COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Thursday, July 15, 2010

Maybank Treats Fair ~ Jadilah Pengguna Yang Bijak!


Citer aku terbalik kali niee... biasanyer aku akan bercerita ikut turutan dari permulaan hari dan mengikut aktiviti yg aku lakukann... tapi kali nie... saja ubah style! hehehe.. so makanyer... permulaan hari Sabtu aku yg lalu adelah... seawal pagi aku ke Mid Valley tuk singgah ke Maybank Treats Fair.. then baru makan KFC... then baru lah aku pergi ke sessi mencanai bersama cik kaki... :D



DSC_0194 copy
Seawal pagi pun dah ramai umatt dah.....

Aku memang dah lama nak redeem my credit card points! bertahunn okkkkkkkkkk aku simpan... aku mula guna Maybank Credit Card dlm tahun 2002... dlm tahun 2005 aku dah penah redeem sekali treats point aku... aku redeem Meyer Stainless Steel Cooking Pot... memang berbaloi lah... and Meyer adelah my first cooking pot after marriage! owh sangat teruja tuk memasak sebab quality makanan tersangatt lah cantik... nak2 kalau merebus ayam.. sure cepat empukkk sampai ke tulang sum summm... tak yah nak rebus berjam jam... hehehehe..

Lepas dari first redemption periuk Meyer in 2005... aku tak penah lagi redeem aku punyer treat points! almost 5 years jugak lah aku wat collection point credit card aku nie.... so this time memang dah terujaa sangat dah nak wat redemption... nak tau berapa kah jumlah points yg telah berjaya aku kumpulkan selama 5 tahun nie? Jengg.... jenggg.... jenngggg.... :p


Points
155, 674 as at latest statement.... :D


DSC_0198 copy
tapi hari tu aku check my latest point berapa... alhamdulillahh... adelah around 158,000...

So apa yg aku nak redeem! wahh.. memang macam pesta lah kat dlm tuu... cam matta fair pun yer gak! ramai toi org... nak tengok barang pun cam susah... and macam2 pilihan barang yg ade diaorg offer.... MAS booth pun ade tau.. ko leh redeem flight tiket... tapi aku tak nak lah.. aku prefer tuk redeem barang2 yg aku leh pakai.... contoh cam periuk Meyer tu kann.... kalau ikutkan aku hari tu.. nak jerk aku redeem set pinggan mangkuk Corning Ware! perggghh... memang aku dah berkenan abis dahh... tapi memandang kan aku lebih memerlukan satu lagi jenis barang nie... so aku lupakan dulu about Corning Ware tu! takpe... start kumpul balik.. mana tau kot2 esok dah pindah umah baru leh dpt chan nak redeem Corning Ware set lak! Ngeee... :D

So apakah barang yg aku nak redeem sangat tuu??


DSC_0205 copy
tuu diaaa org yg excited abiss nak redeem Electrolux Vacuum Cleaner yg berkapasiti 1600 watt! :D


DSC_0207 copy
untuk Electrolux Vacuum Cleaner nie... aku memerlukan 89,800 points! Ia diibaratkan aku bayar RM89,800 tuk dptkan satu vacuum cleaner... cam mahal giler kann? hehehe.... tapi tu perumpamaan jerk... sapa nak bagi biler ko spent 89,800 then dpt FREE vacuum cleaner... kire ok lar kann??

Why aku nak redeem vacuum cleaner? sbb vacuum cleaner aku dah rosak! so adalah sangat susah nak membersih rumah biler nan adoo vacuum cleaner... lagi2 dah dekat nak raya nie kann.... uuishh.. penting vacuum cleaner niee....

Lepas redeem vacuum... aku masih ade balance around 68,200 points... survey punyer survey.... cam dah terbekanan lak ngan bendealah niee.....


PHP-GC520
PHILIPS IRON-STEAM GARMENT STEAMER W/STEAM CONTROL & PROTECTION GLOVE (gambar ihsan Mr. Google... en. teman lupa nak snap gambo aku waktu tengah buat testing kat treats fair hari tu... ^_^ )

Why aku tak redeem Corning Ware Set? firstly sebab points tak cukup... tapi during treats fair nie.. kalau points ko tak cukup pun... ko boleh jerk kalau nak redeem... but you have to pay cash lah... so berapa points yg ko ade tu... dia akan tolak siap2.. then the balance tu diaorg akan calculate berapa yg tak cukup then diaorg akan charge cash lah... ermm.. aku pikir2 cam tak berbaloi pulak nak kuar kan cash lagi... better redeem free buta2 jerk.... so end up.. aku decide tuk amik Iron Steamer tuu...

Elok gak kalau pakai steam iron nie... sbb baju tak rosak.... kalau pakai iron jenis yg aku pakai skg nie.. i.e. iron besi yg jenis biasa nie... baju cepat pudarr... then baju akan nampak 'iron marks'... then silap haribulan kalau tersalah setting temperature... maka akan hanguss lah baju ko! nak2 kain lembut cam baju kurung kann.... so pasal tu lah aku decide tuk amik steam iron nie... memang sekarang nie majority baju2 keje aku antar ke dobi... tapi at times ade masa baju2 kite yg tuk keluar outing pun perlu digosok kan?? so kirenyer tak salah lah aku redeem iron steamer niee... sekurang kurangnyer aku leh wat clothes maintenance.... :D


DSC_0209 copy
sedang menanti process penolakkan mata ganjarann... huhuhu.... sedih gak time niee... licinnn teruss my treats point! uhukk... uhukkkk....


DSC_0212 copy
Yeay!! dpt barang freee!!! :D


DSC_0215 copy
berattttttttt gilerrrrrrrrrr okkkkkkkkkkkkk.... sian en. teman... at last aku tolong pikul sama.... next time kene bawak trolley lah! hihhihihihi....


DSC_0312 copy
Inilah barang2 yg aku dapat secara PERCUMA hari tuu.... yg bestnyer ade lagi free gift yg kiteorg dpt... antaranyer... small traveling beg & home organizer tu adelah remote control punyer holder... not bad kan? owh.. yg Hanging Rack tu memang datang sekali ngan Philips Iron Steamer... so senang waktu nak gosok baju.. hang jerk kat situu...

So far barang2 nie semua masih lagi berada dalam kotakk.. tak berbukak pun lagi... cam sayang lah pulak nak guna... boleh gitu? hehehee... takpe... nanti biler aku dah rasmikan iron tu.. aku wat demo yek! NGeeeeee... :D

Oh yaa.. ade lagi satu free giftt taU! wahh puasss tol hati gie treat fair hari tu.. macam2 free gift aku dpt.. berbaloiii toiii...


DSC_0313 copy
Tadaaaaaaaaaaa... Petrol Voucher sebanyak RM30!! yeeehaaa....

Berbaloiii kannn?? haaa.. so jadiklah pengguna yg bijak yerr... sapa kata guna credit card nie leh 'memusnahkan' kite? Ia akan memusnahkan kite kalau kite tak pandai nak gunakan dia.... cam aku... dari mula guna credit card... tak penah lagi aku buat minimum payment... berapa yg aku spent every month... itulah yg akan aku bayar in full every month! aku very strict pada diri aku sendiri... so pendek kata.. every month account aku akan kosong... takkan ade outstanding balance... and then aku takkan kasik chan kat bank tuk kaut keuntungan dari interest charge yg diaorg kenekan pada aku.. baik aku wat bende lain duit tu dari bayar kat bank! hehehee...

Lagi satu... camner nak kumpulkan banyak points? cam aku laa.. beli barang RM12 pun kengkadang pakai credit card! hehehe... janji leh collect points! so dari situ lah points aku bertambah dan bertambah... lagi satu aku suke jerk mengofferkan diri tuk bayarkan apa2 barang yg dishopping oleh en. teman.. sebab aku nakkan pointss tu! pastu hujung bulan biler sampai bill.. confirm aku gie collect hutang dari dia... so dari situlah points aku bercambah dan bercambahh...

So from now onnnn.... aku kene gigih mengumpulkan kembali my credit card pointss! huhuhuhuhu......

30 comments:

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

sis lepas nie..iron sendiri baju taw..no more dobi hoke...hahahaha :P....*larikssssssssssssss*

MiYOKO TACHIBANA said...

sis neena..bestnye...
sy pun ade point yg tak redeem lg...camne nk redeem niii..kt sini, takde midvalley...

Shu Shinju said...

wah..wah..wah.. sakan shopping barang free no.. shu suka la iron-steam tu..sonok guna dia.. x penat & rileks jer...mcm shower pon yer jgk..hehehe...

Deqna said...

byk tu point ko... aku tak sampai pun 100k lagi.. memang nak gi gak ke mid valley hari tu.. tapi confirm lah tak lepas... ater pantang tak abis lagi kan...

betul tu guna kredit kad kena guna dengan bijak.. aku pun tak pernah ada outstanding, misti byr penuh.. tapi bila shah punya ada outstanding aku dah bebel2.. sbb rasa cam pelik...haha.. padahal bini dia gak yg kaki kikis..haha

mrs.hanibunny said...

hahah acik tak pernah tahu pun... bagus la... tahnks for the info

Mimy Hamid said...

berbaloi baloi...aku pun gigih mengumpul point treats maybank gak ni...tak bayar lagi..sbb aku baru je kecimpung cc maybank...beb semua brg berbaloi...pandai ko neena

SURIA AMANDA said...

Hadiah kahwin Lisa pun x meriah mcm nih.....

♥ Vee Violet ♥ said...

wah... bukan main neena...
:)
best best!
:)

joijoi80 said...

wah cik neena bijak berbelanja... itu yg nak di praktikkan tapi nafsu lebey huhuuhuh...

Lady of Leisure said...

uwa steamer tu bestnyaaaaa.... nak jugekkkkk...
:D

LiAnA said...

akak baru terpikir nk cari steamer iron tu.. nanti buat demo.. nk tgk senang ke idak..

NeenaAnuar said...

PuRpLeLiCiOUs:
hahahaha... tak der maknenyer! yg mana haruss ke dobi... tatapp harus ke dobi! tak kose nak gosok baju keje... kalau baju outtingg.. kite sangatt rajin tuk gosok! ngeeeeeeeee...... :D

NeenaAnuar said...

MiYOKO:
ooohh! kalau nak buat redemption points... you boleh call credit cards center teruss.. then you boleh check kat online like maybank2u.com tuk tengok apa barang2 yg you nak redeem... nanti biasanyer diaorg akan courier to you apa barang2 yg you order tuu...

yg akak pegi kat Mid Valley nie bukan permanent pun... it's only a fair yg berlangsung selama 3 hari.. :D

NeenaAnuar said...

Shu:
ha'ahhh.... ringan pun ringann.. lebih santai lah tuk gosok baju! hehehe...

NeenaAnuar said...

Deqna:
takpe... ko leh keep on kumpul lagi tuuu... treats fair nie ade jerk every year kalau tak salah aku... :))

NeenaAnuar said...

mrs.hanibunny:
u're most welcome! ;)

NeenaAnuar said...

Mimy:
hihihi... tak pe beb... points tu tak der expiry date tuk redeem.. so ko leh keep on collect! :D

NeenaAnuar said...

Amanda:
hihihi... sama lah... akak dulu kawin pun banyak dpt toaster jerk! :D

NeenaAnuar said...

Vee:
heheheehe... bukan senang dear nak kumpul points nie dear... berpeluh peluhh I! :D

NeenaAnuar said...

joijoi:
heheheehe... :D

NeenaAnuar said...

Lady:
hehehee... boleh beli kat HSL dear steamer iron tuu.. harga around RM349 kalau tak salah neena....

NeenaAnuar said...

LiAnA:
alrite sis! insyallah nanti saya wat demo yek! :D

ratusiput said...

wah beb ble tahan byk n bebaloi2 sme mende yg ko amik ni...yela kalau cash takde2 dh beratus2 gak ni....bijak2...i loikee....ehehe...

POSH76 said...

beb u mmg smart consumer....berkenan tullah dgn steam iron....nanti buat demo yer hehe

NeenaAnuar said...

ratusiput:
ha'ah.. memang pun.. satu2 barang tu pun almost RM500 gak tuu.. so kire ok lah kann.. dpt barang atas angin! hehehee....

NeenaAnuar said...

POSH:
hihihi.. thanks dear! ok... insyallah nanti I buat yer! ;D

Iena said...

woooooooooo... memang hebat beb brg2 tebusan tu! kalo nk beli mmg x terbeli aku rase...

#aku dengan ini mengumumkan aku bebas dari credit card.

azzey said...

Neena:redeem jgn x redeem......

p/s: lm syp...bz ek??? hu3...

NeenaAnuar said...

Iena:
hihihi... thanks babe! memang lah kalau nak beli entah biler nyer kann! :D

NeenaAnuar said...

azzey:
tu lah tu.. jenuh nak tunggu masa leh redeem nie! hehehe...

p/s: ade jerrr! :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails