COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Friday, September 4, 2009

Tips Nak Kurus?


Adelah beberapa kawan2 aku nie yg nak tau camner aku leh kekal kurus... siap mintak2 tips lagi gituu... antara mereka2 yg mintak tips nie adelah...


Liea said...Neena.. aku nak suggest new post plak, yg kurus jadi gemuk tuh aku takmo tau.. yang gemuk jadi kurus lepas kwin tuh yg nak petua tu! (August 24, 2009 11:05 PM)
Nanthini said...
Putting on weight is easy to do...but loosing weight is not easy.....but u manage to do it.....how ah...i nak tips (August 25, 2009 10:17 AM
)


Haaaa... itu contoh lar comment2 yg penah ditinggalkan kat aku... so now aku nak lar berkongsi rahsia kejelitaan aku nie kannn... hahahahaa.... jelita kerr?? Tak der maknenyerr... apa punn... aku bersyukur ngan kurniaan Allah pada aku.. cukup segala sifat.. dan sesungguhnyer yg baik2 itu dtgnyer dtg dari Allah S.W.T. Kite semuanyer diciptakan olehNYA cantik2 belaka ok... tak der sapa yg tak cantik... Allah yg maha mencipta... so sesungguhnyer setiap ciptaan Allah itu adelah indah dan terbaik... Ok.. cukuplah aku jadik ustazah buat seketika... jom sambung ngan tip2 yg korang nak sgt kan tu.... Aaaaalaaaaaaaaa... mana lar ade tips apa punnn... aku tak der amik ubat mahu pun rawatan kecantikkan ok! tuk kurus niee... aku hanyalah....

  • Kawal pemakanan aku... especially makan nasik! makan boleh... tapi tak leh dlm kuantiti yg banyak... seelok-eloknyer makan segenggam @ dua genggam nasik sajer!
  • Harus korang tertanyer-tanyer kann.... kenyang ker makan ngan hanya segenggam nasik saje? yerr.. memang lah tak kenyangkann... tips tuk buat kenyang... minum lah air banyak2... cam aku memang tekak agak kembang lah nak minum air masak banyak2... so aku biasanyer akan minum air soya bean! dah sememangnyer air nie pun pebret aku.. so sedap jer lar aku minum kannnn... lagi pun air soya nie kan cepat buat kite kenyang... so minum dulu 2-3 gelas air soya before makan nasiik.. sure korang takkan makan nasik banyak2 nyer lah!
  • Aku tak makan makanan yg berminyak... kalau lauk pauk yg berminyak cam nak rak tuu... especially gulai lar kann... aku cuba elakkan.. tapi kalau tak der choice.. terpaksa lar jugak kannn... kata nak makan.. napsu makan tetap adooo... tapi aku kawal lar jugak... kalu aku masak sendiri dah sememangnyer aku kawal minyak nyer... tapi kalau aku beli kat luar... atau makan kat majlis kenduri ker... aku akan make sure lauk pauk tu di kacaauuuu cam nak rak baru aku amik kuah nyer tuu... kalau tidak jawabnyer main bantai makan minyak jer lar yg bertakong kat atas kuah gulai tu kalau tak di kacau!
  • selain dari lauk yg berminyak aku jugak hindar kan makan makanan yg bergoreng2... kire ala2 berminyak jugak lar kann... like french fries (aku tauu ramai yg suka makan fries kann.. aku pun tak terkecuali yg benorrnyer, tapi aku kawal diri sendiri ngan disipline!)... like udang or ikan celup tepung (tapi yg nie kalau aku balik kg t'ganu aku bantai gak sekali sekala sbb sana buat nie memang best!) like ayam goreng... then like apa lagi yek... errmm... hah.. apa2 jer lar yg bergoreng2 with minyak yg boleh bak di perah keluar tuu.. so aku memang hindar kan dari memakannyer.. bukan tak makan langsung... makannn... tapi ambil dlm kuantiti yg amat sedikit dan amattt jarang-jaranggg sekali!
  • errmm... apa lagi yek... oh ya.. aku banyakkan makan buah2 & sayur2 gak lar... especially salad with thousand island... yum.. yumm.... nie diet yg paling elok.. tapi aku sendiri tak tahan kalau asyik nak menalakkk ini jer kannn... aku ambil nie like selang2 gak lar ngan nasik...
  • Oh yaa... like me makan nasik dlm seminggu tu likee.... selang sehari lar... sehari makan nasi.. sehari tak makan nasi... so kalau hari yg aku tak makan nasik tuu.. saku makan salad ker... mee hoon / mee ker.. speghetti kerr... & apa2 jer lar yg asalkan bukan nasik!
  • Satu lagi aku elakkan makan nasik berlauk kat luar... sbb majority jual lauk pauk yg sgt berminyak!
  • Aku suka makan cereal & muslee! Yg nie memang bagus nyer diet lah.. aku suka makan ngan susu putih.. nuar suka makan ngan yogurt!
  • Sila tahu aku nie peminat sandwich OK! aku boleh jer makan sandwich tiap2 hari pun tak per... berselera jer aku... especially sandwich telorr.. sandwich tuna pun aku suka gak!
  • Aku jugak suka makan biskut... antara biskut2 yg aku suka adelah... Oreo & Peanut Butter.. kalau ikutkan gemuk tu kann.. tapi aku akan balance kan makan biskut2 nie time aku tak makan nasik!


Ok lahh... rasanyer tu jer kot yg aku leh share ngan korang.. especially Liea ngan Nanthini.... kalau nak kata aku buat exercise sgt kerr?? tak jugakk.. haramm kot ade.. sbb aku dah penat berexercise tiap2 hari pegi balik keje.. tu pun penyumbang gak tuu.. sbb dulu aku naik kereta.. badan aku tak lar sekurus skg nie... lepas aku naik LRT gie keje... terus maintain berat badan aku.. ye lar.. sbb jalan jauh gak lah kann.. from office to LRT station banyak jalan tuu.. pastu sampai masjid jamek aku tukar train tu.. aku tak naik escalator taw! Sila tahu dan amik tahu yg aku akan panjat tangga2 yg ade kat LRT station... haaa.. tu salah satu cara aku berexercise lar tuuu... sbb nak harap aku buat exercise sendiri kat umah.. sorry lar yek! aku tak kose nak buat OK! sbb nyer aku pemalas lipasss!! :D

Tapi jgn lar korang ingat aku tak makan junk food yerr.. sila tahu jugak yg aku ade lah junk food loover ok! hehehe... umah aku memang tak lari ngan junk food.. ade jerr.. like muruku... kekacang.. cokklat.. aiskrim... wahh.. tu semuanyer my pebrate OK! tapi aku ambiil bukanlah dlm kuantiti yg banyak... so kene pandai2 lar balance kan your diet!

So to you ollzzzz yg rasa2 nak ikut tips aku nie di persilakan lar yerr... jgn lupa kalau korang berjaya ngan tips aku nie... sila bagi tau aku tawww! nak gak aku tau yg tips aku nie berjaya kat org lain kannn... hehehee...



Kurusss....


Gemukss!

15 comments:

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

tips yang bagus tue..kta start kurus masa posa..sebab posa memang xlalu langsung nak makan nasi..sebulan posa sebulan la xsentuh nasi...tpi lepas kawen nie..bulan posa dh start mkn nasi dh..heheheheh...

Suki Cida said...

lor ku ingat tipsnya, buang sikit lemak tu kat suami... wakakaka...

ok ok gurau... but u look verythe cun la sekarang...

Liea said...

suka!!!! tq tq tq akan ku cuba practikkan!

MisZ PinKy said...

thnx 4 the tips, sis!

;p

lidasyah said...

wah bagus ni... sharing tips as well.. tp bab mkn nasi tu tak tau leh ikut ker tak.. sbb sehari tak mkn dah ketor.. camne...

takper akan ku cuba teguk air sebanyak boleh... thanks neena...

nasazfrog... said...

hai neena thanks kongsi petua2 tu,, boleh la jugak kita praktikkan nanti... ermm patut la badan comey jer.. :)

Deqna said...

aku pun akan cuba tips2 ko nie... aku pun nak kurus gak...

Nanthini said...

waaaaahhhhh.....kak neena..thanks alot creat an entry for my question....ok ok i will follow your tips.....hope can loose weight before my wedding

Superstar said...

thanks for the tips dearie! will be sure to try out.. hehehe..

NeenaAnuar said...

To All:-

All the best... dan selamat mencuba yerr.... kalau tak turun.. korang jgn salah kan aku lak tauu!! hehehee..

Hasra_Razali said...

tips yg bagus...tp apa2 kena DISPLIN, baru ler menjadi...hehe..cm nk try ajerk..:p (tp tak silapnya bulan puasa tahun ni, tiap2 hari berbuka nasik...alamak..!)

Emmelly Hanafi said...

huhu..thanks for the petua kak...tp yg pnting displin tuh...klu dpt tahan nafsu mmg leh jadinye..huhu kire hebat gak kak neena punye displin yek..mende nih yg nk kene workout dulu...lagila utk org yg susah nk susut berat bdn...pantang itu ini..tp berat x turun2..pehtu hmm displin pon hancai...cam sy le...

Aini said...

best2 kak.. kesimpulan dari tipas akak ni, bukan tak boleh makan sume, tapi makan cket la, bukan makan sampai puas ye dak? huhu

azzey said...

Just to share...after lunch @ dinner jgn terus duduk....elok jalan2 dulu dlm 50-60 langkah...then joging dlm 15-20 min sehari...@ selang sehari...coz blh bkr lemak...then mmg kene minum byk air suam....BKN air sejuk ais tu....coz itu menambahkan lg pengumpulan lemak....amalkan minum air limau @ teh o limau suam bkn ais....Just to share my experience....try first....insyaallah..

-NiD's- said...

kakneeenaa...NIDA NAK cUba lah cara akak nie..mudah-mudahan berJaya....ehehehe..

thank's akak sudi shariNg

akak GemOkss dL...alalaalal, PP lagi tembam mcm nida LA nie..ahahahaha

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails