COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Monday, April 19, 2010

Gulai Lemak Ketam!


Ok... sebelum aku kasik korang tengok video maut tuu... wahhh.. mauuttt katanyer! hahaha.... skg waktu lunch kan? jom tengok entry pasal makan2 dulu....


Dah lama rasanyer tak der entry dari section Chef @ Home nie kan? Ok.. semalam aku masak something special! wahh.. sepeselll lah sgtt.... walhal masak gulai lemak jerk pun... ok... yg special tu harus lah tang si.....


_DSC0765 copy
Ketam nie hah!

Disebabkan bulan 4 nie merupakan bulan yg sgttt special buat diriku... jadik kalau boleh aku nak makan yg something special gak.. taknak gie makan kat luar.. tapi nak masak ngan air tangan sendiri gituuu.... dah lama aku teringin bangattt nak makan si ketam nie... aku rasa kan... lebih dari 5 tahun lah kot aku tak makan ketam.... lamaaa wooooooo.... dulu selalu makan waktu arwah mak ade... dia masak... aku selallu bedal! skg mak dah tak der... sendiri nak beli & sendiri kene masak! padan muke! hehehe...

Tapi aku sangat2 berbangga ngan diriku semalam! wah ayat tak agak nie... ye lah.. bangga sbb dpt masak gulai ketam buat PERTAMA KALInye dengan jaya nyer! cehhh!! macam lah susah sgtt... hahaha.. tapi yelah... harus lah aku happy sikit.. sbb this is the first time in my life aku sendiri yg gie beli ketam.. and then aku sendiri yg masak ketam tu... biasa aku masak lemak cili padi jer... but tuk gulai ketam nie lain sikit jerk lar dia punyer resipi.. not exactly da same like masa lemak cili padi... nie ikut menu aku lah yer... so stylo aku masak semalam camgini...

~ aku blend kan bawang merah, bawang putih, halia, sedikit belacan, cili padi & cili merah!
~ pastu masukkan bahan2 yg dah diblend tu ke dlm periuk together2 ngan pati santan!
~ tambah air secukup nya.. ikut lah kepekatan masak lemak tu nak banyak mana...
~ pastu ketuk serai.. masukkan sekali dlm bahan2 tadi tu...
~ biar sampai mendidih... pastu bubuh garam & gula ikut secukup rasa dan jugak sekeping dua asam keping...
~ pastu bile dah mendidih... baru masukkan ketam2 yg sgt gorgeous tuu... hihihi..
~ then tunggu lah sampai ketam2 tu masak.. pastu leh tutup api... dah siap tuk dimakan! :D


_DSC0768 copy
Hasilnyer... sungguh fingger lickin' good lah! :D

Tapi agak tak puas lah makan ketam this time.... sbb mahallllllllllllllllllll sgtttt so tak leh nak beli banyakkkkk!!! aku beli 5 ekor RM50 taw! sekor RM10 tuuuuuuuuuuu! tapi saiz dia agak besar lar.... isi pun agak padat.. so on that grounds kirenye agak berbaloi gak lah!

Itupun nasib baik abg yg jual ketam kat pasar malam tu siap leh jamin.. dia akan siang ketam tu... siap2 belah ke dua bahagian lah.. kalau dia belah tu nampak tak der isi... dia leh tukar kan ke ketam yg lain... fair lar kan.. so lepas2 nie confirm aku carik abg tu balik tuk beli ketam lagik! hehehe...

Disebabkan b'day aku bulan nie.. so aku yg treat en. teman & my dad makan ketam tu... sian gak kat my dad.. dia pun pasti rindu nak makan masakan gulai ketam arwah mak aku! sobb.. sobb.. :( That's why aku memang dah niat dah.. dlm bulan 4 nie... mesti aku carik gak ketam.. then aku nak masak sendiri...

Alhamdullilah... tak sangka jadik gak hasil air tangan aku tu... sampai bertambah2 lah en. teman makan... masalahnyer bertambah cam biasa tak per.. nie bertambah luar biasa nie... risau lak aku dia makan banyak sgttt... tak elok tuk kesihatan taw... yg my dad lak dia kene control sikit.. sbb dia ade kencing manis.. so tak leh makan banyak nasi...

En. teman siap ckp.. "okkk... lulus.. lepas nie leh beli ketam lagi"

Aku jawab... "ha'ah.... boleh sgtttt.... tapi YOU jgn lupa lepas nie beli lebih dari 5 ekor yer.. I kalu boleh nak makan 10 ekor tuk I sorang jerk!" :p

Ye laaaa.. sang isteri kalau belanja kene kurang dari sang suami yg belanja.. tak gitu? hahaha...

40 comments:

Aini said...

suka ketam jugak.. Selalu beli fresh2 dari jeti nelayan kat kmpung. Best wooo.. Tapi lagi suke ketam tu kukus or rebus cam tu jek.. =)

eqbalzack said...

tgk pic je dah rasa sedap....heheh

SURIA AMANDA said...

Lisa baru makan ketam sabtu malam ahad ari tu..kak long balik beli ketam masak ramai2..seronok..tapi biasala la Lisa x leh mkn banyak..sbb Lisa x suka sgt..hantu ketam for sure kak long and dania la..siap berebut lagi..

Cik Yayang said...

Owhh itu juga fav. Cik Yayang...
Tak kisah la masak apa pun, mmg semua nya bedal...dan selalu nya kalau makan ketam nasik letak skit jer, sbb nk meratah ketam2 itu..:-))

Vee Violet ~vLockheart~ said...

sedapnye... thanks for the recipe..
nanti vee nak try masak... : )

Siti Shuhadah Zainol said...

wah..sedapnyer.. shu pon weekend baru ni wat msk lemak gak.. tp, bukan ketamla...

ina mail said...

mabeles.sedapnya ketam masak lomak cili api ko tu neena.tip nak beli ketam.pilih yang berat saja, isinya padat.

Cik E said...

sedapnye...
dah 2-3 ari gak pk nk msk ketam cam ni tp..x jumpa plak ketam kat pasar...

sgt buat perut org lapar tau cik ketam ni..haippp

Iena said...

gulai aku x pernah wak lagi... hari tu wak ketam masak merah jer...
harus coba gak neh...

Mimy Hamid said...

tak dpt rasa ..nengok pun jadikkk le...hehe

suezensuzanna said...

argh!....i love ketam2 nih..masak jenis ape sume masuk!!!!!!

Azmiezas said...

Amboi..sedapnya..yummy3x...

terasa mcm nak makan lunch lagi sekali..

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

kita xmakan ketam..huhuhuhuhu...

♥ciK-t0ge ♥ said...

PEhHH SEDAp!

Nk sKet..

umah saye xdpt nk mkn ketam,,

sbb sume org alah.. kecuali saye..

nk bli pon ase kesian lak tgk dorg xdpt mkn..
uwaaaaaa nakkk ketammmmm

Lady of Leisure said...

neena masak lemak ketam neena ni sangat menggoda perut lady yg lapar ni okay heheheh...

eynda said...

Jarang masak ketam....nampak sedap la...cara masak pun senang :-)

mummy roshie said...

lazatnyerrr..!!!nak jugak..lenkali beli 10 ekor ajak mummy dtg sekali ek..??hehehehe...

Ms AiReEn MoHd said...

happy birthday to u.....
happy birthday to u.....
happy birthday to neena...
happy birthday to u.....


babe selamat panjang umor murah rezeki pada kamu sekeluarga..mwaksss..god bless u babe


mwaks xoxo:
eryn love boy

Ms AiReEn MoHd said...

babe ko tau tak..aku ni tak tau masak yg berkuah..paling fail..asik tak jd jerkkk tah ape salahnyer aku pun tak tau....

gulai ko tu amboiii bukan main...hah..yummy

POSH76 said...

sedapnyer makan ketam....mahal gak yer ketam tu....

NeenaAnuar said...

Aini:
waaa.. lagi untung biler dpt beli fresh2 kat jeti nelayan kannn...

NeenaAnuar said...

Amanda:
kebetulan pulak kite makan ketam sesama yer... but aramaakkk.. naper lisa tak berapa suke ketam?? rugi nyerrrrrr.. huhuhu...

NeenaAnuar said...

Abq Eq:
haaa.. tu belum rasa bebetoii lagi.. hehehe..

NeenaAnuar said...

Cik Yayang:
hihihi.. betoi tu cik yayang.. kalau boleh nak ratah ketam sampai kenyangg kann... :D

NeenaAnuar said...

Shu:
kebetulan sama masak lemak yer... hihi..

NeenaAnuar said...

Vee:
u're most welcome! try lah yer.. ;)

NeenaAnuar said...

Kak Ina:
thanks kak.. lepas nie kalau boleh nak pilih yg lagi berattt... :D

NeenaAnuar said...

Cik E:
memang... ketam nie bermusim... neena pun jumpa hari tu kebetulan jerk..

NeenaAnuar said...

Iena:
hah! cobak jgn tak cobak! hehehe..

NeenaAnuar said...

Mimy:
hihhi.. nanti ko try ler masak.. senang jerk babe!

NeenaAnuar said...

Suezen:
yiippppeeeee... nanti masak taw! :D

NeenaAnuar said...

Azmiezas:
hihihi..... :D

NeenaAnuar said...

Purplelicious:
aramakkkkkkkkkkkkkk..... rugiiiiiiiiiinyerrrrrrrrrrrrrrrrrrr............

NeenaAnuar said...

cik-toge:
alahaii.. ciannyer.. takpe.. awak makan kat kedai jerk lar yer... hihihi...

NeenaAnuar said...

Lady:
hahahahaa... alaaa.. lady lagi pandai masak dari neenaa... :D

NeenaAnuar said...

kak eynda:
hihihi.. memang senang sgtt kak.. coba tau nanti! :D

NeenaAnuar said...

mummy roshie:
heheheehe... insyallah.. leh jerk! :D

NeenaAnuar said...

Aireen:
wwweeeyyyy.. awainyer hang wish b'day kat aku.... hahaha.. ok lar in advance aku terima! :D

TQ babe!

NeenaAnuar said...

Aireen:
hihihi.. senang jerk masak berkuah nie.. nak2 masak lomak cili api!

NeenaAnuar said...

POSH:
memang mahal kalau bukan musim... tapi dah tekak nie teringin.. mahai pun bedal gak leww.. hehehee..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails