COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Thursday, August 5, 2010

Ini Ko Kata Besarrr???


Dah seharian kepenatan berpesta durian kat umah my dad pada hari sabtu... maka pada hari ahad keesokkan harinyer memang dah plan dlm kepala hotak tak mo pegi mane2 dah... memang nak lepakkk kat umah jerk.... sekaliiiiiiiiiiiiiiii... pagi2 sapieeeee Dayah adik ipar aku dah call ajak datang umah dia kat Klang.... perrgghhh! tersantakkk aku pepagi tu.... jemputan mengejotttt nie yg aku lomah nie... tapi dah dia jemput tuk makan tengahari... ibarat org kata.... rezeki jgn ditolak... yer tak? hehehehehe....


Waima... kami pun bertolak lah ke Klang... sib baik bertolak pagi.. so jalan kurang jammed... sampai2 tengok adik ipar aku dah siap masak dah.... so tunggu masa nak ngap jerk! :D


DSC_0983 copy
Lauk pauk yg menjadik santapan kami sekeluarga hari tuu....

Adik ipar aku masak lemak ketam.. ikan rebus goreng (wei.. sorry pada korang yg hari tu bagi tahu kat aku pasal ikan rebus nie.... aku yg tak kenai ikan nie bukan korang.. hahahaa... *malu sambil tutup muke* :p)... ulam-ulaman dan sambal belacan... then MIL aku datang bawak sup tulang kegemaran ramai nak2 en. teman.... then biler ade sup... confirm kene ade cili kicap mabelessss MIL tuuu... kalau itu nan adooo..... ibarat makan tak bernapsuu gituuu! :D


DSC_0980 copy
Seroonok makan reramai camgini... nak2 duduk bersila... rindu tol suasana kat umah MIL kat Besout.. dah lama tak balik sana since MIL dah duduk kat Subang!

Banyakkkk gilozz aku makan okkkkkkkk..... during weekend no diet2 okkkk... :p

Cuma satu lah yg aku tak boleh blah.... rasa gulai masak ketam memang terbaekk... Dayah memang pandai masak.. sama cam mak dia jugak... tapi yg tak blah ade lah si ketam!


DSC_0977 copy
gilerrrrr cenonitttt okkkkk!

Ok! skg nie aku bukan aku nak kata adik ipor aku jamu aku makan ketam kecik... tapi yg aku geram skg nie adelah... org yg pegi menangkap ketam tu! sengal bin bahalol tol lah! kalau kot yer punn.. bagi lah ketam nie puas 'menyusu' ngan mak dia dulu... ini kategori belum aqil baliqh lagi nie tau tak... sian ketam nie... kecik2 dah jadik mangsa kerakusan manusia....

Aku memang tak berahi betol ngan sikap2 nelayan camgini.... kalau kot yer pun nak carik keuntungan.. jgn lah sampai ko kauttt segala isi perot laut tu hanya demi $$$$$$$$$$.... cuba tengok rancangan Deadliest Catch! camner cara diaorg jadik nelayan moden! diaorg siap ukur ngan pembaris lagi ketam yg diaorg tangkap tu tau... kalau kecik sikit pun dari standard size yg diaorg nak tangkap.... terus diaorg campak balik ke laut! bagi ketam tu hidup lama sikit.... kalau camgini.. mau pupusss spesis ketam tak lama.... biler masanyer ketam yg kecik2 nie nak besar pastu kasik beranak ketam baru? mengongg arr diaorg nie! (aku memang sensitipp sikit kalau isu2 alam semula jadi nie.... :p)

Yg tu kesenggalan yg pertama... nie ade senggal yg kedua pulak... si Dayah dia tak pegi beli pun ketam nie.. tapi dia kirimkan kat jiran dia yg kebetulan nak ke pasar.... so waktu kat pasar jiran dia tu call dia kata....

"ketam kat sini murah murahhhhhhhhhhhhhh.... RM 7 jerk sekilo! Besar pun besarrrrr tauu... murah jerk nie... ko nak ker? (gaya berckp memang dengan penuh confident yg ketam tu besar bapakk godangg!)

So tak salah adik ipar aku lah kan.. sebab biler org yg tengok ngan mata kepala sendiri tu kata besar... maka dia percaya lah besar kekdahnyer... sekali biler di bawak balik dia tengok... makk aii.. patot lah murah RM7 sekilo... kalau dah anak2 ketam dibawak baliknyer! Kalau aku di tempat Dayah... confirm jiran tu dah kene masuk kelas belajar membesar ngan aku!

Skg aku nak tanyer korang..... BESARRRRRRRR ker ketam tuu???? ker aku yg rabun tak nampak ketam tu besar sekarang nie??? *mood confuse*

26 comments:

Iena said...

memang sedap makan bersila secara berjemaah cenggini... mmg terbaik ah!

Azmiezas said...

hari ahad lepas akak ada gathering cenggini gak..

sekali sekala berkumpul mcm ni best kan??..boleh makan nasi sampai berpinggan-pinggan..hehehe

Yaniez said...

kecik ler ketam tu.. betul tak beso.. sedapnya laup pauk yg terhidang tu... smlm baru jek mkn ketam sweet sour.. huhu

mekchu said...

mekchu nmpk kecik je.. mcm ketam baru nak membesar dikorbankan.. hehehe

auntie nin, nape lama x jenguk mekchu?? mcm nak sentap nehhhhhhh..

azzey said...

Neena: may be pada jiran si dayah tu.....inilah ketam terbesar yg dia pnh tgk......ha3.....(blh macam tu???? )

ratusiput said...

ketam kecik leh mkn reramai...ehehe...aku suke gak ketam tp malasssssssssssss seh nk kopek2.slalu kalau cik kitol ade je aku ske mkn ketam sbb dia tlg kopekkan...!mengade sungguh!

Shu Shinju said...

mmg kecik giler.. x puas makan..isi pon x banyak...

sokong akak.. biar la ketam tu puas membesar dulu kan... huhu..

Mya said...

aah la neena.. ketam kecik..
mesti isi pun tak seberapa kan.. terus tak puas makan nanti.. huhu..

mrs.ecam said...

kcik sbb aku x bmpk pong isi die...huuuuuuuuu

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

makan ramai2..memang sangat menyelerakan...walaweh besar mende tue...besar muka anak jiran dia jerk kot..sebab tue dia kata besar..adoi la..

Queen said...

betul2...belum besar tak payah la tangkap kan..heee/..

yep..rindu nak makan gitu....hampar saprah adalah tak best......mesti dgn sotkabar..baru feel...waah...tetiba rindu kat umah mak..hihihi

Mia-Ina said...

sesekali mkn beramai2x ni mmg menyelerakan..

POSH76 said...

makan apa pun kalu reramai camni jadik ajer...yess ketam kalu besar baru bnyk isi...tp kene tengok musim gak ketam ni hehe

NeenaAnuar said...

Iena:
betoi betoi... ;D

NeenaAnuar said...

Azmiezas:
memang pun kak... neena pun samaa... makann banyak gileerrr....

NeenaAnuar said...

Yaniez:
wah.. tak penah try lagi wat ketam sweet and sour.. kene try lepas nie! :D

NeenaAnuar said...

mekchu:
tu lah pasal.. geramm tau tengok anak2 ketam tu kena korban..

huhuhu.. sorry dearr... I tak sempat nak wat blogwalking lately... tapi dah visit dah pun hari tu.. marathon lagik! :p

NeenaAnuar said...

azzey:
hahahha.. agaknyer lah tuuuu.. :p

NeenaAnuar said...

ratusiput:
hohoho... manja betoi ko biler nak makan ketam yek.. weii.. makan ngan tangan sendiri lagi thrill & syokkk tauu! :D

NeenaAnuar said...

Shu:
memang sakit hati biler makan ketam2 tu shu.. kecik nan adoo isi punn...

NeenaAnuar said...

Mya:
yea... sangatt tak puas makan... kene gigittt ngan kulit2 dia sekali waktu makan...

NeenaAnuar said...

ecam:
nan adoo isii pun bebb....

NeenaAnuar said...

PuRpLeLiCiOUs:
hahahahaha.... agak nyer lah tu sis... :D

NeenaAnuar said...

Queen:
hihihi.. rasa cam suasana dikampung kann biler makan ramai2 camgini.. :D

NeenaAnuar said...

Mia-Ina:
yup.. exactly! ;)

NeenaAnuar said...

POSH:
memang layannn jerk bile makan reramai camgini... tak sedarr nasik asyik bertambah... hehehe...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails