COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Wednesday, August 4, 2010

Durian Fiesta!


Ingat tak pada entry
NIE? Lepas makan durian tu hari tu... my dad dah kemaruk nak makan durian ‘kelas tinggi’! Ini semua akibat dari adik aku yg bawak balik durian dari office dia yg buat Durian Fest dengan hanya menghidangkan durian2 dari good grade sahaja! Hihihi.... actually we ollzz jarang lah beli durian from a good grade nie.... kalau beli pun takat D24 jerk...


My dad hantooo durian jugak! Kalau arwah mak ade.. confirm diaorg berdua berlawan makan durian terbanyak! *missed that moment.. :( *

So, disebabkan ayahanda dah kemaruk nak makan durian lagi... dia suruhnyer adik aku order dari org yg supply durian kat office dia hari tu.... punyer giler kentang bapak aku kannn..... maka adik aku pun order lah dari supplier durian yg kedainyer beroperasi di Sungai Way, Petaling Jaya! Hahaha.. sanggup tau we ollzz redah jauh2 buta tu semata-mata nak dptkan durian! Aku rasa ade jerk kot kat area2 KL nie yg jual durian dari pelbagai jenis & grade... tapi since dah ayahanda nak kan jugak dari supplier office adik aku bekerja tuu.. maka kami anak2 ikut kan aje lerrrr.... lagi pun ayahanda nak belanjaaaaaaaaaaaaaa.................... maka jgn dibangkang banyak2... kang elok2 dpt makan durian free... terus kena bayar sendiri kanggg! Hahahahaha......


DSC_0915 copy
kedai yg terletak berhampiran Balai Polis Sungai Way... aku nak bagi direction dengan detail tak pandai... sebab kiteorg sendiri menjajorrr (sesat) mencarik location kedai nie... hahaha.. tapi actually tak der lah susah sangatt pun nak carik kalau dah familiar ngan kawasan sungai way nie...


DSC_0916 copy
mula2 saja tinjau2 kat bahagian durian yg dlm kategori ‘kelas rendah & pertengahan’...


DSC_0917 copy
Then barulah kami menuju ke ‘booth’ yg menempatkan durian2 dari ‘kelas tinggi’...


DSC_0927 copy
Kalau ikut aku yg buta jenis durian nie.. confirm takkan kenal yg mana satu good grade & yg mana satu durian yg biasa2 aje... sebab aku tengok semuanyer sama... semuanyer berduriiii camginiii... hehehee....

Tanpa berlenggah... sessi pemilihan si raja buah pun dijalankan.... dlm pada memilih... dpt jugak makan durian preeeeeee.... hahahaa....


DSC_0925 copy
kerakusan melanda diri!


DSC_0932 copy
Johari's Angel gelojoh menyantap durian preee a.k.a tester! :D


DSC_0923 copy
my angel nie pun makan jugak taww.... dia mana boleh ketinggalan! hihihi....


Bagus lah tempat nie.... dia bukak setiap buah yg kite nak beli tu.. and then kalau nampak ade yg tak elok walau sikit pun terus dia tukar dengan buah yg lain.... tapi nie tuk buah yg good grade lah yer... aku tak sure camner service nyer tuk buah2 yg grade rendah sikit tuu....


DSC_0931 copy
nie adelah antara senarai jenis2 durian.... yg paling terbaik adelah Raja Kunyit a.k.a. Musang King!


Ayahanda aku borong sampai 20 bijik durian okkkkkkk.... dia beli 4 jenis durian kelas tinggi.... setiap jenis dia balun 5 bijik! Sakann bapak aku! Aku rasa time tu dia lupa jarum insulin dia tu! Hahahaa.... takpe lah.. sekali sekala.. aku pun kesiann.. asyik makan berpantang jerk.. so sekali sekala kite kasik dia keluar ‘kandang’... :D


DSC_0946 copy
hasil borongan my dad! Sib baik tak penuh satu bonet kereta dia isi! Huhuhu

Harga tuk kesemua 20 bijik durian dari 4 jenis yg berlainan tuu... sesungguhnyer aku tak lalu nak nyatakan kat sini... sebab kaalu nyata confirm tak lalu nak makan... yg leh ku katakan... “GULP!!!*

Disebabkan tempat beli durian nie dah tak jauh dari umah Busu (arwah mak aku punyer adik bongsu) aku.... so my dad kata nak singgah jap umah Busu... sekali biler call Busu... Busu lak nan adooo di rumah... dia & paksu ade kat miri... sib baik my cousin Azyan & Iman ade kat umah... so kami terjah jugak lahh... hehehe....


DSC_0936 copy
Terkojot Azyan & Iman tengok kiteorg datang bawak durian... surprise.. surprise.. hahaha...

We ollz lepak dlm ½ hours kat sana.... tolong my cousin tuk simpankan some durians in tupperware for their parents... kalau tak kang.. confirm paksu & busu aku feliks biler balik leh ade duriann tetiba.... hahahaa...


DSC_0945 copy
yg en. teman... org semua tengah dok layan durian.. dia leh layan main gitar plak! Chet... ade bakatt kerrr?? Tapi gaya tu ade lahh... :p

After that kiteorg pun gerak balik umah my dad... makanyer fiesta durian pun bermula! Ngahahahahahaa......


DSC_0953 copy
*sila abaikan meja yg kucar lanar tu*
masing2 dah mabuk makan durian.. ketawa berdekah dekah kekdah nyer! Hihihi...


Memang sakannn lah kiteorg makan durian time tu... kebetulan pulak semuaorg dah kelaparan sebab tak makan lunch... so biler dah menjelang ke petang harus lah semua kebuluq... so apa lagiii... masing2 dok pulunn cam nak rakk lerr duriaanss tuuuu.. huhuhu... sorry lah.. gamba tengah makan nan ado lagi dah.. sebab tukang amik gambo pun dok layan durian sama... banyakkk wooooo dia makan.. hahahaa...

Punyer lah banyak ayahanda aku borong... sampai walaupun dah kenyang makan... kiteorg siap leh ‘kenyang’ membungkus plak lepas tu... hihihi... simpannnn.... leh wat stok tuk seminggu tuu... which memang betoi pun.. till now masih ade lagi dlm peti ais umah aku! Hehehe...


DSC_0954 copy
kalau nak bagi tahan lebih lama.. jgn guna tangan yer... silalah guna sudu... :D

Kalau ikutkan aku memang tak berapa berkenan nak makan durian yg dah siap2 dikeluarkan dari kulit nyer... tapi nak wat camner kan.. dari waktu beli lagi durian2 tu semua terpaksa di tebuk ‘bontot’nyer.. just b’coz nak check buah2 yg kite beli tu ok ker tak... so biler dah bertebuk... memang kene keluarkan lah jugak isi-isinyer tuu.. kalau tak kang.. for sure rosak...


DSC_0960 copy
nak amik gambo durian yg diborong secara total udah terlupa... sudahnyer ku paparkan saja kulit-kulit durian yg telah dilapah nie yer! :D

Fuhhh!! Memang terbaekkk lah makan durian this time!! Seumur hidup aku.. tak penah lagi aku makan durian-durian yg good quality camgini sampai puass and sampai tahap cam dah takmo makan durian lagi dah... tapi nie berckp tengah time dah mewah durian... cuba esok2 musim dah abis.. confirm terjelirr lidah & menjejehh air liur kalau tengok dorian walaupun yg selonggok 5 hengget! :p

Oh ya... pada korang yg kot2 teringin nak beli durian kat tempat yg aku beli nie... silalah dptkan butiran seperti dibawah ini yer....


DSC_0990 copy
Ini full address & contact details nye...


DSC_0991 copy
Ini map tuk kesana....

Anyway... TQ sooooo muchh to our lovely daddy!! Semoga ayahanda bertambah & dimurahkan rezeki lagi hendaknyer... kalau ayah tak der.. confirm kiteorg semua tak merasa nak makan durian semewah ini.... kalau kiteorg beli pun.. maybe dlm kuantiti sebijik dua jerk kot! Janji buat lepas gian... hahahaa.... Luv you dad!! Muaaahhhssss!!!

p/s: seronokk yek kalau ade dusun sendiri... nak2 pulak kalau dusun yg mengeluarkan durian2 good grade camgini... confirm tak yah nak kuarkan duit tuk makan durian... in fact leh buat business lagii... so sapa2 yg ade dusun durian.. next time jgn lupa tuk sedekah kat aku durian yek! :p

24 comments:

♥ Vee Violet ♥ said...

Waahh. Qaseh pun nak juga ye...
=)

Iena said...

aku tenok kowrang mkn durian pon dah kata #GULP...
mmg jelas kowrang hantu durian...
tetiba lak rase nk mkn cekodok durian...

POSH76 said...

beb ini baru betul2 kenduri derian...terpaku aku dok tengok...tp i yg tak gemo derian dpt musang king tu peeehhhh mmg sedap beb...I simpan copy name card tu yer mana tau tingin nanti hehe

Cik Yayang said...

Fuhh...btul2 'hantu durian' la korang nih...tak 'panas' pulak korang tidur malam tu ek? :p

SURIA AMANDA said...

mak aiii...bestnyer....nak jugakkkk...abangggg...jom balik umah abah Lisa..kita carik durian la...

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

wah...memang borong sakan durian..
psst iena ko pun nak makan cekodok durian ke? :P

Eri-chan said...

neena....arwah bapak i pun suke mkn doyan, dulu beliaula yg supply...waaaaaaaaaaaaaaaaaa
tamoo tgk dah entry doyan u..tp i sudah suruh my fren baca blog u..hehehe..acara mengajak secara psiko...kikikiki

yana2605 said...

aduhai best nya tp mengenangkan sy jatuh sakit skrg nie gara2 makan durian so bila tgok u all makan rasa ngeri jer..akak tak da jatuh sakit ke pas mkn durian nie?????

A D I A said...

wahh lepas ni i cari ah wai laa., gigih tu siap ada business card lagi ye hehe. sg way tu dah dekat dah dgn umah parents i.

best kan u all makan ramai2 :) sure meriah je umah ur dad tu.

Shu Shinju said...

abah shu pon suka durian.... bestnye kak... pesta durian.... sedap giler tgk...huhuhu...

azzey said...

Neena: mak oiiii!!!!! mmg betol2 happening punyer majlis durian nih!!! ha3.....siap ada no hp si towkey durian tu...ni blh sms jerk nih....ha3........

cikbedahlaser said...

ehh dekat je dgn umh MIL nih..ni la kedai yg kak ipar sy ckp td kot...

NeenaAnuar said...

Vee:
Qaseh dah jadik model no.2 dlm blog untie nin diaa... hehehehe....

NeenaAnuar said...

Iena:
wuit! sedapp ka cekodok dorian niee beb???

NeenaAnuar said...

POSH:
hehehee... memang gorgeous bangatt isi musang king tu kan! :D

NeenaAnuar said...

Cik Yayang:
tak cik yayang... sebab kami semua minum air masakkk banyakk sampai perot kembunggg! hahahaha...

NeenaAnuar said...

Amanda:
hehehe.. jgn lupaaa makan kan tuk akak sekali nanti yek! :D

NeenaAnuar said...

PuRpLeLiCiOUs:
kami buat shopping megasales dorian nie! hahaha..

NeenaAnuar said...

Eri-chan:
al-fatihah for your dad...

kalau bapak u ade lagi.. for sure I akan jadik customer tatapp dia! hehehe...

aramakkk... ur fren baca my blog? sogannn I tauu! huhuhuhu... btw, thanks ek sbb 'promote' my blog tu ur frensss! :D

NeenaAnuar said...

yana:
tak derrr... sebab akak minum banyakkk sangatt air masak lepas makan dorian nie! semoga u cepat sembuh keh!! ;D

NeenaAnuar said...

Adia:
haaa.. apa lagi.. cepat2 carik ah waii yerr.. sbb dah dekat ngan umah kann! :D

NeenaAnuar said...

Shu:
hehehe... abah shu ngan abah akak sama lerr! :D

NeenaAnuar said...

azzey:
haa.. sms jerk.. mana tau dia leh wat dorian delivery! hehehee....

NeenaAnuar said...

cikbedahlaser:
haaaa... apa lagi... gie lah beli dorian nyer! hehehee....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails