COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Tuesday, July 27, 2010

Mata Kucing & Manggis Kegemaran Ku!


Sekarang musim buah buahan kannn.... geram betol aku tengok sana sini org dok menjual buah buahan tempatan! Paling tak tahan Duriannnnnnn!!!!!!!!!! Oh sila tahu yg aku adelah seorang yg sangattt fanatikkkk dengan raja buah itu! :D


Lagi tak boleh blah lately nie biler buat blogwalking... sana sini dok tayang durian!! arrrggghhh!! tensi okk tensiiii! hihihi.... takpe.. takpe... disebabkan banyak blog yg dah tempek kisah durian skg nie... meh sini aku tempek buah lain dulu.... yg jugak menjadik kegemaran ku....


DSC_0702 copy
Manggis!

Owh before that... cantik tak bakul buah aku? hahahaha..... yerr sila lah tahu yg bakul buah tu dah pun berusia 6 tahunn...


DSC_2316
nie lah bakul buah hantaran dari aku kepada en. teman! buruk siku yek! dah bagi kat org pastu amik balik! hahahahaa..... :p dah tu tak der sapa yg nakk.. daripada terbuang jerk bakul tu.. dah penat2 aku decorate... baik lah aku amik & simpan kannn... see sekurang-kurangnyer ade kegunaannyer skg nie yer dak?? :D


DSC_0703 copy
siap bersila panggung aku nak makan manggis! yer.. aku sangat penting kan keselesaan ketika sessi santapan! :D


DSC_0705 copy
isi mu yg putih suci itu membuatkan hatiku tertawan! ewah! :p


DSC_0704 copy
mmmmmm.... cedappppppp!!! :D

En. teman tak layan manggis! ishh,.. ishhh.. ishhh... rugiii tuu! so silah percaya yg sebakul manggis tu aku makan sengsorang jerk! hahahahaa....


DSC_0706 copy
Sekarang kite layan mata kucing pulak!

Manggis murah lah jugak... aku beli hari tu 3 kilo RM10... tapi yg mata kucing nie mahalll yaa rabbi.... sekilo RM8! katanyer dari Penang! so orang2 penang.. cuba habaq maii sikit.. berapa hengget sekilo kat sana? I'm sure akan lebih murah lah kalau di luar kawasan KL nie kann... tapi disebabkan ketaksuban aku terhadap mata kucing niee... aku pekakkan jerk telinga bile dengar RM8 sekilo! en. teman dah pandanngg aku semacam jerk.... tak nak kasik aku beli lah tu! Tapi dia tahu.. kalau tak beli kan tuk aku kangggg... mauuu umah senyap sunyi tanpa sebutir bicara dari aku... yg nampakkk muncungggg aku jerk panjang sedepa! hahahaa....

Tapi aku puas hati lah! walaupun RM8 sekilo.... buah nyer sangatt fressh okkk... and yg paling penting isi dia tebal & sangatt manissssss! puasss hati makan!


DSC_0708 copy
mana lagi cantik? mata kucing or mata I? hihihihi....

Aku simpan mata kucing nie dlm peti ais sebab aku suke makan dia sejuk2... rasa chilll jerk! Tapi adelah sorang mamat tuu... dia bukan main lagiiii macam tak nak kasik aku beli mata kucing nie kannn... sudahnyer biler tengok aku makannn sakannn... dia lak yg tak tahannn... siap mintak aku tolong kopek & suapkan dlm mulut dia lagi tau! sib baik lah hukum tak ikut kehendak suami tu boleh jatuh durhaka... kalau takkk.... mau aku titik tangan dia sebab pemalas lipass nak makan sendiri! hahahaa... takpe... aku tauu.. dia nak bermanjaa ngan aku tuuu... biler suapan tu penuh ngan kasih sayangg... so secara tak langsung dpt pahalaa kann..... insyallahh... :D

Btw.... sampai ke hari ini... aku masih belum dpt chan nak menyoping si raja buah tu! ggggrrrrrrr.... geram nie geramm... bukan tak der... waktu aku beli manggis & mata kucing nie... ade jerk org tu juall.. melambak-lambak.. tapi aku yg tak nak beli sekali gus... nanti tak bermakann sebab banyak sangatt... So insyallah dlm masa terdekat nie... harus rumah aku harum semerbak ngan aroma si raja buah! :p

p/s: sorry yek pada sapa2 yg pose tuu.. hari nie entry aku entry pasal makan jerk! huhuhuhu.....

42 comments:

Aini said...

cermat betul kak neena ni kan. Bakul dah 6 thun simpan pun elok gitu... byk tul brg kawen die elok lagi.. hebat =)

Aini said...

eh lupe.. sy pun ske manggis gak. Sebab dia purple & sedap..haha

SURIA AMANDA said...

sedapkan manggis?mata kucing pun sodapp..tapi yang kampung nyer kecik2 and kurang manis la...

Shu Shinju said...

akak.. silalah tau yg shu adalah org penang & baru jer beli mata kucing semalam = RM4/sekilo...hehehe..

shu juga penggemar mata kucing yg TEGAR..hehehe....

ieda said...

wawaw molek elok manggis tuu duk dlm bakul .. hehe cantikkk ..

akak paling suka manggis dan deyannn .. mata kucing nieh kureng sikit .. entahlah kalau beli anak2 jerk yg kerjakan ..

tapi deyan x leh makan banyakkk :))

-NiD's- said...

sedap-sedap...akak bagus makan manggis sejukkan badan....tp mata kucin kalO badan yg tak tahn belw demam tak pn sakit tekak..buah tu panas.....=]
akak ni kan memang org yg jneis CERMAT..tgk bakoi tuh dh 6thn rupanya..masih elOk jaaa

MiYOKO TACHIBANA said...

sedapnye...mana nk cari buah mata kucing tuuu.....

mrs.ecam said...

ntahnyer...aku pose ni neena...dh la ko mkn siap muke2 skali teruja...geramnyerr...huuu aku pong ske derian...salu lalu pat jual derian just ckp "eh derian la" tp bile en.asben ckp pening la nk bwk blk kang 1 kete bau x jadik lah...die ajak melantak kt gerai durian tu jek...mls aih

a.j. said...

OWH SEDAPNYE!!!!

Eri-chan said...

wooo kat kg kita byk manggis so tak belila..doyan pun ada sebatang pokok jek, kata mak dah masak..haha kena balik kg la cenggini..
mata kucing mmg syok lyn sejuk2..hihi..best2

Lady of Leisure said...

uwaaa.. neena manggis tu my fav jugakkk... tadi ingat nak kuar gi cari buah2 tempatan ni tapi lepas dinner jadi letih lak huhu

Cik Yayang said...

Owh ssugguhnya Manggis itu sgt nikmat ok...cik yayang pn kalau sebakul leh "makan beradap" ngn manggis2 tuh..:-) tahun ni tak merasa lagi manggis :-(

Mia-Ina said...

i like manggis too....en suami nk bermanja2x la sesekali dengan wife tersayang dia...:-)

nasaoji said...

tahun ni, durian kat kg kt tak menjd sgt..mayb sb cuaca panas kot.. ;( kt pun, tak leh mkn byk beno, ater, tgh duk berpantangan lg.. ;p

Azmiezas said...

oh!!Dear..akak sungguh tak boleh tahan bila tengok manggis..sangat lah menggoda jiwa ragaku..cewahh..

tapi kan Dear,..buah mata kucing tak elok sangat makan, nanti sakit tekak taww..so jgn makan banyak2..ok!!..

ratusiput said...

aku tergoda tgk buah manggis tu sebab bakul ko yg cantik tu..ehehe...(sedap sgt ke durian?aku tak makan durian.try makan sebiji pun tak habis..ehehe..)

Iena said...

i love manggis!!!
walopon hitam... dipandang manis... dimakan sedap...

POSH76 said...

cantek lagi bakul tu...dua buah ni my fav..i buleh layan sorang ajer hehe...aduiii tngk u makan nak carila balik kerojer ni hehe

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

manggis adalah peberet..sedappppppppppp manissssssssssss..*suka yang itam manis nie..sebab tue cari laki itam manis gak..ahhahhaha opppsss off topic plak.. :P*...kita xmakan buah mata kucing....

NeenaAnuar said...

Aini:
hihihi.. tak lah semua dik.. but ade lah a few mana yg akak rasa cam worth it to keep it.. then i'll keep it as kenangan... :D

NeenaAnuar said...

Aini:
heheehe... memang manggis cantik sebab purple & sedap sebab masam2 manis kan! ;D

NeenaAnuar said...

AMANDA:
haa.. memang ade yg jenis isi nipisss sangatt & tawar kan!

NeenaAnuar said...

Shu:
huuuuuwwwwwwwaaaaaaaaaaaa... murahhhnyerrrrrrrr!! tolong poskan kat sini bolehhhhh??? :p

NeenaAnuar said...

ieda:
neena paling suke of course lah durian.. then comes mata kucing & manggis! tapi memang betoi pun sis... dorian tak leh nak makan banyakk kann.. bahaya! hehehehe...

NeenaAnuar said...

NiD:
ha'ah.. manggis leh sejukkan badan kann... and memang betoi mata kucing nie leh wat sakit tekak... pasai tu akak akan minum air banyak2 kalo lepas makan mata kucing! :D

Hehehehe.. thanks dear! ;)

NeenaAnuar said...

MiYOKO:
errrmm... adik kat mana? akak rasa kat penang banyak tau! even kat KL nie leh dapat lar.. cuba survey2 tengok!

NeenaAnuar said...

ecam:
wakakakaka.. sorry lah beb.. idok ler aku tahu ko berpose! :D

so ko leh geng ler ngan aku... sebab suke dorian! :D

NeenaAnuar said...

a.j:
ngeeeeeeeeee... :D

NeenaAnuar said...

Eri-chan:
waaaaa.... lagi best.. free jerk tak yah susah2 nak beli kan! hehehe..

NeenaAnuar said...

Lady:
owh lady pun suke manggis yer! takpe.. masih dlm musim nie.. so lepas nie leh gie beli yer! ;D

NeenaAnuar said...

Cik Yayang:
hahahaa.. suke ngan perkataan 'makan beradap' cik yayang tu! :D

takpe.. masih dlm musim buah niee.. so masih sempat tuk cik yayang pegi beli okkk.. :D

NeenaAnuar said...

Mia-Ina:
hihihihi.. ramai tol peminat manggis nie.. baguss... bagusss... ye lah.. dia saja nak bermanjaan kannn! :D

NeenaAnuar said...

nasaoji:
owh ye ker? alamak.. sayang ek.. kalau tak sure awak pun kenduri buah2an nie! :D

NeenaAnuar said...

Azmiezas:
hahahhaa.. sweeet lah akak nie! akak pun suke manggis yer! nanti gie carik yer! :D

ha'ah betoi tu kakk.. tapi neena main belasah jerk.. biler rasa sakit tekak jerk.. terus gie minum air banyak2.. :D

NeenaAnuar said...

ratusiput:
hahahaa.. cute aah ko nie! ko memang suke manggis ker @ ko suke bakul aku nie? kekekekee...

loorrr.. rugiii lah ko beb!! serious rugi nie! :D

NeenaAnuar said...

Iena:
hihihi... lagi sorang peminat manggis! ;D

NeenaAnuar said...

POSH:
u sama ngan I! leh layan sorang2 buah2 tu! so kite gang up together! hehehe....

NeenaAnuar said...

PuRpLeLiCiOUs:
hahahahhaa.... sabaqq jerk lar taww!

ish.. rugi ler tak makan mata kucing! sedappppp woooooooooo! :D

Deqna said...

lar elok lagi bakul kawen ko? ko ni memang bagus lah bab memelihara ni..haha

Mimy Hamid said...

tengok ko makan ni nampk nya aku kena balik kg gi dusun atok aku...pnjat pokok cari manggis...huwaa nak manggis...beb kulit manggis elok utk penyakit..rebus buat air..petua nenek aku

NeenaAnuar said...

Deqna:
itu bukan bakul kawinn okkk.. itu bakul bertunang! so tambah lagi setahun umur bakul tu! hehehee...

NeenaAnuar said...

Mimy:
hihihi... panjat beb... jgn tak panjat.. rugi ko nanti kalau musim buah dah abis!

uissh! sanggup ker aku nak buat petua tu... thanks yek.. nanti kalau kuat mental aku.. nak gak aku try! :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails