COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Tuesday, June 8, 2010

Nasib Menyebelahi Kami.... Syukur Ke Hadrat Mu Ya Allah!


Salam to all my beloved readers!!


How's your weekend? I'm sure ramai bangatt yg pergi traveling sana sini... which aku pun tak terkecuali... al-maklum lah.. cuti sekolah... confirm ramai yg amik kesempatan berjalan sana sini kannn.. cam aku memang dah sedia maklum yg as much as I can... will try to avoid gie jalan2 during school holidays... kalau luar negeri masih leh tahan lagi... but kalau dlm malaysia... ya ammpunnnn... sosakkk napasss den! hehehe...

But not during this school holidays... owh! my schedule quite pack! coz cousin aku kawin... so dia buat time cuti sekolah nie.. nak tak nakk travel jugak lahhh.. kalau tak mau cousin aku carik aku ngan parang nanti! :p

As you all dah sedia maklummm (awat ayat aku skema sgt nie???) just over the weekend baru2 nie aku travel ke JB! Fuhhh!!! tahap kepenatan akuuu tak leh ckp... memang flattt abis! pasai tu semalam aku tak update blog! kalau boleh nak tidoooo jerk sepanjang hari! tapi apa kan daya.. semalam aku bekerja.. tak coti pun!

Okk.. cukup panjang dah mukadimah aku tu rasanyerr.... now aku akan story my JB trip... as usual.. dlm satu entry takkan abis aku nyer citer... so just stay tune kalau nak tahu naper aku leh jadik flattt giler after coming back from JB! :)

On Saturday morning... around 7:30am kitorg dah get ready tuk bertolak ke JB... en. Teman notti.... dia malass nak drive... so aku drive all the way from KL to JB!


DSC_0012 copy
Berhenti kat Restaurant Jejantas Air Keroh tuk breakfast!

Owh! Anak buah jantan aku ikut sekali gie JB... dia nak temankan atok dia katanyer... kiteorg pegi satu kereta jerk... my sisters semua tak turun JB... so since kereta aku masih ade 1 tempat kosong.... biler adik Mamat kata nak ikut gie JB... aku kata bagus gak... coz jarang sangat aku bawak diaorg gie jalan2 outstation nie... akak dia Faten tak ikut... sib baik diaorg dah besar.. kalau kecik lagi.. confirm melalak sorang pegi & sorang kene tinggal! hahaha...

Since budak kecik yg dah besar tu ikut... bagi lah priority kat dia pilih nak makan apa pagi tuu... aku dah hagak confirm dia pilih fast fooddd! hehehe...


DSC_0008 copy
Breakfast @ A&W!

But aku a lil bit dissapointed with A&W outlet kat sini... firstly tempat dia kotorr lah.. lantai cam tak mop jek... secondly biler dah kotor sure lah lalat banyakk! haih! sib baik lah anak buah aku yg nak makan.. kalau tak confirm aku dah tukar tempat makan time tu! thirdly aku tak puas hati ngan rootbear float dia! ko nampak tak kat gambar tu... diaorg tak serve float dlm gelas bapak gedabak tuu.. dia pakai cup pakai buang pulak dah! itu dah lar satu hal.. aku mintak double scoop of aiskrim.. tup2 tengok cipuuuuuuuuuttttt giler double scoop dia.. tak rasa pun aiskrim nyer.. leh terasa air rootbear tu pure lagik! memang aku panas hati tol lah... korang tengok jerk lar muke aku kat dlm gambar kat atas tu.. tengok tension dok mencarik mana aiskrim dlm cup tu!


DSC_0015 copy
After 1/2 hour break... sambung balik perjalanan.... ni kes tak nak kasik ngatuk nyer pasal... hahaha...

Okkk... nie pengalaman yg agak ngeri tuk aku! sewaktu di area yong peng kalau tak salah aku... aku drive kat lane kanan... speed limit aku memang maintain around 100-110 jerk.... kat sebelah lane kiri ade satu Van (brand Rusa) yg distance dia ngan kereta aku around 30 meters jerk! Speed dia tak laju pun.. memang sesuai lah tuk dia drive kat lane belah kiri... tiba2 waktu aku makin nak hampir around 15 meters dari van dia... which waktu tu aku masih di lane kanan... secara tiba tiba van tuuu cam breakking with emergency breakk... then van dia skidded sambil berpusingggg ke arah KIRI secara 180 darjah dan telah menghadapp jalan secara melawan arusss!! Then driver tu try to control van dia end up van tu masuk kat emergency lane then end up van tu menggelongsor ke arah curamm tepi highway...

Nasib diaorg baik coz tepi highway tu tak der divider besiii and tepi tu takat curam jerk... bukan gaung!! kalau tak... confirm condition akan jadik lebih teruk! Biler aku tengok melalui back mirror & side mirror aku lepas van tu menjunam ke kawasan curamm tu.. aku nampak van tu ok lahh.. tak der lah terbalikk or terlangggar apa2 yg membahayakan... semua penumpang pun okkk aku rasa... alhamdulillahh.... aku mula2 ingat nak berhentii.. tapi disebabkan terlalu terkojottttttttttt... aku tak tahu nak berhenti ker tak... aku teruss kan jerk perjalanan aku.. since aku tengok van tu pun tak der apa2... if not.. sure aku berhenti jugak lah.. berikan bantuan...

Yg paling scarrryyyyyyyyyyyyy adelah.. aku nampak segala detik2 kejadian betol2 depan bijik mata akuu!!!! And aku dah terpikirrr if it just that during van tu skidded 180 darjah and dia pusing ke KANAN jalan which dimana kereta aku yg tengah nak potong van dia time tu... confirmmmm aku dah berlanggarr ngan van dia!!! serious!!! waktu aku nampak dia skidded tuuu.. aku memang dah apply emergency breakk! and I'm really panic & stunt!! But yet aku leh kawal kerata aku... dlm kepala hotak aku time tu just pikir apa aku nak buat nie... lidah aku keluuu tak leh nak ckp apa! aku just tengok pergerakkan van tu.. and aku kene decide apa yg terbaik aku nak buat if in case van tu masuk lane aku!!!

Just korang bayangkan aku di lane kanan ngan kelajuan 110 time tuu.. then dengan jarak yg hanya 15 meters dari dia... camner aku nak apply break and elak dari dia in case of dia masuk kat lane aku?? paling kuat pun kalau aku breakk emergency.. still kereta aku bergerak gak.. bukan leh stop immediately sbb tengah laju kannn! But alhamduliillah lah! nasib van tu menghala ke arah kiri and nasib baik jugak belakang van tu tak der apa2 jenis kenderaan baik kerata mahupun motor! Kirenyer yg paling dekat ngan dia waktu tuu.. kereta aku lah!

Fuhh!! memang seriauuu & berderauuu cam nak darah aku time tuuu! aku lak cam tengah ala2 nak mengantokk pun yer gak.. but masih lagi di tahap yg boleh di kawall lah! tak der lar cam dah terlaluuuuu ngantokkk... ade rasa cam sikit2 jerk lahh... tapi biler nampak insiden tuu... terussssssssss mata aku cegar bugar! hahahhaa... yg nampak insiden tu en. teman sorang jerk... anak buah aku & my dad tido! so diaorg terjaga waktu aku breaking jerk! en. teman kata... "alahai sayang.... tak sempat nak captured video insiden nie" makk aii! sempat lagi dia pikir nak wat recording! aku dah cam nak terkucil dahh kekdah nyer! tapi betoi gak.. kalau dpt captured pun ok gakk... tapi mana lah kite nak tau kan.. biasanyer insiden2 camgini jadik tanpa di duga... till now aku tak sure naper van tu tiba2 jerk lah skidded camgitu... en. teman kata maybe dia mengantok.. so terlelapp sekejapp pastu terkejottt and terus dia apply break dia.... hmmm.. maybe lah kot! if not aku tak leh pikir reason apa lagi.. but my dad lak punyer opinion.. kalau bukan sebab dia mengantok... maybe sbb van tu punyer break dah jammed! so pasai tu dia skidded!

But apa pun... yg paling penting sekali.. syukurr sangat2 sbb we ollz semua selamat... dan jugak semua penumpang2 van tu selamat gakkk.... aku rasa van tu pun nak pegi kenduri kawin kott.. aku tengok penuh semacamm jerk van tuu... Fuh!! what a scarrrryyyyyyyy experience I had!

So lepas dari insiden tuu... sampailah ke JB... mata aku memang cegar bugar lah! hehehe... so around kol 12 tengahari.. we ollzz pun sampai ke bandaraya johor bahru and masa untukkkk....


DSC_0020 copy
Check in di hotel penginapan!

Hotel mana?? will continue in next entry yeah! :D

24 comments:

lady XOXO said...

ADOIYAI... sis.. hati2..drive... risau gak.. klu wina ar.. adoi tak tau ar... SYUKUR ALHAMDULILLAH sis n the other CELAMAT... n hope the van DRIVER n OTHERS selamat... sis becarefull wokay...

A D I A said...

u drive all th way ke dear? en teman gi tak? i pernah drive sampai jb 2 years back. unt org yg pemalas cam i ni kira satu pencapaian la tu hehe. omg van tu masuk curam eh? kalau i pun gabra antara nak stop tak stop gak tu.

btw dah besar ye anak buah u.

hanabanana said...

slim je sis. jeles! :D

-NiD's- said...

ALHAMDULILLAH akak takda apa-apa
ALLAH pelihara pejalanan akak....

Atiqah Adnan said...

luckily takde ape buruk berlaku kat neena.. kan..? wah hotel mane tu..

pssstt lepas ni travel kat melaka pulak tau.. tapi melaka bumi panas.. hee~

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

alhamdullilah..nasib baik sis selamat..tue la..kejadian camtue memang di luar jangkaan kita kan..kadang2 kita dah berhati2 tapi sebabkan kelalain pemandu lain..kita pun jadi mangsa..tapi syukurlah sis selamat..amin..amin..

mrs.ecam said...

hui tatotnyer...aku leh imagine...klu aku yg drive kompom aku dh panik gile babas tu....alhamdulillah sume slmt...huiii tatit...tatot...

kak ina mail said...

Syukur ko selamat.tak nak komen lebih-lebih.rambut tu kenapa cantik sangat.curly-curly hair tu buat sendiri ye.

Siti Shuhadah Zainol said...

fuh..sib baik semua selamat... shu pon rasa dia termengantok kot...

POSH76 said...

wat suspen jer nasib baik tak jadi apa2...tula kekadang kalu kita hati2...org lain lak buat hal....
Drive carefully yer

Psst: org citer pasal lain I dok notice ur hair...cantik sgt gulung2 camtu...hehe

Azmiezas said...

oh!!..ke JB rupanye..

NeenaAnuar said...

lady XOXO:
thanks dear... yeah.. the van driver & the others were all saved! alhamdulillahh...

NeenaAnuar said...

hanabanana:
hehehee.. tak der lah slim mana pun dear! :D

NeenaAnuar said...

Adia:
yup! I drove all the way KL-JB-KL... en teman pegi... tapi kan I dah kat tadii.. di nottY! dia nak jadik big boss kat belakang! hehehee....

yea... van tu menggelongsor ke arah curamm.. but alhamdulilah diaorg semuanye selamat...

yup! that's my elder sister's son! dah jadik anak teruna dah pun! :D

NeenaAnuar said...

NiD:
yea... syukurrr sesangatt ke hadrat Allah... :)

NeenaAnuar said...

Atiqah:
yea.. alhamdulillah lah dear... kalau takk.. tak tahu lah camner agaknyer!

hotel Grand Bluewave JB jerk I stay tuu..

owh! sure kalau I turun melaka will roger2 you yeah! leh bawak I gie makan asam pedass melaka yg hotttt tu! :D

NeenaAnuar said...

Ecam:
aku pun panikkk giler vavisss gak waktu tu... tapi entah naper aku leh tetiba cam tercontrol machoo & cool lah pulak! apa pun alhamdulilllah lar semuanyer selamat...

NeenaAnuar said...

PuRpLeLiCiOUs:
yup! exactly! sometimes kite berhati2 cam nak rakk pun leh jadik mangsa keadaan kann.. so pendek kata.. malang tak berbau lah!

NeenaAnuar said...

kak ina:
hahahaa... thanks kak! yup! curly2 tu buat sendiri jek.. bubuh night serum loreal tuu.. then pintal2 jerk sampai dia jadik curly camgitu! :D

NeenaAnuar said...

Shu:
yeaa.. maybe la.... so dia terkejot tu yg membuatkan dia tekan break secara mengejot gak tuu..

NeenaAnuar said...

POSH:
yea... betoi betoii.. kite yg tak berdosa nie sometimes leh jadik mangsa keadaan kannn..

hehehe... TQ darlingg! tapi mana leh challange rambut you yg ikal mayang tuuu! seriously I lagi suke ngan rambut you taw! senang nak maintain! :D

NeenaAnuar said...

Azmiezas:
yup sista! :D

azzey said...

Neena: Lucky nothing happend to u dear....

NeenaAnuar said...

azzey:
yeaa.. alhamdulilllahhh!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails