COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Wednesday, October 28, 2009

Sea World @ Whale Watching

Aktiviti terakhir di Sea World adelah.....



Whale Watching!


Asalnyer kiteorg tak tau menahu pun wujudnyer whale watching kat gold coast nie... but when we want to purchase our sea world & dream world punyer tiket kat travel agents kat sana... tengok2 brochure kat situ.. diorg ade buat offer for Whale Watching niee... actually macam2 offer & good deals lar korang leh dpt kalau gie kat counter travel agents diaorg kat sana... so, as for us hari tu, we purchased tiket tuk tengok Whale Watching nie then sekali tiket tuk masuk Sea World Theme Park!

Maknenyer, 2 in 1 punyer package lar nie... aku beli tiket Whale Watching + Sea World Theme Park pada harga AUS$99 per person.. kalau kite purchase tiket sea world theme park saje AUS$69... so, tambah jer lagi AUS$30 dah leh dpt tengok Whale Watching... which is very2 good deal to me lar kannn... coz kalau korang nak gie amik Whale Watching tu saja punyer tiket pun dah dekat beratus2 aussie gak taww... so, tipsnyer adelah.. pergi lah ke travel2 agent kat sana tuk beli any tour tickets... coz diaorg leh bagi good deal!

Oh yaaaa... sila tahu yg Whale Watching nie is a MONEY BACK GUARANTEE hoke!!! best tak best lar deal dia kann... maknenyer kalau korang tak dpt jumpa or tengok whale masa trip tu...diaorg akan pulang kan balik duit korang tu... so, tu yg membuatkan aku like teruja nak check out this trip kannn... :D



Ini lar cruise boat kami!
Boat nie baru berusia setahun...
Sgt2 baru dan ianyer berharga AUS$3.5 MILLION hokey!!!



Welcome to Sea World Cruises! :D



Ceria jer muke aku kannnn...
Weellll aku kan senantiasa jerr ceriaaaa... :P
Lagi pun seronott sgt nak jumpa ikan paus tu dannn...
Jugak dpt merasa naik boat yg bermillion miliion doolaarrrr ituuuuuuuu... :D



Ala2 Titanic lar pulakkkkkkkkk....
Jadi lar walaupun si "Jack" tiada disisi...



Hah.. nie hah.. si "Jack" kat sini rupenyer!
Waahhh.. smart & macho lar mamat ituee..
Laki sapaaa lar tuuu!! *jgn muntah yerr*



Laki sapa lagi kalau bukan laki aku!!!!
Ngggeeeeeee...... :D



Ok.. perjalanan dari jetty nak ke tempat tengok whale tu lebih kurang 15-20 minute camtu lar... So, dlm masa nak sampai ke tengah perairan Gold Coast tuu... aktiviti apa lagi yg ade melainkannnn.. alaaaaa.. korang pun dah leh agak kannn apaakah aktivitinyer itu?



Posing sana sini leww...



Boat yg baru memulakan perjalanan!


Ok.. sepanjang perjalanannn... semua penumpang diarah tuk masuk dlm "perot kapal"... coz diaorg ade sedikit penerangan about the whale watching niee... kami di beri briefing camner character ikan paus nie... biler yg kite leh nampak ikan paus niee... and macam2 lagi lah! aku pun tak berapa nak ingat semua info2 yg diaorg bagi tu, but antara apa yg aku ingat adelahh....
  • Jenis ikan paus yg kiteorg akan tengok nanti adelah jenis.... Humpback Whale!
  • Ikan paus nie hanya boleh kelihatan di perairan Gold Coast antara bulan May ke December sahaja setiap tahun!
  • Ikan paus nie banyak behaviour tau! antaranyer.... spyhopping, lob-tailing, tail-slapping and flipper-slapping... and also whales being an acrobatic mammal, it breaches high with almost two thirds of its body out of water, sometimes even twirling around, then slaps the water as it comes back down. Humpbacks have also been known to spyhop, poking its head out of the water to have a look around. Its name ‘humpback’ describes the motion this whale makes in arching its back out of the water in preparation for a dive. (paham ker? kalau tak paham tak per lar.. korang buat2 paham udah lar yer.. hihihihi.. susah gak aku nak explain part nie.. :D)


Kat dlm perot kapal!
Best giler boat dia siotttt...
Very the besar... cozy... & got class!!



Ok.. dah nak sampai ke destinasi...
Jom kite tengok ade ke tak si ikan paus ituu...



Antara pelancong2 yg dah get ready...
Nak tengok Whales in Action!
majority semuanyer mat2 salleh.....


Permandangan atas kapal...
Tu lar bandar Gold Coast!


Ok.. akhirnyer saat yg ditunggu2 dah pun tiba... setelah tunggu punyer tungguu.. akhirnyer timbul gak lar si Whales niee..... So, jom tengok aksi2 ikan paus yg sempat aku rakam...


2 ekor ikan paus yg cam tau2 jer yang...
Semua org dok tunggu2 dia tuk timbul!




BREATHING BEHAVIOR




Nampak tak cam ade sekumpul asap kat atas paus tuuu...
Actually tu bukan asap... but air...
Tu dia tengah amik udara tuk bernapas tuu...
Giler kuat bunyik dia bernaps hoke!



TAIL BEHAVIOR (LOB-TAILING & FAIL-SLAPPING)









Lepas agak dah amik napas & berenang di permukaan air...
Dia akan dive balik sambil melonjakkan ekornyer!



FLIPPER SLAPPING BEHAVIOR

Time nie En. Teman agak lambat snap si whale tu punyer action!
Time nie whale tengah menghempaskan ekor dia....
secara agak agressive rasanyer....


So tu lar antara2 shot yg sempat dirakam oleh En. Teman.. korang nampak cam kecik dan jauh jer kan ikan2 tue... memang punn.. boat kiteorg agak jauh dari whale tuu... and whale tu pulak tak nak dtg dekat ngan boat kiteorg.. dia dok jauh2 jerrrr... geramm lak aku ngan si paus tu time tuuu.. hehehee....

Actually, bukannyer saje jer boat tu tak nak pegi dekat ngan ikan tu... tapi ikan tu yg kite tak leh nak predict dia berada di mana.... tak paham? meh aku jelas kan yerr.. provided korang nak tau lar kannn.. kalau tak nak tau.. just skip it.. and just scroll down jer lar yerr... :D


Ok.. just tuk pengetahuan korang semua lar kann.. ikan paus nie.. dia punyer cara, dia akan naik di permukaan air dlm beberapa minit just tuk amik nafas.... then biler dia rasa cam dah agak2 cukup napas yg dia amik tuu.. dia akan dive (time nie yg kite nampak tail dia tue) dan berenang selama mungkin di dasar laut.... so, biler dia dah lama sgt berenang.. and dia rasa agak2 dah tak cukup napas.. dia akan naik dan timbul semula di permukaan air just tuk amik napas balik...


BUT sila tahu yg..... lama gile hoke nak tunggu dia naik balik di permukaan air tuuu.. tensionnnn seehhh nak tunggu!!! adoiii... biler dia dive di dasar laut tu mana lar kite nampak dia kannn.. but biler dia timbul tu yg baru riuh rendah lar boat kiteorg time tuuu.... masing2 eksited! hehehe... termasuk lar akak yg lupa daratan sekejapan! ahaks!!


Tapi memang lama lar nak tunggu dia timbul & naik di permukaan air tuu... seyes.... daripada kite tak sabar nak tengok dia.. end up leh bertukar kepada hilang sabar dahhhh... hahahaha... but apa pun... kiteorg enjoiceee giiler lar coz bukan senang kan nak tengok ikan paus secara live! walaupun kami nampak dia dari jarak yg agak jauh... but still worth it!


Oh yaa... kami berada di tengah2 lautan tu almost 3 1/2 hours gak lar... we olllz pegi morning trip... bertolak dari jetty kol 9 pagi... and bertolak balik ke jetty pada pukul 1 tgh... sila tahu yg cuaca memang lar panasss.. matahari very da terik atas kepala... tapiii..... gilerrrrrrrzzzzzzzzzzzzzs sejuk hokey!!! the sea breezzzeeee make me sick! part nie nanti2 lah aku citer yerr....


Berbaju teball sakan kooo....
Kalau tak bawak baju sejuk,
Confirm korang akan beku kat atas kapal tu!



Muke2 org yg sgt happie dpt jumpe Mr. Whale!
(peluk kuat2 tu yg benor nyer dah tak tahan sejuk!! heehehe)


Anyway.. it was such a great experience for both of us! mungkin certain people rasa cam alaa... tengok ikan tu biasa jer lar.. but pada aku lain sgt2.... tak sama!! selalu dok tengok kat TV jer kann... but now I can see in front of my own eyes... and also it is part of education also... bukan gie tengok bodo2 cam tu jer kannn... Okkk.. last but not leaseeee... esklusif nieee..... nak tengok tak muke org mabuk? Nak?? nakk??



Taaaa Daaaaa....
Dia dah tak tahan nak muntah tuu..
But still control macho!! hehehe..
Ampunnnnnnnnnnn Beeeeeeeeee (buat muka yg paling suci!)


Sian laki aku kene sea sick that day... memang perairan kat sana tu agak kasar... gelombang air laut tu agak rough.. tu yg membuatkan boat dok terhoyong hayang... boat sebesar itu pun dah terhoyong hayang cam nak rakk... camner lar agak nyer kalau naik boat kecik kannn.. mau termuntah belilahhhh kat situ jugak... and sure dpt another free 'rides' kat situ... hehehee... Aku mabuk ker tak??? ooooOOOoooo..... tidakkkkkk.... alhamdullilahhhh.....


Seee.... akak leh lar tersenyumm lagi...

Tapiii.. akak bukan lah maintain begitu sajaaaa... aku tetap terkene satu penyakit febrate aku! Adoiii laa... laki bini kene serangan! nak tau serangan apa? hah! korang tunggu jer lar entry2 aku yg akan dtg... aku citer later2 lah yerrr... :D

7 comments:

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

bestnyaaaaaaaaaaa.......hahaha en teman sama cam kita mabuk laut..wakkakakaak..

Suki Cida said...

aku mabuk cinta... bebaru ni mabuk mengandung.... ahak!

anyway neena... mmg berbaloi laaa... mesti teruja tengokkan?? gamba pun cantik...

lidasyah said...

seronokkkkkknnnnnnyyyyyyaaaa... happening betul kan.. merasa dpt naik bot mahal2 camtu..

good package la neena.. pandai tau cari peluang..

Suri said...

i think this is the best honeymoon ever!! okaylah, next year i punya turn pulak ah nak pergi.. hehe.

nasaoji said...

akak beli tak patung paus?..hehe..

besttt seehhh nengoknyer!..bc crita, leh cedok pengalaman.

Deqna said...

aku tau, mesti lepas Nuar dah mabuk tu, ko pulak take over tukang amik gambar pulak kan...

oklah kan money back guarantee.. tapi pernah ker paus tu tak muncung langsung?

NeenaAnuar said...

Purplelicious:
hehehee.. sis pun mabuk laut jugak yek? tak per... lain kali kene bekalkan ubat sea sick niee.. :D
oohh.. memang kami sgt2 teruja dpt melihat ikan paus secara live itu...

Cida:
hahaha.. mabuk cinta & mabuk mengandung sesungguhnyer sama tapi tak serupe kann?

lidasyah:
alhamdullilah Ida.. nak kene pandai cari peluang tuu.. kalau tak rugi lar kann...

Suri:
ooohhh.. yes!! u shud go then! :D

nasaoji:
tak beli lar dik.. sbb akak bukan peminat patong2... cam rugi jer kan?

Deqna:
ha'ah.. pandai pun ko! hehehe...
tak muncung??? hahaha... memang lah confirm paus tu tak pernah muncung fren... tapi kalau tak pernah MUNCUL tuuu... aku sendiri pun tak berapa nak pasti.. hehehe..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails