COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Wednesday, August 4, 2010

Mari Mengenal Durian Anda!


Kalau betol peminat durian... maka silalah belajar tentang species2 durian! Jangan org kata... hanya pandai makan durian.. tapi tak kenal jenis durian apa yg ko makan! Hihihi... aku dulu2 tak tahu pun jenis2 durian niee... aku tak pedulik pun... jenis apa.. janji sedap aku makan udahhhh....


However not this time! Biler lidah dah pandai differenciate between different types of durian species... terus membuatkan aku terujaaa nak amik tahu pasal durian ngan lebih detail lagii.... hehehhehe...

Ok.. jom tengok jenis2 durian yg ayahanda aku borong hari tuu....


DSC_0920 copy
Raja Kunyit a.k.a Musang King!


DSC_0951 copy

Ini adelah spisis durian yg terbaik lah aku ingat! Dia punyer isii.. fuhhhhh!! Sangatt mabelesss okkkkk... warnanya sangat kuning seperti kunyit! Rasanyer... for sure merembess air liur.. telinga & mata bagai... dia rasa lemak.... manis... dan isinyer juga tebal! Dia punyer texture... very creamy... soft & shiny! :D


DSC_0921 copy
Tracka (a.k.a D11 kalau tak salah aku)


DSC_0950 copy

Yang nie pun marvelous giler! Isi dia tebaii nak mamm... bijik dia ciputt jerk.... rasa isi dia sangat manis.. in fact lebih manis dari Raja Kunyit! The best part about this species.. dia ade rasa pahit... the taste of bitter tu yg bagi ummmpphhh kat durian jenis Tracka nie! Dia punyer texture.... very fine...creamy and shiny!


DSC_0959 copy
unik nyer jenis Tracka nie... bahagian dalam dia pasti ade 'corak' camgini di bahagian alur nyer... *not good.. not good.. not think something nottie okkk! :p* tapi percayalah yg sesungguhnyer buah jenis nie lah yg palingg liattttt sekali tuk dibukak! sampai hijauuu muke ko nak kopekk dia okkkkk! silap haribulan boleh terkentot! hahaha....


DSC_0919 copy
X.O.


DSC_0952 copy

Durian jenis nie pun not bad.. dia manis.... texture dia lembut... cumanyer dia kurang creamy... isi dia pun tebal gilerr... kalau yg kat atas tu tadi semunyer jenis slim melim... yg nie dia jenis domok2 sikit! Hehehe...


DSC_0935 copy
Marjerin (gambar nie amik kat umah Busu.. so tak bubuh caption.. :p)

Nama pun dah marjerin.. so haruslah rasanyer pun macam marjerin jugak.. very creamy... dia nie cam adik beradik X.O. jugak lah lebih kurang.. but yet rasanyer berlainan... yg marjerin nie memang betoi2 cam rasa mentega lah! Hehehe...

Ok.. itulah 4 jenis good grade durian yg my dad borongkan hari tu... kalu ikutkan masih ade banyak lagi jenis2 durian nie... like Durian Udang Merah... Durian Hor-Lor & Durian Emas.... aku teringin nak cuba yg udang merah ngan emas tu.. tapi waktu nak beli kat kedai cina tu.. nan adooo pulak species2 tuu.... takpe... tahun nie cukup dulu... aku cuba carik species tu tuk tahun depan plak! Hehehe....

Btw.. kalau korang nak tengok betapa tebalnyer isi buah2 dlm kategori special grade nie... meh tengok gambo nie....


DSC_0926 copy
dari sebesar ini....


DSC_0938 copy
maka setelah dimakan akan menjadik sebesar ini saja bijik nyer! camgini 2 ulas cukup.. confirm ko kenyangg! hihihhihi... *sorry gambar a lil bit blur.... en. teman kene parkingson! :p*

32 comments:

mrs.ecam said...

gilos ah ko ni...menjejeh2 air liur aku dh ni ouhhh...huuuuuuuu

SURIA AMANDA said...

best nyer....tembam2 isinya....

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

terima kasih cikgu..tunjuk ajarmu sifu...baru taw jenis2 durian nie...mentang2 la i xsuka durian..hehehehe

suezen said...

giler tebal isi dia..ehh btw...i try ur resipi..msk lemak cmpur tauchu..sedapppppppppppppppppp

Lady of Leisure said...

kalau orang dok obesi tengok durian ni sure nangis ni hehehe

Eri-chan said...

neenaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!

A D I A said...

halamak rasa nak nangis ni! kena puasa makan durian selama setahun lepas ni. dah la skrg tak dapat makan. *menangis*

btw tima kasih cikgu. baru i tauu. selama ni tau makan je.

Shu Shinju said...

shu suka yg XO tu..hehe...

Iena said...

dlm kata x suka durian tetiba feeling nk mkn durian tgk gambo ko ni...

mekchu said...

baru tau mcm2 nama rupanya durian nih.. kena kenal duri durian tu kan..

azzey said...

Neena: yg jenis Raja Kunyit tu yg sedap! rasa lemak2 manis cam ada susu!!!

Azmiezas said...

Neena..borong derian ni kat mana ekk??..macam2 jenis n nama pun ada..

cikbedahlaser said...

sy percaya Allah akn memberi kite petunjuk bile kite memohon...

sebabbbbb...

td SIL dok cite pasal durian2 nih...kunyit la.udang la...musang la.. bukak2 je blog k.neena ade lak...cite nye...siap gmbr ko....

oooooo camni ke rupe nye....ooooo

Mia-Ina said...

x tau pn ada mcm2x jenis durian..tau belasah je mkn ..janji itu durian,hahaha..

Deqna said...

ko memang layak jadi duta durian high class..hahaha

aku ni sampai sekarang ni takde can lagi nak makan durian nie... tingin bebeno rasanya..bubur kacang durian jer yg aku jumpa.. dapat makan tu pun puas giler..

POSH76 said...

Lepas ni confirm ramai pi borong kat kedai apek tu...baek nyer promo hehe

NeenaAnuar said...

ecam:
hahahahahaha... baik gie carik dorian ni cepat! kang anak ko keluar dok menjejehhh jerk air liur nyer! :p

NeenaAnuar said...

Amanda:
bam bamm.. tebaii giler isi nyer tau lisa! :D

NeenaAnuar said...

PuRpLeLiCiOUs:
sama samaaa kasih anak murid ku! :D

NeenaAnuar said...

suezen:
ooh! really? hehehe... thanks... ;)

NeenaAnuar said...

Lady:
hahahahahahaha.... terus meroyann! :D

NeenaAnuar said...

Eri-chan:
iyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!! :p

NeenaAnuar said...

Adia:
hehehe... sama sama kasih.. takpe nanti lepas pantang kasik pulunn naaaa! :D

NeenaAnuar said...

Shu:
yg tu isi dia tebaii ngan lemak.. Jaja pun suke yg jenis nie! :D

NeenaAnuar said...

Iena:
bagussssss!! itu yg aku nak tuuu! hahahahaha....

NeenaAnuar said...

mekchu:
hehehe.. tu lah tuu... :D

NeenaAnuar said...

azzey:
yezzzaaaaa!!! :D

NeenaAnuar said...

Azmiezas:
akak leh refer kat my previous entry.. ade alamat penuh kat mana neena borong dorian2 nie semuaa... hehehee...

NeenaAnuar said...

cikbedahlaser:
hehehehe.. alhamdulillahhh... berguna gak rupenye my blog nie yek! happiiiee! :D

NeenaAnuar said...

Mia-Ina:
hehehehe.. so skg dah tau kannnn... :D

NeenaAnuar said...

Deqna:
hahahahaha... statement ko tak hagakk! :p

takpe... nie masih musim lagi nie.. gie carik cepatt... :D

NeenaAnuar said...

POSH:
hehehehehe... so kene gi mintak royalti dari apek tu! :p

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails