COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Thursday, December 16, 2010

5th W.A. > 1st Trip to Penang Island @ Nasi Kandar Beratur!


Kalau pegi Penang.. tak makan nasik kandaq.. tak sah kan?? kekdahnyer amat lahhhh rugiiiiiiiiiiiiiiii bagi mereka2 yg turun penang tapi tak pi pekena nasik kandaq! Actually aku pun hari tu hampir2 missed nak makan nasik kandaq nie... ye lah.. sebabnyer hari ahad tu we ollzz semua dah makan pekena laksa + buah pelam dan macam lagi kann kat hotel.. masing2 pun macam dah ala2 kekenyangan gitu... then hari pulak hujan cam agak lebat... so cam susah gak nak pi jejalan...

Tapi nak dijadikan cerita & memang nak jadik rezeki aku jugak agaknyer... hari isnin.. dpt lah jugak kekdahnyer aku & en. teman makan nasik kandaqq!  memang tak dinafikan kat penang banyakk jaa nasik kandaq sana sini... tapi nak dpt yg besttt & kick tu yg payah tuu.. kebanyakkan yg best2 semuanyer kat town.. waimaa.. kami berdua nie mana ade transport kann kalau nak berjalan sampai ke town nun.. so ade lah tanyer kat reception hotel.. kat area hotel tu ade tak restaurant nasik kandaq yg best.. bebudak kat situ ckp.. kalau nak best.. better gie town lah.. sebab kat area hotel tu most of it cam biasa2 jerk...

Then aku & en. teman pun cam dah decide.. takpe lah.. dari kempunan tak makan langsung.. dah plan siap dah.. yg malam tu we ollzz nak gie makan jugak lah yg kat area hotel tu.. ade lah satu restaurant nasik kandaq kat situ... Tapi!! lain lak jadiknyer plan kami tu.... di siang harinyer pada hari senin tu... sorang lagi blogger penang ade message aku kat FB and kata dia baru tahu aku ade kat Penang coz dia pun tak bukak FB during the weekend coz she a lil bit bzz during weekends.. So, dia kata nak jumpa aku la.. aku pun memang nak jumpa dia... cumanyer aku takot lah menyusahkan dia pulak kalau nak travel sampai ke hotel aku nun.. tapi since si comel molek tu duduk kat pulau jugak... dia duduk kat sekitar USM... so dia kata tak susah & tak jauh utk dia dtg ke Hard Rock Hotel.. so kami pun plan2.. dia dtg lepas maghrib ke hotel aku... then we ollz pun keluar lah pegi makan....

So tu yg kami pun ke Nasik Kandaq Beratuq kat town city centre!  Kawan kepada hubby si cik mek molek tu yg proposed tuk ke Nasik Kandaq Beratuq nie... katanyer nie yg paling famous & jugak memang sedap nasik kandaq nyer!  Aku ngan en. teman ok jaa.. memang dah terujaaaaaaa bebenar nak pekena nasik kandaq pure penang nie! dah berpuluh tahun lah pulak kami tak makan.. so harus lah terujass giler kan... hehehe...

Kami sampai ke tempat makan nasik kandaq nie around 9 lebih...  mula2 sampai memang tak ramai org sangat lah... tapi memang ade lah nasik kandar nyer kat situ....

DSC_0588 copy
takleh tunggu lagi dah.... perot memang dah lapar menggila... *sambil2 tu sila perhatikan signboard disisi kanan gambar nie yer*

DSC_0589 copy
"Mamak.. saya mau nasik separuh saja dulu!"

DSC_0593 copy
aku amik lauk kurma kambing.... *adoi.. sumpah tengah menaip nie kecur air liur aku... huhuhu*
En. teman, cik cek mek molek & suaminyer pun belasah sepinggan nasik kandaq nie... if korang nak tahu.. si cek mek molek & hubby dia pun first time makan nasik kandaq kat sini... katanyer diaorg bukan lah penggemaar nasik kandaq sangat.. tapi since dah bawak kami berdua nie.. tu yg diaorg pun layannn sekali nasik kandaq nie.... dan selepas makan & merasa nasik kandaq kat sini.... ternyata........... HEBAT!!! MARVELOUS!!  AWESOME!! SUPERB!! apa lagi aku nak kata nie... YUMMMIIIESSSSSSS SANGATTT!!! hingga menjilat siku!!! huhuhu.... nie bukan aku sorang jak kata okk.. my blogger fren & hubby dia pun dok kata yg sama... see.. yg tak gemar dah jadik gemar kannn.. tapi so far dia gemar yg kat outlet beratuq nie jer buat masa nie! hehehe...

Btw.. satu cerita yg nak kata lawak ker... sadis ker.. entah la.. aku pun tak tahu nak describe under category apa pun tak tahu.... ok camgini citernyer... waktu we olllzz sampai2 kat tempat makan nie.. terus we ollz gie beratur & amik2 gambar... tapi kat satu meja makan kat situ....ade lah 3 org cina yg duduk jerr kat meja tu.. tanpa ade makanan di meja diaorg... yg we ollz pulak time tu meja agak limited.. so most of it dah cam ade org duduk.. so kat sebelah meja cina tu jerk yg ade kosong... so we ollzz pun egi lah duduk situ...

Biler we ollzz dah amik makanan semua.. then duduk kat sebelah cina tuu.. terus 1 of the lady bersuara.. "I'm sure you all bukan org sini kannn... sebab tengok you ambil2 gambar and you makan before pukul 10 malam.. kalau you nak tahu... yg ini punyer nasik kandaq original punyer tau.. yg original dia start pukul 10 malam!  pasai tu kami tunggu lagi tak makan nie.. mau tunggu yg original punyer bukak pukul 10 malam"  *GULP*   Actually aku dah tahu dah.... coz hubby si comel tu dah bagi tahu menurut kawan dia... nasik kandaq nie bukak pukul 10 malam jaa.. tapi waktu kiteorg sampai tu.. jam menunjukkan lagi 15min nak ke 10 malam.. so kami pun dengan confident nyer lah ingatkan  yg we olllz amik tu yg kol 10 malam punyerr... maybe diaorg dah start awal ker kan.... Sekaliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!!  memang betolll salaahhhhh daaaaaaaaaaaaaaaaaa.... hahahahahahaha..... memang lawak gak lah rasa nyer time nie... hubby nye si comel pun tak tahu... coz dia pun first time ke sini... so kirenyer kene BINGO! hehehe...

Tapi itu tak jadik hal! sebab yg penting SEDAPPPPPPPPPPPPPP!! tapi hati aku tak puas! tak puas sebab nak gakkk tahu & rasa apa keistimewaan pukul 10 punyer nasik kandaq! aku nak tengok.. apa yg diaorg buat kol 10 malam nanti... lauk2 baru bakal dikeluarkan kah?? maka.... pada jam 10 malam... ini lah yg terjadik!

DSC_0605 copy
Tepat pukul 10 mlm.. signboard yg malap seperti gambar diatas tadi.. sudah diterangi cahaya!

DSC_0594 copy
tiba2 kerja2 pembesihan di lakukannn!

DSC_0599 copy
Owner lain lak cam yg nak take over!  Mamak yg served aku awai2 tadi dah bungkus naik beca and balik! huhuhu....

DSC_0600 copy
Inilah rupe kejadian sebenar..... org ramai dah mula membanjiri kawasan nasik kandaq beratur ini!

DSC_0607 copy
memang tercenganggg aku tengokk punyer lah ramai org beraturrr utk nasik kandaq yg pukul 10 malam nie! huhuhu....

DSC_0603 copy
so dengan ini aku telah pun beraturr sekali lagi buat kali yangg....

DSC_0608 copy
Ke-2! hahaha.. sib baik lah aku makan nasik separuh pada awal tadi.. so masih ade ruang tuk makan yg kali kedua nie... aku ngan en. teman share jerk tuk nasik kandaq yg kol sepuluh nie.. sebab takot banyak sangat uplak kalau amik sorang satu.. si cek mek molek ngan hubby dia dah surrender.. dah kenyang mamam yg before kol 10 tuu... huhu...

DSC_0611 copy
Lauk pauk nasik kandaq yg fresh @ baru dimasak dihidangkan tepat pada pukul 10 malam.. tukang yg served pun lain orgnyer.. ibarat cam owner lain2 pulak dah yg before 10 and after 10 nie!

DSC_0614 copy
Nie nasik kandaq beratur ORGINAL punyerr.. yg lepas pukul 10 malam.. yg sebelum kol 10 tu tak amik gambo pun sebab dah terlalu lapaarr... semua dah ngapp jerk! hehehe... kami masih mengekalkan lauk kambing!

DSC_0616 copy
Nak tahu sedap ker tidak??? jawapannyer adelah.... YER!!  btw, agak2 berapa hinggit sepinggan camgitu nasik tu?? jawapannyer adelah RM6 yer kengkawan! mahal ke murah tu???
Yerr itu bermakna bukann nyer lagi hebat dari yg before pukul 10 tuu.. yer tu bermakna sama jerkk rasanyer nyer pada aku kedua2 nasik kandaq tuu! hahaha.. serious!! to my & en. teman's taste... kami rasa tak der perbezaan rasa pun nasik kandaq yg first kami makan & yg second i.e. so called Original nasik kandaq beratur.... org lain aku tak tahu lah.. but for us.. our taste.. memang kami rasa lauk dia tak der bezaaa mana pun... dua2 pun sedap! dua2 pun best! dua2 pun marvelouss rasanyer!!!  So tak rugi aku makan yg first tadii.. and then bedal lagi sekali buat kali yg ke-dua... hehehe.. hah! amik ko.. memang puas hati lah membina lemak dibadan! tapi aku time vacation memang takde istilah sekat2 makan.. belasahh jerk selagi buleh! tapi biler ballik KL mula lah risau lemak dah bertambah 2-3 KG! huhuhu... takpe.. itu soal kedua.. yg penting biler bercuti makann perlu berada ditahap paling maximaaa!! :D

Seriously aku pun tak tahu apa bezanyer nasik kandaq yg before 10 and after 10 PM nie... yg aku nampak memang seolah-olah bertukar owner... apa yg bleh aku simpulkan... maybe diaorg nie joint venture kot.. sebelum kol 10 ko amik.. lepas kol 10 aku amik dengan lauk2 lebih freshh... dari segi rasa.. as I said.. memang takde bezaa.. dua2 pun sangattt yummmmmyyyyyyyy!! 10 ibu jari ke atas aku kasik utk kedua-duanyer! :D

Ok lah... dari tadi aku tak memperkenalkan siapakah gerangan cik adik cikmek molek yg bersusah payah bawak aku gie makan kat nasik kandaq beratur nie kan... hehe.. saja jer simpan dia.. kasik surprise sikit.. :p  ok ok.. meh sini aku kenalkan...

DSC_0612 copy
Inilah dia si comel lotte Jue.. mama kepada Irfan!
Dia dah lama jadik my blog readers! tak sangka at last ade gak rezeki kami berjumpaann kat Penang...

DSC_0618 copy
Bergambar kenangan bersama Jue sekeluarga..

DSC_0619 copy
Jue.. TQ so much!! Really missed you too!  next time kalau akak turun penang lagi.. kite pie makan nasik kandaq beratuq nie lagi sekali sama2 keh.. leh ajak kawan2 blogger penang yg lain gak joint sekaki nanti! hehehe.... 

DSC_0620 copy
En. teman bersama Ezrie.. hubby Jue & Irfan.. baby boy mereka! :)

DSC_0621 copy
Untie Nin rinduuu sama Irfan jugak!! comeyyy & sangat lincah! :)
So itu lah cerita nasi kandar yg memang betoi2 korang kene beratur.. kalau lambat.. lagi lah lambat korang makan... memang puas hati sangat2 ngan nasik kandar nie.. sampai skg nie dok teringat jerk.. kalau nak makan nasik kandaq... memang akan ingat nasik kandaq beratur.. huhuhu... btw ade gak lagi satu nasik kandaq fames kat penang kan.. katanyer nasik kandaq lineclear.. tapi member2 blogger aku tak suggest tempat tu.. sebab katanyer dari segi kebesihan tak berapa nak bagus.... so kalau korang nak ke penang.. jgn lupa singgah lah ke nasik kandaq beratur nie yer.. insyallah puas hati! :D

20 comments:

Nur Irfan Juezrie said...

wah!! akhirnya.. hehe.. terpampang jugak muka ju.. hahaha.. ok..lain kali mesti pekena nasi kandar beratur..

Iena said...

so, kalo aku gi yg before kol 10 pon tarak hal erk? janji under signboard 'NASI KANDAR BERATUS' kan... kul berapa lantak pi janji rasa sama...

*xder istilah DIET ketika BERCUTI. DIET ketika BERCUTI ibarat PERCUTIAN yang GAGAL!!!~ HAHAHAHHAHA...

Shu Shinju said...

kak...bagi shu pon sama cam akak... before & after kol 10p.m. kedua2nya rasa lebih kurang sama..mmg sedap...

nanti akak turun penang lg kite pekena nasi beratoq ni lagi k..

& then betul kak..lineclear now dah mcm x berapa clear la... shu x rekemen sgt...

jue..teringin nak jumpa kamu la......

SyAfaWaNi ♥‿♥ said...

hehe..nasik kandaq beratoq!
memang fofular:D

NeenaAnuar said...

Jue:
yup! itu for sure! :)

NeenaAnuar said...

Iena:
pada aku no hal lah.. sebab menang rasa dia lebih kurang sama jerk... no difference at all!

aku setuju ngan motto ko tu! :D

NeenaAnuar said...

Shu:
kann.. kann... hehehe.. so takpe.. lepas nie kite semua pakat turun ramai2 ke nasik kandaq beratur nie pulak naaa.. ngan jue2 sekali tau! :D

NeenaAnuar said...

SyAfaWaNi:
hehehe... fofular dan besttt bangat! :D

~eZmALiZa~ said...

waaaaa....bile turn kite lak nak jumpe kak neena nih...asek org lain je jumpe nih..hik3.. :))

xsgke ade name kedai nasi kandar beratur.. :)))))))

dknypg83 said...

wah, bestnya, holiday kat pg!! i miss pg nasi kandar a lot... u really went to try both before and after!!? tapi nasi kandar in pg all oso best... lol...

Azmiezas said...

Nasik kandaq memang nampak meveles..dah la akak ni peminat nasi kandaq..terus terliuq..

Mimy Hamid said...

lawak la ko neena...hehe takpe nampak skit tourist kan...heheh ..aku gelak je baca...nasi kandar ni lauk apa?? aku tak pernah makan beb

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

nasi kandar beratur nyek..should try la pas nie...

yana2605 said...

emmm pernah rasa nasi kandar beratur nie..tak semua org penang tau...my father mmg asal sana tue pun tak pernah mkn my brother yg kenal kan kat dia..tp line clear tue agak famous la..but still sedap lg nasi kandar beratur nie dr line clear...

dah lama tak gie sana mkn...waaaaaaaaaaaaa kempunan nya...bila la nak gie nie....emmmmmm

NeenaAnuar said...

eZmALiZa:
hehehe.. biler ezma balik KL.. roger2 lah akak.. leh kite dating kat Axis Atrium jerk! ;D

NeenaAnuar said...

dknypg83:
hehehe. yeah... I missed it tooo! what a yummiess nasi kandar there! :D

NeenaAnuar said...

Azmiezas:
hehehe.. memanggg mabelesss abiss kak! huhu...

NeenaAnuar said...

Mimy:
lorr.. ko tak penah makan ker beb? I tell you sekali ko dah pekena yg kat penang nie.. confirm ko meroyan nak lagi.. hehehe..

NeenaAnuar said...

PuRpLeLiCiOUs:
yup! try beb!

NeenaAnuar said...

yana:
hehehe.. so apa lagi.. lepas nie pegi lah pekena nasik kandaq kat sini yer! :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails