COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Monday, April 5, 2010

Dugaan Si Ibu...


Jumpa this sad story kat blog Amanda! Tuk tahu cerita menyayat hati nie sila lah ke blog
supermom!


Sesungguhnyer Allah lebih sayangkan arwah adik dzafri! Semoga roh nye di cucuri rahmat.. aminn.. ~Al-Fatihah~

Memang ibu dzafri sgt2 tabah! I know its not easy to face that type of situation! kalau aku pun dah lama rebah ke bumi! sesungguhnyer Allah akan menguji org2 yg kuat!

Cuma apa yg aku kesalkan ngan sikap2 klinik/hospital di malaysia nie.... majoritynyer cam haram! ko pegi 10 klinik/hospital... 10 padangan yg berlainan ko akan dpt... 10 penyakit gak lah yg ko akan dpt! kalau org sakit tak nak betol2 buat check up! suke suki jerk kata "oohh.. nie sakit biasa nie.." "okk.. nie tak der apa nie... demam biasa jerk" "ooo.. ok.. nie hanyalah salah urat bukan apa2 pun"

Aku memang panas hati tol ngan certain klinik/hospital! memang diaorg lah yg bertanggungjawab pada sesetengah kematian sebenarnyer! yea... memang betol ajal maut ditangan tuhan.. tapi bukan kah kite sebagai manusia perlu berusaha tuk mencari penawar nyer?

Aku sendiri dah penah lalui akan hal ini.. arwah mak aku was a cancer patient... first detection in 1998... waktu tu baru stage 2 saja.. alhamdulillah.. done all the medication.. tapi dlm masa 10 tahun lepas dari operation.. HKL tak penah buat proper check up.. bagi appointment after appointment bukan main lagi! walhal dlm waktu appointment tu arwah mak dah penah mengadu ade tanda2 benjolan pada bahagian belakang leher.... biler pegi jumpa doktor yg so call 'pakar'.. jawapan yg diterima selama 10 tahun adelah... "ooooo.. nie cam salah urat jerk nie.. tak der apa2 lah makcik.."

Sampai lah in late 2007... benjolan tu makin membesar... baru diaorg buat proper check up.. buat biopsi semua.. tup2 betol it was a cancer cells again! Doctor said.. "it was a recurrence cancer!" tak ker aku nak maki jerkk doktor tu... waktu mak aku ngadu dulu ko kata tak der apa2.. kalau ko detect dari awal kan senang.. nie dah teruk baru ko nak suruh mak aku buat kimo lagi sekali! badan dia pun dah tak leh terima... bukan ker kalau dipantau dari awal selepas dia buat operation in 1998 lebih baik? itulah kalu pegi hospital yg bertaraf gomen nie! memang saja nak kasik org semua mampuih cepat! Nie tak.. biler dah teruk.. baru nak detect.. then ngan senang jerk kata... "makcik... buat masa nie kite stopkan dulu medication tuk makcik... in between the time.. makcik buat lah apa makcik nak buat... makcik makan lah apa makcik nak makan.. makcik pegi lah mana makcik nak pegi!" apa korang rasa biler dengar doktor dah ckp camgitu? bukan ker cam arwah mak aku dah tak der harapan nak idup lagi kan????

Aku memang salahkan HKL 100% dlm kes arwah mak aku nie.. diaorg amik kes sambil lewa! yeaa.. paham.. memang banyak sgt kes yg perlu dipantau! tapi itu memang dah tanggungjawab ko lar kan! aku sebab tak der duit jek nak bawak mak pegi private hospital time tu! paham2 jerk lar kalau penyakit kronik nie.. ko perlu ade beratus ratus ribu tuk gie private! pasai tu skg insurance coverage tuk penyakit cronic sgt penting! mintak jauh.. tapi kalau dah kene at least tak yah lar kite mempertaruhkan nasib nyawa kite kat hospital kerajaan!

And pada aku now adays... kite perlu pergi rujuk terus ke klinik pakar2 di hospital lar... jgn hanya depend pada klinik2 biasa nie.. diaorg kalau takat sakit pening demam selesema nie boleh lagi lar.. tapi kalau dah kite rasa lain macam... demam tak kebah2... or apa saja yg kite rasa lain dari seperti biasa... better pegi pakar terus! cam aku hari tu.. puas hati biler pegi pakar kat pantai hospital! tak sampai 1/2 jam tuk doktor detect aku punyer sickness! bayar dlm RM170++ jerk tuk jumpa doktor pakar... walhal before that dah 5 klinik aku pegi.. semuanyer kata 'TAK DER APA2.. NORMAL NIE' eeee... memang hangin tol aku!! sib baik lah aku dpt gak guarantee letter dari clinic yg ke-5 tu tuk terus gie jumpa pakar kat pantai... itu pun aku mintak coz dah experience arwah mak punyer kes lah aku dah tak nak percaya doktor2 yg biasa nie... and jugak hospital kerajaan! so, bawak2 lah amik insurance coverage so that senang kalau nak refer pakar anytime leh gi direct jer...

p/s: hari nie entry semua penuh emo! :p


24 comments:

mrs.ecam said...

yela beb...emo tol aku tngk blog ko arini...tp mmg bnyk btol la pe yg ko ckp....aku dl nk injek ank aku sblm umo die sthn 5 bln seksa wooo..tnggu 2 jam tuk cucuk jek...2 lom nk jmpe doc lg.....skang nie aku g swasta jek...x smpi 5min pong tnggu...huuuuuuuu

mrs.hanibunny said...

weiii apasal doc kata gitu lak... sukati je... tapi tulah... nak gi private ramai yang tak mampu beb... tapi layan hospital gov mmg haram sikit... tapai pilihan apa yang kita ada... tak kena batang idung diorg mmg la senang cakap kan?

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

wah memang marah btoi nie..:P..tapi kalu kita jadi sis pun kita marah jugak..ye lah kan..diorang nie buat keja macam xikhlas...ntah la..susah nak luahkan dengan kata2...

suezensuzanna said...

wah..entry marah lagi??relax...but im agree dengan ur opinion...huhuhu kalo kat hkl..if emergency wad pun..org tuh dh berdarah2..x sedar..pengsan pun dorg leh suruh q up lagi..huhuhu

ina mail said...

akak fobia bila dengar HKL , pasal HKL lah mak akak meninggal dunia.selepas balik dari KL buat laser batu karang terus tak boleh jalan , sebelum tu mak akak boleh buat keja lagi, lepas tu terus lemah.mak akak masa meninggal dunia baru 53 tahun.bukan akak tak redha, tapi carannya buat terkilan.kalau akak kaya raya ,akak bawak private je.

POSH76 said...

it happen to me before cuma nasib baik pi terai 2nd opinion...kalu tak dah lama arwah agaknya huhu

ada ker patut i nyer demam tak kebah2 masa tu GH laa...school time mn nak gi private..doc kt demam biasa...rupa2 check punya check kat private hospital suspect denggi...& hampir2 nak kene denggi berdarah...hampeh tul

Lady of Leisure said...

isk ni yg buat i fobia nak ke spital ni... mintak2 kita semua diberikan kesihatan yg baik kan...
mudah mudahan...

LiAnA said...

tu pasal org sekrg ada duit lebih pegi je private.. tp private pun kena pandai pilih jugak.. ada yg nk untung je..lagi sadis kan

apa2 pun paling penting amiklah insurance.. at least kita ada tabungan time susahkann..

[z@ck] said...

moral of the story..
refer pada hospital pakar or swasta.even mahal, tapi servis tip top.

Siti Shuhadah Zainol said...

takut plk skrg ni gi gov. spital kan...

babyfreaks@ratusiput said...

dorang kat gomen skang mmg cuai la.tu yg kes pasal darah tu...sampai tak pasal2 kena hiv...perghh...kalau dh camtu nk saman pun tak guna...sbb dah dapat.ngeri tu...

Nor Aishah said...

tulah.. klu kita nak datang cek pun.. mesti dia tanya sakit apa...
kita datang jumpa dia mestilah kita nak suruh dia cek.. dari situ baru kita dapat tau apa yg kita sakit..
kekadang ni diorang takder sikap tanggugjawab langsung..

NeenaAnuar said...

ecam:
huhuhu.. tu lah kebetulan lak dlm satu hari penuh ngan entry yg ter-emo jerk! :D

NeenaAnuar said...

Hanibunny:
yea.. that's why aku ckp better amik personal insurance coverage beb.. at least at any time kite dah leh cover by insurance coverage tanpa kuarkan duit sendiri on da spot! :)

NeenaAnuar said...

Purplelicious:
hehehe.. betoi tu... tak terkata-kata lagi dah! huhuhu...

NeenaAnuar said...

Suezen:
hahaha... exactly! elok2 leh diselamatkan.. teruih jadi sebaliknyer kann..

NeenaAnuar said...

Kak Ina:
betol tu kak! sama lah.. kes arwah mak akak & arwah mak neena.. :(

NeenaAnuar said...

POSH:
ishh!! memang hampeh kann gomen sepital nie! sakit tol hati kalau diaorg wat camgitu kann...

NeenaAnuar said...

Lady:
insyallah.. mudah mudahan.. aminnn.. :)

NeenaAnuar said...

Kak Liana:
betoi tu kak... sometimes yg private pun suke suki jerk nak charged tak tentu pasai kann...

yessszzaaa... totally agreed! :D

NeenaAnuar said...

z@ck:
yep! exacly! :D

NeenaAnuar said...

Shu:
yeaa.. majority nyer memang menakutkan lah!

NeenaAnuar said...

Ratusiput:
betol tuu.. saman pun dpt apa kan? duit tak leh ganti ngan nyawa...

NeenaAnuar said...

Aishah:
hahaha.. betoi tu sis! kengkadang rasa better kite jerk yg jadik doktor yer dak! :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails