COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Thursday, December 2, 2010

Dari Ward 711 Ke Ward 712... Sebab Apa Kene Tukar Ward???


Ok... continuation dari citer tertunggak hari tu.. adoii.. memang slow laaa RAM dlm pale otak lately nie.. nak siapkan satu entry pun berabad aku rasa.....

Rite.. after en. teman di tempatkan di ward 711 which is 2 bedded... he's still on drips... by late evening... doktor pun datang bawak report darah dia.. keputusan blood test en. teman adelah NEGATIVE DENGGI!! so maknanyer memang takde denggi seperti yg doktor & we both suspek!  So aku tanyer doktor.. nape dia punyer demam camgitu.. teruk sangat kalau negative denggi... then doktor kata.. kite kene buat X-Ray pada dada en. teman.. then ambik sample kahak & jugak sample lendir dari tekak en. teman.. than baru diaorg boleh buat further checkup on him... coz as for denggi memang takde.. so doktor kata diaorg suspek en. teman ade viral fever coz dari segi en. teman batuk boleh dengar yg kahak dia banyak di bahagian dada and bukan dari bahagian kerongkong!  So kiteorg pun ok kan jerk lah.. dlm hati berdebar-debar and tak sabar gak nak tahu result X-Ray & sample kahak tu semua....

Before maghrib en. teman gie wat X-ray.. bagi all samples needed... then dia balik bilik.. while me still waiting for him @ ward 711... menjelang maghrib.. dia dah start rasa pedih ulu hati.. dia kata rasa cam nak muntah... then susah nak bernafasss... and dia kata pedih kat bahagian dada kuatt sangatt.. sakit dia tak leh tahan.. dia suruh aku  mintak ubat dari nurse.. so aku pun panggil nurse... nurse dtg... and bagi tahu dia kene check dulu ngan doktor if boleh bagi apa2 ubat tuk hilangkan sakit en. teman tuu... Then after a few minutes.. nurse dtg bawak ubat... en. teman makan ubat2 yg diberi.. then after a few minutes.. en. teman kata dia rasa lega sikit.. dah kurang rasa nak muntah & pedih ulu hati dibahagian dada... Then aku pun relaxed sikit... but at the same time really worried coz nak tahu gak.. apsal leh jadik teruk camgitu sekali.. coz kalau takat viral fever.. aku pun penah kene dulu.. tapi tak lah teruk camgini sampai kene masuk ward.. makan ubat demam.. amik antibiotik.. a few days.. demam pun hilang.. but en. teman punyer sickness nie lain macam sikit lah! tu yg buat aku berlebih risau!

Then sementara nak tunggu result doktor on his X-ray so onnn... lepas maghrib aku balik umah jap... sebab nak antar kereta balik coz Gleneagles Hospital nie melampau tahap gaban!  utk patient takde complimentary parking! siott betoi.. sehari RM10 tuk parking jerk!  even lazy chair tuk jaga org sakit pun diaorg charge RM5 per day oK!! memang giler cekik darah hospital nie.. dah lah bed patient & bilik2 nampak cam old jerk.. bukan nyer spacious & selasa sangat pun..  baik lah lagi Pantai Bangsar aku pegi dulu.. best jerk.. parking sehari baru RM3.. then bed hospital pun bestt coz baru after renovation.. spacious.. especially for single bed room! then lazy chair tak charge pun! huh! so pasai tu lah aku nak balik.. antar kereta kat umah dulu.. then my dad akan hantar balik ke hospital.. sib baik hospital dekat gak ngan umah.. so senang gak lah nak ulang alik...

Ok... aku balik umah.. gedebak gedebuk.. on the way back to hospital with my dad.... en. teman call tanyer aku kat mana?  then aku ckp.. aku on the way dah nak ke hospital nie.. aku tanyer naper?  dia kata.. cepat sikitt... coz dia kene tukar bilik to single bed...  aku terkejut badak pun yer.. suke pun yer time tu.. ye lah.. memang aku tak berkenan pun nak stay kat 2 bedded dari awal kan.. so I tot maybe en. teman request nak mintak tukar ke single bedded kalau ade kekosongan.. but rupenyer tidak... en. teman kata.. doktor yg suruh dia tukar ward masuk single room!  errmm.. hati aku makin tak sedap dah... persoalan berlegar dlm kepala.. nape mesti tukar to single room?  aku pun malas nak tanyer banyak2 ngan en. teman over the phone time tu coz aku tahu dengar dari suara dia pun cam worried giler jekk.... So aku pun pecut lagi ke hospital.. dah tak sabar nak jumpa dia...

Aku masuk jerk ke ward en. teman.. terus aku melulu ke dia..... but on the way aku nak ke arah dia ngan lebih rapat lagi.. terus angkat tangan like this...


DSC_3105 copy
gambar nie sebagai perhiasan sahaja... tapi camgini lah gaya en. teman angkat tangan pada aku sambil berkata dengan seriousnya.... "jangan dekat dengan Bee!"
Aku likee Whattttt?????????  terus aku tanyer dia lagi!! "naper I tak leh dekat ngan you Bee?? naper???"  Dia tetap kata.. "jangann.. jangan dekat ngan Bee"  then aku terus carik jawapan sendiri.. apakah penyakit dia yg teruk sangat sampai aku tak leh nak dekat ngan dia.. setahu aku kalau dah tak leh nak rapat2 nie biasanyer penyakit yg mudah berjangkit!  kalau mudah berjangkit nie biasanyer dari segi udara @ sentuhan... so pun kerah kepala hotak yg toingg nie.. tanyer lagi kat en. teman dengan nada yg sebak... "naper Bee?? tell me? why?? you sakit apa nie sampai I tak leh nak dekat ngan you??  you ade H1N1 kerr???  terus en. teman mengangguk tanda setuju ngan jawapan aku!

Ya allahhhhhhhh!! time tu tuhan jerk tahu perasaan aku!! rasa berputar alam nie sekejap!  teruss aku tersandarrr di dinding ward... lepas tu terus terduduk terjelepok!! sib baik lah my dad follow me to the ward... my dad hold me tight!  dia yg pada awal nyer tak dengar sangat my conversation ngan en. teman terus tanyer aku balik.. apa bende nyer yg buat aku meraung kat situ!  then I told my dad.. "Nuar have H1NI... No ayahhh.. Nooo!!! Cannot be!!!" sambil aku menangissss sekuat-kuat hati kat situ.. memang luruh jantung aku dibuatnyer!! I cried all the wayy.. and my dad tried to calm me down!  tapi seriously aku memang tak leh terima keadaan tu... coz biler pikir balik condition en. teman yg susah nak bernafas.. sakit kat bahagian dada... tu semua memang part of simptom2 H1N1....  terus aku pun menggigil.. tak tahu nak kata apa dah.. I tot condition en. teman like dah worst dah time tu... :(

Then... my dad yg worried jugak tengok my condition yg dah  menangis sakan nie.. terus panggil nurse.. tanyer.... betol ker yg en. teman ade H1N1... than nurse pun ckp... "Ehh.. takde.. dia bukan ade H1N1... tapi dia ade Influenza B saja... kalau H1N1 tu virus Influenza A.. so itu yg bahaya.. yg influenza B nie masih boleh dirawat kalau early stage.. so your hubby still on early stage.. so that's why kite nak kene kuarantin kan dia dulu... so pasal tu kite kene pindahkan dia ke bilik single...so don't worry Miss.. your hubby is OK.. kite perlu pantau dia saja and give more treatment... don't cry.. don't cry..." sambil nurse tu memujuk binik en. teman yg dah sememehh giler time tu! :p

Phewwww!!!! time tu aku rasa nak gie rotan en. teman pun ade gak.. but at the same time nak tergelak pun ade gak!  Awat laa laki aku bagi heart attack camgituu.... dah baik punyer pulun aku nangis.. rupenyer bukan H1N1 seperti yg dikatakan oleh en. teman.. tapi tu lah.. dok mengenangkan dia tengah sakit.. so aku malas nak tanye lelebih.. baik aku simpan jerk dulu soalan aku tu dulu.. tunggu agak2 dia nak nampak relax sikit baru aku nak tanyer apakah masalah dia sebenarnyer yg sampai nak buat kejutan melampau pada binik dia yg gorjes gonjeng nie bak kata si IenaAchik!

So aku pun kesat2 lah air mata.. hati kembali tenang sikit lepas dengar nurse tu punyer explanation.. terus aku and my dad pack2 barang dari Ward 711 ke Ward 712 which is a quarantine room!  so dah sah2 dpt stay kat single bed! ngeeeeeeeeeeeeeee.. :D  btw, sib baik lah my dad ade time en. teman wat kejutan yg tak lawak sungguh pada aku time tu.. kalau lah aku sorang.. fuh.. tak tahu lah aku nak meraung kat sapa.. aku peluk dindingg jerk lah gamaknyer sebab dah tak leh nak dekat ngan en. teman time tu kannnn...

Ok... process pemindahan bilik pun berjalan ngan lancar.. then en. teman terus on antibiotic drips! 


Muke org 'tak bersalah'... suke2 jerk dia wat kejutan kat aku camgitu!
Then malam tu aku pun bermalam lah di ward 712... en. teman memang lemah giler lah time tuu....  tapi hati aku nie memang tak sabar nak tanye dia... apa yg membuatkan dia leh ckp kat aku yg dia ade H1N1... so esok hari nyer.. biler aku tengok dia dah macam ok sikit walaupun keadaan nyer masih lemah & tak berapa nak ok lagi.. aku tetap gie tanyer dia...

Aku:  Bee... naper semalam you ckp you ade H1N1?  actually apa yg you dengar dari nurse or doctor?

En. Teman:  *ngan muke slumber & blurr*  Entahhh.... I tak dengar sangatt apa yg doktor ckp time tu... yg I dengar doktor ckp... I ade virus Influenza... so terus I ingat I ade H1N1 laa.. tapi tak pulak perasan doktor ckp Influenza A or B... lagi pun I dah panik biler dengar ade influenza... sebab terus ingat H1N1 jerk...

Aku:  Ya ammmppuuuunnnn Bee!! lain kali jgn wat camgini.. matikkkkk bini you nanti taww.. leh kene heart attack.... lain kali dengar betol2 penjelasan doktor... kalau kot yer pun panic.. agak2 lah.. jgn lah wat assumption sendiri kalau tentang penyakit2 nie.. wat confirmation ngan doktor bebetol.. adoiii laaa.. Bee.. Bee...

En. Teman:  *ngan muke slumber lagi* ye laa.. I dah panic.. mana leh pikir lagi daah time tu...

Aku:  *tepuk dahi*

Kalau selalu en. teman sakit buat lagu niee.. tak tahu lah lagu manaaaaa binik dia yg gorjes gonjengg nie leh bertahan... mauu silap haribulan jantung berhenti secara mengejut dibuatnyer! huhuhu....  

Ok... aku nak sambung lagi cerita2 kat hopsital nie sebenarnyer... tapi entry nie dah panjang kedaung benar dah kann?? so apa kata korang kasik aku rest dulu.. and korang pun boleh amik napass sikit... kang aku sambung balik yek! :D



24 comments:

Nur Irfan Juezrie said...

heheh.. lawak la abg nuar ni.. sempat lg buat kezutan.. tp betul jugak time dh sakit mmg mcm2 fikir.. apa yg doc ckp pun tak perasan.. apa2 pun abg nuar dh sihat.. tu yg penting..

Iena said...

hahahhahahahahahahahahahahhaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... *kalo ym aku dah bagi 40 juta binatang kuning gelak guling2

mmg sumpah lawak giler. ni la antara bahan lawak plg meransang hormon gelak aku tahap overdose. nasib baiklah ward nuar hari tu kalis bunyi kalo tak bak kata achik mau bgn 'org' dlm peti ais... hahahaha...

next lawak pls... :)
x sabar nk sambung gelak ni.

hanabanana said...

hehe. klaka la en teman sis tu :P

Queen said...

bikin havoc saja..hihii..apela en teman ni...hikhikhik..

Shu Shinju said...

alahai bang nuar...kalau shu tempat kak neena pon shu terkejut tau....

ape2 pon skrg abg nuar dah selamat...amin...:)

SURIA AMANDA said...

huh...influenz b? along lisa influenza A tahun lepas..koma almost sebulan dan 2 bulan dalam icu..jgn main2 en teman...kami dah rasa hazab nya..

-aNida OtHmaN- said...

hahahhah tegelak baca n3 ni..dalam dok sakit-sakit tuh dan g tuh abgnuar sakat kakneena...haiyooolaaa abgnuar nie memang TEGAR penyakat..hahahahahah

nasib baik DOKTOR tak dag bg ubat penenang kat Binik en.teman yg gojers gonjneg tuh..kalO dak dedua admited...

hahahahahahhaha....

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

ahahhhahahahha xmenahan klu ingat balik cita nie hari tue..hahhahaha...ampun nuar..bukan sengaja aku nak gelak tapi lawak la ko nie...

Deqna said...

aduhai.. kus semangat aku baca entry nie..

simpati memanglah simpati kat en. teman tuh.. nak gelak pun iye jugak..tapi tak patut pulak gelakkan org sakit kan..

aku takleh imegin time dia wat sign "STOP" kat ko...

AIN NAZRI said...

uish..aku ingat nak feeling sedey2 tadi..sekali aku ketawa tak hengat.. seb baek boss dok depan meja.. kalu idak aku sambung guling gelak bawah meja..

MiYOKO TACHIBANA said...

hahahahahahahahahahaha...

abg nuar is da best....
skt2 bole wat lawak lagi ek...

nasib baik, takde papa kannn....

NeenaAnuar said...

Jue:
hehe... yeaa.. alhamdulillahh.. now dah makin kuat menyakat dah pun! :D

NeenaAnuar said...

Iena:
hamboiii.. bukan main ko gelak besaauuuu yer makcikk!! tapi yg benar nyer.. aku pun nak gelak samaaaaaa... hahahhahahahaaa.... :D

NeenaAnuar said...

hanabanana:
hehehee.. dia memang pelawak! :D

NeenaAnuar said...

Queen:
huhuhu... dia memang suke wat cerita suspen.. sib baik takde masalah jantung.. kalu tidakk.. tak tau lah camner... hehe..

NeenaAnuar said...

Shu:
tu lah tu shu.. hehehe.. yea.. alhamdulillahh.. abg nuar now semakin sihat walafiat... thanks dear! :)

NeenaAnuar said...

Amanda:
yea.. you told me before.. alhamdulillah along dah back to normal kann.. memang risau betol ngan penyakit virus nie..

NeenaAnuar said...

aNida:
hahahahahaa... memang sehati sejiwa betoi laaa gamaknyer kalau kak neena pun admitted sama! hehehe.. tu lah en. teman.. dlm sakit2 pun sempat lagi wat lawakk kannn.. :D

NeenaAnuar said...

PuRpLeLiCiOUs:
hahahaha.. takpe sis.. gelakkan aje dia tuu!! kekekekee.. :D

NeenaAnuar said...

Deqna:
hahahahaa.. gituh lah frennn... tak koser aku nak layan dia nye sakit nie kengkadang... leh giler sekejap aku jadiknyer! tapi itulah yg buat makin sayang pun yer gak biler kenang2 balik insiden nie.. cam sweet jek rasanyer! hehehe...

tapi seyes arr.. waktu dia wat action "STOP" tu memang sumpah serious giler.. cam dah ibarat life and death laa gitu! hahahaha...

NeenaAnuar said...

AIN:
hahahahha... takpe beb.. ajak boss ko joint sekali baca entry aku nie.. confirm dia hilang stress wat kerja! ehh.. boleh gitu??? ngangagagagagaga... :D

NeenaAnuar said...

MiYOKO:
tu arrr... adoiii lah tin... Itulah abg nuar kamoooO! :D

cikbedahlaser said...

fuhhh cite akak mmg suspen la..
hehehehe
tp ye la.. klu sebut influenza..sy pon fkir H1N1... ehehehe

azzey said...

Neena; dlm sakit2 blh wat lawak lg ek?....hik3...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails