COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Wednesday, September 30, 2009

Aku Rasa Pening... Mual & Mabuk!!


Petang tadii.. secara tiba2 aku terasa mabuk2... teruk sgtt... kepala aku berpinar2.... mata aku berpusing cam gasingg... waktu tu dlm kol 6 lebih... aku kat office lagi... terasa cam nak jatuh & pitam jer tetiba....

pastu aku tengok air dlm botol air aku atas meja bergoyanggg-goyangg jerr... uishh.. apa hal ngan ku nie??? lain macam jer rasanyerr....

Aku berikan sepenuh tumpuan pada botol air aku tuu... tengok bebetol... betol ker apa yg aku nampak tuu... ke perasaan aku sekejapan jerr.. rupe2nyer memang betol.. aku terasa terhoyong hayang dah... aku duduk kat kerusi bebetol... padatkan kedudukann... aku memandang ke arah luar bangunan office aku... aku nampak bangunan luar office aku bergegar2 cermin bangunannyer...

Aaarrrhhhh... udahh.. nie makin parahh niee.. betoi ke idak aku niee... nak tanyer org sekeliling aku dah tak der org... majority semuanyer dah balik.... errmm.... makin lama makin aku terasa terhoyong hayang... and kepala aku semakin pening... mabuk giler.. terus rasa cam nak muntah pun ade...

Errmm... aku relax2 kan diri satt.... aku terus terpikir... dulu sekali aku penah rasa bende yg sama kat office jugakk... Ooooohhh... don't tell me it's an earth quake again!! and it's true... ade earth quake berskala 8.0 magnitud melanda Samoa Island & Selatan Sumatera...

Aku cuak giler.. yg bodoooo lagi bangang office aku nieee.. tak der buat emergency call tuk suruh semua org kuar dari building office niee... bongokk gilerr!! ko ingat builiding ko tu kuat sgt ker cam kat jepun yg kalis gempa tuu???? Kat jepun yg kalis gempa pun leh tombang OK!! sib baik lar kejap jer gegaran gempa tuuu... kalau lama dan agak kuat.. aku rasa memang leh roboh lar bangunan office aku tuu... uuuuishhh... silisih malaikat 44 larrr....

Aku pun nak confirm kan betol ker tak ade gempa bumi nie berlaku... aku pun terus lah bukak online newspaper kat internet...



Kampung 'ditelan' tsunami akibat gempa di Samoa

APIA: Gempa bumi kuat 8.0 magnitud yang melanda Kepulauan Pasifik Selatan di Samoa awal pagi ini menyebabkan banyak kampung 'ditelan' tsunami serta mengorbankan 10 orang setakat ini.

Sementara itu, sekurang-kurangnya 14 orang dilaporkan maut di Samoa Amerika dengan penduduk mendakwa ombak setingga lebih 9 meter (30 kaki) membadai perkampungan mereka.

Seorang wartawan tempatan memberitahu AFP, keseluruhan perkampungan di pantai Samoa dihanyutkan oleh tsunami yang disifatkan paling buruk.

Kawasan itu dilaporkan mempunyai ribuan penghuni.

Ibu negara Samoa, Apia kini tenggelam dengan pihak berkuasa berusaha untuk menyelamatkan ribuan mangsa ke tempat lebih tinggi.

Saksi memberitahu, ombak menghanyutkan kereta, bangunan dan rumah penduduk dengan keadaan seperti 'padang jarak padang terkukur'.



28 maut gempa bumi, tsunami landa Samoa

APIA: Seramai 28 orang dilaporkan terbunuh selepas gempa bumi kuat yang membawa tsunami melanda Pasifik Selatan, khususnya di Samoa dan Samoa Amerika.

Menurut Palang Merah dan laporan media setakat pagi ini, masing-masing 14 maut di Samoa dan Samoa Amerika dalam kejadian jam 6.48 pagi waktu tempatan (1748 GMT).

Menurut Agensi Penyelidikan Geologikal Amerika Syarikat, gempa berukuran 8.0 mangnitud itu cukup kuat untuk menyebabkan tsunami di dua negara kepulauan Pasifik Selatan itu. - AFP



Gempa 7.9 magnitud di Sumatera turut dirasai di Semenanjung

KUALA LUMPUR: Gempa bumi kuat berukuran 7.9 magnitud yang melanda selatan Sumatera pada jam 6.20 petang tadi turut dirasai hampir seluruh pantai barat Semenanjung.

Menurut laporan Agensi Penyelidikan Geologikal Amerika Syarikat (USGS), gempa yang berlaku jam 5.16 petang (waktu Jakarta) di selatan Sumatera membabitkan Kuala Lumpur dengan jarak 480 kilometer dari pusat gempa; Padang, Pekanbaru dan Sibolga.



Amaran tsunami kepada Indonesia, Malaysia, India, Thailand

JAKARTA: Pusat Amaran Tsunami Pasifik mengeluarkan amaran tsunami kepada Indonesia, Malaysia, India dan Thailand berikutan gempa bumi berukuran 7.6 mangnitud melanda barat Sumatera, jam 6.20 petang tadi.

Jabatan Meteorologi Indonesia melaporkan gempa berkenaan berukuran 7.6 magnitud yang berpusat di pantai Sumatera.

Gegaran dapat dirasai di bangunan tinggi di Jakarta sehingga ke Singapura dan Malaysia.

Setakat ini tiada laporan segera mengenai ketinggian ombak dan mereka yang cedera. - AP



Hah.. tu lar beberapa artikel about gempa bumi petang tadii... bukan satu tempat ok.. tapi 2 tempat berlakunyer gempa yg agak kuat.. Indonesia biasa lar kann.. memang dah selalu berlakunyer gempa... tapi kat situ tak der berlakunyer tsunami.... but at Samoa Island telah berlaku nyer tsunami yg agak dasat.... Marilah berdoa semoga Allah melindungi kite semua dari malapetaka yg lebih buruk ... Aminnn....

Anyway... mungkin ramai yg tak tau kat mana kot Samoa Island niee... cam aku memang rajin tengok peta dunia.. so aku dah tau kat mana lar samoa island niee.. kat sini saja aku nak share ngan korang2 yg mungkin tak tau dan malas nak tengok map dunia kannn... so aku ngan rajin nyer tolong googgle dah tuk korang and meh sini aku nak jadik cikgu geography tuk hari ni..



Nie aku dah zooooommm in agak dlm nieee kat map goggle...
Nampak tak Samoa America yg kecik tuuu...


Kalu aku zoom out sikit... Ini lah hasil nyer...
Hampir tak nampak dah Pulau samoa tu kann...
Kalau let say peta nie di zooommm out lagi...
Memang langsung tak nampak dah dlm peta OK!
Sooo bayangkan betapa keciknyer Pulau Samoa tuu...


Pulau Samoa tu nampak cam dekat2 ngan area New Zealand & Australia jer kann... Tapi kalau di zoom out lagi peta ni.. kirenyer jauh gak lar.. memang kategori tak nampak dah... Dia dah dekat2 pulau Hawaii pun ye gakk... Pasai tu Pulau Samoa nie under jajahan America! US biasa larr.. semua tempat cantik2 dia jajahhh...

Now... aku baru terpikir dan terbayang yg bukan2... uuishhh... sendiri tepuk dahi!!! cam ner lar kalau waktu aku kat Maldives hari tuu ade nyer kejadian gempa bumi dan berlakunyer tsunami... perrrgghhhh... memang sah2 aku tak balik Malaysia dah kott... confirm aku tertanam kat Maldives jer kot... ye lar.. kalau tengok dlm google map pun... Maldives pun sama gak... memang tak nampak dlm peta tuuu... biler di zooom in baru leh nampak...




Bayangggg kannnnnnn...
Tengah syok2 aku duduk kat situu...
Secara tiba-tibaaa... tanpa diduga......
Air laut yg setenang itu bertukar menjadik ganas...
ombak yg sekecil itu boleh menjadik setinggi 30 kaki!!!!!!!
Eeeeeeeeeeeerrrrrrrrrrrrkkkkkkkkkkkk........


Now aku pikir 3-4 kali nak gie bercuti kat kawasan pantai!Especially area KEPULAUAN!


7 comments:

Hasra_Razali said...

Sama2 la kita doakan kita semua dilindungi oleh bala bencana ini...sama2 beringat lah, stiap kejadian itu ada penyebabnya dan hanya DIA YANG MAHA MENGETAHUI..:-(

Deqna said...

tapi kan around 6 sumting semalam kan kita sama2 over the phone.. aku kuar ofis kul 6.30pm.. tapi aku tak rasa sikit pun gegaran.. member2 ofis aku yg gitau ada gegaran..

sekarang ni macam2 bencana kan.. Ya Allah selamatkan lah kami dari segala malapetaka.. Amin..

Liea said...

opis aku pun sama... emergency signal? hampeh je office kat tpm tu.. aku baru kat level 2 dah rasa...

Nur Irfan Juezrie said...

thanks 4 the info.. kat penang takde lak rasa cmtu.. tp certain2 org ckp ada rasa.. balik umah, tgk berita baru tau ada tsunami. semoga kita sume dilindungi olehNya.. Amin..

lidasyah said...

ida pun kat opus lagi time tu.. tp tak rasa apa2.. mm ntahla kalau tak perasan kan..

ajal maut ditangan Allah.. doakan yang terbaik untuk kita semua.. amin...

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

memang kta pun rasa gak gegaran tue..mula tue cam x espek apa2 la kan..dok ingatkan mesin printer kat bawah tue..jap g ada member ym bgitaw ada gempa..ya allah takutnya kan..kta yang baru rasa skit2 pun dah cuak nie kan pulak orng yang mengalaminyer wallahualam...

NeenaAnuar said...

Hasra:
yeaaaa.. setiap yg berlaku itu pasti ade Hikmah nyer..

Deqna:
ohh.... lepas jer aku put down the phone ngan ko.. terus terasa gegaran tuu...

Aminn.. mudah-mudahan kite semua dilindungi olehNYA...

Liea:
ooo.. office ko pun sama yek! bahayakan kalau tak der signal nie...

Nur Irfan:
u're most welcome sis... ohh.. kat penang tak rasa yer.. mainly in KL lar yg terasa gegaran tuee..

lidasyah:
aminnn... semoga kite semua berbalik kepadaNYA..

Purplelicious:
ohh.. sis pun rasa yek!
Kesian kan pada mereka2 yg melalui saat2 ituu.... :(

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails