COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Tuesday, March 22, 2011

Tips Bermake-Up Versi NeenaAnuar Gorjes Gonjeng!


Wahh.. hari nie entry about tips & tutorial sesaja! hehehe...

Ok... actually dah ramai gak yg mintak dari dulu suruh aku wat tutorial / tips about my make up! Gimana caranya aku bermake-up!  alrite.. seriously aku nie bukan lah pandai make-up sangatt... aku minat bermake-up but tak lah detail and heavy make up!  aku suke something yg simple2 jerk!

Biasanyer aku ade 2 cara bermake-up.. satu utk make-up pergi function.. which is a lil bit heavy.. and satu lagi more for casual outing, vacation and pergi kerja which is more basic and lighter!

Ok.. kite mulakan dengan makeup utk pergi function!

DSC_0146 copy
nie lah makeup aku yg heavy tapi tak berapa nak heavy! heeeeeeeeee.... :D

DSC_0130 copy
Items A:  Ini adelah bahan-bahan yg aku gunakan utk makeup casual & jugak for function!
Ok.. ade perbezaan sedikit utk makeup function & casual!  cam aku.. kalau utk makeup function...aku akan tambah bahan2 kat bawah nie....

DSC_0133 copy
Items B:  ade eye shadow... ade eyeliner & full coverage foundation!

So kirenyer kalau aku nak heavy  makeup sikit.. aku akan pakai Items A + B.. but kalau aku pegi keje and for casual outing.. aku just pakai set di Item A sesaja...
Ok.. jom tengok cara2 aku bermake-up!

DSC_0474 copy
as usual pertama sekali.. muke haruslah dibersihkan sebetol nyer!

DSC_0475 copy
Then aku akan spray kan Charged Water by MAC! Spray nie bagus utk kulit yg hydrate cam aku!

DSC_0478 copy
Then sapukan Strobe Cream by MAC! yg nie pun bagus utk org kulit yg hydrate and nak nampak makeup kasik glowing & flawless!

DSC_0480 copy
Then aku sapukan MAC's Full Coverage Foundation!  (yg nie aku guna for makeup function only)  Actually foundation nie kalua sekali beli.. memang tahan lama gilezz! aku dah bertahun-tahun pakai tak gak abis2.. entah dah expired ke apa entah! haha.. tapi so far aku pakai still ok jerk on my face.. so kire ok la ttuu! ngagagga....

DSC_0482 copy
Then aku sapukan bedak asas! aku pakai Studio Fix Powder by MAC!

DSC_0484 copy
then utk last touch up for powder.. masih menggunakan Studio Fix Power.. cumanyer aku guna berus!

DSC_0485 copy
then aku gunakan curler utk lentik kan bulu mata!

DSC_0487 copy
then sapukan eye shadow.. so far eyeshadow aku tak banyak collection warna.. aku suke pakai basic warna jerk like earth colour! aku gunakan dark brown utk atas mata... (yg nie aku guna for makeup function only)

DSC_0488 copy
then eyeshadow colour cream white aku gunakan atas alis mata! (yg nie aku guna for makeup function only)

DSC_0490 copy
Ok lepas tu draw eyeliner pulak! (yg nie aku guna for makeup function only)

DSC_0491 copy
Draw bahagian bawah mata jugak! (yg nie aku guna for makeup function only)

DSC_0492 copy
Then sapukan mascara!  dulu aku penah pakai mascara MAC.. tapi tak bestt lah output dia.. so now aku dah tukar kepada Maybeline Magnum yg warna kuning nie.. memang bestt result dia!  ramai makeup2 artis yg gunakan mascara nie!

DSC_0493 copy
Then sapukan Blusher! Tips* kalau nak nampak elok sapuan blusher.. sila lah muncungkan mulut anda camgitu yer... supaya sapuan di bahagian tulang pipi menjadik lebih tepat!

DSC_0494 copy
lepas tu senyumm kasik pipi timbul sikit.. then sapukan kat bahagian pipi jerk secara bolat2 sikit!

DSC_0495 copy
ok.. then perkara yg paling wajib disapu adelah lisptick! make up tanpa lipstick adelah sangat pucat lesi!

DSC_0497 copy
Ok.. last but not least.. spray kan lagi sekali Charged Water nie on your whole face!

DSC_0100 copy
Then siap! so nie adelah makeup for normal casual outing.. which is tanpa makeup ITEMS B.. kalau nak tengok ITEMS A+B.. silalah scroll up again yer and look at the first picture just now! :D
Ok.. itu jerk my way of makeup! hehehe.. simple jerk kann.. seriously aku tak pandai lah nak makeup tang mata ber-smokey bagai.. or buat highlights/shading kat bahagian batang hidung sbb nak kasik nampak mancung... itu semua aku tak tahu nak makeup cam mana.. kene tunggu gie class makeup dulu baru tahu! hehehee...

So as for me.. dlm makeup nie.. ade 3 perkara yg paling penting membuatkan make up aku tahan... first adelah Charged Water Spray tu... then the Strobe Cream.. and then my studio fixed powder! bende2 tu yg secara tak langsung membantu kasik makeup tahan lebih lama!  

Tak aku deny yg product2 MAC nie harga dia gak mahal sedikit! but serious lepas memakai.. aku puas hati with most of their products! bak org kata alah membeli tapi menang memakai? eh betol ker? haha.. apa2 jek la.. :p

41 comments:

-oP_ida- said...

TERIMA KAsih KAKAK syg....

tips yang bagusss sangt...

pasni leh praktik..walupun jari-jemari ni matikkk..ehehhheh


psst~sabtu nie nak g kelas grooMing.....taksaba rasanyaa nak chanttik mcm akak jugak...=)

atty's said...

dapat info berguna ari ni baca entry make up neena nie..
thanks neena..

Shu Shinju said...

WAAAA KAK..SERIUS MMG CANTIK... WALAUPON SIMPLE... I LOIKEEE... TAPI, TAK BERKEMAMPUAN LAGI NAK PAKAI BARANG MAC....

TAHAN NAPSU SAT...:)

Mimy Hamid said...

yes bebeh MAC is the best...tahan lama dan bestt...tang mascara aku setuju...hampeh je bulu mata aku guna MAC..tak best...aku nak beli spray muka cam ko tu..siap la duit aku habis ke MAC ni

risa said...

mac memang beshhh kan dear kannn...eh yg pakai mekap tu pon dah memang cantik sehhh

MiYOKO SuKi said...

waaaaaa...sgt2 detail tutorial niii...

thanks, akak...

akak kalo tak makeup pun da cntik...cam Ida Nerina gitu..bak kata mama saya... :)

lady XOXO said...

KAK.. wina berminat nk tau charged water n strobe cream tue.. ok ker akak.. lepa kata klu nk make up tahan charged water tu ok.. brapa RM tu akak. .ekekke berminat ni.. ehehhehhe..

akak mmg lawa make up atau tak kan.. ekekke.. cun

faiez said...

nk kena melabur dgn MAC lah pasnieh

qellissa said...

yang atas tu makeup u da iras2 rupa kajol lah ..=)

kathy jem said...

makeup neena cntek dan simple..i likeee....nnti bagi tip makeup yg heavy lak.. =)

Aini said...

lama dah tunggu entri make up ni..huhu..

tq kak neena =)

pathethiclife said...

Kak neena, selalu baca blog kak neena je, petang tadi 1st time nampak kak neena dalam lrt..seriously kak neena cantik giler in real.

;)

Softtouch [Hanim] said...

thanx neena...tp sy punya alat make up xcomplete mcm neena..sy xreti make up...tp tutorial neena nmpak mcm sennag je..leh diguna pakai nie...

eLLy said...

kira Lulus la nie .. :)

Fieza79 said...

wahh best nya ada tuto mekap lahh...thanks sharing..

i follow ye...

ratusiput said...

goooodddddddddd....aku ske tutorial2 camni.cuma ralat sbb sampai arini tak terbeli2 produk mac.aduh...mahal tu... :)

azzey said...

mmg M.A.C best!

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

beb....aku pun dapat info kena cekungkan pp gitu jugak dari juru mekap pro....

sW33tdARLiNG said...

i perasan, u mmg tak pakai eye brow pensil.. sbb bulu mata dah lebat... kalau i tak pakai, alamatnya cam alien laa jadinya takde kening

Kaseh said...

simple mekap yet gorjes!

NeenaAnuar said...

oP_ida:
u're most welcome dear! waaa.. mesti lagi cunnss lepas nie sbb dah gie class grooming.. good2.. keep it up ye! :D

NeenaAnuar said...

atty:
you are most welcome sis! :D

NeenaAnuar said...

Shu:
TQ dear!! alaa.. don't worry.. akak dulu2 pun tak mampu nak pakai.. tapi lama2 dah keje lama sikit.. kumpul2 duit.. baru leh pakai... so kalau shu nak pakai.. leh pakai tapi maybe leh beli step by step.. jgn beli sekali gus terus.. memang terasa bebanan $$$ nyer! :D

NeenaAnuar said...

Mimy:
hehee... takpe beb.. pelan2.. tapi spray tu memang sangat helpful utk kasik makeup nampak glowing! :D

NeenaAnuar said...

risa:
heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.. tQ so muchh kakokk!! :D

NeenaAnuar said...

MiYOKO:
u're most welcome dear! :D

hahah.. mama tinn.. bersungguh2 dia nak habaqq pasal muke akak cam siapa hari tu! hehe.. sweet lah your mom dear! :D

NeenaAnuar said...

lady XOXO:
charged water & strobe cream tu memang sangat2 elok dear.. coz dia ade treatment sekali kat situ.. it helps your skin a lot!

harga yg charged water & strobe cream tu around RM90 camgitu laa bagi setiap satu...

NeenaAnuar said...

faiez:
hehehe.. sila2.. :D

NeenaAnuar said...

qellissa:
heeeeeeeeee.. TQ lalingg!! muuuaahhss!!

NeenaAnuar said...

kathy:
TQ si cantik maniss!!! aramakk.. yg heavy2 I tak pandai lah dear! I punye makeup semuanyer yg simple2 camgini jerk.. heavy pada I bile I pakai foundation, eyeliner & eyeshadow jerk!

nanti nak kene gak pi belajar cara makeup heavy nie! heehehe..

NeenaAnuar said...

Aini:
hehe.. you're most welcome dear! :D

NeenaAnuar said...

pathethiclife:
laaaaaaaaa.. awatt tak tegur? huhuhu.. takpe.. next time kaalu terserempak tegur2 akak kehh... :D

btw. thanks for your compliments darlingg.. terharu biruu akak taw!

NeenaAnuar said...

Softtouch [Hanim]:
u're most welcome dear! ala.. takpe.. you boleh jerk kumpul pelan2 alat2 makeup tu.. coz ianyer tahan sangat lama.. cam foundation I tu sekali beli.. tahan bertahun.. in fact yg curler bulu mata tu pun tahan almost 3 years.. so it's worth it utk laburkan duit sekali utk jangka masa yg panjang kann! :D

NeenaAnuar said...

eLLy:
aahaha.. apa yg luluss kakakk oii.. :p

NeenaAnuar said...

Fieza:
most welcome dear! and thanks for following & visiting my blog yea! :)

NeenaAnuar said...

ratusiput:
takpe beb.. beli pelan2.. aku dulu pun beli satu persatu.. then only baru ade the complete set.. tapi ini pun bukan lah complete 100% punn! heee.. :D

NeenaAnuar said...

azzey:
agreedd!!! :D

NeenaAnuar said...

PuRpLeLiCiOUs:
kannnnnnnnnnnnnn.. so leh lah di praktik kan kannn.. :D

NeenaAnuar said...

sW33tdARLiNG:
ha'ah ... I memang tak pakai langsung eyebrow pensil.. coz I memang tak penah usik my bulu kening.. it's original... :D

NeenaAnuar said...

Kaseh:
hehehehe.. TQ sweeetieee!!! :D

mekchu said...

ohh neena gonjeng... tau tak lepas neena tad mekchu kat fb pasal entry mekap ni, hati ni menggedik sgt nak tgk gmbr.. kat opis tak bleh view gmbr, so bacaaaaaaaaaaaa je tanpa feel.. hehehe.. hari ni baru ada chance nak online guna berukband ni.. so, puas ku tatap wajah gonjeng mu... dan terus terbekenan ngan charged water spray tu..

very very loved this kind of entry.....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails