COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Tuesday, June 9, 2009

Waris Naik Court!

Semalam.. kol 12 tengahari... aku berada di sini....


Pejabat tanah daerah gombak...


Buat apa???


masuk sini... bilik bicara yg ala2 court niee...


Actually this is da second time aku, my dad & 2 sista naik court kat sini... tapi kalau dtg office nie jek dah berpuluh2 kali dahh aku sampai, sampai nak muntah2 pun ade gaks larr... tapi apsal aku ke sini?? haa.. soalan yg bagus... bagi menguruskan soal harta pusaka arwah mak aku.... wahh.... dengar cam banyak jek harta arwah mak aku kannn.. tak der maknenyerr.... yg adooo hanyalah sebuah rumah apartment yg ayahanda aku sedang duduk skg nie.. umah tu memang atas nama arwah mak aku... umah tu masih lagi on loan kerajaan waktu arwah mak meninggal.. so when she passed away... umah tu terus free lar.. coz covered under insurance... aku masih ingat lagi arwah mak dulu selalu ckp.... "errrmmm.. korang nanti... kalau mak dah mati sebelum habis mak bayar umah niee... freee lar umah nie tuk korang..." tak sangka apa yg mak ckp kan tuh dah jadik pun skg niee... :((

Tapiiii... yg freee tu lar yg lagik menyusahkan OK!! banyak bende yg nak kene diuruskan kalau seseorang tu meninggal dunia.. aku selama hari nie.. tak pernah terpikir aku akan lalui saaat2 camnnie... but sumer org yg berharta & meninggalkan harta... walaupun duit dlm bank berjumlah RM100... waris2 akan melalui process yg sama seperti apa yg aku lalui nie... sooo mungkin ramai yg tak tau... so aku just akan berkongsi cerita kat sini ngan u ollz just for ur info! Mungkin agak panjang... kalau rajin baca coz info nie amat berguna... (kalau ade yg rasa berguna lar... huhuhu)

Menguruskan harta pusaka! Bende nie memang sesuatu yg wajibbul tuk sumer org tak kire muslim @ non muslim OK! cuma kaedah perbicaraan tu berbeza.. kalau kite islam diaorg akan mengikut sistem faraid... and kalau non muslim aku tak sure lar diaorg ikut sistem apaa.... but still kene bicara kat "court" di pejabat tanah tuuu...

So, aku bagi akan bagi contoh apa yg dah aku lalui sepanjang menguruskan harta arwah ibu ku... since arwah meninggal dunia pada 24hb Mac 2008... memang banyak tenanga, masa, duit yg habis tuk menguruskan hal2 yg berkaitan harta pusaka... harta pusaka nie tak kirelar apa pun harta yg si mati ade seperti rumah, kereta @ duit dlm bank.. sumenyer yg masih diatas nama si mati.... haruslah waris menguruskannyer... sbb kalau tak uruskan, camner nak tukar hak milik pada kereta (nanti tak leh nak jual), rumah (pun sama gak tak leh nak jual) & duit dlm bank (kalau leh keluarkan ngan ATM card OK, kire settle as long as tau no pin si mati... tapiiii kalau tak tau, dah tentu2 stuck kat dlm account bank tuuu... begitu jugak for account yg berada di PNB spt ASB, ASN dan sebagainyer lar.. dah tentu2 tak leh nak kuar nyer coz account nie kan hanya owner yg leh keluarkan duit) So, process nyer bermula ngan kene gie declare kat semua punca2 agensi yg berkaitan ngan harta si mati lar....

Cam aku hari tuu.. umah arwah mak masih lagi under loan kerajaan... so, biler my mom passed away umah tu free.. we ollzz tak yah bayar satu sen pun every month.. but in order to get things settle nottt as easy apa yg kite dengar.... first, aku kene pegi pejabat perumahan kat putrajaya.. ulang alik kat situ jek tak tau lar berapa kali.... bukan sekali pegi sumer settle! nope!! lagi parah biler umah yg tak abis loan lagi.. so haruslah kementerian perumahan & kewangan yg pegang geran umah tuu... so, tu yg kene berulang alik berpuluh kali ke pejabat perumahan & kewangan just to settle it out! banyak lar procedure yg kene kite lalui.. kene tunggu surat itu.. kene tunggu surat ini.. kalau aku nak citer in details for sure korang akan pening... so aku just summarized jek lar...

Bukan sahaja perlu ke pejabata perumahan & kewangan.. aku jugak kene pegi ulang alik pejabat tanah daerah gombak! sbb harta tu unde daerah gombak tu yg kene pegi daerah gombak tuu.. yg nie pun tak tau dah berapa puluh kali aku ulang alik dah.. since last year.. till now.. phew!! memang penattt sehhh!! Di pejabat tanah nie pulak.. diaorg yg akan mengeluarkan surat2 perintah tuk kite waris2 nie dtg perbicaraan mengenai harta pusaka yg si mati tinggal kan... yg nie punnnn.. ya ammmpunnnnnnnnn... amat lar memakan masa yg agak lama.. korang bayangkan lar.. since last yer arwah mak aku dah pergi.. till now belum settle2 lagi.. bayang kan!tapi sebelum dtg perbicaraan tuu.. bermacam2 jenis borang kite nak kene isi... bermacam documentasi yg perlu kite submit.. and all that bukan nyer hanya ngan sekali hantar... tapppppp!! terus seatle ! tak der maknenyer OK! memang kene berumah tangga jugak lar kat pejabat tanah ttuuu.... oh ya actually kite ade option tuk menguruskan harta pusaka niee... kalau kite tak nak pegi pejabat tanah.. kite leh gak amik amanah raya berhad tuk menguruskannyer.. TAPI!! siap sedia lar duit yg hendak di keluarkan kepada mereka... diaorg punyer charges.. phew!! leh tahan OK! buat apa nak buang duit.. walhal sama jek pun service nyer... so baik aku gie pejabat tahan jek dah!

So pendek kata... apa sahaja harta yg dimilike oleh simati... kite perlu declare kat pejabat tanah... then, pejabat tanah akan mintak kite declare waris2 yg masih ade.. mengikut sistem faraid.. phew!! nie lagi satu issue yg memeningkan kepala.. nanti akan ku ceritakan di entry yg lain about WARIS nie.... so, biler dah dpt list of waris2.. pejabat tanah akan keluarkan surat perintah.. surat perintah nie... akan diposkan kepada kite.. so ngan surat perintah nie lar baru kite leh buat urusan2 berikutnyer.... sbg contoh, cam arwah my mom ade lar duit yg agak ciput jek dlm akaun ASB dia.. so, ngan dah keluarnyer surat perintah dari pejabat tanah nie.... baru lar kite boleh pegi PNB ngan bawak sekali surat perintah tuuu... submit to PNB tuk dia agih2 kan duit yg ade dlm akaun arwah my mom pada kami waris2 yg berhak menerima duit tersebut mengikut sistem faraid yg di tetapkan...

Mungkin ade yg nak tau apakah itu surat perintah?? surat perintah tuuu adelah surat yg dikeluarkan oleh pejabat tanah ngan tercatitnyer senarai nama pewaris2 yg berhak menerima harta tersebut yg mana mengikut sistem faraid & jugak tercatitnyer harta2 yg ditinggalkan oleh si mati sama ade aset alih & tak boleh alih.. kalau aset alih tuu duit lar... kalau tak leh alih tu maknenyer rumah, kereta... So, like me waktu nak claim duit from PNB, aku kena bawak surat perintah nie, submit for application.. then only PNB leh terima kite nyer permohonan nak claim duit my mom yg ade dlm account ASB dia tu.. kalau tak.. tak leh keluarkan.. so, pasal tu surat perintah dari pejabat tanah tu amatt penting...

Then macam mana lak pejabat tanah tetapkan waris2 yg berhak menerima harta pusaka si mati? haaa.. part nie more interesting.. i'll share will u guyss later in da next entry keh! apa pun... ingat! bukan satu perkara yg senang tuk menguruskan harta pusaka niee.... peninggg nak mampuih! banyak bende nak take into consideration... kalau org yg banyak harta tu lagi lar pening.. aku tak tau lar camner diaorg menguruskan nyer.. aku yg baru sekangkang kera nie pun dah rasa cam nak setengah mati.... belum lagi org yg berharta berkoyan2 tuuu... wwuuihh.. idok tahu lew teman bagaimana lew gamak nyer!

Apa pun.. alhamdulillah... semua apa yg aku usahakan selama setahun nie nampak nyer berjalan lancar... semalam perbicaraan kali kedua pun dah settled! tengah tunggu surat perintah yg berikutnyer tuk buat geran baru jek! atas nama sapa.. nanti aku cerita kan di next entry waris tu yerr... Adioos!!

4 comments:

Suki Cida said...

tetiba je cida teringat bdk opis cida ni... pengurusan harta bapak dia... dia cine... bila bapak dia mati, nama umah semua automatik akan letak atas nama ibu...bukan isteri atau anak2 ok... kalau ibu tak ada, letak atas nama pakcik2 belah ayah... so kawan cida harta umah dia atas nama nenek... the thing is... nenek dia dah 80 tahun... tunggu nak jalan je... yang best part dia kena tunggu 5 tahun process dan kalau nenek dia jalan, process akan mule balik atas nama pak cik dia dan akan tunggu 5 tahun lagi... bole tak??? sekarang dia jaga nenek dia baikkkkk punya...

kerajaan malaysia, apa la... bukan nak ambik harte diorg pun, harta sendiri tuh... actually diorg nak wakafkan kot... i dont know... may be la... they way dia susahkan... nasib kes org islam ikut faraid kan?

HasraRazali said...

Ermm...bnyk info yg telah dikongsikan...terima kasih..:-)ssugguhnya pengalaman yg lebih mematang kan kita...mgkin selama ni, kita tak terpikir kita kena buat smua ni, then dari situ kita belajar....dan cm Neena, share pulak...itu yg bagus nya..:-)

NeenaAnuar said...

Suki Cida:
wahhh... camtu kah?? kesian sungguh kawan cida tuuu.. rasanyer tu maybe diaorg buat wasiat kot... ha'ah... kite ikut sistem faraid... nanti i'll story in da next entry keh!

Hasra:
Yup! again as usual sharing is caring kannnnnnn... :))

POSH76 said...

sis good info patutla la ni gomen suruh buat pembahagian harta sementara masih hidup sbb taknak ada masalah dikemudian hari

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails