COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Tuesday, March 8, 2011

Asam Pedas Selera Kampung @ Melaka!


Kalau breakfast makan tak berapa nak sedap.. malam kenelah makan yg sedap2... sepanjang 2 hari kat sana.. lunch kiteorg tak kuar sangat..  sbb makan breakfast tu cam dah kenyang walaupun tak berapa nak sedap... tapi tatapp kenyangg kann.. hahahaa.... ye lah.. dah org bagi makan free (walaupun hakikatnye dah berbayar dlm harga bilik) nak tak nak pulunn jerk la sampai kenyang.. lagi pun kiteorg malas nak keluar hotel 2-3 kali sehari... *rugi* so we just skipped our lunch.. then terus gie carik makan malam jerk..

Actually kat area Philea Resort yg terletak di Ayer Keroh tu.. ade jerk kedai2 makan kat sekitar tu.. tapi biler tanyer2 org... ramai yg kata kalau nak makan best2.. kene pegi town @ bandaraya Melaka laa.. coz banyak choice kat situ... so since jarak dari Ayer Keroh nak ke bandaraya melaka tu tak lah jauh mana.. takat perjalanan memakan masa dlm 1/2 jam camgitu.... so kiteorg pun sanggup ulang alik ke bandar melaka utk mencarik signature food of Melaka!

Kalau ke Terengganu makanan tradisi nya adelah Nasi Dagang.. kalau ke Melaka? Yeaaa... harusss lahhh Asam Pedas kekdahnye kannn!  Ade org recommend to us utk try makan di Restaurant Asam Pedas Selera Kampung yg terletak dia Pahlawan Walk tak salah aku... landmark.. senang jerk.. korang pegi carik Menara Taming Sari.. pastu setentang tu ade rumah2 kedai.. hah.. carik lah kedai Asam Pedas nie...

*pic by pak gOOgle*
Kiteorg tak dpt nak snap gambar restaurnat nie betol2.. coz waktu kiteorg pegi tu pada malam minggu... so diaorg ade pasar malam kat kawasan tu... Actually we olllzz dah hampir2 kempunan gak nak merasa Asam Pedas Selera Kampung nie... tapi memang dah nak jadik rejeki pasangan gonjeng nie gamaknyer... kami merupakan customer terakhir pada malam tuu... huhuhu....

DSC_0320 copy
Selain asam pedas (yg dah licinn kat dlm talam yg kiri sekali).. restaurant nie ade jugak jual lauk2 lain cam masak lemak cili api.. btw, korang tengok pakcik kat belakang aku tuu.. dia sebenarnyer nakkan asam pedas.. tapi malangnyer dia terlambat sesaaat jerk dari kiteorg... huhu.. memang hot stuff betol lah asam pedas kat Melaka!
Restaurant nie bukak dari tengahari sampai kol 10 malam... kiteorg hari tu sampai kat restaurant dia dlm kol 8:30 malam.. itu pun dah licinnnn okkk asam pedas dia... waduhhh... dah hampir2 putus asaaa dah time tuu... then saja try luck.. tanyer kat tokey restaurant tuu.. ade lagi tak Asam Pedas nya? then dia check2 katanyer ade satu jerk lagii.. lastt kopek... kepala ikan jenahakk jerk yg tinggal... aku pun mintak tengok cam mana rupe ikan tu.. ade isi ok lah amik.. sekali tengokkk.. phewwwwwwwwww!!!!!

DSC_0323 copy
Gorjesss kannn???? hehehe.. ok laa.. besar gak tang kepala nie.. so we ollzz pun confirm nakkan Asam Pedas Kepala Ikan Jenahak nie!
Yang lagi bestt... biler tokey kedai bagi harga specialll for us!  katanyer nak abiss kan jerk last koopeekk asam pedas yg tinggal tuu... owh sungguhh untung rupenyer kalau jadik customer yg terakhir nie yerr... *terujaa*

DSC_0328 copy
disebabkan terujaa.. saja mauu tayang lagi kepala ikan jenahak yg sedang berendamm enakk dlm kuali asam pedas nie! :p
Then bukan takat asam pedas jerk yg tokey restaurant bagi harga speciall... aku tak mintak pun masak lemak cili api ketammm... tup2 dia bagi sepinggan masak lemak cili api ketamm..

DSC_0327 copy
Tapi dia tak bagi free laa.. dia still charged RM3 per plate.. dpt pun kaki ketam jerk.. badan ketam nan adoo... jadi laa.. pada aku murah lah dia charged RM3 per plate nie walaupun takat dpt kaki ketam jerk coz still biler di gigit2 ade gak isi ketam nyer kat situ... :D

DSC_0321 copy
Tadaaaaaaaa.... juadah kami pada malam itu... suke ngan cara diaorg served asam pedas tuu... dlm kuali kiut2... :D

DSC_0326 copy
Si gonjeng semenjak ade Iphong di tangan nie... lajuu jerk menghupdate FB! :p

DSC_0330 copy
Sebelum makan kene gediks2 dulu.. coz nanti bile dah start makan.. gonjeng dah tak gorjes lagi dahh! hahaha...

DSC_0331 copy
Yg abg handsome lagi machoo berbaju oren tu adelah peminat tegar Asam Pedas!
Sessi menyantappp pun di lakukann.. perrrgghhh... tak toleh kiri kanan lagi dahh... lajuu jerk masuk dlm abdomen memasing! kalau tadi dah ku katakan yg kami adelah customer yg terakhir... so haruslah kami jugak customer terakhir sekali yg akan melangkah keluar dari restaurant tu...

DSC_0333 copy
Dan inilah buktinya! *serious hilang gorjes si gonjeng*

DSC_0335 copy
OK.. nie bukti kedai nie agak fofularr gak lah.. penah di terjah oleh singgah sahur, JJCM, Suria FM dan jugak org2 kenamaan dan jugak anak raja okkk...
Overall memang sangat2 berpuas hati with this restaurant...  taste memenuhi citarasa... layanan superb... harga pun average... hari tu kiteorg bayar tak sampai pun RM40 utk kesemua lauk pauk tu... itu harga lepas discount sbb jadik last customer.. tapi kalu tak dpt discount pun.. still tak sampai RM50 for all that.. actually asam pedas dia ade lots of variety... like ade asam pedas ikan pari... memang aimm kiteorg dari awal nak belasah masak asam ikan pari.. tapikan aku dah kata tadi biler aku sampai semuanyer dah licinnnnn... but seronoott jugak taww makan kepala ikan jenahak tuu.. isi dia kat bahagian kepala tu puass gak lah utk kami berdua makannn...

But yet we both tak kempunan utk merasa asam pedas ikan pari.... kiteorg pegi Restaurant Asam Pedas Selera Kampung nie on our second nite... but on the first day kiteorg dah singgah kat satu restaurant asam pedas kat sekitar area nie jugak.. sbb kat situ kan area rumah kedai.. so memang banyak lah kedai2 asam pedas yg bukak kat situ.. nama kedai tak berapa ingat.. tapi rasanyer dia setentang ngan restaurant asam pedas kampung nie jerk...

yg nie pun best gakk... dia punyerr samball belacann.. fuhhhhhhh!! marbelesssssss gilerr okk!
So sapa2 yg tahu ade lagi restaurant asam pedas yg best kat area2 KL or Melaka... just sharing2 kat sini yek.. nanti leh laaa aku terjah! :D


30 comments:

Queen said...

restoran asam pedas sedap banyak kat kota laksamana...actually dekat sangat je dari tempat u makan tu....

hehehhe ....

ingat lagi dulu..study sana..susah gile nak tune perut makan smeua pedas2..hahahhahahha

sW33tdARLiNG said...

bestnya... melaka mana leh pisah ngan asam pedas kannn

Dee said...

kalo kat kota laksamana tu..ada asam pedas pokok besar..bertentang dgn lagi satu restoran asam pedas gak..lupa nama..tp aritu dee pergi siang..nan ado bukak..tutup..mmg dorang ni jenis berniaga malam2 kot..huhuhu..

ratusiput said...

mmg melaka terkenal ngan asam pedas.aku pnh mkn kat area2 situ dulu tp tak igt nama kedai.maybe nasib tak baik ke apa...asam pedas dia rase hangit.mcm tumis lada tu terhangus...aduss...sejak tu lom penah repeat lg asm pedas kalau g melaka..

Nana said...

masyallah
sungguh maveles nampaknye tu

-kak LiMaH- said...

GLURPPPP....my pebret asam pedaih nie.

tgk akak makan kecor air lior....

Rinna said...

Wow tgk gambar pun dah tau asam pedas tuh nampak sedapnyaa.. :)

Atiqah Adnan said...

hehe qah pun tatau ade restoren asam pedas best kat melaka hee selalu makan kat rumah je.. ^^ my mom punye asam pedas lagii terangkat..

eLLy said...

Melaka dan asam pedas memang tak dapat dipisah kan.. mcm mamak & kari huhuhhuhuhu

atty's said...

sedapnya ..asam pedas..lagi kaw ada lak sambal belacan..fuh ..mau tambah nasi 3x nieh

mekchu said...

noks, cantik sling bag :) (pedulik kalo off topic)

NeenaAnuar said...

Queen:
ooo ic.. ok lepas2 nie leh terjah situ plak! thanks! ;)

NeenaAnuar said...

sW33tdARLiNG:
yeezzzaaaaaaa!!!!! :D

NeenaAnuar said...

Dee:
oo ok.. lepas nie leh terjah situ time malam lak.. thanks kak! ;)

NeenaAnuar said...

ratusiput:
aramakk.. camgitu kaaa.. huhu.. takpe2... lepas nie ko cuba kat sini plak beb.. insyallah puas hati! :D

NeenaAnuar said...

Nana:
yeaa.. nanti kalau ke melaka sila try yer... heeeeeee.. :D

NeenaAnuar said...

kak LiMaH:
huhuu... nanti pie melaka singgah sini taw! :D

NeenaAnuar said...

Rinna:
hihii... so far memang memuaskan hati sis! :)

NeenaAnuar said...

Atiqah:
waa.. lepas nie mesti terjah umah Qah plak lahh! hehehee... :D

NeenaAnuar said...

eLLy:
haha... yea betoi2.. setuju tuu! :D

NeenaAnuar said...

atty:
yeaa exactly kak! memang terangkatt abisss laa.. huhuhuuuu...

NeenaAnuar said...

mekchu:
hahahahahahahaaa... sabauu jerk laa.. takpe2. kite kat sini nak off topik ke lautt pun tatapp layan! heee... btw.. thank you very much yeaa.. :D

Nurulbadiah Lai said...

gurlp..sodapnya...
tp masak xpndai sgt

Faiz Ghazali said...

yang ko pegi nie aku tak penah tau, tapi kalo ko dtg melaka lagi, aku bwk ko yg best nye asam pedas. hahaha. time krool call aku kat kl la.

Syikin said...

sedap..tetiba terasa lapar la niena..huhhu sy pon kalau ke melaka wajib pegi restoran asam pedas selera kampung tu..selalu penuh..:)

NeenaAnuar said...

Nurulbadiah Lai:
hehee.. I pun tak lah pandai mana.. pasal tu makan kedai jerk! heeeeeee.. :D

NeenaAnuar said...

Faiz:
aramakkkk!! nie yg nak kene plan lagi sekali nie utk ke melaka.. huhu.. ok ok.. kali nie kalau kiteorg pegi memang kene inform ko awal2.. so that kiteorg leh pi makan kat tempat yg ko kata best tu.. *tak sabar*

NeenaAnuar said...

Syikin:
yeaa.. best kan! ;D

azzey said...

Kat bangi ada satu RESTORAN ASAM PEDAS. Mmg terbaekkkkkkkkkkkkkkk la dear..:)

Papa-NtiQ said...

ckp pasal asam pedas ni la kan...saya nih org JB tapi bila gi melaka paling best saya suka kat sebelah hotel straits meridian. Ada 2 gerai..bukan yg ngadap bangunan tapi sebelah dia slurppp hehehe. Dari anak sorang baby sampai dah 4 orang besor panjang masih gi sana. kalu kat restoren selera kampung ni sya lebih suka masak lemak udang atau ketam dia bukan nye asam pedas. masing2 kan kalu senang2 jenguk la yer blog saya kat www.blogmakanbest.blogspot.com topik makan jerrrr hehehe...dan register la yer sebagai follower maklum la blog baru nih sunyiii jerrr TQ TQ TQ

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails