COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Wednesday, September 30, 2009

Ke Swiss Garden Kuantan...


Rabu.. Raya ke-4... hari org bekerja... tapi aku laki bini cuti lagi.. and i'm sure ramai pun yg masih bercuti selama seminggu... lagipun cuti sekolah pun cuti seminggu kannn.. so ramai lar org yg masih bercuti....


Kat KL dah tak der apa2 plan start hari rabu tu sampai lar hari jumaat.... so my dad boring katanyer duduk lepak kat KL... since aku bercuti.. dia ajak aku gie short holiday.. kalau ikutkan dia.. dia nak balik kg terengganu jerr.. tapi malang nyer tak dpt sbb untie aku buat open house pada hari jumaat malamnyerr... kalau let say tak der jemputan hari raya.. memang kami tiga beranak dah zzaaazzssss ke terengganu dah...

Bapak aku nie nie suka balik kg arwah bini dia... arwah mak aku dilahirkan di Marang Terengganu... so mungkin banyak kenangan my dad with his late wife kat t'ganu... pasal tu dia suka sgt balik sana..... lagi pun sedara mara ramai gak lar kat sana... aku pun suka balik t'ganu.. kat sana memang best especially the sea side... tapi malangnyer tak dpt nak balik t'ganu this time sbb too short of time... we ollzzz kalau balik t'ganu harus lah seminggu paling komann punnn.. sbb perjalanan jer dah mengambil masa satu hari suntuk... pergi balik jer dah 2 hari kene tolak.... so kalau takat nak buat trip 3 hari 2 malam tu baik tak yah lar.. buat penat badan jerr....

So, aku setelah berbincang with my dad... dia setuju lah nak short distance punyer holiday... maka kami decide tuk ke....


Swiss Garden Resort & Spa Kuantan, Pahang


Perjalanan tak lar lama mana.. amik highway terus jer sampai kuantan lebih kurang 3 jam sahaja... jalan ok lar.. kosong jer sepanjang perjalanan dari KL ke Kuantan... bertolak awal pagi.. sampai2 sana just nice for check in....


Kami having lunch dulu @ Kemaman Kopitiam di bandar Kuantan...
Aku heran.. bertempat di bandar Kuantan... tapi nama kopitiam nie Kemaman... boleh???
Bukan ke Kemaman di Terengganu?


Standard Menu for Kopitiam...
Roti bakar... Tapi agak pelik style tempat nie...
Kite kene sapu sendiri dia punyer kaya & butter...


Wwwwoooohhh.. This is my favorite!
Pulut Inti!! Sedapp giler kat sini... very the orginal..
Aku belasah sampai 6 bungkus OK!



Permandangan Swiss Garden Resort & Spa


Ok lar hotel dia... not bad.. pool very besar...


Permandangan indah di waktu malam...


First day tak der buat apa punn.. just lepak2 dlm bilik jerr.. merehatkan diri setelah beraya sakan selama 3 hari berturut2....


Lepak sambil membaca suratkhabar...


Hubby... always with his "baby"



Kalau ikutkan aku nak lepak2 kat umah jerr... malas nak berjalan2 lagi dahh.. but sian kat my dad jer lar... dia boring and maybe nak hilangkan perasaan rindu kat arwah mak aku kot time2 raya camgini kannn... so, tu yg aku bawak dia jugak tuu...

Lagi satu untung taww kalau bawak bapak aku bercuti... sbbnyer dia kan org pencen.. staff gomen lah katakann... so, majority hotels in Malaysia nie ade special rates for gomen staff lar... so my dad tak terkecuali.. hanya perlu bawak kad pencen.. maka kami dpt lah special rate of RM212.75 nett per room per nite with breakfast for Deluxe Rooms with Garden View... kalau publish rates dia almost RM300 gak lar kalau tak salah aku.. tapi publish rates nie flactuate tau... biler nak pegi baru call.. but org pencen /staff gomen nyer rate tetap sama...

So, kalau aku nak room rate rendah.. aku kene lar bawak bapak aku bercuti... hihihi.. tak der laa.. that's not the main reason punnn... cam aku gie lake kenyir tu tak der pun corporate rate for gomen.. tapi still aku bawak dia gie cuti kannnn... so, biler ade kesempatan yg leh guna kad pencen dia.... harus lah diguna pakai kann.. kalau tak rugi lar....

Oh yaa.. Maybank staff pun ade gak corporate ratenyer.. tapi tinggi sikit lar dari org gomen nyer rates... RM245 kalau tak salah aku.. lebih kurang lar... but still cheap gomen nyer rate kannn.. So, we ollzz booked 2 rooms.. 1 for my dad and another 1 me and hubby... so each room dpt lah rate RM212.75 nett tu sbb dibooking atas nama my dad...

Tapi kalau lar lets say aku nak bercuti tanpa bapak aku.. takyah lar verangan-rangan nak dpt rate serendah itu yer... sbb it doesn't apply if the actual staff / org pencen takder kat situ.. sbb org pencen tu yg kene sign all the forms... bayar tak per.. diaorg tak kisah.. sapa yg bayar.. janji ko bayar udah... cumanyer ade borang check-in yg perlu disign oleh staff in order to get the corporate rate...

Gambar bilik malas lah aku nak amik.. sbb sama jer seperti hotel2 yg lain... normal lah hotel kat malaysia nie.. mana ade yg luar biasa seperti ala2 bali or thailand... :P

4 comments:

lidasyah said...

wah raya2 pi bercuti.. best gak kan..

what!! 6 bungkus.. adoi neena.. ngantuk tak mkn pulut byk2 tu.. tp maybe kecik2 jer packaging nya kan kan ...

hotel standard la kat msia ni.. takde la much different pun.. paham sgt dah...

Deqna said...

ko kan kalau ada nak gi holiday mesti ada pre-holiday kan.. tak lama lagi ko nak berholiday lagi kan.. syoknya...

hah amek ko...sampai 6 bungkus ko..

Hasra_Razali said...

Ermm at least dh smpai Neena ke Swiss Garden tu...yang teman ni? org situ pn tak penah duk sana lagik..hehehe..

NeenaAnuar said...

lidasyah:
hihihi.. tak lak ngantuk waktu tuu... tapi memang kecik2 pun packing nyerr.. 6 bungkus tu tak banyak mana punn lah...

Deqna:
ha'ah kannn.. aku sikit pun tak terpikir... betol gak kata ko tuuu.. hihihi...

Hasra:
hehehehe.. tak per.. Has anytime jer leh pegi nanti.. duduk sabtu balik ahad.. ok apa.. :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails