COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Friday, August 20, 2010

Masak Lemak Labu & Sambal Belacan.... Paling Aku Suke Sebab Main Campak-Campak Jerk!


Lauk pada hujung minggu yg lalu..... minggu pertama berpuasa... so haruslah aku berbuka bersama-sama ahli keluarga di rumah my dad.....

Aku masak lauk Masak Lemak Labu...... owhhhh.... this is my favourite dish!  en. teman punyer favourite gak!  cukup senang biler laki bini mempunyai citarasa yg sama....  kalau takk confirm ke daungg aku nak masak sampai dua jenis lauk... satu yg aku suke... satu yg dia suke.... hehehe..

Aku suke lauk masak lemak labu nie atas 2 perkara... pertama memang memenuhi citarasa aku lahhh... aku suke labu.. then yg keduanyer sebabbb cara menyediakan & memasakk tu cukup mudah! semua main campak campak jekkkk.... sumpah aku tak tipu!

Ok... ni bahan2 yg diperlukan tuk masak lemak labu....


DSC_1978 copy
Santan, Cili Merah yg di hiris, Serai yg di titik, Ikan Bilis @ Udang Kering, Bawah Besar yg di hiris & Daun Kunyit yg di siat-siat!

DSC_1980 copy
Labu yg di dadu.....

Cara-cara menyediakann....

~  Tuangkan santan ke dalam periuk dan tambahkan air secukupnyer....
~  'Campakkan' saja bawang besar, ikan bilis, serai, cili merah & daun kunyit ke dlm santan....
~  Biar santan sampai mendidih....
~  Masukkan Labu....
~  Kemudian bubuhkan garam dan gula secukupnya....


DSC_2031 copy
and dah siap tuk di hidang!

Giler sadisss biler sebijik labu yg aku campak dlm periuk... abis semuanyer 'cair'... itulah akibatnyer biler pakai periuk yg terlebih baguss nie... semua dia kasik empukkk sampai lumatt! labu kan ker lembutt... cuma kulit dia jerk yg kerasss cam nak maaammmmmm... jenuhh gak lah biler nak mengopekk labu niee... tangan nak kene kuat... and pisau nak kene tajammm... tapi aku rasa silap aku gak kali nie... selalu aku masak ok jerk... tapi this time aku sudah silap sebab gie bubuh labu tu awal sangat.... and then biar dia mendidih teragak lama... so tu yg labu jadik hancur leburr tuuu... huhuhu... tak pe lah... walaupun labu 'hilang' dari pandangan... yg paling penting rasaaa tu tak hilang... sedappppppppppppp woooooooooooooo... tak malu sendiri kata sedap! :p sampai buncit2 perot en. teman makan! hahahaa....

Ok... kawan bagi lauk masak lemak labu nie adelah Ikan Goreng dah Sambal Belacan.... kalau makan ngan bende lain... confirm tak terangkattt! :D

Owh yeaaa.. ckp pasal sambal belacan.... ade readers yg mintak aku bagi cara2 nak wat sambal belacan... takpe.. walaupun senang... tapi tak salah kalau di share kann kat sini kannn... sbb cam aku dulu mula2 nak belajar masak pun... bukan nyer tahu bubuh apa dlm sambal belacan tuu... sampai lah biler tengok mak sendiri buat... baru tahu apa bahan2 nak dibubuh... so maybe kat sini aku leh share kan tuk adik2 @ akak2 yg baru nak belajar memasakkk... ;)


DSC_1981 copy
Blend @ tumbuk kan ajer cili merah, cili padi kalau nak pedass, belacan dan gulaa.... then perahkan air limau kasturi dlm cili yg dah di blend @ ditumbuk tadi.... kacau sampai rata.... siap!!!  senang kannn?? tips kalau nak sedap sambal belacan nie... lebihkan belacannn and gula sedikitt...  lagi best kalau dpt pakai belacan pure dari melaka... aku tiap kali pegi melaka... confirm borong belacan.. now belacan aku almost nak abiss... agak2 ade tak org2 melaka yg sudi courierkan belacan tuk aku? hahahahaa...

DSC_1066 copy
Siap! :)


p/s:  aku bulan puasa nie masak hujung minggu jerk.. so aku masak seperiuk besarr.... hari kerja mana sempat nak masakkk berat... takat goreng sayur & ikan tu boleh lahhh... so biler weekend aku pulun masakk... then aku simpan dlm freezeerr supaya lauk boleh tahan lebih lama.... lepas lah makan sampai hari rabuu.... so takat khamis  jumaatt.... aku beli kat pasar ramadhan jerk.... :)

30 comments:

Deqna said...

wah main campak2 sahaje? hebat... tapi masak lemak memang masakan yg paling senang nak dimasak kan...buka puasa kalau takde kuah2 lemak ni cam tak sah pulak kan..

Shu Shinju said...

Banyaknye cili padi kak.. fuhh.. akak ni mmg giler pedas kan... shu kena sikit pon dah ternganga2 .. hehehe...

azzey said...

Neena: msk lemak labu ni sedap mkn ngan ikan masin kannnnnnn......

mrs.ecam said...

cili ko mnggiurkn.....heeeeeeee

rATu kEBaYA said...

senangkan neena kalau masak main campak je ni..sy pun suka jugak lemak labu ni.. kalau tambah pucuk labu lagi terangkat...

Jiejah @ Iza said...

fuhhhh lamaaaa x mkn lemak labu , tp betulkan neena .. lemak labu ni cuma leh gu dgn ikan goreng + sambal belacan .
tetiba x perasan dah mkn 3 pinggan ekekeke

-NiD's- said...

SEDAP & SIMPLE ..
labOO NIE kalO sapa pas pantang makan mahu kejOng dibuatnya....

mizzura said...

sabar je tgk makanan kat sini..lapar ni...

Mya said...

yummy.... sungguh menyelerakan!

Nur Irfan Juezrie said...

yes.. sedapnya.. ni fav ju jugak.. suka sgt.. mkn dgn ayam goreng jugak sedap..tp sambal belacan mmg wajib kena ada kan? terangkat abis!!..

Eri-chan said...

wah u campak2 je neena..i suka msk ringkas2 mcm ni tp tak penah masak lagi la..hehe..
next time boleh tiru ur resipi..ken arrr neenaaaa???

mummysyafie said...

main campak2 je ke neena. saya kalau wikday mmg tak sempat. kena tunggu wikend baru leh main campak2 kat dapur..

saka kalau labu campur ngan sayu pucuk manis

Sofiah Shariff said...

ehh...terliur tgk labu msk lemak ni.....bile msk mulut.....heaven~~~manis2..

melin melinda said...

Neena,

I nak balik melaka this weekend...nak kirim belacan tak?
Nanti I leh jumpa atau courier belacan ni bagi you.

POSH76 said...

masak campak2 ni la yang sedap....tapi masak lemak labu ni mmg sedapkan kenelak dgn sambal belacan jadi ajer

NeenaAnuar said...

Deqna:
betoi fren.. main campak2 jerk... hehehe... aku ngan nuar memang pebret lauk berlemak...

NeenaAnuar said...

Shu:
hahahaha.. memang kami laki bini kaki cili api! takot gak silap hari bulan leh kene buasir! hahahaha...

NeenaAnuar said...

azzey:
yup... ;)

NeenaAnuar said...

ecam:
hahahahaa....

NeenaAnuar said...

rATu kEBaYA:
ha'ah kak.. kalau tambah pucuk labu pun bestt.. :D

NeenaAnuar said...

Jiejah:
ha'ah betoi tu sis... memang confirm bertambah-tambah makan nasik ngan lauk nie! :D

NeenaAnuar said...

NiD:
memang simple & nice kan lauk nie.. owh nape kejong? sbb angin yek?

NeenaAnuar said...

mizzura:
hahahaa... ampunnnnnnnnn... :p

NeenaAnuar said...

Mya:
*wink wink* :D

NeenaAnuar said...

Jue:
yezzaaa... sambal belacan kalau tak der tak complete lah kekdah nyerrr! :D

NeenaAnuar said...

Eri-chan:
bolehhhhhhhhh sesangattttttttttt! hehehee.. cuba lah masak nie.. simple giler lauk nie tau.. kejap jerk dah siap! :D

NeenaAnuar said...

mummysyafie:
hehehee.... ha'ah.. main campak2 jerk... saka yek? hahaha... betoi2... tak sedar diri kalau makan kannnnn... :D

NeenaAnuar said...

Sofiah:
hehehe.. memang labu sangattt enak kannn... ;)

NeenaAnuar said...

melinda:
haa.. boleh gak kalau tak menyusahkan you.. alahai... segan lak rasanyer.. betoi ker tak susahkan you nie? huhuhu....

NeenaAnuar said...

POSH:
betoi2... lajuuu jerk makann ngan lauk nie! memang leh wat gemukk lah sbb makan banyak! hahaha...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails