COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Monday, August 23, 2010

Kerisik Aku Dah Siap!


Weeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee....................... My kerisik dah siapppppp!!! :D


DSC_2043 copy
Goreng kelapa parut....  biler buat kerisik niee... yg palingggg tension biler nak menjaga kelapa jgn sampai hanguss... api tak boleh besar... kene dlm kadar yg sederhana jerk... then tak boleh tinggal walaupun sesaat... sbb dia cepat hanguss.. so kene sentiasa kacauuu tanpa henti.....


DSC_2044 copy
biler semuanyer dah sebati jadik cokelat camgini... kire dah leh tutup api dahh....


DSC_2048 copy
then blend kan kelapa tadi sampai lumat & keluar minyak camgini....  sapa2 yg sanggup and nakkan lebihh asli... silalah menumbukk!

Kot2 lah ade yg terkujat dan berkata.. 'amboi awaii nya dah siapkan kerisik'... hehehe... well... aku tak suka wat kerja last minit... and then kangg terbungkangggg kepenatan biler buat semuanyer sekali guss nak nakk biler dah dekat2 nak raya and berselisihhh tuk preparation hari raya... so better lah buat bende2 yg remeh temeh nie awal2 sikit... lagi pun dia tahan... simpan jerk dlm peti ais... confirm no problemoo.... :D

Memang skg dah ade jerk instant kerisik kat kedaii.. tapi aku tak suke lah.. aku masih sukakan concept tradisional nieee... walau pun leceh dan penat nak menjaga kerisik nie sewaktu digoreng... tapi semangatt kecintaan pada taste yg original... maka harus aku sanggup berkorban segalanyaa.... hihihihi....

28 comments:

lady XOXO said...

waaaaaa cam nk raya dah.. good sis.. earlier preparation is good...

-NiD's- said...

akak memang RAJIN...bagus buat sndiri kerisik...bila masuk dalam masakan..perghhhhhhhh....mantop gitu

mrs.ecam said...

ko mmg ghajin...hee

yana2605 said...

kak nak blend tue kena bubuh air tak??nak try la uat kerisik nie...nampak cm senang jer...

Queen said...

buat sendiri memang sedap..tapi tuela..tak cukup umphh selagi takmenumbuk..hihi..

me?...me pergi je menyendeng kat rumah mama..mintak je rendang dah siap masak..agaggagagga

ratusiput said...

waaahhh...idung aku dh terbau2 rendang ni....

Shu Shinju said...

wah..rajinnyer akak...

nak tanya ni..goreng kelapa jer ke? xde campur bahan2 lain?

Cik Yayang said...

kalau kt umah mak, takde can la nk blander...dia suruh tumbuk..muka tumbuk nya ni haaa...:-))

shu shinju--> goreng kelapa parut tanpa minyak yer...and mmg tak payah campur apa2 bahan pun

[z@ck] said...

bau kerisik ni sangat sedap!

Eri-chan said...

aku suker la....tapi mmg penat wat kerisik ni...kena bersedia la aku memasaknya...wawawawa

Lady of Leisure said...

wah tabik spring lah kat neena.. lady pun tak prepare lagi untuk raya nanti... kerisik yang buat sendiri ni sedapnya lebih dari yg beli kan.. puas hati buat sendiri..

azzey said...

Neena: bagus2...kerajinan akan membuahkan hasil! :)

POSH76 said...

cayalahla kat hang ni my mum jer rajin nak melayan kerisek tradisional ni...tapi mmg lagi sedap dari yang instant tukan hehe

mekchu said...

tak sangka neena yg mekchu kenal yg suka bejalan, suka mekap & suka shopping ni pandai memasak.. perghhh.. keep it up.. susah nak cari budak2 muda yg tau apa itu kerisik okeh..

NeenaAnuar said...

lady:
hehehe.. yea.. tak nak penat2 kan diri last minit nanti... :D

NeenaAnuar said...

NiD:
haahhaa.. terpaksa merajinkan diri jerk nida... kaalu tak.. tak jadik lah lauk hari raya nanti... hehehe...

NeenaAnuar said...

ecam:
ha'ah.. rajinnn lah sangattttttttt... macehhhhhh! :D

NeenaAnuar said...

yana:
owh.. tak payah dear... just blendkan kelapa yg dah digoreng tu sahaja sampai dia keluar minyakkkk... ;D

NeenaAnuar said...

Queen:
memang betoi tu dear... kalau tumbuk confirm gilerr punyer uuummppphhhh! heheehe...

bestnyer org ade mak lagi kannnnnn.... :((

NeenaAnuar said...

ratusiput:
hahahaa... cepat nyer ko dpt bau... aku lom start masak lagi niee... heheehe...

NeenaAnuar said...

Shu:
tak der dear... just kelapa sahaja... biler lama di blend.. nanti dia akan keluarkan minyak cam dlm gambar tuuu... :)

NeenaAnuar said...

Cik Yayang:
hahaha.. ko lah jadik mangsa nye yer? ok lah tu.. confirm sedap rendang kat umah hang nanti... sbb oriii tuuu... hehehe..

NeenaAnuar said...

z@ck:
betoi2... wangi giler kan.. cam manisss jerk bau dia tuu... selalu rasa nak makan camgitu jerk.. tapi biler rasa... pahitt.. bukannyer manis! hehehee...

NeenaAnuar said...

Eri-chan:
ha'ah... lecehhh wat kerisik nieee..

NeenaAnuar said...

Lady:
hehe.. alaa neena mana ade masa cam lady.. kene lah buat awal dear...

betoi2.. kalau beli tak puas and tak ori! ;D

NeenaAnuar said...

azzey:
hehehehee....

NeenaAnuar said...

POSH:
hehehee... betoi2.. pasai tu I mengagahkan diri gak nie! :D

NeenaAnuar said...

mekchu:
hohohoho.. kembang kempiss dah vuntut nieee... alaa mekchu.. I jadik camgini pun sbb arwah mak... memamg dah dari kecik dok selalu ke dapur ngan dia.. so biler dia dah takder ... rasa rindu nak makan air tangan dia.. so now gagahkan diri sendiri jerk laa tuk buat apa yg dia penah buat satu masa duluuu... :(

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails