COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Friday, July 16, 2010

Perihal Minyak ke Penjara Pudu.... Kalau Lah Dapat Peluang Itu.... Pasti Aku Tidak Akan Melepaskan Nyer!


Semalam harga minyak naik lagi 5 sen.. sampaikan gula pun naik gak! Well.... aku dah cukup jelak dan menyampah ngan isu nie! mungkin ade org berpendapat... alah... 5 sen jer... tak effect sangat pun.. yg lah.. skg memang tak effect.. lama2 nanti.. naik lagi 5 sen.. naik lagi 5 sen... memang bende nie akan berterusan naik.. cumanyer dia tak naik mendadakk....


Biler minyak naik.... confirm semua perkara akan ade kenaikkan harga! bile minyak turun... jgn harap diaorg nak turunkan harga puN! bende nie dari dulu sampai lah skg.. camtu jerk lah... paling kuat akan keluar lah statement.. "kite akan pantau" "kite akan pastikan peniaga tak naikkan harga barang sesuka hati" "siapa yg naikkan harga barang.. tindakan akan diambil" persoalannyer... terpantauuuu kerrrrrrrrr??? at last... kite yg jadik mangsa nie telannn jerk la... lama2 diammm sendiri!

And another thing... pada aku bende nie tak sepatotnyer berlaku biler kite ade minyak kite sendiri... buat apa eksport pada org luar... pastu kite sendiri tak dapat nak merasa minyak kite sendiri!

Aku tak berminat nak sentuh soal politik! Politic is always dirty!! tapi kat sini aku just nak meluahkan apa yg aku rasa sebagai seorang rakyat yg menetap di negara sendiri tapi end up tak dpt menikmati kekayaan negara sendiri....

Tengok jer cam Brunei.. yes diaorg tak der pembangunan... tapi sekurang kurangnyer rakyat dia kaya raya.. diaorg mampu nak buat apa pun! sama gak ngan negara arab! pak arab semuanyer kaya raya nak mammm..... itu semua atas hasil kekayaan minyak yg dikongsi bersama oleh rakyat mereka.... tapi arab bagus... pembangunan pembangunan jugakk... rakyat tetap kaya kan? kalau diaorg leh buat.. naper tidak kite?

Sentuh pasal isu pembangunan.. sudah2 lah tuu.. aku rasa pembangunan yg ade sekarang nie pun dah banyak sangat dah... and some of it tak berfaedah dan tak mendatangkan manfaat pun buat rakyat! Pembangunan yg manfaat tuk rakyat takat nie aku rasa takat LRT jerk lar... itu pun kawasan liputan tak berapa nak meluas cam kat luar negeri! yg lain semua apa? pembangunan tuk org2 yg berkepentingan jerk aku rasa! Tuk kite yg kat bawah2 nie jgn harap lah nak merasa apa2.... Kalau kata nak wat pembangunan tuk rakyat... buat highway.. pastu tol berpuluh2 tahun lah konsesi tak tamat tamat... apa kes? kalau betol tuk kite... buat tuk kite.. then kite tak yah lah nak kuarkan duit kite lagi nak bayar2 tol bagai.... lagi sakit hati... buat highway ber tol... at the end... still stuck dlm jam! yg nie lagi hampehhhH!!

Aku nak bagi contoh cam soooo call pembangunan! Amik kisah Pudu Jail yg telah pun dirobohkan atas sebab desakan pembangunan! Kot2 ade yg tak tahu diaorg nak bangun kan apa kat tapak pudu jail tu... ha.. meh sini aku bagi tau... Korang leh click this LINK tuk tengok apakah project mega yg akan diaorg lakukan...

5 billionnnn okkkkk!!!! hanya nak buat projek Bukit Bintang City Centre yang akan meliputi kawasan seluas 7.76 hektar itu akan dibangunkan dalam beberapa fasa membabitkan ruang perniagaan, menara pejabat, apartment servis, hotel, pusat komersial dan rekreasi serta hab pengangkutan awam mini..... skg aku nak tanyer... di manakah manfaatnyer projek pembangunan nie tuk kite? dah sah2 org2 golongan cam kite takkan mampu nak beli unit apartment kat situ.. paling kuat yg akan kite gunakan nanti adelah shopping mall tu lah!

Ya allah.. cukup2 lah tu ngan shopping mall! aku gilerrr jelaakkkkkkkkkk okkkk! busann tau! balik2 shopping mall.. balik2 shopping mall! apa manfaatnyer shopping mall tu tuk aku? aku rasa ngan quantity shopping mall yg dah ade skg nie dah cukup banyak dah nak mengoyakkan poket aku nie hah! so pada aku tak der manfaatnyer kalau nak develop shopping mall! baik ko musnahkan metro bus punyer sistem pengangkutan.. pastu ko gantikan dengan bus yg baru which is more comfortable tuk semua org.... then upgrade sistem bus selain LRT... so baru lah org ramai lebih selesa nak naik pengangkutan awam... sistem komuter tu.. baik lah di naik taraf kaww kaww..... banyakkan koc... so that org tak berasak-asak during peak hours! haaa.. itu baru lah pembangunan tuk rakyat... kalau takat gie sponsor show F1... tu bukan manfaat tuk aku.. tu manfaat tuk org yg sememangnyer dah kaya raya!

Memang lah tak dinafikan di negara luar diaorg bayar tax mahal.. tapi tax yg diaorg bayar tu at last manfaat pada diri diaorg balik tau... lihat saja pada sistem pengangkutan awam diaorg cukup lah... diaorg boleh nikmati bus secara percuma lagi okkkk....

Aku the moment dpt tahu kes pudu jail nak dirobohkan dulu... memang aku sedih! serious aku rasa cam tensionnn betol biler khazanah yg boleh di manfaatkan tuk mendapatkan pendapatan negara... end up di robohkan tanpa ade rasa nilai khazanah yg sangat besar disitu.... aku tak tahu org nampak ker tak apa yg aku nampak... aku dah penah travel ke luar negara... cam contoh ke Australia.... diaorg sangat2 hargai khazanah negara diaorg.. diaorg pandai manupulate sesuatu khazanah diaorg tu ke arah yg boleh mendatangkan pendapatan pada negara diaorg... yes.. walaupun tak banyakk... tapi sekurang kurangnyer ade lah jugak penambahan kannn...

Aku amik contoh kat Perth, Australia... ade satu penjara lama yg diaorg buat sebagai tarikan pelancong... Nama Penjara tu.. Fremantle Prison (click) ... macam2 aktiviti (click) yg boleh kite lakukan sepanjang berada dlm prison tu tau... aku tak sempat nak buat sebab waktu aku pegi diaorg dah tutup....


P1030819
Walaupun dah tutup... aku sempatlah jugak snap picture di kawasan luar Fremantle Prison nie... very nice place... very clean.... and very well maintained!


P1030666
Tengok macam mana diaorg promosikan product diaorg! menarikkan??

So kalau negara org boleh buat.. naper kite tak amik contoh2 elok camgini tuk kite ikut?? Diaorg boleh develop balik prison lama tu tuk dijadikkan tarikkan pelancong... kengkadang aku tak aku tak paham... kalau tang comparison harga negara kite lebih rendah dari negara2 lain bukan main lagi leh wat comparison kan? Tapi naper tak nak amik contoh2 yg baik camgini.. contoh2 public transport yg superb.. and jugak contoh cam negara luar are really well paid and not underpaid? then naper tak follow & compare ngan negara luar yg cuti public holiday nyer banyak kalau nak dibandingkan kite kat sini? *tiada jawapan!*

Ok laa.. kalau nak kata aku sorang yg cam kisah sangat ngan hal nie... ade sorang insan nie pun mengeluarkan isii hati dia....

“Tidak dinafikan hati saya sedikit terkilan apabila mengetahui penjara Pudu yang berusia 115 tahun ini akan dirobohkan sama sekali. Bukan bermaksud menghalang kemajuan namun ada baiknya sedikit dari bahagian struktur penjara itu disimpan untuk warisan sejarah,” katanya yang akan bersara tujuh hari lagi. Beliau berkata, tindakan meroboh dinding penjara yang menempatkan mural terpanjang di dunia sepanjang 384 meter turut dianggap satu kehilangan. (dari petikan surat khabar)


pudu jail
Sekadar Tinggal Kenangan!

Hanya kerana tuntutun pembangunan.. sesuatu yg berharga seperti penjara pudu yg menjadik mangsa... apa modal yg kite ade nanti nak tunjuk pada generasi akan dtg yg inilah salah satu penjara tertua kat Malaysia? Takat leh tunjuk tapak yg dah dibangunkan ngan project mega jerk lar... Errmm.. Lepas nie aku tak tahu lah apa lagi yg bakal menjadik mangsa pembangunan! :(

Aku penah menimba pengalaman di negara org putih... bukan nak kata yg mereka adelah terbaik.. tapi hakikatnyer begitu lah.. kenapa tak ade pendatang asing yg bekerja di negara diaorg? Sampaikan pencuci toilet & penyapu sampah pun terdiri dari org diaorg sendiri... kat sini leh nampak org kite bekerja camgitu? sampai kan org yg nak amik order makanan kat kedai2 makan pun now nie dah banyak org asing... pasal apa negara luar tak der pendatang asing? sebab they are really well paid!!

Kawan aku kat Perth citer... kat sana... pencuci tandas pun leh mampu pakai kereta mewah & pergi bercuti luar negara! So aku penah lah bergurau ngan kawan aku tu... aku kata kalau camtu... aku nak apply jadik tukang cuci tandas lah kat sana! buchukk pun tak pe.. janji kayo! hihihihi... Eeehh.. tapi jgn ingat diaorg semua yg cuci tandas tu cam chekai tauu.. diaorg punyer cara kerja penuh style! baik dari segi pakaian & peralatan yg diguna pakai... so ko takkan nampak cam diaorg tu org yg cuci tandas okkkk....

Aku rasa kalau lah kat sini semua org well paid.. I'm sure ramai yg nak jadik pembantu rumah.. tak yah kite pening2 nak carik minah indon sebab aku sendiri rasanyer sanggup nak jadik maid! So pendek kata... kalau lah aku dapat peluang tuk mencari rezeki di negara luar yg maju nie... rasanyer haruss aku grab that opportunity walaupun aku tahu yg aku bakal hadapi tekanan mental sebab tak dpt makan belacan & budu! hahahaha.....

Anyway... aku tahu.. sessi luahan hati aku nie ibarat aktiviti anjing menyalak bukit... at the end bukan leh merubah keadaan pun... tapi tak pe lah.. .. at least aku rasa puass dpt luahkan perasaan aku kat sini.... lagi pun bukankah kite berada di dlm negara yg bebas bersuara kan? :D

16 comments:

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

tue la..pagi nie mood trus xbest dengaq brita pasal kenaikan harga barang...pakat naik la semua...gaji dok pakat tue jugak..huhuhuhuh

Shu Shinju said...

Akak...shu sokong 200% ape yg akak cakap ni...
bila pikir2kan balik... Malaysia ni cam BODOH & KETINGGALAN ZAMAN.. geram nih !!!!

POSH76 said...

beb I setuju sgt dgn apa yg mentioned...maless nak cakap pasal negara sendiri..yg kaya semakin yg miskin semakin ditindas...tak habis2 dgn kroni...kroni...letihhhhhhh

bab ambil duit rakyat laju jer...tapi bila bab nak naik gaji haremmm pelbagai alasan...

makin lama tngkla jenayah & masalah sosial pasti bertambah...entah apa yg maju nyer tak tahulaah....

cakap lebih2 kang ISA pulak...huhu

Iena said...

1st: thumb up for best entry... kagum tahap babun n dpt bayang pantasnya jemari ko menaip segala kata2 yg lahir dr apa yg dirasa...

2nd:mengeluh dgn harga barang n minyak naik lagi...

3rd: confrm pasni semua benda akan naik jugak kecuali gaji!!!

busan dgn pentadbiran negara sendiri... huhhhhhhhhh... mengeluh buat kesekian kalinya lagi...

MiYOKO TACHIBANA said...

hmm..tension gak myk naik 5sen...

tak tau nk komen ngan kerajaan skang nii..sokong seratus persen ape yg sis ckpkan nii..

mmg betui2 geram nii

kak ina mail said...

betul tu apa yang ko cakap tu.ada ke patut adorang cakap penjara pudu tak de nilai.negara kita ni tak pandai menilai sesu ta yang berharga.cuba kalu orang tudah mati ke , barulah dorang nak sanjung.kada-kadang dorang suka pergi keluar negara, luar negara lagi boleh menilai bakat orang malaysia.bab barang naik, dari akak kecik gula tu sekilo 60 sen je, sampai sekarang dah berapa.dari 5 sen tulah , jadi banyak.malaslah caka pasal gomen ni meghabiskan air liur je.

Mimy Hamid said...

thumbs up ...syabaassss ko berani bersuara...semua point point ko bernas...aku sangat suka......yer sapa yg kata 5 sen tu apa lah sangat...damn la ko...dasar orang berlagak anak hartawan...politikus mementingkan diri sendiri

ct fad said...

Penjara Pudu tinggal kenangan..takder la lagi nak nampak kelibat botak chin lalu lalang ctu lagi...ape salah nyer penjare tu kt ctu ,walaupun berade dlm kawasan segi tiga emas KL..ok aper..

mrs.ecam said...

yee aku amat2 18juta kali stuju ngan ape yg ko tulih...plg aku skt ati...gj x naik2 gak...bonus pong xdek tp perbelanjaan mkin meningkat...x tau nk catu kot mne dah...huuuuu

Ayu Mastura said...

hahaha pandai akak menulis...penulisan yg baik adalah, bila bc tu emosi kita akan naik turun hehe..so akak berjaya memanipulasikn pembaca2 syabas hahaha

p/s: xpekan lari tajuk??ahhhaa LOL..
apabila semua memandang ke arah A salah sorg kena pndg pada perspektif B supaya sume org akan cool balik..
hahhaa chill..peace..walau pon poket rabak :-p

Cik Yayang said...

Luahan yg mempunyai point2 yg sgt2 bernas dan smua nya FAKTA :-)

LiAnA said...

tu belum lagi pembinaan istana yg mahal giler tu.. rakyat sendiri pun ada yg merempat dok umah serupa kandang kambing.. tu taknak pulak dibelanya.. sedih betul... patut ler ramai rakyat kita berhijrah gi oversea...

Ms AiReEn MoHd said...

memula wow da ade nuffnang...best best leh kite kaya sesame pastu bayo tax kat gomen...then second plak aku pun same gak naik jelak ngan permainan deyrang ni....ogos minyak naik lagik ker...aku dengar citer jerk...sahih nyer lum tentu....huihh pasni aku nak buat visa lari negara lain la

NeenaAnuar said...

TO ALL:

THANKS COZ SUDI SHARING YOUR FEELINGS & OPINION HERE....

APA PUN... IANYER SEKADAR LUAHAN PERASAAN YG TAK BERSEMPADANN... HARAP2 KITE BOLEH DPT KEADILAN YG SETIMPAL DI MASA AKAN DATANG....

Azmiezas said...

kalau semuanya di buang, nanti tak da tinggalan sejarah utk anak cucu kita kan??..

azzey said...

Neena: ttg kenaikan myk tu...mmg ramai yg x bp sker.....tp yelah nk wat camane.....

p/s: penjara??? ari2 tpt laluanku....hu3....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails