COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Monday, August 23, 2010

My Cream Caramel!


Citer 'naked' chef pada seminggu yg lepas... kalau disimpan sampai hari nie rasanyer dah basi dah kot... hahaha... takpe lah.. yg penting aku update jugak.. esok2 kalau aku nak refer senang....

Kalu hari tu first time dlm hidup aku masak kari.... this time lagi sekali first time dlm hidup aku buat puding cream caramel sendiri... hihihi... selalunyer adik & akak aku yg rajin buat puding caramel niee... aku rajin makan jerk... hak... hakkk...

So biler tetiba teringin nak makan.... barulah terhegeh-hegehh nak belajar camner nak buat... bukan susah sangat pun actually... cume lecehhhh & remeh jerk... aku belajar ngan akak & adik aku lerr... sbb diaorg dah ade experience wat cream caramel niee... Aku nie ade satu pe-el.. aku tak berapa minat nak masak2 dessert niee... aku suke masak lauk2 jerk... tapi my other sisters memang suke buat masakan2 dessert camgini... kire ok lah ade varieties...  ;) 

Ok... jom tengok cara2 nak wat puding cream caramel niee...

BAHAN A

110 gram gula pasir
300 ml air

Bahan A nie utk buat gula hagus sahaja yerr... sebelum buat puding nyer... siap kan dulu gula hagus nie....


DSC_1985 copy

Tuangkan gula 110 gram gula pasir ke dlm kuali pada kadar api yg sederhana...


DSC_1989 copy

sentiasa kacau gula tadi... jgn di tinggalkan walaupun sesaat... sbb ianyer akan cepat hanguss.... 


DSC_1993 copy

biler gula dah cair dan menjadik sebati... warna pun dah nampak macam perang kehangus-hangusannn......


DSC_1999 copy

barulah tuangkan air 300ml....


DSC_1983 copy

kemudian kacau hingga gula larut dlm air....


DSC_2007 copy

then baru lah tuangkan ke dalam acuan.....

Biler bahan A dah siap... barulah kite buat bahan B pulak...

BAHAN B

100 gram gula pasir
250 gram air
1 tin susu cair (aku guna Ideal)
1 sudu besar Esen Vanilla
8 bijik telor


DSC_2011 copy

Bahan-bahan B.....


DSC_2013 copy

Pukulkan gula & telor........


DSC_2015 copy

sehingga kembang....


DSC_2018 copy

biler dah kembang... tuangkan susu cair ke dlm bancuhan tadi.... kacauu hingga sebatii....


DSC_2019 copy

kemudian masukkan esen vanilla... dan jugak....


DSC_2021 copy

air.....


DSC_2023 copy

dan kemudian kacau adunan sampai menjadik sebati.... biler dah sebati, barulah.....


DSC_2024 copy

dituangkan adunan tersebut PERLAHAN-LAHAN ke dalam adunan gula hagus (bahan A) tadi....  Ok this is the part yg paling leceh dan mencabarrr bile buat cream caramel nie... korang kene giler banyak bersabar time nie... sbb biler nak tuang adunan B tu... dia tak boleh main curahhhh secara laju... memang kite kene tuangkan adunan B tu ngan kadar yg sangatttttttt perlahaan... supaya adunan B yg kite tuang tu tak bercampur ngan adunan A... kalau bercampurr.. nanti korang punyer gula hangus hilang lah kekdah nyer... sbb dia dah sebati ngan bahagian puding tuuu....


DSC_2026 copy
muke chef yg dah busaann nak menungguu satu dulang acuan tuk penuh.... huhuhu....


DSC_2027 copy

lagi bestt.... biler kene buat berdulang-dulang... hari tu kiteorg buat 4 dulang... perrgghhh.. sangaapp weeii nak bubuh adunan B ke A tuu.. tapi sedap punyer pasall.... layannnnnnnnnnnnn! :p


DSC_2028 copy

okk.. ni lah dia rupe aduan cream caramel yg dah siap sedia tuk di kukus....


DSC_2030 copy

kukuskan ia selama 20 - 25 minit pada api yg sederhana...  tips kalau nak tahu adunan tu dah masak ke belum... cucuk puding dengan garfu... kalau garfu nampak bersih tiada sebarang kesan @ tanda padanye.. maknenyer adunan tu dah masak lah.....  So bile dah masak.... biarkan dia sejuk seketika.... kemudian masukkan ke dalam peti ais supaya sejuk @ chill!  Biler dah chill... baru lah sedap tuk dimakan.....


DSC_2038 copy

hoyehhhhhhh!!!! menjadikkkk gak aku punyer cream caramel! wooOohhhOOoo....


DSC_2041 copy

yummm.... yummmmmm..... sedappp wooooooo.... rupe chef dah macam mat sang kelembarrrr dah

Perggghhhh.... hilang segala penat biler hasil yg dibuat menjadik... hehehee.... aku memang suke cream caramel niee... nak2 yg kurang manis.. owh yaa... tuk pengetahuan korang... aku punyer sukatan gula tu memang just nice tahap kemanisannyer....so kalau sapa2 yg suke bende yg manis2... boleh lah lebih kan sukatan bahan A & B tuuu... aku punyer nie mainly just nice tuk org kencing manis pun leh makan.... so baru lah my dad leh makan.. kalau tak siann dia nanti... hehee.. tapi pada aku yg nie pun dah sweetttt dah nie.. kalau terlaluuuu maniss nanti jelakkk sangat pulak rasanyer....

Yg puas hati biler kite buat sendiri niee... bahan2 purely 100% on telor... kalau kite beli kat kedai.. majoritynyer diaorg nak untung... diaorg akan campur adunan ngan tepung... tu yg kerass sikit tuu.. cam yg aku buat niee.. adunan lembuttt gilerrr.... sangatt soothing bile masuk ke dlm mulut! hehehe.....

Rasanyer lepas raya nie nak buat lagi lah! :D

37 comments:

lady XOXO said...

wow sis.. wina nk try ler this weekend.. ahahha.. cayalah sis..terer u.. tu hubby cayang.. ehe

Cik Yayang said...

uih...senang je nmpak gaya nya tu..
cuma takde pengukus tu la....:-(

azzey said...

Neena: klu mmg sker mkn, berbaloi jg buat sendiri....

Mimy Hamid said...

resepi ko ni menarik la beb..len kali ko buat resepi sila buat gambar macam ni...terus teruja nak tiru ko tau takkkkkkk...

-NiD's- said...

harus terai...akak izinkan saya menGopi resepi nie yaaa.....

Shu Shinju said...

wah..resepi dah keluar.. senang jgk kan..ingt susah bebenor... thanks akak for sharing2... bak kata org sekarang.. sharing is caring..hehehe....

mesti cuba ni... nak wat kurang manis cam akak.. leh la mama shu makan.. kalau x.. sian mama..huhu...

sLEEping BEauty said...

sedapppp...
nak cuba nak cuba ....
heheee

Deqna said...

terernya ko.... aku tak pernah tau lah cara pembuatan karamel nie.. selama ni tau makan jer... tapi nampak memang cam remeh jer.. memang nan ado lah aku try...

make sure nanti ko buat time kiterang beraya kat rumah ko eh..

eqbalzack said...

eh! semalam pun abg eq buat karamel ni jugak...

berbaloi2...sebab boleh mkn puas2...kalau beli dapat la sepotong..hehe

melin melinda said...

neena.....mmg layak jadi naked chef...ajar masak step by step sia bergambar...kecur air liur I....

MiYOKO TACHIBANA said...

sy da wat aritu...tp, tak jd...resepi salah kottt..lepas ni, ikut resepi sislaa....confirm jd....

ratusiput said...

isk mcm nk terai buat...anak2 aku sukela mende2 camni...

mrs.hanibunny said...

mak cik... time tuang pusding atas gula tu... macammana tak mo kasi campur? gula tu keras ke apa?? confuse!!!!

Iena said...

neen, cam best jerk!
ngan tepung pelita Salleh mana lg sedap ni?! hehheheee...

Eri-chan said...

aku paling suka karamel nie..ann yg ajar aku dulu...skrg tak masak sbb aku takde periuk kukus..harapan nak mkn lepas ni kira pergi umah ko..sila buat masa raya leh dtg kekekeke..

POSH76 said...

I tak berapa minat puding caramel ni...tp bila tngk u buat cam bess ajer tingin lak...tp nak sama cam u punyer hehehe

mekchu said...

rajin nye neena nih.. kagum tgk.. mekchu yg tak pernah wat caramel ni bila tgk step by step bergambar lak tu.. terus rasa confident nak try.. tapi kat umah x de kuali dan loyang sebesar itu.. hahaha alasan.. dah layak menjual kat param nih!!

Just Call Me Bitt said...

ooyeeeyy baru tau mcm mana nak buat gula hangus tu..hehehe toche

NeenaAnuar said...

lady:
heheehe... mana ade terror.. biasa2 jerk.. ok.. try buat nanti yer.. senang jerk nie! :D

NeenaAnuar said...

Cik Yayang:
memang senang.. tapi leceh sikit jerk... pengukus wajib ade yerrr.. kalau tak nanti tak menjadik lah caramel nie... hehehee...

NeenaAnuar said...

azzey:
yeaa.. memang sangat berbaloi! ;D

NeenaAnuar said...

Mimy:
hehehe.. tiruu jgn tak tiru... buat tau beb.. senang jerk buatnyer walaupun leceh sikittt jerkk.. :D

NeenaAnuar said...

NiD:
yeaaaa... silakan lah dikk.. simpan resepi nie.. nanti buat tau.. pastu share2 kan kat blog awak yerrr... ;D

NeenaAnuar said...

Shu:
hehee.. memang simple jerk buat nyer shu... haa.. betoi2.. sharing is caringgg kannn... I loikkeee! ;D

ooo mama shu pun ade diabetic yer? memang sesuai sgt lah sukatan gula nie tuk dia dah... :D

NeenaAnuar said...

sLEEping BEauty:
hehehe.. cubaa.. jgn tak tryyyyy... :D

NeenaAnuar said...

eqbalzack:
wah! pandai abg eq buat caramel.. cayalah bro! :D

betoi2.. kalau beli dpt ciputt jerk.. pastu kerassss... tak sedap kan!

NeenaAnuar said...

melin melinda:
heheehe... thanks dear.... so lepas nie make sure u buat tau caramel nie.. senang jerkk.. :D

NeenaAnuar said...

MiYOKO:
hehehee... cuba2... kaalu jadik bagi tahu akak yek! :D

NeenaAnuar said...

ratusiput:
haa.. buat beb.. confirm anak2 ko selalu suruh ko buat pasnie! :D

NeenaAnuar said...

mrs.hanibunny:
eehhhh.. gula tu tak keras lerr.. dia cair... nanti biler kite tuang pelan2 puding tuuu... dia akan perlahan2 timbul and gula akan maintain mendap...

NeenaAnuar said...

Deqna:
ko memang.. pemalas lipasss kannnn... hahaha...

ha'ah.. iyo lah tuuu.. insyallahhhhh kalau mood aku terajinn sampai.. merasalah kot korang nanti waktu raya... hehehe...

NeenaAnuar said...

Iena:
hahahaa.. dua2 pun sodappppppppp!!!!

NeenaAnuar said...

Eri-chan:
wahhh.. second request dah nie.. hehehe.. insyallah.. kalau nasib korang baik... merasa lah kot korang nanti! :D

NeenaAnuar said...

POSH:
hehehe.. insyallah.. kalau u ikut step by step cara I nie... maybe you leh dpt sebijonn cam I punyer nie lah kott... :D

NeenaAnuar said...

mekchu:
hehehee... ala mekchu.. tak der kuali besar camgitu pun takpe.. actually pengukus neena tu style yg dibuat sendiri.. sbb nan ado pengukus yg betoi... so kalau mekchu nak senang.. better beli pengukus yg betol2 pengukusnyer.. pasti lebih menjadik caramel mekchu nanti!

wahhhh..... berniaga di parammm?? waduh! hehehehe...

NeenaAnuar said...

Bitt:
hehehee.. u're most welcome! :D

Shu Shinju said...

dah try & menjadi...yeay !!!!!!!!!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails