COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Thursday, July 29, 2010

Johari's Angels!


Hari nie aku nak bercerita tentang.....



DSC_1523
Mr. & Mrs. Johari's Angels!

Since aku berblogging belum penah lagi aku cerita about us! Itupun idea nie datang tuk bercerita biler dpt comment dari Iena yg bertanyakan tentang my eldest sister yg berbunyik begini......

Iena said...
beb... aku sbenarnya dh lama nk tanya soklan ni. *bukan soklan bodo lagi cam pagi td... hu3. sebenarnya kakak ko tu umo baper erk? aku nmpk muda belia lagi... cam x caya dia mama kak faten. nmpk cam kakak ngan adik jer...tolong la jawab soklan aku ni erk... agar aku x terus tervbelenggu. hu3.

Bagus gak eh! Dari comment2 yg kite dapat nie kengkadang.. kite boleh dapat idea tuk berblogging kan! TQ so much to you all guys yg sudi and keep on commenting @ my blog.... kalau ade apa2 nak tanyer.. tanyer jer... insyallah aku akan attend pada korang punyer question tuu... contohnyer cam soklan dari si Iena nie hah.... hehehe..

Okk.. aku ade 3 org adik beradik (wahh... rasa cam buat karangan sekolah rendah lah pulakkkk! :p) semua anak2 mr. johari nie adelah perempuan! Nan adoo lelaki! Seriously aku sangatttt teringin nak ade adik beradik lelaki.. kalau boleh nak abang! Sebab aku rasa kalau ade abang nie cam syokk jerk... ade lah org yg nak protect & jaga kite... tapi itu tidaklah bermakna kakak tu tak protect... tapi mesti lain caranyer dari abg kann! And then pasti lagi syok kalau dpt abg yg satu kepala! Gerenti happening! But tu semua angan2 ku belaka! Nak wat camner.. my parents tak ade rezeki tuk anak lelaki..

Anyway... aku still happy coz dikurniakan dengan seorang kakak sulung (along) and sorang adik perempuan (adik)... aku anak no. 2.. that’s mean anak yg tengah (angah).... kiteorg punyer jarak umur... jauh2 belaka... beza umur antara aku ngan along adelah 5 tahun! And beza antara aku ngan adik adelah 4 tahun!

Aku pernah lah tanyer arwah mak.. naper kiteorg semua lahir jarak jauh2? Then arwah mak ckp.... “senang biler along dah besar.. dia boleh tolong jagakan angah... then biler adik lak lahir... senang angah dah paham bahasa and boleh jaga & tengok2 adik pulakk..” Betoi gak apa yg mak aku ckpkan tuu.... so tak der lah renyah sangat arwah mak nak tengok kan anak2 dia kalau semua nyer cenonit2 & tak paham bahasa.... and then part of it why mak lahirkan kami secara jarak.... maybe dari segi kewangan jugak lah kot....

Disebabkan jarak umur tu... kiteorg adik beradik nie kurang merasa zaman membesar tu secara rapat.. cam contoh lahh... biler akak aku dah bleh dpt green light nak pegi kuar ngan kengkawan & tengok wayang.... aku tak boleh ikut! Confirm kene tinggal umah punyer! Parents aku kata aku kecik lagi... belum cukup umur nak buat bende tu semua! *sedih* Then sama lah jugak biler aku dah besar and boleh buat aktiviti budak2 remaja... adik aku lak yg kene tinggal kat umah sbb underage! Hahahahaa..... so berlainan kannn ngan mereka2 yg gap umur dlm setahun dua... confirm diaorg close giler coz leh buat apa saja aktiviti secara bersama!

Then biler umur aku dah menginjak ke alam remaja.. dah dpt green light nak follow akak aku gie sana sini... dia pulakk dah angau bercinta! So kene tinggal lagi! *sedih buat kali ke-2* Biler dah angau sangat.. maka akak aku pun kahwin di usia remajanyer! Akak aku kawin pada usia 19 tahunn okkkkkkkkkkk.... dia kawin ngan abg ipar aku yg waktu itu duda beranak 5! Pasal akak aku kawin mude trang tangg tangg lah.. tak pasal2 aku dpt status makcik diusia 14 tahun! Hahaahhaa.... and that’s why korang tengok anak2 buah aku... mamat & faten dah besar panjang skg nie! So, puan Iena.. saya rasa saya sudah pun menjawab persoalan anda kan? :D

Okkk.. biler akak aku dah kawin... tinggal lah aku ngan adik aku jerrr... beza umur 4 tahun sekali lagi kiteorg tak leh nak wat banyak aktiviti together2... dia kat sekolah menengah... aku dah masuk UiTM.... so terpisah lagii.... coz aku duduk menyewa kat shah alammm... biler aku abis belajar kat UiTM... aku terus dpt keerja... tak sampai berapa bulan kerja.. aku dah kene pie kerja kat JB pulakk... againn terpisahhhh buat sekian kalinyer! So biler masanyer nak wat aktiviti together2.. tapi tak der lah aku kata tak der @ tak pernah langsungg... ade tu ade lahh.... cumanyer cam jaranggg jerk lah if were to compare ngan mereka2 yg adik beradik tak jauh perbezaan umur diaorg...

Aku kawin pada usia 25 tahun.... muda tak muda.. tua tak tua lah! Hehehe... so bile dah kawin.. aku pindah duduk sendiri... so cam dah terpisah lah ngan adik aku pulak... alaa.. bukannyer teerpisah jauh sangat punn coz umah yg aku sewa skg nie pun tak jauh... selang beberapa block jerk dari umah my parents! So tiap2 hari leh berjumpaan... :D

Adik aku pulak... waktu arwah mak aku tengah sakit.... time tu lah pulakk dia bercinta cam nak rakk.... ye lah org baru berkenalan kan.. so memang tengah hangatt lerr! Hihihi.. so since family pun dah kenal... arwah mak aku pun makin lama keadaan kesihatan dia makin merosot... end up adik aku pun berkahwin... adik aku kawin bulan 1 and arwah mak aku meninggal bulan 3.... alhamdulillah.. at least arwah mak dpt jugak tengok semua anak2 nyer berkahwin....

Errmm.... apa lagi yg aku nak kongsi ngan korang about us yek! Rasanyer tak der apa dah kott... Owh yaa... pasal nama... nama kiteorg semua nyer pendek pendek... Nama along > Zira! Nama aku > korang takkan tak tau? Nak kene lepukkkk ngan aku?? Hahaha.. ok lah kot2 ade yg baru nak berkenalan ngan aku ker kann.. ok.. nama saya adelah Neena! Dulu 2 aku selalu kene... biler org tanyer.. “nama awak apa?” Aku jawab.... "Neena..." org tu tanyer lagi.. “Neena jer??” Aku jawab... “Iyaa.. nama penuh Neena binti Johari lah!” *gerammm*

Then Nama adik aku pulakk... Shariza! Pendekkan nama kiteorg! Takder nyer panjang2 berjela... again aku penah tanyer arwah mak... “naper nama kiteorg semua pendek2 jerk yer mak?” mak aku jawab.... “alahh.. kalau bagi panjang2 pun bukannyer panggil nama penuh pun... contoh cam Siti Nurhalijah... panggilnyer CT jer”

Betol jugak apa yg arwah mak aku ckp tu kann... errmmm.... Kalau camgitu.. esok2 aku nak bubuh nama anak aku "Min" ok tak agak agak? hahaha... lagi pendek dari nama mak dia sendiri! :p


20 comments:

POSH76 said...

bagusla ur story..I pun nak tanya tapi tersegan mmg ur sis look like muda belia gitu....hehe

ur name pun sweet ingatkan cam nickname...hehe

psst: kene tanya ALONG u rahsia dia muda rumaje hehe

mrs.ecam said...

bleh jek neena oi...ank ko sukati ko la nk nmekn ape....pastikan maksud die baik2 ek..

okeh terjwb sudah mngapa akk ko nmpk cam kakak ngan adk kpd ank die...ngeh3

Iena said...

wah, pjg lebar ha jawapan bg soklan aku tu. ni baru ikhlas menjawab persoalan ni... tengkiu2...
k, skrg segala kekusutan aku dah terlerai... kalo x, nk pecah otak aku mikir... hahahaa...

Shu Shinju said...

ooo...camtu citenye..hehe..

tp, shu suka nama akak...neena.. nanti shu nk letak nama anak shu neena lah..hehe..

Min.. sedap tu...

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

heheheheh bagus2...kata nak seisi sual kenal kena la taw sis..e2 la kan..skrang nie memang orang suka letak nama panjang2...*sama la cam kita nie..tuk nama my future baby nie..* heheheh..sis.."MIN" ??? wow...bagus la..dah ada perancangan...

mekchu said...

ini kena wat sesi mari kenali neena.. hehe.. neena, len kali tak yah tggu org tya.. buat je.. mesti ada yg suka.. salah sorang nye mekchu :)

Mimy Hamid said...

takpe beb bila besor semua bersatu jadi ngam ngam kannn mcam adik beradik aku gakla...beza 5 pastu yg 5 beza 10 lakkk....dah besar jd kengkawan lak

Yaniez said...

huhu.. betul2.. isy2 sama lagi pasal nama.. kitaorg adik beradik pun nama pendek2 jek... dulu2 memang tak tau nape nama pendek jek.. bila dah besar skit baru tau elok nama pendek jek.. nanti bila kita meninggal dalam kubur dia akan panggil nama yg org selalu panggil kite.. tu ustaz kat sek dulu la cakap.. huhu

tu sebab perlunya kita panggil nama org tu ngan nama dia sebenar... ehehe

Eri-chan said...

ooo pendek2 nama i suka, my sibling semua 2-2. anak buah ada yg 1-1, 2-2 & 3-3..menyusahkan je masa nak isi form tak muat..hehe
i plak skrg ngam kuar dgn anak2 buah..ngeeee...makcik tak sedar diri..sentiasa pasan hati berjiwa mudaaa....

azzey said...

Neena: untung kawen awal mcm ur sis tu.ank dh besor tp kita dia muda lagi....ha3.....tu yg cam kakak & adik tu....

p/s: i pon kawen muda gak.....same as ur sis.....19 yrs....ha3.....ank pon dah besau dh...

NeenaAnuar said...

POSH:
ala... ngan I tak yah nak segan2 okk.. tanyer jerk apa nak tanyer.. insyallah mana yg I leh jawab tu ... I akan cuba jawab keh! :D

haruss kembang semangkuk my sis biler org semua dok kata dia mudee remaja! ahaksss! :D

TQ... tak lah.. neena it's my real name! :D

pssssttt.. rasanyer tak der rahsia.. maybe sbb dia beranak di usia yg mude remaja kottt! hehehee...

NeenaAnuar said...

ecam:
hehehe.. insyallah... harus aku letak yg baik2kann.. :D

hehehe.. so terlerai suda segala kekusutannn kannnn! :p

NeenaAnuar said...

Iena:
iya lahh... biler org ikhlas bertanye.. jadik aku harus lah ikhlas dlm menjawabb kannn.. :D

dah! tak yah nak kusut2 lagik! :p

NeenaAnuar said...

Shu:
hihihi..TQ dear! terharu nie ade org nak bubuh nama baby dia ngan nama akak!! huhuhu... :D

NeenaAnuar said...

PuRpLeLiCiOUs:
hehehehee.. rancang jerk.. ade nyer tak tahu lah biler! ahaksss! :D

NeenaAnuar said...

mekchu:
haa.. tu lah pasal.. sama cam entry2 kat blog mekchu kannn.. hehehee...

TQ mekchu! insyallah.. ade kelapangan nanti I share about myself ok! Muaahhhss!! :D

NeenaAnuar said...

Mimy:
waaa... ko pun jauh2 yek! betoi2.. aku setuju! :D

NeenaAnuar said...

Yaniez:
yup! betoi tu dear.... so nanti esok2 jgn kite terlupa bubuh nama anak panjang udah lah yer! hahaha.. eksited punyer pasal kann.. terus dari pendek jadik panjang! huhuhu...

NeenaAnuar said...

Eri-chan:
hehehe... tu lah.. budak2 skg memang mak ayah suke bubuh nama panjang2 kann..

I pun sama jerk.. suke jerk layan anak2 buah.. supaya maintain mudeee selalu gituuuuu! :p

NeenaAnuar said...

azzey:
yup! ade kelebihan nyer kawin muda nie.. at at the same time ade jugak kekurangannyer! :D

P/s: owhh.. really?? hehehe...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails