuar said...

Deqna:
hahaha.. biasa... kiteorg kalau balik kg mana penah directt pergi & direct balik! :D

NeenaAnuar said...

Lady:
hehehehe.. lady pandai buat tak?? lady kan pandai masak! :D

NeenaAnuar said...

Shu:
owh.. ini kuih tradisional terengganu! kire famous lah kat sana.. rasa dia sedapp giler tau.. rasa lemakk maniss!

NeenaAnuar said...

Azmiezas:
memang sedap kan kuih nie sis.. my fav too! ;D

NeenaAnuar said...

Cik Yayang:
ha'ah.. memang.. neena pun kalu kene yg maniss nak mammm tuu memang putus teruih selera nak makan.. but la nie diaorg dah ade yg pandai wat kurang manis.. so bleh lah diterima tekak! :D

NeenaAnuar said...

Adia:
tu lah pasal beb.. manalah I tak gemuk biler tiap kali balik kg! hehehe.. ha'ah.. kalau banyak sgt leh muak.. kalau makan time lapoo ok lagi lah! :D

NeenaAnuar said...

kak ina:
sedap kak! cuba lah nanti... now diaorg dah pandai dah wat kurang manis.. tapi kat sana.. memang pun.. org2 dia kuat manis semuanyer! :D

NeenaAnuar said...

rATu kEBaYA:
sedap kak.. try ler nanti! :D

NeenaAnuar said...

PuRpLeLiCiOUs:
sedapp sis!! rasa lemak2 manis.. sedap tau! try ler nanti! :D

NeenaAnuar said...

POSH:
try beb! sedapp I tell yoU! :D

NeenaAnuar said...

Awien:
hohohoo.. terbaikkk lah comment awien nie! I loikkee!! THanks dear! nanti kite hang out and together2 makan kuih akok yer!! :D

NeenaAnuar said...

ecam:
ha'ah... org kelatan pun ade gak buat kuih nie!

NeenaAnuar said...

nairaariaa:
yeaa.. betoi2.. kalau manis sgttt memang tak lalu nak makan kan! :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails