COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Monday, July 19, 2010

Tom Yam Sea Food & Udang Masak Lemak Tauchu!


Nie citer 2 minggu lepas! So adelah agak kebasian dah pun lauk pauk nie kalau di simpan sampai ke hari ini! hahahahaa....


Ok... 2 minggu lepas over the weekend mood chef aku meluap-luap pulak! Tak hagak2 nak masak sampai 2 lauk sekali gus! Since paste tom yam yg dibeli 1 tin cam org nak berniaga tu ade lagi balance nyerr... so ku perabis kan jerk before dia expired!


DSC_0185 (2) copy
tom yam aku yg cukup meriah ngan seafood & sayur sayuran!

Sapa yg fren with me kat FB... sure perasan kott status aku yg berbunyik begini.....

"saya & suami sama sama berada di dapur sekarang ini.... :)"


DSC_0176 (2) copy
korang tengok! tak hagak hagakkk kehausann dia menolong aku kat dapur!! baru mintak tolong potongkan sayur & bawang sikit... teruss gie minum air cokelat dutch lady bagai! tahu pun ko penattt yerr en. teman! haaa... biler selalu aku masakk sorang... pastu ko pulun bukan mainn sedapp kannnn! hah! sekarang rasakan nikmat berada di dapur sebelum dapat makan sedap! hihihihi... jahat aku dera laki aku kann! :p


DSC_0178 copy
tuuu diaaa... penuh sebesen sayur dia potong... siap di susun rapi lagiii tau! kalau aku tak der nyer wat kerja kemas camgini.. semua main bertaburan jerk! bagus! lepas nie boleh mintak tolong dia lagi! hahahahahaa.......

Naik kejonggg perot aku waktu duduk kat dapur ngan dia time nie... ade jerk lawak yg dia buat taw! sampai kan aku terlupa dah bubuh garam & gula ker belum dlm masakann.. sib baik aku rasa dulu... haih.. laki ku nie! boleh pulak dia main sorok2 tak nak bagi aku tengok camner dia potong sayur lah... then dia siap bagi statement kat aku... 'sedih betol lah duduk kat dapur nie rupenyer yerrr... mesti nangis punyer... tahan macam mana pun mesti kuar air mata kan!' aku ngan spontan pun tanyer... 'naper?' dia jawab... 'ye lah... tak sampai hati nak potong bawang2 nie haa... sbb sure sedih gilerrr kan! lagi banyak potong.. lagi terukk saya nangis!' adoiii lah laki ku! memang cukup terhibur lah saya duduk ngan awak kat dapur... so lain kali jgn segan2 nak tolong saya lagi yek! :p

Ookk.. now move on pada menu ke dua pulak! Udang Masak Lemak Tauchu ! Menu nie aku belajar dari arwah mak... kalau ikutkan aku... aku memang tak berapa suke lauk tauchu... dulu2 arwah mak selalu jerk masak tauchu hitam... mean betol2 pure tauchu lah! tapi aku tak berapa suke lah lauk tauchu hitam niee... then sampai lah satu hari tu.. arwah mak masak lemak tauchu... biler aku rasa... eerrrrrmmmm... terus berkenannn!! so now kalau aku masak tauchu.. for sure aku masak jenis yg berlemak nie jerk! :D


DSC_0180 (2) copy
Bahan2 dia senang jerk... blend @ tumbuk bawang merah, bawang putih, halia & cili padi... then ikut suke lah nak guna isi apa... udang ker.. ayam ker.. sotong ker... ikan ker... pendek kata semuanyer sesuaii lah! then harus lah ade tauchu paste nyer!


DSC_0182 copy
santan harus lah ade sebab dah nama pun masak lemak kannn.. then cili hijau & cili merah sikit... oh yaa.. ade satu lagi bahan.. lupa lak nak snap gambo.... tauhu goreng!

Cara masak senang jerk! tumiskan bahan2 yg di tumbuk @ di blendkan (bawang merah, bawang putih, halia & cili padi) tadi tuu sampai naik bau... lepas tu masukkan santan (aku pemalas lipass.. nak senang & cepat pakai santan instant jerk! :p) & paste tauchu.... biler dah didih masukkan udang..... then last sekali masukkan cili merah & cili hijau... dan jugak tauhu yg telah di goreng! Tauhu tu potong dadu lahh..... goreng dulu before menumis! Dan inilah hasilnyer.....


DSC_0692 copy
Udang Masak Lemak Tauchu ku! Lagi pedasss lagi laju aku makan! sedappp kalau buat pedas2 lauk nie! :D

Syok gak biler masak bersama-sama niee.... cepat sikit siap! dan cepat leh makan! hehehehe......

44 comments:

mrs.ecam said...

aku pose ni neena..adoiiila...nih ko mkn 2 org jek kn...tp bhn2 nk msk mcm nk wat knduri jek...hikhik

Iena said...

humag aih, berbesen bahan nk wak tomyam... pastu kaw giler plak nmpk tomyam tu... hmmmmm... cam nk wak jugak jer sebab terliur! ;p

Aini said...

Ya Allah tomyam tu nampak mengancam sesangat!Huh...meleleh air liuq.. huhu

Shu Shinju said...

sedap sungguh tgk tomyam tu...
en.teman penat yer.??? cian...

ratusiput said...

adoii...nikmatnye bila ade org masakkan pastu aku tggl ngapppp je...hai lama tak masak dh ni...sik masak maggie je.ntah2 skill masak pun dh kelaut...ehehe...

Nurhidayah Shamsury said...

mcm dh lame x jenguk blog kak neena ni..byk entry x bc lg..huhu..sowi..ida sakit..now dah sembuh..rindu tgk blog kak neena

IdzaLia said...

tommm yaammmm.. favourite lia tu..

mekchu said...

kalo ada assistant mcm ni, siang mlm pagi ptg masak pun tak pe.. bertuah nye...

azzey said...

Neena: lapor plak perut tgk lauk2 nih....

lady XOXO said...

uwaaaaa... tngok tom yam tu.. adus lapar balik nie... sis mai ajar wina gak masak.. wa today sis neena ngan sis syu topik masak2.. lapo dah ni.. nacib tak poca today,,, waaaaaa so romantik en teman menemani akak.. bagus ar

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

sama la kita sis..nak masak kena la en shukri tolong jugak kat dapur..tapi apa jerk yang dia nak potong dia tanya..nie nak potong cam na..nie nak potong cam na..uwaaaaaaaaaaaaaaa tension...

-NiD's- said...

tudia cabai....sebesen en.teman siang kan.....saheh tomyam akak mabeles nie...sdpnya nampak...nyum...nyum...EN.TEMAN ni cute la...rajin dia.....

POSH76 said...

Aduiiii dua2 masakan tu pun sodap...bertuah tul en teman ni leh jadi assistant kat dapur hehe

cik selamah kundang said...

boleh thn terliur ar..

A D I A said...

wahh roh rajin sudah mari, bagus en teman jadi assistant cook. husband i time i masak time tu la nak gi kedai la apa la. takut kena tolong heheh sbb mmg dia fail langsung bab2 dapur. (i jarang je masak).

xkenalmakexchenta.blogspot.com said...

bech2..
meluangkan mser bersamer
romantik uwhh

Mimy Hamid said...

udang masak lemak taucu aku tak pernah try dan rasa...hmmm leh try ni beb...lazat je tgkk...heeh iyer sebab gambo ko pun cantekkkkkk...macam buku resepi pulak

♥ Vee Violet ♥ said...

tiba2 terasa macam nak buka puasa aje nie dear...
=)
nanti nak pi berbuka dekat rumah neena lah...
hihihi

Mya said...

wawawawa terliyur!!!

suezen said...

eheh..i agree with u..:D....masak same2...siap cepat..n cepat2 leh mkn:D

kak ina mail said...

udang masak lemak ngan taucu, boleh cuba ni.betul tu, lagi pedas, lagi sodap..kecur air liur.

[z@ck] said...

tauchu tu apa?
hahaha..tak tauuuu

NeenaAnuar said...

ecam:
hahahahahaa... aku kalau masak memang macam 10 org punyer makan... bukan apa.. lauk leh tahan tuk 2-3 hari! so kire wat stock lah nie... *yg benor malas masak tiap2 hari! hahahaahaha...*

NeenaAnuar said...

Iena:
hah! buat.. buat.. ko kan chef terbaikkk! :D

NeenaAnuar said...

Aini:
hehehehee.. thanks! ;)

NeenaAnuar said...

Shu:
hihihi... saja mau kasik dera dia sikitt.. jgn tau makan jerk! :p

NeenaAnuar said...

ratusiput:
ko sama ngan aku... biler lama tak ke dapur confirm skill lari punyer! :D

NeenaAnuar said...

Nurhidayah:
lorrr... ciannyer diaaa... sib baik dah sembuh kann.. take care yerr..
thanks sbb rindu ngan blog akak! terharuu tol rasanyer! huhuhu...

NeenaAnuar said...

IdzaLia:
hehehee... sama lah.. neena pun suke tom yamm! :D

NeenaAnuar said...

mekchu:
betoi2... ku sokong 1000%!! :D

NeenaAnuar said...

azzey:
hihihihihi....

NeenaAnuar said...

lady XOXO:
hihihi... alaa.. akak pun bukannyer pandai sangatt masak.. masih blajorr gak lagi nie! hehehe...

NeenaAnuar said...

PuRpLeLiCiOUs:
hihihihi... sama lahh! tapi kite lebih suke en. teman tanyer kite dari dia ikut suka suki dia jerk nak potong cammane! hehehehee...

NeenaAnuar said...

NiD:
hihihihi... tersipu sepoiii en. teman biler baca nida kata dia cute! hahahahaa...

NeenaAnuar said...

POSH:
thanks beb! en. teman tu pun bukan nyer selalu rajinn! sometimes nak kene berpaksa gak tu! hahahaa...

NeenaAnuar said...

cik selamah kundang:
hihihihi... :D

NeenaAnuar said...

Adia:
hahaha.. takot I dengan perkataan roh tu! :D

I pun ade masa pemalass lipass gak nak ke dapur! tu yg bile sekali roh rajin datangg... tu yg sampai 2 lauk sekali gus tu! hehehe....

NeenaAnuar said...

xkenalmakexchenta:
hihihihi... :D

NeenaAnuar said...

Mimy:
haa.. try jgn tak tryy menu aku tu! :D

NeenaAnuar said...

Vee:
lorr pose ker? sorrry! huhuhu...

leh2.. jemput datang yer! ;D

NeenaAnuar said...

Mya:
huhuhuhuhu....

NeenaAnuar said...

suezen:
betoi.. betoiiii... :D

NeenaAnuar said...

kak ina:
betoi tu kak.. lagi pedasss lagi laju makannyer! hehehehee....

NeenaAnuar said...

z@ck:
tauchu tu di buat kacang soya.. tapi macam mana leh jadik tauchu tu akak sendiri pun tak tahu! hahahaha....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails