COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Friday, June 4, 2010

Uluwatu @ Bali in 2008! THE MOST SUPERB PLACE IN BALI!!


Keh... this will be the last entry about my touring activity @ Bali in 2008... memang aku amik pun 3 full days tour aktiviti jerk during that which mainly dah cover most of the popular & interesting places kat Bali... ade lagi lah tempat2 lain yg aku tak discover lagi... but yg penting tarikkan utama dah visit kire ok lar kannn.. :D


Rite! lepas selesai tour kat Dreamland Beach kiteorg proceed to Uluwatu a.k.a Hujung Batu! Dia kire like sebelah2 jerk antara Dreamland & Uluwatu nie.. tak jauh pun.... tapi on that day.. kiteorg masuk jerk dlm van.. hujan selebat lebatnyer turun membasahi bumi.. so lepak sat dlm van sampai hujan berhenti but yet masih renyai renyai....

Owh! Sila lah tahu yg tempat nie lah merupakan the mostttttttttttttt beautiful place that I've ever seen in Bali!! seriousss cantikk giler okkkkkkkkkkkkk!!! Tapi sebelum aku tunjuk gambar2 yg cantik tuuu.. meh sini aku tunjuk gambar suami kepada si 'cantik' nie dulu! hahahaa..... :p


P1020582 copy
Bersyaratt okkk nak masuk tempat nie....

So kat Bali nie kite kene jaga2 jugak lah.. dia banyak gak pantang2 larang dia.... so far alhamdulillah lahh.. aku dah pegi 3 kali ke sana.. tak der lagi apa2 yg tak sedap terjadi... diaorg punyer etika nak masuk ke pura @ temple dia pun cam lebih kurang sama cam kite org islam kan!

Okkk.... this is a lil bit synopsis about Uluwatu..

ULUWATU
~Uluwatu temple is precariously located at the point of a sheer cliff on the island's southern peninsula. It is one of the oldest and most important temples in Bali, one of the six original sad Khayangan (territorial) temples on the island. More recently Uluwatu has also become famous for its challenging surf break (experienced surfers only), and spectacular views from the warungs (restaurants) perched on the cliff~

Okkk.. Kat sini ade banyak sang monyet gak tauu.. so memang kite kene sangat2 berhati hati... on that day aku pegi banyak gak yg ala2 ganass sikit.. dia tak makan saman... ade sorang minah nie.. dia tourist dari cina tak salah aku... dia pakai beg sandang... monyet tu cuba nak tarik beg dia... sbb yelah.. si monyet nie keje lain tak der.. semuanyer dia ingat ade makanan kalau ade beg... hehehe.. so minah tu terkojott agaknyer... dia cam berlari sikit and slipper dia tercicir... korang tau apa monyet tu buat??? dia tak dpt beg.. dia amik slipper minah tu bawak lari masuk dlm semakkkk.. dah satu kerja si tourist guide nak kene pujuk monyet tu supaya serahkan balik slipper minah tuu... hahaha.. aku dok bantai gelakkk jerk tengok gelagat monyet tuuu... and sib baik lah dpt gak akhirnyer lepas si monyet tu di umpan ngan kacang... kiut tol lah! :D

Then.. kiteorg jugak dinasihatkan supaya tak pakai specs & pegang camera kat tangan... sbb monyet2 tu really unpredictable.. they can just be next to you out of no where and they will snatch all those things from you! Eeee.. garam lak aku ngan si nyet nyet nie!!

So cam aku memang tak pakai specs no hal lah... tapi en. teman lah kesian... dia kan specky! kalau tak pakai specs camner dia nak tengok keindahan disitu! aku just gelisah... kalau dah tak leh carry camera kat tangan.. camno nak snap gambooo??? But yet our tourist guide bagi tahu yg boleh nak pakai specs or nak amik gambar.. tapi kene sentiasa alert with those monkeys!! which is trueee!! asal ko pegang something jerk kat tangan kooo.. confirm dia dtg! phew!! tensii tol nak duduk kat atas tuu... Tapiiiiiii!! disebabkan panorama di atass bukit uluwatu itu sungguhhhhhhh indahhhhh... sehingga tak terkata dibuatnyer.. maka tension ngan si monyet pun hilang! hehehe.... okk.. dah jom tengok gambo2 kat sekitar Uluwatu!


P1020575 copy
Kat sini diaorg tak der lah suruh pakai kain.. but diaorg bagi tali kuning tu jerk tuk di ikat kat pinggang...

Nampak tak kat hujung bukit tuuu... haa.. kat situ ade pura.. tapi kiteorg tak ke situ pun.. coz rasanyer diaorg tutup for visitor.. visitor leh lalu2 kat area yg berpalang camgini jerk....

Tapi as I said earlier... biler ko berada di tepi lautan... but cuaca tidak begitu baik kerana hilang nyer sinaran matahari setelah diseliputi awan yg menebal... maka angan2 ingin melihat panorama indah dengan lautan yg membiru terbentang luas adelah terpaksa dilupakan! uhukkk!! uhukkk!! *aci tak kalau aku pegi kali kedua kat sini just tuk amik gambo lagi sekali? :p*


P1020564 copy
Tinggii wooo kiteorg kat sini... dok memberani kan diri jerk amik gambo camgini... ye lah.. kalau tak kangg tak de kenangan kat tempat yg sangat gorgeous nie kannn... see.. en. teman dah bukak specs dah... ade beruk yg dok mengendap kiteorg time nie.. amik gambor nie pun dlm keadaan yg sangattt rushing! haihh! beruk oh beruk... ko memang beruk lah! hahaha...


P1020563 copy
This is the actual view from on top! gambar kat atas tadi tu like terhalang sikit with both of us kannn.. now aku show the actual view!

Owhh!!! lihat lah air yg gilerrrr punyer turquoise!! bukann biru lagi dahh okk.. turqouisee tuuu! Tapi korang bayangkan lah if just the weather really hot! matahari nan terik memancarkan sinaran terus ke lautan hindi tuu... perrrggghhhh.. aku rasa mauuuu aku tak nak balik cepat2 kott.. haruss lepak sampai sunsett!! But yet... walaupun matahari takder... aku still cam org ilang ingatan sat that time! sbb sangat2 teruja melihat keindahan Allah S.W.T. *speechless*

Okkk.. tadi tu kite tengok bahagian kiri Uluwatu.. now kite tengok dari sudut kanan nyer pulak!


P1020566 copy
SUBHANALLAH.... Itulah perkataan yg terpacul dari mulut aku biler tengok keindahan ciptaanNYA!


P1020570 copy
Gambar kenangan harus ade! Sib baik time nie si beruksss tak dtg mengacau! hehehee...


P1020577 copy
rasa kalu boleh nak jerk turunnn ke bawah tu hah! siap nak mandi manda bagai! pastu confirm korang tak jumpa dah ngan si NeenaAnuar nie lagi! :p


P1020574 copy
disebabkan tak puas hati tak leh dekat lagi ngan laut tu.. maka kiteorg memberanikan diri berdiri di tepian bukit nie walaupun dlm peroott dah penuh ngan si rama-rama! now biler tengok balik gambo nie.. masyallah.. berani nyer aku berdiri kat tepi bukit tu.. dah lah tak der protection apa2.. buat nyer terrrrrrrrrrr.......... wasallam!


P1020576 copy
memang kerja giler.. ko tengok gambar nie jerk cukup lah.. waktu nie pakai compact cameraaa jerk okkkkk... zoomm pun jauh mana lah sangat kann.. tapi dari tepian bukit yg aku dok berdiri tu lah aku berjaya snap picture nie... aku siap suruh en. teman pegang sebelah tangan & badan aku lagi sbg langkah2 keselamatannn lah sanggatt..... but nasib baik dia betol2 pegang aku lah.. itu membuktikan dia sayang kat aku dan dia tak der girlfren lain yg hendak di buat bini... kalau ade.... aku rasa this is the right time tuk dia campakkan aku ke dlm laut tu!!


P1020569 copy
We simply admire this place! It was awesome! Really hope that we can go back and just stare at the scenery for a hours & hours!

So to you guys yg nak ke Bali & ade plan nak buat touring aktiviti.. make sure Uluwatu is in your list yeah! kalau korang tak pegi sini.. confirm rugi bangattt!! :D

14 comments:

xkenalmakexchenta.blogspot.com said...

tempat tue cantik la.....

teringin nak pergi..

ratusiput said...

ya tuhan...me....mang cantik the view kan...

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

cantik sangat tempat tue..
ohhh kat sana kain ikat kaler kuning nyek..tempat yang sebelumnya hari tue kaler biru kan...

Jiejah @ Iza said...

fuhhhhhhhhhhhhhhhh tantek tantek tantekkkkkk sangat :D

MiYOKO TACHIBANA said...

SubhanaAllah...mmg sgt2 cntiklaaa....teringin sgt2 nk g situuuu....

Lady of Leisure said...

neena, uluwatu ni lah i paling teringin nak pergi cantik sangat tq so much for sharing... pic tu nampak cantik tak terkata... air pun nampak kebiruan.. emmang jernih ke dear?

POSH76 said...

seriau tngk gambo ni...tapi laut kat Bali mmg bess ler...hehe

NeenaAnuar said...

xkenalmakexchenta:
memang sangat cantik dikk.. kalau ade rezeki nanti pegi yer! :D

NeenaAnuar said...

ratusiput:
yesss! exactly! leh terpegun lah waktu mula2 tengok tempat nie! :D

NeenaAnuar said...

PuRpLeLiCiOUs:
ha'ah... dia ikut tempat... macam2 warna tali pinggang dia! hehehe...

NeenaAnuar said...

Jiejah:
hehehehe... so kalu ade peluang jgn lepaskan tuk singgah disini yer! :D

NeenaAnuar said...

MiYOKO:
insyallah... satu hari nanti pasti adik leh pergi melawat tempat nie...

NeenaAnuar said...

Lady:
u're most welcome dear... nanti lady gie lah honeymoon ke bali yer... and jgn lupa singgah uluwatu nie yer...

air dia dah semestinyer sangat jernih dear! :D

NeenaAnuar said...

POSH:
hehehe.. tu belum you berdiri lagi kat atas tu! confirm banyak rama2 dlm perot! hahaha...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails