COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Wednesday, June 2, 2010

Bedegul Tours @ Bali in 2008


Sebut betol betolll... Be-de-gul! Bukannn Ba-di-gul! hahahaha...


Rite! on da 2nd day... kiteorg buat Bedegul & Tanah Lot Tours! Tapi dalam entry nie aku citer about Bedegul dulu yerr... Yg Tanah Lot tu dlm next entry lah!

Bedegul nie terletak di atas kawasan gunung gak... hamik! 2 hari kiteorg mendaki gunung.. walaupun daki pakai van.. tapi kepenatan dodok dlm tourist van sangat2 dirasai... hehehe... bukan sbb van dia tak best.. tapi pasal perjalanan yg mengambil masa hampir 2 jam tu yg membuatkan aku bosan dodok dlm van! :D

Okk... kot2 ade yg tak leh gambar kan di manakah location Kintamani... Bedegul.. Kuta... Ubud... Denpasar... Hah! tengok Bali Map nie... senang sikit korang nak gambarkan nanti!


Nampak.. Kintamani & Bedegul tu lebih kurang sama jerk skala rikter dia! hehehe...


Okkk.. our first pit stop for this tour adelah di....

TAMAN AYUN TEMPLE
~Taman Ayun means 'beautiful garden', an appropriate name indeed for this most picturesque temple located in Mengwi. King of Mengwi I Gusti Agung Anom built is stately courtyards and its large moat in the year 1634. Containing both the royal family ancestral shrines and shrines to the major deities, Taman Ayun was the main temple for the ancient kingdom of Mengwi and is now a popular tourist attraction~


P1020488 copy
Kat pintu masuk Pura Taman Ayun!


P1020485 copy
Sebahagian dari dalam kawasan Pura Taman Ayun!


n1358689900_30029205_4547
Cantik kawasan taman kat pura nie! aku suke! :D


n1358689900_30029206_4823
Di luar kawasan Pura Taman Ayun! Asik posing polok berdua-duan jer.. now kite polok batu lak! hehehehe....

Okkk.. after that baru kiteorg proceed to...

BEDEGUL
~In the center highlands of Bali is the serene mountain area of Bedugul where high altitude vegetables, fruits, and flowers thrive in the cool climate. There is also a large botanical garden nearby. At Lake Beratan, various water sports are also available~

Owh! tempat nie memang chantek!! aku suke gak gie sini....


P1020495 copy
Cantik kan? ade Pura.. ade gunung... ade tasik.. ade pokok bunga... dan jugak ade 2 org yg gorgeous disitu! hahahahaa.. :p

Kat kawasan Bedegul nie merupakan kawasan penduduk Islam taw!! siapa ade masjid semua.. so senang sikit nak solat.. tak yah nak jamak2... Kiteorg lunch kat sini.... And again kiteorg tak ber-cam-whore! *againn now rasa nak lepuk diri sendiri* nak wat camner kannn.. time tu rasa cam tak important jerk nak bergambar2 time makan.. tapi sekarang tidak lagi... ye lah dah jadik kaki bloggin niee... kalau boleh time nak mandi pun nak amik gambooo... hahhahaha....


P1020493 copy
Biler aku tengok balik gambar nie... aku pun tak paham naper aku gie amik kat tempat org dok mencangkung kat belakang tu! langsung rasa gambor nie cam dah kurang manis! *tepuk dahi*


P1020499 copy
Suke taman dia nie.... cantikk sangat! rasa kalau boleh aku nak guling2 cam citer hindustan jerk! hehehee...


P1020502 copy
Aku kalau tak der gambar kene dukung ngan en. teman mana sah kann!
*alamak besarnyer vuntuit aku time nie! Dah jgn dok tenong lama lama! :p*

Okkk we really enjoy at Bedegul! View... atmosphere.... memang superb! Sib baik lah on that day cuaca tak seteruk kat kintamani... but yet mendung jugak la...

Lepas tu we all turun tuk ke Tanah Lot! tapi on da way tu... kiteorg singgah kat satu lagi pit stop that is....

MONKEY FOREST
~Nestled between the villages of Nyuh Kuning and Padang Tegal in Ubud lies Wenara Wana, more polulary knows as the monkey forest. This small forest is inhabited by hundreds of macaque monkeys who delight visitors with there antics. Being used to humans, the monkeys will frolic with each other and steal any food away from you, so be careful! there is a lovely little grotto down below with an ancient banyan tree as well the local temple called Pura Dalem~

Kat sini memang scarry giler!!! scarry sbb banyakkk sangat cik nyet nyet! ade yg behave.. and ade jugak yg nottie! tang yg nottie tu yg tak tahan tuu... ko kena jaga segala2 tok nenek barang yg ade ngan ko.. kalau ko pegang bag plastik ker apa ker.. siaplah! confirm dia tarik punyer! Sedangkan Handbag pun sometimes dia nak cilok.. inikan pulak ko jengjeng beg plastik kat tangan! confirm kene rampas ngan dia nanti! hehhee.. alaa.. dia rampas tu bukan sbb apa punn.. sbb dia nak makan jerk! So dia tau yg dlm plastik tu adelah makanan... and kiteorg did buy food for them.. tapi alhamdulillah.. aku tak kene ngan sang nyet2 yg ganas.. semua behave.. so senang sikit nak kasik diaorg makan... :D

Disebabkan takottt ngan si monyet2 yg sangat banyak dlm kawasan pura tuu... kiteorg tak berani nak keluarkan camera... simpan dlm beg jerk.. till dah kat kawasan luar pura tu sikit.. baru kiteorg snap picture....


P1020504 copy
Korang nampak tak ade 2 ways communication kat situ? hahahahaha....

Okkk.. abis kat sini.. lepas dari tempat monyet nie.. kiteorg proceed to Tanah Lot pulak! tu sambung kat next entry yek! :D

16 comments:

Nurhidayah Shamsury said...

en teman dgn rambut yer..huhu..

Liea said...

ni yg aku suka blog ko ni, full with info!!! Isk... kalaula aku ni blogger tegar dan rajin seperti mung ni , alangkah bagusnya... this week mek nak cari madu and olive oil yg dikatakan, mana tau nanti boleh buat ubat untuk kita pregnant sesama ke... heheheh

Lady of Leisure said...

cantiknya bedegul, tasik ke kat belakang tu neena..?

Iena said...

aku nk tabik spring ngan ko. ko mmg byk idea dlm menulis. panjang meleret karangannya... kalo aku, jgn harap nk wak karangan sepanjang ni...
nway, baca entry ko ni dah cukup wak aku cam berada di bali... so, xyah gi pon xper... huhuhuuuuu...

POSH76 said...

Innocentla Mr Teman masa ni...hehe

bessnyer tempat ni mmg cantek banget

lagi ler teruja nak pi hehe

mrs.ecam said...

hahahhahahahh monyet tu buat pe ha??? kui3

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

sangat cantik la tempat nie...

[z@ck] said...

ahahaha..en teman macam tuan monyet tu dah =P

NeenaAnuar said...

Nurhidayah:
hehehehe... dia segann sangat tau biler akak nak publish gambar nie! :D

NeenaAnuar said...

Liea:
hehehee... ok ok... great! :D

NeenaAnuar said...

Lady:
yup! memang sangat cantikk kat sini lady... yeaaa.. yg tu tasikk...

NeenaAnuar said...

Iena:
hahahaha... entah lar babe.. aku kalau menaip... biler ade idea dtg tu.. confirm mencucah curahh and lajuu jerk kekdah nyer biler menaip... hehehe...

ehh.. jgnnnn.. rugi wwoooo kalau ko tak pegi and rasa & melihatnyer sendiri! :D

NeenaAnuar said...

POSH:
hahahaa.. dia blushing giler biler baca your comment nie beb!

yup! this place was awesome! ;D

NeenaAnuar said...

ecam:
hahaha... dia dok communicate ngan en. teman kekdahnyer!

NeenaAnuar said...

PuRpLeLiCiOUs:
serious memang cantik sis!

NeenaAnuar said...

z@ck:
wakakakakakaka....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails