COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Monday, December 6, 2010

Siapa Suke Makan Ikan Air Tawar? Sila Lah Ke Ikan Bakar Sri Nikat @ Hulu Langat... Dijamin Freshhh Giler!!!



Sebelum aku sambung ngan citer Penang yg kalau silap haribulan dah tentu2 akan mengambil masa lebih kurang 2-3 minggu tuk abiskan citer percutian aku disana.. maka adelah lebih baik aku selesaikan dulu citer yg tertunggak malah basi nie....

Actually aku nak wat entry nie before aku gie Penang coz aku pegi tempat makan nie before kejadian rompakan hari tuu.. but apa boleh buat... keadaan tak mengizinkan... lepas kene rompak terus gie penang.. terus balik gedebak gedebuk.. macam2 hal yg jadik... maka hari nie baru lah aku berkesempatan nak story mory about this!  Pada Eri-Chan.... aku mintak mahaappp bebanyak coz gambar2 & citer entry nie dah lama aku peram....

Ok... a week before kene samun hari tuu... aku, en. teman, ZaaLee, AwienRudy & Eri-Chan gie makan kat satu tempat di Hulu Langat!  Zaa yg teringin sangatt nak ke tempat nie.. so dia yg suggest tempat nie and ajak kiteorg gie makan kat sana sekali!  Katanyer tempat tu adelah tempat dia ngan Lee bercintan cintun dulu2... Wah! pandai korang carik pot.. jauh dari KL.. so dpt lama dating mating dlm kereta! ngagagagaga... :p

Perjalanan nak ke tempat makan nie mengambil masa lebih kurang around 1/2 jam - 45 minutes dari Ampang!  Itupun bergantung pada keadaan jalan lah.. kalau banyak kereta.. memang boleh capai 1 jam perjalanan gak laa... Ok... korang tahu bukit langat yg terletaknyer Look Out Point tu? haa.... ikut jalan tuu.. pastu terus menuju ke Sungai Gabai punyer jalan... tempat makan nie terletak di kawasan perkampungan yg lokasinyer lebih kurang beberapa kilometer dari kawasan perkelahan sungai gabai... Kalau korang dah jumpa Sungai Gabai... just further up lagi... simpang nak ke tempat makan nie tak de sign board.. tapi apa yg boleh aku ckp nanti ade satu simpang Y... so masuk kiri.. but before simpang Y tu ade kawasan kedai2 runcit... kalau dah nampak deretan kedai runcit belah kiri korang.. just slow down.. then terus masuk ke simpang kiri jalan tuu...  kalau tak jumpa... amik no nie... just call makcik @ tokey kedai nie yeah... 013-2639056... :)

Once korang dah masuk simpang tuu... just a few meters away... korang bakal nampak tempat makan yg sangatt relaxx nie....

DSC_3610 copy
Restaurant atas air!
My first impression... agak menarik lah tempat nie.. lain dari yg lain... satu tempat makan yg mendamaikann.... boleh makan sambil dengar bunyi-bunyian dalam hutan... cengkerik menyanyi-nyanyi... tapi mood relaxx leh jadik terbantut biler org dah start berkarok!  adoiii laa.. potong stim tol lah!  yaa... kat situ diaorg ade sediakan tempat berkaraoke jugak.. pastu pasang muzik sekuat-kuat alam.. itu jek yg aku berkenan ngan tempat nie... coz pada aku ianyer lebih menarik kalau muzik tu dislowkan sedikit.. or else tak payah adekan terus karaoke tu.. coz ianyer mengganggu suasana yg dah sedia mendamaikan tuuu... ok! nie pendapat aku jek yg sesungguhnyer mencintai alam yg aman damai.... :p

Ok... sampai2 jerk Zaa dah ajak kiteorg gie pilih ikan dari dalam kolam!

DSC_3522 copy
Ikan talipia putih & Ikan Keli yg sedang berenang-renang ke hulur dan berenang-renang ketepian... tunggu masa tuk masuk jerat...  pastu terus keeeee....

DSC_3524 copy
Kualiiii!!!
Ok... so skg korang tahu naper aku kata freeshhh giler???  Haaa... pasal ini lah... korang leh terus ke kolam ikan tuu.. then pilih ikan mana yg korang nak suruh tokey kedai masakkan tuk korang....

DSC_3526 copy
Ikan kami sedang dibakar & dimasak!

DSC_3529 copy
Lepas memilih... boleh lah lepak2 kat teratak @ serambi makan yg terapung atas air niee....  Dia ade gak tempat makan atas darat... if korang datang cam 10-15 org.. rasanyer susah sikit nak duduk atas serambi air nie sebab tempat tu tak muat tuk capacity yg ramai sangat... maximum pun aku rasa boleh dlm 8 org jek camgitu....

DSC_3545 copy
Sebelum makanan sampai... seperti biasa... air yg diorder sampai dulu... percaya atau tidak... sumpah sedap gilerr air sirap limau nie!  lebih sedap dari kedai2 mamak yg charge mahal nak mammm.. tapi air sirap cair loleh!  rasa limau pun takde!

DSC_3542 copy
Aksi stunt pertama dari Darwisy!  Abis air sirap bertaburan atas meja! huhu...

DSC_3520 copy
Airisy maintain vogue ngan Untie Nin! :D

DSC_3543 copy
Cowok-cowok macho yg sedia menanti ikan bakar fresshhH!!

DSC_3548 copy
Cewek-cewek gorgeous yg memberanikan diri membontotti dinding serambi atas air nie.. korang kalau nak wat aksi nie.. dinasihatkan berjaga-jaga sebab ianyer bukan lah stabil mana.. kang silap hari bulan boleh tergolek doq kebelakang.... :p

DSC_3553 copy
Akhirnyer!! sampai jugak ikan2 fresh utk santapan kami semuaaa.... 2 ekor ikan talapia bakar & 2 ekor ikan patin masak pedass!

DSC_3551 copy
Kesemua manusia2 ini sangat teruja dengan ikan2 itu... tetapi si kucing itu buat tak tahu jerk ngan ikan2 itu... sambil wat muke.. 'ade aku kisah??' hahaha....

DSC_3555 copy
Posing sebelum makan.. time nie lauk pauk dah complete... ade sayur & jugak ayam goreng bercili...

DSC_3558 copy
Suami2 & anak bujang macho nie pun tak mo ketinggalan!

DSC_3561 copy
Kami yg berposing dengan tulang2 ikan sesaja.... Jangan harap nak ade gambar tengah makan ataupun sewaktu diawal waktu makan... coz time tu semua org dok jadik piranha!  dah lah ade yg tak makan dari tengahari semata-mata nak makan besauuu malam tuu.. hehehe....

DSC_3562 copy
Yg si cowok-cowok ganteng dah abis makan... tapi si cewek2 dok ralit membelai ikan2 yg gorjes tu tak abis2... sedappp weiiiiiiiii.... pasai tu lah kami takmo cuci tangan selagi tak licin tinggal tulang jerkk ikan2 tu semua! hahaha.....

DSC_3566 copy
Si Lee memang senggal!  Sian si Darwisy kene tonggang cam tulang ikan jugak... so korang DO NOT TRY THIS AT ANYWHERE! hehehe....
Ok.... nak tahu my review @ opinion about the food here? Seriously I tell you all that the fishhh are really reallyyy nice!! gilerr freshh!!!!  Nak tengok sejauh mana kesegaran ikan2 tersebutt?? tengok nie.....

DSC_3571 copy
sila abaikan keadaan jari jemari aku yg penuh ngan lemak ikan talapia tu... yg korang perlu fokus kan hanyalah pada isi ikan yg putih melepak tuu!!
Cara masakan pun sangatt sedap!! simple but nice... kalau kata goreng pedas.. memang pedass lah gorengnye!! air asam tuk ikan bakar pun marvelous! diaorg masak cam style ala-ala kampung jerk.. tapi setiap satu masakan rasanya lain2 tau... memang aku sangat berpuas hati makan kat sini.. nak2 pulak aku nie bukan lah penggemar ikan air tawar sangat.... kalau ade aku makan.. tapi nak kene tengok gaya... first time aku belajar makan ikan air tawar adelah ikan patin!  waktu tu belum kawin lagi.. en. teman gie outstation.. then bawak balik kasik pada girlpren terchinta... so girlpren tak masak sendiri.. tapi bakal mak mertua en. teman yg masakkan... ngagagaga... Fuhhhh.. time tu first time lah aku makan ikan patin yg sangat freshhh!! besauuuuuu lak tu en. teman bawak balik... kalau tengok memang scaryy lah nak makan.. tapi arwah mak aku memang good chef.. so dia masakkan ikan patin tu masak lomak cili api ikan patin! buat pedas2 berapiii.. fuiiyoooo.. I tell youuuuuuu... lelehhhhhh sehhhh!!! sobb.. sobb.. now I really missed her air tangan lahh.. :(

So dari situ lah aku dah start berjinak2 makan ikan air tawar... memang sedap rupenyer ikan patin nie... patot lah mahal harganye dipasaran.... nak2 kalu yg jenis lepas punyer.. bukan jenis bela.. boleh cecah ratusan ringgit gak kalau sekor tau!  Tapi ade org berniaga yg tak pandai masak ikan2 air tawar nie... so kalau nasib kite tak baik.. makan yg tak sedap.. confirm ktie tak lalu  nak makan dah lepas tu... tapi percaya lah... like Awien yg before this tak penah makan ikan patin.... terusss jatoh hatii sudaaaaaaaa dengan ikan patin lepas makan kat sri nikat nie... hihihihi.... Awien mula2 cam takot2 gak nak cuba makan ikan patin tu.. tapi selepas aku pasang tandok... ckp kat dia.. "sedapp Weinnn.. rugiii kalau tak makan.. cuba rasa sikitt..." then terus dia cuba bukan sekali.. tapi siap abiskan setengah ekor! hehehehe...

DSC_3573 copy
Muke masing2 yg FULL TANK!  tersandarrrr jek dah keje nyer! huhuhu....

DSC_3583 copy
See... Darwisy pun say nice... siap menjilat bibir gituuu... hehehehe...

DSC_3585 copy
Ok.. korang kalau datang sini.. adelah dinasihatkan tuk berhati-hati kalau duduk makan kat area serambi nie... yg paling utama sila jaga anak2 korang.... jgn terlepas pandang... coz kawasan nie agak bahaya coz silap hari bulan anak2 korang leh terjerlus masuk ke dalam kawasan kolam!  so adelah sangat2 berbahaya okkk!!!

DSC_3587 copy
Dan jugak jgn jadik cam kawan aku nie.... anak selamat.. tapi kasut dia yg tak selamat! hahahahaha.. adoi laa.. time nie memang lawak!  leh lak kasut dia sebelah terjunam masuk ke dalam kolam tuu.. sib baik lah perasan awal.. itupun time tu kasut tu dah separuh tenggelam dah.. kalau lewat perasan.. memang jawabnyer hilang sebelah lah kasut dia malam tu! hihihi....

DSC_3596 copy
MEMANG KAMI SEMUA KASIK THUMBS UP TO SRI NIKAT!!!

DSC_3600 copy
sempat lagi bergediksss sebelum pulang! :D

DSC_3603 copy
muahahahaa... terpaksa pulang berkaki ayam kawan aku yg sorang nie!

DSC_3608 copy
Yeay! kami semua dah buncit perot!  kenyangg sesangatt! huhu.. So korang kalau nak ke sini.. make sure korang jgn dtg hari SELASA yer coz hari selasa adelah hari cuti mereka!
Korang nak tahu berapa total price kiteorg makan kat sini hari tu?  tuk kesemua menu2 yg diorder... total amount we paid adelah around RM138... so we all divided that amount into 7 pax = RM19++ per person!  so... pada aku ianya adelah sangatt murahh okkk.... coz ikan freshh.. makan sedap... tempat pun best walaupun agak bisik ngan sessi karok... in total memang puas hati sesangat lah!

DSC_3616 copy
Seriously... this place is really nice! pada sapa2 yg suke makan ikan bakar air tawar... aku memang recommend sangat2 korang ke Sri Nikat nie yer! :)
p/s:  kalau korang nak tahu.. aku dah pegi tempat nie wat kali ke-2 last weekend... tapi this time en. teman tak bawak camera... ade lah sorang kawan aku yg ngokngek tu bawak camera dia... so kite nantikan kemunculan entry di blog dia ekk.. pastu baru aku leh cilok gambar dari blog dia & wat entry kat sini... :D

10 comments:

Dee said...

dee pun suka ikan air tawar..ikan patin masak asam pedas pun sedap..actually sedap lg kalo buat masak tempoyak kot..cuma dee x makan tempoyaklah..sbb tu x suka..hehehe..

apek poyo said...

pehh...mcm best..ikan air tawar tu...kalau nak mkn ikan laut...meh la kek melako plak...ekekek

Eri-chan said...

fuh..neena akhirnya...
kau dha pergi lagi sekali? aiyy aku pun nak pergi lagi bwk the geng yang kempunan tak ikut hari tu..huahuaha..
seriously mmg sedap giler....i love it!

NeenaAnuar said...

Dee:
owh yess kak! hehe.. arwah my mom penah gak sekali masak tempoyak cili api ikan patin.. huhuhu... memang mabelesss giler lah...

NeenaAnuar said...

apek poyo:
hihihi... insyallah satu hari nanti akan ke ikan bakar melaka lak! :)

NeenaAnuar said...

Eri-chan:
yeahhh... I love it tooo! :)

sWeEtdARLiNG said...

alamaakkk kecur airliur... boleh ler bawak hubby datang sini nanti.. dia pun suka makan macam niii

sw33tdarling.com

Iryani Noor said...

tempat nie best kn.. lama dh tk p mkn ikan bakar kt sini... jauh la nk pegi...

kok keong Ho said...

2012 pernah pergi sama kawan melayu skali sja, but 4get how 2 go, ada sesiapa tau tak?

kok keong Ho said...

kalau hujan kuat tempat tu bahaya juga,b4 pergi kena tengok btul2

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails