COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Wednesday, December 8, 2010

5th W.A. > 1st Trip to Penang Island @ Fort Cornwallis!


First day @ Penang... landing kat Penang Airport lebih kurang kol 10:30 pagi... 2 org blogger Penang bersama markaa masing2 dah janji nak amik aku ngan en. teman kat airport!  Shu ngan abg Fairuz nya.. & Titin ngan abg tonangan nyer!

Actually before aku turun Penang.. memang aku dah war2 kan kat FB & jugak Blog yg aku akan turun Penang... especially pada budak2 blogger Penang yg agak rapat ngan aku secara alam maya selama hari nie.. diaorg rajin communicate ngan aku thru FB & jugak blog!  So aku PM diaorg that aku nak turun Penang... so in case kalau diaorg free boleh lah kami semua jumpaan secara alam nyata pulak kann since aku dah ade kat sana... And alhamduliillahh... dapat gak peluang tuk berjumpa ngan some of them!

Shu & Titin sama2 convoy tuk amik aku kat airport.. terharu gak lah ngan bebudak nie.. susah payah depa nak menjemput aku dari airport... dah lah diaorg semua nie duduk kat tanah besar seberang nun disana.... tapi sanggup gakk diaorg datang jauh2 sampai ke airport di pulau tuk menjemput & welcome kedatangan aku ngan en. teman kat sana!  Aku tak sangka lak biler aku bagi tahu diaorg semua nak turun amik & jemput aku dari airport then terus nak antar aku ke hotel.. seriously aku bagi tahu diaorg in advance tu incase kalau diaorg ade masa terluang.. boleh lah diaorg jumpa ngan aku tak kire pada bile2 masa sepanjang 4 hari aku berada disana coz aku pun nak jumpa ngan diaorg coz selalu kenal secara alam maya jerk.. so dah alang2 ade dekat ngan diaorg.. apa salahnyer kami berjumpaaan & mengeratkan lagi ukhwah sesama kami kannn...

So, since Shu & Tin memang free on that Saturday.. diaorg volunteer tuk jemput kami di airport!  Sungguh aku terharuuu taww... aku dah ckp takpe lahh.. tak yah lah susah2 nak travel jejauh tuu.. tapi diaorg kata takpe. bukan selalu pun aku turun Penang.. lagi pun first time.. so diaorg don't mind.. and diaorg semua memang welcoming us to be there.. owh sesungguhnya kami terharu lagi berkali-kali... huhuhu... TQ so muchhh adik-adikku di sana.. korang semua memang sangatt sweet ok!  Belum akak sampai Penang korang dah buat akak terharu-biru tauuu... hehehe.. oh yaa.. kalau ikutkan ade 2 org lagi blogger yg close ngan Tin & Shu.. i.e. Anida & Wina nak joint Tin & Shu amik aku kat airport hari tu.. tapi malangnye Anida tak dpt nak joint coz dia keje separuh hari... and Wina pun ade hal coz sibuk ngan urusan family...

Since nak check in hotel pun lambat lagi which around 2PM... so Tin & Shu bawak aku ngan en. teman jejalan sekitar bandaraya Penang!  Alrite.. our first destination selepas mendarat kat Penang adelah ke....

DSC_0035 copy
Fort Cornwallis!
Tempat nie kirenyer kawasan peninggalan sejarah lahh... banyak meriam2 lama ade kat sini....

"The Fort was built initially with nibong (palm trunk) stockade with no permanent structures, covering an area of 417.6 sq. ft. And it was only during Colonel R.T. Farquhar's term as Governor of Penang in 1804 that the fort was rebuilt with bricks and stones by convict labor dispatched from India.

The construction of Fort Cornwallis was completed in 1810 during Norman Macalister's term as the Governor of Penang with the cost of about 80,000 Spanish Dollars.

Interesting site that can be found in the fort during that time was:
* A military barracks and offices as well as the room for the storage of gunpowder magazine.
* A Christian Chapel - the firstly built and recorded service of marriage that took place in Penang,
* A harbor light & flagstaff to signal and communicate with incoming ships.
* Numerous cannons with one of it being call Sri Rambai, a brass cannon with an interesting history.  According to local folks the cannon possess magical power in which if a lady place a flowers on the barrel of the cannon, their fertility rate can be increase.
* Cell rooms to hold prisoners.
* Stores and guard houses.
* A moat of 9m wide and 2m deep surrounding the fort that is being filled up in the early 1920 due to the malaria epidemic that hit the island"

DSC_0036 copy
Nampak banyak meriam kat situ?

DSC_0023 copy
 Tin & Shu bersama pasangan masing2 yg jadik tourist guide aku ngan en. teman hari tu...

DSC_0027 copy
Cuaca sangat baikk pada hari itu! terangg.. panas serta berangin!  I really loves the weather! :)

DSC_0030 copy
Location Fort Cornwallis nie atas bukit sikit & mengadap laut!

DSC_0032 copy
Tin & tonangan nye! :)

DSC_0034 copy
Peng!!! Alaaa.. bus sekolah tu kacoo permandangan betoi lah!

DSC_0039 copy
The Ladies Gunners! :p

DSC_0040 copy
Posingg lagik! nie jerk lah kejenyer sepanjang kami berada disana! hehehe....

DSC_0047 copy
Owhhh... sangat suke ngan pokok besauuu nie! sekali imbas gambar nie cam painting pun ade... but seriously this picture is raw okkk.. memang cantik sungguh suasana kat sini.. langit pulak cerah... it was really nice to lepaking here... nampak tak kiteorg kat mana? hehehe...

DSC_0044 copy
Amik feeling org putih jaman dolu-dolu! :D

DSC_0048 copy
Patriotik lah kononnnnnnn!

DSC_0050 copy
Berdiri teguh... seteguh dinding yg berusia ratusan tahun itu...

DSC_0053 copy
Berposing di dalam kawasan penjara...

DSC_0051 copy
Memang gulap gulita kat dalam niee... perasaan agak scary sebab sangat sunyi sepi dikawasan nie...

DSC_0058 copy
Agak layan this place.. aku suke gak pegi tempat2 yg bersejarah nie... coz secara tak langsung kite tambah ilmu pengetahuan & tahu sejarah negara kite...
Ok.. our next destination.. tak jauh dari Fort Cornwallis and just next to it!  so will continue in next entry yeah! :)

14 comments:

-aNida OtHmaN- said...

woooooooooooo beshnyaaa mereka=mereka mengabdikan memori di KOTA LAMA.....fhewww........

hehehehehehhe...

Shu Shinju said...

hahahaha...wah2... gojesnye kite kan..hihihi...

tetiba rindu sgt kenangan kite kat sana kan..huhu...

Iena said...

part 1 setel...
next please... :)

MiYOKO TACHIBANA said...

phewittt....sis neena...

rindunye that moment...besh sgt2 bergambo byk2.... :)

gambo mmg cntik....

thumbs up to encik teman.. :)

Nur Irfan Juezrie said...

erm.. byknya pic shu n tin dgn akak.. huhu.. nk jugak!!

nairaariaa said...

raya hari tu pg penang gak, tp tak sempat pg mane2...tak taw lak ade tempat yg cantek..hmm...ned 2 go la...

yana2605 said...

ishhhh kat mana nie...mak bapak saya org sana...so balik penang nie dah berpuluh kali tp napa tak pernah gie tmpt nie...huahuahua...malunya...

NeenaAnuar said...

aNida:
hihihi.. next time kene amik gambar ngan kamo pulak kat sini taw! ;D

NeenaAnuar said...

Shu:
akak pun rindu jugak! :(

NeenaAnuar said...

Iena:
hamboiii! sabauuuuuuuuuu! :p

NeenaAnuar said...

MiYOKO:
hihihi.. TQ dear! yea.. I missed it tooo!

NeenaAnuar said...

Jue:
ade.. ade.. your turn will come soon! :)

NeenaAnuar said...

nairaariaa:
hihi.. takpe.. nanti leh gie lagi sekali! :)

NeenaAnuar said...

yana:
hahaha.. takpe.. gie carik tempat nie kat padang kota lama naaaa.. :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails