COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Thursday, June 24, 2010

Oh Kayu Keramat!


Lepas makang nasik dagangg... kiteorg tak gie mana2 dah... just lepaking at da beach.. then lewat petang kiteorg mandi laut! owh! this i'll story later kehh... now aku nak citer pasal makang lagi! hahahaaha....


On da next day... kami menerima jemputan tuk bersarapan pagi di rumah salah sorang cousin arwah makk... rumah dia tak jauh dari Angullia... jalan kaki pun sampai.... aku memang ramai sedara mara kat area Angullia niee... sbb dah sah2 umah Nyang aku kat situ... so harus lah ramai kaum kerabat disana... tapi umah Nyang dah tak der lerr.. tinggal tapak tanah jerk! hihihihi....


DSC_1657 copy
Ni lah rumah Chik Gayah (cousin arwah mak)...

Kalau pergi rumah Chik Gayah... confirm akan ade satu menu yg sangattttttttttt menarikk!! menarik buat kami sekeluarga lahh... coz susah nak dpt kat KL wooo.. nak2 pun yg ber-taste-kan original! Nak tau apa dia??? Ini lah dia....


DSC_1649 copy
si Kayu Keramat!

Sekali imbas memang nampak rupe dia macam char koi kan?? tapi percaya lahh yg rasanyer tidak samaaa samaaa sekali yerr!! hehehee.... kayu keramatt nie merupakan kuih tradisional kat Terengganu! arwah mak yg perkenal kan aku ngan kuih niee.. dia yg dok kata.. arwah tok (nenek) pandai sangat buat kuih niee.... tapi aku tak penah dpt merasa air tangan arwah tok aku...

So dolu2 penah satu hari tu pergi visit chik gayah... dia ade buat kuih nie sbb dia tau arwah mak sukeee sangat ngan kuih nieee.... so dari situ lah first time aku belajar makan kuih niee.. memang sedap! dlm dia kosong jerk tak der isi pun.... cuma like char koi tu dia very nipis and light kann.. yg nie dia tebal sikit tepong dia.. and rasa lebih enak lahh!


DSC_1648 copy
nie lah makcik Gayah akuuu... air tangann dia tersangattt lah baguss you ollzzz!

Arwah mak penah lerr try wat kuih nie ngan menu dari Chik Gayah... tapi tatappp tak sama beb rasa dia.... tu lah yg org kata 'air tangan' kann... tapi itu bukan lah bermakna tak sedap apa yg mak aku buat tuu.. sedap tu sedapp.. cuma kick dia tu nan adooo! :D

Kalau nak carik org jual kuih nie... so far aku rasa kat ganu pun susah nak carik... tak ramai yg buat kuih nie tuk dijual! Dah penah survey kat pasar payang... tapi cam tak jumpa jerkk! but its ok lah.. selagi cik gayah ade.. agak2 teringin nak makan kayu keramatt... just roger2 jerk makcik aku nie.. insyallah dia buatkan... :D


DSC_1651 copy
aku yg sedang menikmati ke-enak-kan kayu keramat di sebalik jendela! I simply luvvvv this picture! org tak dak kampungg.. so biler dpt lepak2 dlm umah kampunggg suke bebenorr lerr... hihihi...

Selain kayu keramat.. kami di jamu juga ngan mee hoon goreng! itu pong sedap! licin kiteorg bantai! hahahaa.... Then lepas dari umah Chik Gayah niee... kiteorg terusss gie visit seorang lagi sedara... will share in next entry keh! ;)

10 comments:

Iena said...

aku mati2 igt kayu keramat tu sama jer ngan char koi. x sama erk???

Cik Yayang said...

Lama nya tak makan kayu keramat..

Pst...kot yer pun nk makan tepi jendela, smpai satu besen tu ko pegang..hahaha..:-))

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

penah tengok kat dalam warung kita..kayu keramat nie..hhehehehehe

POSH76 said...

first time dgr ...tak pernah makan pun...nanti gi ganu nak carila..nampak cam sodap jer..ganu mmg mcm2 kuih adakan hehe

Mimy Hamid said...

macam sedap...ada resepi tak...share ar..

NeenaAnuar said...

Iena:
hahahah... confirm tak sama!!! :D

NeenaAnuar said...

Cik Yayang:
hahahahaa... tu betoi2 menikmatii kayu keramatt kekdah nyer! :p

NeenaAnuar said...

PuRpLeLiCiOUs:
haaa.. best taw sis! kalau ke ganu jgn lupa cuba yer! ;D

NeenaAnuar said...

POSH:
ha'ahh.. kat ganu banyak lah kuih2 tradisionall.. kalau ke sana jgn lupa tuk carik kayu keramat yerr!

NeenaAnuar said...

Mimy:
alamakkk!! aku tak der resepi lah beb! nak kene gie carik dlm buku resepi arwah mak aku kottt! hehehehe...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails