COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Friday, March 18, 2011

My Review About Hikayat Merong Mahawangsa!


Adelah sangat jaranggggg aku menjadik org terawal nonton wayang kalau filem masih baru ditayangkan di pawagam!  tapi utk pilemm Hikayat Merong Mahawangsa nie.. pada hari ke-2 tayangan dah dpt pi tengok!  ni betol2 nak support pilemm melayu setelah sekian abad aku tak pi tengok wayang citer melayu kat pawagam!  

DSC_0573 copy
bersama The Senggal Geng!  Sempat pekena Hazelnut Coffee kat Old Town before masuk panggung.. kunun2 nak kasik segarkan bijikk mato!
We ollzz pegi tengok show kol 11.30 malam.. aku bukan boleh.. show kol berapa pun.. mata ni kalu masuk panggung memang cam ade magnet.. sejam pertama jek tahan.. kang jam berikutnyer confirm terlelapp.. *nampak sgt dah makin tua*

Tapi adekah aku dpt menahan bijik mata selepas pekena 2 gelas coffee yg cowwwwwwww tu? takde maknenyer! hahaha... tetappp mata nak tertutuuppp... siap suruh en. teman cubit2 aku lagik.. *memang dia takkan melepaskan peluang keemasan dan akan amik kesempatan sepenuhnyer kalau time2 camgini*

DSC_0575 copy
Haiyakk Achik!! ko apa kes dok kat depan tu.. semua org dok posing tepi poster nak kasik nampak poster.. ko leh pi interpremm kat situ! hahahaa.. takpe2.. dah nama pun geng2 senggal.. mesti akan ade kesenggalan berlaku di mana2... I loiikkeee!! :D
Selepas 2 jam menonton citer nie... this is my review / comments about it!

Yang Negatif

- kalau dari 5 bintang.. aku leh kasik 3.5 la kott... coz masih banyak kali yg perlu di perbaikki IF kite nak setanding ngan filem barat dan nak masuk pasaran antarabangsa! then baru lah KRU masuk dlm Academy Awards!

- kalau org yg dah biasa tengok filem yg menggunakan teknik CGI.. memang banyak kelemahan2 yg terdapat dlm filem nie.. ade satu part cam cartoon pun ade aku rasa.. nak2 part yg si Merong pegang cermin and pantul kan kat cahaya matahari.. serious nampak cartoon time tu...

- ade part yg diaorg bertarung kat area pantai.. time tu angin kuat gilerr.. tapi ade banyak pokok kelapa kat belakang scene tu dok duduk static.. tak bergerak sikit pun... tapi yg mereka2 yg tengah berlakon nie umpama keadaan tengah ributtaufan! Kalau filem org putih.. bende2 tu semua diaorg tengok.. detailed lah kirenyer!

- pelakon tambahan pun banyak yg cam cartonn.. tapi aku paham.. kalau nak amik pelakon2 yg agak hebat.. mesti budget lagi tinggi...

- Hah.. nie part yg paling menyakitkan hati aku... punyer lah aku dok menunggu lagu Sedetik Lebih abg anuar jengggggggggggg aku keluar.... ku tungguu punyer tungguu punyer tungguuu.. tapi tak timbul2.. sampailah ke tahap lastttttttttttttttttttt sekaliii time semua nama2 pelakon keluar.. baru lah dia keluar secara mengejut! itu pun part chorus jerk! hampehhhhhhhhhhhhhhhhhh betoi laa... nak kene KRU nie!

Yang Positive

- aku boleh tepuk tangan and say Bravo lah utk KRU coz leh produce filem yg ade like ciri2 filem org putih.. walaupun tak leh nak kata sehebat filem org putih.. but yet boleh di beri pujian!

- memang tak leh nak compare ngan citer org putih sbb diaorg punyer budget tinggi menggila.. while KRU keluar 8 juta utk product Malaysia.. I can say it's pretty good!

- secara majority pelakon2 dlm filem nie hebat! sesuai ngan character masing2..

Ok.. dah tu jerk la my review about this film.. aku rasa kalau di berikan banyak lagi pendedahan & bugdet yg lain tinggi.. mungkin KRU leh buat lagi baik dari apa yg ade nie.. apa pun aku tetap berbangga laa ngan hasil air tangan diaorg kali nie berbanding ngan cicak man yg entahapapaentah tu... heeeeeeeeee...

Abis movie pun dah membawak ke tengah malam... si geng senggal nie kalau dah berjumpa bukan leh kejap2.. pastu nak balik.. waaiiimaaaaaaaaa.... memasing plan nak sambung berjumpa di Kayu Nasik Kandaq di Ampang Point!  Borak.. punyer borak.. dah macam2 topik masuk dah... dari review pasal citer HMM.. sampailah ke topik alam rumahtangga.. percutian... makan2... kerjaya... dan yg paling tak boleh blah.. sampai tersasarr ke part politikk!! adoii.. apa cerrrr??? spoil tul biler dah masuk part politik... sib baik tak banyak.. sikit2 takpe..

Memasing tak sedar kediri.. berborak umpana itu lah perjumpaan terakhir.. cam esoknya memasing dah nak pi terbang ke Kutub Utara, Kutub Selatan & Planet Pluto!  sedar2 dah nak masuk hari berikutnya! hahaha.. buleh? aku malas nak citer panjang.. korang tengok gambar nie mesti tahu sampai kol berapa kami melepak!

DSC_0576 copy
hahahahahahaa... Achikkkkkk woiiii!!! ngantokkk ker?? tak rockkkkkkk aaaaaaarrrrr!!!!
Org yg paling segar.. si Rudy! si ngokngek Iena da second.. Awien & si gorjes gonjeng maintain vogue! en. teman dia cool jerkk.. :D

Actual plan around 4AM tu memang memasing dah nak balik dah.. so dah muahhhh muaahhh bagai nie.. sekaliiii.. waktu tunggu si Iena & Achik gie toilet.. aku lak tetiba rasa cam lapar... dah alang2 nak pagi.. aku rasa cam nak breakfast jerk la terus... Rudy & Awien ON jerk.. keluar jek si IenaAchik dari toilet.. tanye diorg nak joint ke we ollzz sarapan di McD... harus lah diaorg nie tak menolak! haha...

Part yg paling tak boleh blahhh pada hari kejadiann... tengah dok makan2 sarapann baekk punyer kat Mc'D... sekaliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii..........................

DSC_0578 copy
BLACK OUT!!!!
Hahahahaahaha... adoii laa... nie bukan tipu2 yekk.. sumpah ini betolll betolll punyer kejadian!  Memang senggal betol.. boleh plak kawasan tu takde letrik tetiba... hahaa.. amik kauuuuuu.. nak sangat melepak tak sedar kediri... sampai blackout2! ngagaggaaa.. so kesimpulannyer dia dah suruh memasing pulang.. lepas semua org abis makan.. terus balik umah dah.... tak leh prolong lagi.. coz takot plak kang silap hari bulan.. air lak takde... siapa lak nak jawab biler... "Jika pintu empangan sudah terbuka, takkan air mampu ditahan!" ngagagagaga...


22 comments:

atty's said...

kty pun kecewa sgt part lagu anuar..tu..huhuhuhhu...tunggu punya tunggu nak kuar..harem..

Kaseh said...

ramai dah tgk..aiseyy..bila la aku nak g tgk nih...

MiYOKO SuKi said...

masa dorang pantulkan cermin tu mmg kartoon giler....cam tak sesuai jee.....

bolelah thn cite niii...

ada part boring sbb skripnye meleret-leret...

-oP_ida- said...

woww..best p tgk sec.bejemaahhhh...
adeih takkan sampai kena cubit nie akak....jenuh lebam jadiknya..ehehehehehhehehe

dahsat sunguh lepak..sampai ke pagi....


"Jika pintu empangan sudah terbuka, takkan air mampu ditahan!" =))))))))))))))))))

Mimy Hamid said...

AKU TGK GAMBAR CITER KORANG GENG SENGAL...AKU LAK TERSENGEH DEPAN PC...TAK LEH BLAH GAMBO TANG LAST...EH NEENA KO TEGUK COFFE BEFORE WAYANG TAK TERKUCIL KE?? HAMIK KO 2 GELAS..HAHA...GILER KORANG NI MAKAN MAKAN...SUPPER LAK TU..ISK ISK..LEH LA LEPAK NGAN KORANG LAGI NI...


P/S...GIFT UNTUK KO AKU SIMPAN LAGI TAU....

DeardanSayang said...

we all pun tunggu juga, tak kuar2 plak...selamat empangan tak pecah...haih. tapi babak menara tumbang dan semua terkorban tu lawak okie.

mizzura said...

saya malam ni nak tengok midnite with family.. :-)

ratusiput said...

ahahaha tu makne dorang soh korang balik umah cepat tido.ehehe..

InaAchik said...

ko silap beb...
kite lepak kat kayu smp dekat kul 6 oke... bukan 4!
pastu dlm nk blk, singgah kosongkan empangan yg ntah baper kali tu ler leh melarat ke bekpes kat mcD smp kul 6:45. hahahaa...

tu r memasing berangan cam duk oversea jmp sethn skali!
mmg xleh blah btol la! hahahaaa

Eri-chan said...

lamanya perjumpaan..hahaha..black out? kesian betul..saje je mcD signal kat korang..

Shu Shinju said...

tudia..... sampai ke pagi depa lepak....

pssstt.. kak neena... abg rudy now makin hensem la..hiihiihi...

kak awien...kalau kak awien baca komen ni...jgn marah erk...serius !! abg rudy lagi hensem berambut pendek....:)

NeenaAnuar said...

atty:
kannn kak kannnn.. tension dibuat nyer! huh!

NeenaAnuar said...

Kaseh:
pegi beb... masih di tayangkan skg nie! :D

NeenaAnuar said...

MiYOKO:
betoi2.. agreed with you dear! ;)

NeenaAnuar said...

oP_ida:
hahaa.. tu lah.. memang kene cubit baru akak sedarr! hehee..

kannn.. tak leh blah toi statement tuu! hahaha....

NeenaAnuar said...

Mimy:
hahaha.. seyes beb.. aku tak plak terkucil.. hehe..

tu aarr.. jom arr lepak beb! dah lama kite semua tak berjimba bersama-sama kannnn.. :D

p/s: sama lah kite! :D

NeenaAnuar said...

DeardanSayang:
hahaha.. kannnnnn.... :D

NeenaAnuar said...

mizzura:
great! ;)

NeenaAnuar said...

ratusiput:
ngagagagagaaaaa.. :p

NeenaAnuar said...

InaAchik:
ha'ah laaaaa.. hahaa.. dah senggal menggila otak aku.. so timing pun tak hingatt! ngeeeeeee...

makasih lah sbb tolong betolkan yer ngekkk! ;D

NeenaAnuar said...

Eri-chan:
hahaa.. tu lah pasal beb! dolat! :p

NeenaAnuar said...

Shu:
heeeee.. mesti awien senggeh2 sampai ke telinga baca statement shu nie.. and rudy lak confirm tak tido malam! haha.. tapi seriously akak sendiri tak deny statement shu tuu... totally agreed with you dear! ;D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails