COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Friday, December 3, 2010

Demam Zaman Sekarang.... Jangan Ambil Mudah Yer!


On second day waktu doktor datang wat visit ngan en. teman... doktor bagi tahu lah condition en. teman... Doktor kata... berdasarkan X-Ray yg diambil.. virus dah merebak sedikit ke sebahagian paru2 en. teman!  Ya allah.. time tu aku dah seriau giler dah!  Pasal tu en. teman ade rasa pedih yg kuat kat bahagian ulu hati... coz dah kene infections!

Then aku terusss tanyer doktor.. sejauh mana bahaya keadaan paru2 dia?  Is it so serious? boleh baik ker tak?  then doktor ckp.. condition en. teman still at early stage.. so boleh baik.. kalau let say en.teman biarkan demam tu berhari-hari dan biarkan ianya berpanjangan lagi.. ade kemungkinan susah sikit nak baik... dan ianyer boleh bertukar menjadik cam denggi berdarah which virus akan merebak ke seluruh anggota dalaman yg lain pulak!  once virus dah attack all the important organs.. so your body starts to failure.. so dari situ lah keadaan akan menjadik critical dan susah tuk diselamatkan lagi... terus aku teringat pada arwah din beramboi.. aku rasa kes dia mungkin cam en. teman ni jugak lah kot... coz dia kan demam berminggu-minggu.. tapi takmo gei jumpa doktor coz dia memang tak suke gie clinic & hospital.. so biler dia dah kritikal tu maknenyer memang dah condition yg all organs dia dah tak berfungsi lagi..

So to you guys out there.. tolong jgn amik mudah ngan perkara demam nie yer.. demam skg bukan cam demam dulu2.. makan panadol pun boleh baik.. skg nie dah macam2 virus muncul.. so beware.. boleh cuba dulu tuk makan ubat demam + antibiotik.. tapi dah dua ke tiga hari demam masih tinggi... terasa sakit2 sendir seluuruh badan.. makan tak lalu.. rasa nak muntah... Hah... itu petanda kene gi wat blood test... unless biler dah makan ubat demam tu terus baik dlm masa 3-4 hari. then should be ok.. tu maybe leh dikatakan demam biasa...

Cam en. teman nie dia pun bukan berani sgt nak jumpa doktor.. tapi dia terpaksa memberanikan diri sendiri biler sendiri dah tak tahan merasa sakitnyer tu.. end up sendiri serahkan diri pada doktor... hehehe... tapi misal kata lah dia jenis yg takot gak nak pie jumpa doktor.. memang aku sanggup upah org tuk pikul dia ke hospital.. sebab aku sah2 tak mampu nak carry dia... hahaha...

Alhamdullillah laa.. lega aku dengar biler doktor kata en. teman punyer condition tak teruk mana.. but seriauuu still ade biler dengar part virus tu dah pegi ke paru2 dia.. and nasib baik lah jugak kami tak kemana-mana during that time.... terpikir jugak.. buatnyer kami bercuti keluar negara ker.. camne lah agaknyer.. tapi memang dah tersurat sebegini kott... biasanyer for our wedding anniversary kami akan bercuti ke luar negara kan?? but this year lain pulak plan kami.. memang sejak awal dah memilih tuk berehat di sebuah resort yg terletak di perak saja pada minggu anniversary kami tu.... so biler demam hari tu.. terus sepantas kilat balik KL balik.. kalau lah aku berada di Aussie ker.. Indonesia ker.. pheww.. tak leh bayangkan lah camne keadaan nyer... tempat org bukan senang nak wat urusan sakit2 nie.. nak2 pulak office yg bayor... lagi lah payah!

En. teman nampak semakin sihat kann time nie.. dah siap2 leh wat peace tu.. makanyer dah OK lah tu.. hehe... btw, en. teman kene pakai oxygen stabilizer nie bagi membantu sistem pernafasan dia..  *teringat kat arwah mak.. dia pun pakai oxygen nie dulu.. sobbb... sobb...*

15 comments:

Dee said...

hmm...patutlah masa hubby demam denggi berdarah dulu teruk dia..next time lebih berhati-hatilah..sbb x tau kan..skrg dah tau..

sib baik penyakit en teman u x serius sgt..

A D I A said...

haa betul deman skrg jgn ambil mudah. pastu kena health conscious la kat tmpt2 awam ni eg. pakai mask, bawak hand sanitizer kemana saje.

emm tgk en teman badan macam dah susut skit tak? ke camera trick tu. apa2 pun

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

betOl...jgn amek mudah kan? lagi² anak kita. tapi kita kena jaga diri kita jugak baru dapat jaga insan tersayang.

al-fatihah tul arwah mak awk.

Shu Shinju said...

alhamdulillah...abg nuar xde pape... syukur !!!

Softtouch [Hanim] said...

betul tu neena, demam ni xboleh buat main..kalu lebih dr 3 ari demam mmg kene cek ngan lebih mndalam psl demam tu cthnya pg cek darah ke n terus ke ospital...

cikbedahlaser said...

baca cite kak neena..baru rasa takut... selama seminggu ni... x sihat..wat x tau je... rasa demam... makan panadol je... owh...
nasib baik dah tak rasa nak demam..tgal batuk n selsema je...

Haseena said...

Hi Kak Neena,

Saya Seena, P.A Arwah Abg Din sebelum arwah meninggal. Nasib baik kakak bwk husband kakak awal. Arwah dulu seorang workaholic so kalau demam dia tetap kerja sebab arwah taknak kecewakan semua orang. Tapi kpd semua, jika demam silalah cepat2 pergi check sebab demam zaman sekarang memang lain macam. Alhamdulillah husband Kak Neena dah sembuh :)

Al-Fatihah utk arwah Abg Din.

NeenaAnuar said...

Dee:
alhamdulillah.. now dia dah pulih sepenuhnya dah kak! ;D

NeenaAnuar said...

Adia:
ha'ah.. memang dia dah kurus pun dear... dia memang jenis yg cepat kurus.. bukan cam I yg nak kurus punyer lah payah! huhuhu...

NeenaAnuar said...

i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' :
yeaa.. thanks dear! :)

NeenaAnuar said...

Shu:
syukurrr alhamdulillah! ;)

NeenaAnuar said...

Softtouch [Hanim]:
betoi2.. agreed with you! ;)

NeenaAnuar said...

cikbedahlaser:
hah.. so lepas nie kalau tak baik jgn tunggu lama2 okk...

NeenaAnuar said...

Haseena:
Hi Seena... TQ so much coz sudi dropping by here! tu lah.. sedih gak biler dpt berita tentang arwah.. takpe.. semoga roh arwah dicucuri rahmat dan tenang disana... sesungguhnya Allah lebih sayangkan arwah.. ~al-fatihah~

yea.. betol tu.. zaman skg demam memang tak boleh nak buat main2 & amik mudah kann.. and alhamdulillahh.. my hubby dah pulih sepenuhnya.. TQ yeah and nice to know you! ;)

Haseena said...

Kak Neena, happy know-ing you too kakak. Actually im one of your silent follower. Everyday I start my day by reading your blog.You have a great life,sporting husband & happening bunch of friends ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails