COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Wednesday, October 14, 2009

Sup Ayam



Menu makan2 kat umah aku raya tahun nie... BEE HON SUP AYAM or more a less to mee hoon soto pun leh jugak larrr.... Since dah ade permintaan from miss purplelicious tuk aku share kan menu about sup ayam nie.. so aku share kan lar di sini yer tuk korang2 yg rasa nak mencuba kannnn.... tak lar susah mana pun nak buat sup ayam niee... senang jer.... yg susah nak membersih kan ayamm.. aku part tuuu memang tension! malas tol nak mengerjakan Cik Yam nie! Ok ok.... jom tengok bahan2.....


Bawang merah, bawang kecik, Bawang Putih & Halia....


Buah Pelaga, Bunga Lawang & Bunga Cengkih


Kulit Kayu Manis & Sup Bunjut....


Hah... kalau korang tanyer aku berapa sukatan dlm sistem matrik kalau nak masak2 nie... mintak maappp lar bebanyak yer... aku nie tak pandai lar nak bagi sukatan2 nieee.. aku main leburrrr jer dlm periuk... pendek kata aku ikut rasa & citarasa aku jer waktu nak masak tuu... kirenyer main agak2 jer larr.... entah.. mungkin tu ikut cara masak arwah mak aku kot.... memang tak der sukatan2 nie...

So, tips yg leh aku bagi adelah... lebihkan bawang2... biar lebih jgn kurang! sbb kalau nak pekat sup tuu.. bawang tu yg buat sedap rasanyer... dan jugak jgn pakai bawang besar... pakai lah bawang merah & bawang kecik.. sbb rasanyer lain! then, jgn hanya harapkan sup bunjut... sbb dia tak cukup rempah ratus kat situ.. so for better result... just add in sendiri rempah2 yg kat atas tadi tu sendiri....

Ok... cara2 nak buat....


1) blendkan bawang merah, bawang kecik, bawang putih, dan halia....


2) panaskan minyak... tumiskan bahan2 yg telah dibleandkan tadi....


3) masukkan cengkih, bunga lawang, buah pelaga dan kulit kayu manis tadi....


4) tumis sehingga garing kesemua bahan2 diatas....


5) biler dah kuning tuangkan air....


6) then baru bubuh sup bunjut... cam aku tuk sekor ayam aku bubuh 2 bungkus sup bunjut...


7) biar kan sampai mendidih.. then masukkan ayam....

8) biarkan sampai mendidih.. kalau nak ayam tu empuk, tutup periuk tuu...


9) last bubuh lar gula & garam secukup rasa....



Maka siap lah sup ayam anda.... tapi kalau korang nak masak sup ayam nie tuk dimakan ngan nasi... additional thing yg boleh korang bubuh dlm sup tu adelah... Kentang, Carrot, Soo Hoon & Fuu Chuk!


DSC_0315 copy
My Gorjes Sup Ayam!


Ok... kalau for jamuan hari raya... let say korang tak larat nak mengerjakan Cik Yam tu kann... korang beli jer lah bahagian ayam yg part2 dada dada tu... senang sbb very flasshy! so leh dpt banyak sikit isi ayam nyer dari kalu beli ayam sekor or dua ekor yg dipotong kecik2 .... bukan apa, takot org tak puas makan ayam nyer... nie kalau jemputan korang ramai larr.... so buat lar ala2 mee hoon soto niee....

So the best part is biler sup ayam korang dah masak, keluarkan jer isi2 ayam tadi tuu then carik2 kan jer isi ayamnyer seperti ini.....


Isi Ayam yg dicarik-carikkan olehhhhhhh............



Hubby Bay-Bee ku!


Huhuhuhu.. sila tau bukan aku jer chef of the day hari tuu.. tapi En. Teman pun menjadik peneman aku kat dapur dlm sessi penyediaan sup ayam hari tu....

"Thanks Bee coz sudi tolong anje kat dapur.. tak der lar anje terkontang kanting sorang2 kat dapur kannn... nie yg buat anje makin sayang Bee nih!" *wink* *wink*

4 comments:

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

hehehehehehe thanks sis..akhirnya..nnti leh la cuba buat.heheheheh

lidasyah said...

kebetulan cara kita wat sup sama la neena... ida pun main agak2 jer.. cuma ida tak carik2 ayam kecik2.. ida potong ayam kecik2 dlm sup tu terus.. so takde la nk carik2 kan.. but still nak rasa yours...

Deqna said...

bagus2.. apa yg penting.. kerjasama...

NeenaAnuar said...

Purplelicious:
u're most welcome sis! cuba jgn tak cuba... :D

lidasyah:
wahh.. ok lar tu.. sama yek.. good2... yeah.. me too.. neena pun nak rasa air tangan Ida tuu.. :))

Deqna:
yeeeeeeepp! hehehe...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails