COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Wednesday, July 28, 2010

Akhirnya!! Rezeki Durian Datang Bergolek!


Baru berangan-angan nak beli durian dlm hujung minggu nie... tup tup petang semalam adik aku call.....


Adik: Ngah... ko nak durian??

Aku: Mesti lah Nakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!!! Mana ko dpt? Dari durian fest office ko ker?

Adik: ha’ah... ade lebih niee.. so aku nak bawak balik! Kalau ko nak aku singgah umah ayah malam nie...

Aku: hah! Harus lah nakkk... banyak ker? (org dah nak bagi amik aje lerr.. leh lak tanyer banyak ker idak! Hahahaha.. :p)

Adik: ade lah dlm 5 bijik.... tapi 3 bijik dah berbukak.. so aku bubuh dlm tupperware... ade lagi 2 bijik yg belum bukak... so kalau ko nak makan... leh lah korang semua makan sama2 malam niee... aku dah kekenyangan duriann... tak laarattt dahh niee....

Aku: tuuuuuuuuuuuuuu...... jahattt sangattttttt!!! Makan durian sampai tak larat!

Adik: hahahahahahahaaa......

Actually aku memang dah tahu dah yg semalam adik aku ade durian fest kat office dia... so aku memang jelessssss tahap gaban lah sbb dia dpt makan dorian free!! Nak2 pulak durian yg good quality! Bestt betoi lah keje kat Starbucks nie yek! Semuanyerr FREEEE!!!! Hihihi.... alhamdulillah lahh.... walaupun aku tak keje kat situ... at least tempiassss nyer tu aku merasa lah jugak kannn! So adik.. lepas nie kalau ade apa2 lagi yg freee tuu.. jgn lupa kat aku yek! :p

So biler dia kata ade durian tuk di bawa pulang... haruslah aku tidakkk menolak rejeki yg dtg bergolekk nie.... hihihi... so dlm kol 8:30 malam aku ke umah my dad.... pegi sengsorang... sebab en. teman balik lambatt giler semalam... so dia terlepassss lah the adventure makan dorian preee! Hahaha.. tapi kiteorg tak kijammm... still tapau kan dia sikit dorian tuu.... rezeki lebih afdal kalau dikongsi bersama kann... so confirm lagi murah rezeki adik aku lepas nie! Hehehe...

Maka... disebabkan en. teman nan adooo bersamaku semalamm.. maka aku dengan secara berani nyer telah membawa peralatan menembak en. teman secara sendirian berhad! Berazam mahu cuba menembak dgn equipment en.teman tanpa tuannyer disisiku! Sekaliiiiiii amik koo! Terkulat2 nak setting! Hahahaha.. padan muke aku.. biler en. teman buat kerja menembakk pandai sangattt ko complaint kan! Sekarang naaaaaaaahh... rasakannn! Hahahaha... susahh ok kalau tak pandai setting guna DSLR nie! Kalau siangg kat kawasan yg cukup cahaya ok lagi lah... sebab tak yah nak susah2 setting cahaya dah cukup... tapi biler malam.. then nak amik gambo dlm umah pulak tuu... perrghh! Memang susah! Berkali kali ku cuba... end up gambo jadik kuningg giler... sebab lampu dlm umah my dad semuanyer lampu kuning! Tu jadik camgitu sebab aku guna setting manual & tak guna flashh.. konon nak guna available light lah cam en. Teman guna selalu tuuu... sekaliii hambik ko! Failed! Hahahahhaa.....


Sooo... dari aku terusss membuang masa which membuatkan perott aku teruss bergelora & gerammm pada haruman semerbak raja buah tuuu... maka aku guna lah teknik Auto with built in flash! Aku tak suke sangat guna setting nie sebab gambar hanya akan nampak cerahhh & clear... tapi tak nampak natural environment! kalau muke berbedakk... silap haribulan leh nampak putih melepakk! Kalau pakai speedlight (flash) godang en. Teman tu mungkin ok lah sikit kott... tapi tak koserr aku nak attend yg tu pulak... sedangkan yg body camera pun tak leh nak entertain.. nie nak tambah lagi beban! :D

Ok lah... dah jauh aku melalutttt niee.. asalnyer nak citer durian.. skg dah citer pasal teknik amik gambo laK dah! Hahaha.... alaa..... ok lar kann.. secara tak langsung leh jadik reference tuk korang2 yg baru nak berjinak-jinak ngan DSLR tuuu... ewah! Macam lah dia pandai sangat nak ajar org! :p

Dah.. dah.. jom layan gambo2 aku makan dorian nie hah! Cameraman ade 3 org hari tu... aku, adik aku... ngan adik ipar aku! Hahaha.. amik ko! Kalau en. teman ade.. dia jerkk yg jadik cameraman nyer kann! :D


DSC_0865 copy
Aku sampai sampai jerk diaorg dah pun jalankan kerja2 ‘penyembelihan’! haih... tak sempat aku nak snap gambar durian dlm keadaan belum berbuka bajunyer! Anyway... 2 bijik dorian yg aku pegang tu adelah dari species yg berlainan yer..... species apa tu aku tak lah berapa pastii... sebab biler aku tanye adik aku.. dia sendiri pun tak sure... tapi dia kata memang boss dia order durian yg good grade punyer!


DSC_0847 copy
Memang betoii good grade pun! Yg nie isinyer kuninggg! Isi tebal gilerr... texture very soft & fine... and also veryy creamy!! Kalau tak salah aku yg nie jenis Undang Merah lah kot! Sebab adik aku ade emailkan pamphlet pasal ‘kenali durian’... nanti ade masa aku share2 ngan korang kat sini yek!


DSC_0850 copy
Then yg nie nampakk macam D24... tapi adik & bapak aku kata durian kucing tido??? Dah pulak... aku pun first time dengar durian jenis kucing tido nie hah! Alahh.. tak kisah lah jenis apa punn.. janjii sedappppppp!! Hehehe.. yg nie pun bestt gak! Dia veryy milkish! Isi tebaiii ya ammattt! Makan sebijik confirm dah setengah kenyanggg! :D


DSC_0854 copy
Okkk.... are you readyy to see me go crazy with da durianss???? Kalau dah ready... Lets go baybehhh!!! :D


Tapi jap2... sebelum tengok aku makan... tengok gambar nie dulu....


DSC_0873 copy
Rupe kekenyangan org yg bawak balik durian.... memang betoiii kenyang dia tuu! Sampai dah tak lalu nak jamah walaupun sebutir durian lagi dah waktu kiteorg semua excited nak makan malam tadi! Hehehe....

Okkk... nie pada sapa2 yg kaki duriann.... bawak bertendang banyak2 ehhh! :p


DSC_0855 copy
Yummmm! Yummm!


DSC_0867 copy
mmmmmmmmmmmpppppppphhhhhhhhh!!!


DSC_0856 copy
mmmmmmmmmmmmmmmmmmm.................


DSC_0858 copy
Yang species udang merah tu aku simpan lasttt sekali sebagai penutup mulut! hahaha...


DSC_0862 copy
Like father like dotter... dua2 hantooo dorian! yg my dad tu tak padan.... biler jumpa durian teruss lupa pada penyakit kencing manis dia tu! dia kata... takpe.. nanti insulin cucuk lebih! hahahaha....

Owhhhh!! Gilerrr heaven okkkkkkk... sedapppp nak mammmmmm.... isinyer tebaaall!! Manisssss tak hengattt!!! Perrrghhh! Memang terbaikkk lah! Syukurr alhamdulillah atas nikmat & rezeki yg Allah berikan niee... lepassss ngidam aku nak makan dorian! Huhuhu... best2... alaa.. aku tau lah ramai antara korang dah makan pun dorian kannn! Kasik chan lah aku nak excited dlm kadarr yg paling lambat sekali! Hahahaaha....


DSC_0874 copy
To my sista! TQ verryy much... walauupun ko dpt free... tapi ingatan ko nak bawak balik durian2 tu tuk kiteorg semua... sangat2 aku hargai... *HUGS* ;)


DSC_0853 copy
Last but not least... petua nie jangan dilupa okk... sangat baguss tuk menyejukkan badan!

Aku minum air masak bergelas-gelas lepas makan durian semalam.... takot sakit tekak & panas badan... alhamdulillah... tekak tak sakit... tapi badan yg jadik panassss gilerrrrr gilerrr punyer! perghh! berpeluh2 aku.... balik umah sendiri.. sejukkan badan sat... terus aku mandi... fuhh.. baru lah rasa sejuk sikitt and alhamdulillah tido pun tak terganggu! :D

31 comments:

Azmiezas said...

ermmm..yummy..yummy..yummy..

sampai ke sini bau durian tu..

-NiD's- said...

HAdoiiii...meleleh air iduNg kakneena...tgk isik durian tu haa....yummy..yummy...sdPnyaa....

Nurhidayah Shamsury said...

suke duriannnnnnnn...lg2 yg D24..gile seh..amat teruja bile msuk ke mulut..

Shu Shinju said...

sedapnye..kuning sungguh isinyer... akak..makan ngan pulut best tau....

mekchu said...

menggiurkan.. udang merah tu nmpk bestttt sgt.. tp pelik kan ada yg snggup tak makan durian w/pun sbnarnya suka.. demi menjaga vougue..

ikiqzana said...

sama la gan akk.. antu doyan gak.. sedapkan durian.. nyum3..

Iena said...

seb baik aku bkn pemakan tegar durian...

SURIA AMANDA said...

knapa la Lisa x pose mcm ni masa makan durian ari tu...cheh....

POSH76 said...

Syiok tul tngk u makan durian sampai pejam2 mata...ni baru betul antu durian...I satu pun susah nak habis...cantik tul isi durian tu hehe

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

nasib baik kita bukan peminat durian..syukur2... :P

NeenaAnuar said...

Azmiezas:
heheheheehee... :D

NeenaAnuar said...

NiD:
hihhi.... memang terliuq pun dik! :D

NeenaAnuar said...

Nurhidayah:
hehehee.. memang terbaikk kan! :D

NeenaAnuar said...

Shu:
hohohoho... akak dah penah sekali makan durian ngan pulut... perrrrghhhhhhhhh!!! azaabbbbbb okkk.. perot akak jenis tak tahan.. sebab dua2 tu jenis bergas & berangin... dia berlawan dlm perott... 2 hari akak muntah belilahhhh taw! ishh.. biler ingat2 balik memang scaryy lah! pasai tu sampai skg akak tak berani dah nak makan durian & pulut sekali! huhuhu...

NeenaAnuar said...

mekchu:
memang serious spesis udang merah tu yg terbaikk sis!

uiikk??? adee kaa yg nak jaga vogue sanggup tak makan durian?? I kalau part makan tak der nak maintain2 vogue nye deehh! hehehehee....

NeenaAnuar said...

ikiqzana:
waaaahhh.. best2.. leh geng nie! ;D

NeenaAnuar said...

Iena:
lagi sorang!! rugiiiiiii weeeiiiiiII!!! :p

NeenaAnuar said...

AMANDA:
hahahaha.. tak pe.. lepas nie biler makan dorian lagi jgn lupa pose camgini yek! :D

NeenaAnuar said...

POSH:
hihihi.. i memang hantooo momokkk dah ngan dorian nie... tak penah yg tolakk kalu part makan durian! :D

NeenaAnuar said...

PuRpLeLiCiOUs:
looorrrrrrr.. hang leh geng ngan si cik puan kaki tu hah! kalau camgini aku patot buat kenduri makan durian kat umah aku lah.. pastu ajak korang... lalalalalllalalaa.. :p

Eri-chan said...

hazab tgk entry ni..
senang cerita jgn tgk lagi sbb mcm i jek yg blom2 gak mkn doyan....wawawwaaaaaaaaaa

Lady of Leisure said...

lama dah takbuat petua minum air dalam kulit durian tu

Deqna said...

nampak durian tu memang best sekali.. macam durian iklan kat tv masa world cup hari tuh...

oo aku baru tau pasal petua tuh.. tak tau lah pulak..

Mimy Hamid said...

ko nikan makan durian hagak hagak la....jeles aku nengok cata ko makan tu...pehhhhhh meruntun jiwa...

azzey said...

Neena: dulu sker jg durian.....tp skrg dh kurang sikit. yg sedap yg warna kuning then rs mcm lemak2 susu sikit.mmg umphhhhh!!!!!

NeenaAnuar said...

Eri-chan:
hahahaaha.. cian you! eeh.. pergi lah kat kosas yg kat sekolah menengah tu... kat situ banyak org jual durian taw! :D

NeenaAnuar said...

Lady:
hihihi.. elok kan tuk sejukkan badan! i kalau tiap kali makan durian.. mesti nak minum dlm kulit tu camgitu! :D

NeenaAnuar said...

Deqna:
hahaha.... but seriously memang mabeless giler durian2 nie fren!

lorrrr.. ko baru tahu ker?? ishh.. ishh.. ishh... :p

NeenaAnuar said...

Mimy:
hahahahaa.... kalau nak wat 'iklan', gaya mesti hebat! :p

NeenaAnuar said...

azzey:
hihihi... I dari dulu sampai lah skg nie memang dok giler doriann jerk keje nyer! :D

Bulan said...

ya tuhannn, matyler merembes ayo lior tgk doyan, terasa² creamy² dia.. huwaaaaaaaaa

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails