COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Friday, September 11, 2009

Anjakkan Paradigma_1


Semalam aku nampak one of my fren @ FB letak this status...






So bro tu maybe dia tujukan pada org lelaki lar kann... so now.... meh aku nak tambah tuk org pompuan lak! "kalau nak buat perkara yg mungkar, bukak la dulu tudung. Jangan burukkan nama Islam!" aku dah lama gak nak talk about this topik.. but baru now nie since tengok bro tu letak status camgitu kat FB semalam... terus aku pun terpikir to wrote something about it!

Aku sedih malah malu lar ngan sesetengah pompuan yg guna kan tudung as penutup segala perbuatan jahat diaorg! wuiishh.. nauzubillah! jahat giler sehh org2 camginii... ye lar.... menggunakan satu bende yg suci.. lambang kesucian agama islam.. korang buat main2 yek! yer.. aku tau aku masih tak bertudung... but to me kan... mana lagi teruk?


A. Pakai tudung tapi buat jahat seperti merokok, minum arak, kaki clubbing (malam hilang lar tudung dia.. dia pakai tudung waktu office hour jer!), lebih dasat tang MEMFITNAH & MENGUMPAT!!?

ATAUUUUU

B. Tak pakai tudung tapi tak melakukan perkara2 keji tersebut??


Hah, mana satu pilihan korang? A or B? tapi lebih elok kalau jawapan aku ade C kan?? iaitu pakai tudung & tak berperangai keji!


Actually memang aku sendiri kene ngan pompuan jenis nie tau.. dia pakai tudung tuk kaburkan mata org dari perbuatan jahat dia... seyes! aku memang penah kene! dulu dia tak pakai tudung... tapi tetiba baru2 nie dia pakai tudung lar... but OK lar... aku anggap dia dah berubah lar kan... bagus lar kalau camgitu.. TAPI... harammmm... perubahan dia tu hanya tuk menutup segala perbuatan jahat dia pada aku taw!


Ye lar.. mana tak nyer... dia masih lagi dok MENGUMPAT & MEMFITNAH aku OK! So, apa tujuan nyer tu?? aku yg kesian ngan dia nie sebenarnyer... dia lupa ker yg memfitnah tu lebih teruk dari membunuh kan? mengumpat tu tak yah ckp lar memang dah jadik makanan dia setiap hari...
Tapi aku ade luak??? sikit pun aku tak luak beb! hehehehe... malah aku lebih bahagia tau biler ko dok asyik mengumpat & memfitnah aku.. bagus2.. teruskan lah cita2 murni ko tu yerr... nak2 bulan pose niee.. lagi ko mengata.. lagi besar pahala yg aku dpt... syabas beteh!! ngeeh... ngeeh.. ngehh..

Cuma tu lar... aku memang kesian ngan dia nie.. dia tak tau betapa suci nyer bertudung tuu... pasal tu lar aku kalau nak bertudung aku dah pikir masak2 before aku nak bertudung nie.. insyallah... niat tu dah ade.. cumanyer perlu di kukuh kan lagi dari segi dalaman supaya aku tak terjerumus kepada perangai seperti si perempuan itu!


Yeahh.. aku ade terbaca gak hari tu kat blog Cida, about this issue as well... ade commentor kata just bertudung je dulu... coz ngan bertudung nanti ianyer akan mengawal segala perbuatan2 yg tak elok... which to me ade betol nyer jugak lar kan... coz biler kite bertudung, kite mungkin akan berfikir... ehhh... aku nie dah bertudung.. so perbuatan aku kene lar sesuci murni gak...


TAPI, yg malang nyer ngan pompuan nie... dia bertudung... tapi still lagi buat jahat ya amattt... tu camner nak classiffied kan case dia nie?? Tu yg aku sadis tuu.... ko tau tak yg ko dah mencemarkan kesucian wanita2 islam yg lain.. yg memang betol2 tau biler bertudung perangai mereka pun seperti bertudung jugak?


So, tu yg aku nak ckpkan... dia bertudung hanya sekadar mengaburi mata org diatas perbuatan jahat dia tuu... and then dia akan berlakon lar seperti dia lar wanita suci murni cam minyak masak tuu... licinnn jer semacam kann... tapi dia lupa yg Allah pandang pada hati manusia OK! Tak guna ko bertudung litup sakan.. but inside your heart is BLACK METAL!

Aku penah dengar motivasi & ceramah ustaz... dlm apa pun situasi... Hati lah yg akan di pandang & di ambil kire... bukan pada luaran! kalau luaran sahaja mencerminkan kebaikkan.. tapi hati tidak.. so sia2 saja apa yg kite buat.... Sama juga dari segi mengerjakan amal ibadat.. baik bersedekah, bersolat @ apa sahaja perkara yg dilakukan atas nama Allah... ustaz penah ckp yg segala amalan itu hendak lah dilakukan tanpa rasa riak! ianyer di umpamakan seperti "Bila tangan kanan yg bersedekah, jangan lah sampai tangan belah kiri tahu".... hah! seee... betapa secretnyer! So pendek kata biar lah semuanyer di hati kite sahaja...


Yeaahhhh.. aku tau kalau tak pakai tudung pun berdosa... but yet aku rasa better lar aku yg tak bertudung nie tapi aku TAK mengumpat & memfitnah org! daripada ko yg bertudung tapi melakukan perkara yg keji2 tuu... so kalau dari segi dosa... paling kuat pun aku berdosa sbb tak bertudung jerr... but ko yg part bertudung tu ok la... tapi lebih berdosa sbb salah guna tudung tu tuk menutupi kesalahan ko and then ditambah perisa ajinomoto lagi ngan ko mengumpat & memfitnah org yg dah tentu2 seperti membunuh itu!


Apa pun.. aku still salute & respek pada wanita2 yg bertudung di luar sana.. yg betol2 menjaga diri mereka seperti seorang muslimah... aku tau... tak semua wanita2 bertudung yg berkelakuan keji... hanya segelintir sahaja.. but as usual larr... kerana nila setitik.. rosak lah susu sebelanga!


Sooo, cukup lah tazkirah buat hari nie.. elok lak hari nie hari jumaat... hihihi... So apa yg aku ckpkan tadi tu just tuk pedoman bersama... ia juga lebih sebagai peringatan terhadap diri aku sendiri.. supaya satu hari nanti kalau aku lah yg bertudung... harap2 aku dptlah menjadi seorang wanita yg muslimah... Insyallah.. Amin....



Yerrrrrr..... aku tau aku sweet biler bertudung! ahaks!!


8 comments:

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

u look sweet bila bertudung..hehehe e2 memang fakta..bukan auta..manusia nie rambut jerk sama itam kan (yg colorkan tue pun sama la) tapi hati kita memang xleh nak jangka kan sis..

Suki Cida said...

hahah memula ku suke topic ni... sekarang takut lak... anyway agree with u, nak pakai tudung dengan hati yang bersih dan perlu bersedia... bertudung adalah tuntutan islam... at least mulut si celupar atau pengumpat ni, dia da mmg mendapat pahala bab tutup di bahagian atas... tinggal dosa kat mulut dan hati je la... tapi cida pun agree kalau nak bertudng biarlah betul2 sbb martabat wanita islam ni sangat tinggi... dan AKU tak sanggup nak calarkan title itu... AKU eh AKU...kang ada je yang nak tersentap... hahahah... aku ulang balik AKU tak ada kena mengena dengan org lain... ni cida cerita pasal AKU...

hahahh serik kena kondem..tak mo cari musuh...

lidasyah said...

you are rite neena.. tp org org camtu wujud dimana.. in my office as well.. adus tudung ni labuh... semayang tak tinggal.. siap ada pose sunat lg isnin khamis.. tp mulut.. adoi!!! tepuk dahi ida dgr.. siap muncung2 mulut la mengata org..

kesimpulannya la kan.. dorang ni bertudung must be a reason jer.. bukan niat betul pun.. wah sudah over komenku...

aj said...

amin ... semoga kita semu menjadi muslimin dan muslimah yang baik =D

Deqna said...

betul tuh, yg penting tu hati dan nawaitu kita dalam melakukan sesuatu tuh. Tak semestinya yg bertudung baik dan tak bertudung itu jahat.

Tepuk dada tanya iman.

NeenaAnuar said...

Purplelicious:
hihihi.. TQ sis! sis pun cun gak biler bertudungg.. sungguh ayuu...
Yeah.. sesungguhnyer.. hati memang sukar tuk dijangka...

Cida:
memang pun... dosa tang mulut tu kalau tak dibendung.. tak der makne lar jugak kan kalau bertudung punn...

lidasyah:
yea.. Ida.. mana2 pun tetap ade org camgini... niat mereka tu semua dah songsang lar tuu... hihi.. tak per komen jer Ida.. over ker tak.. I loike! :D

aj:
Insyallah.. aminnnn..

Deqna:
yup! very the correcto fren!

Mak Izz said...

hi neena, 1st time nk komen kt blog awak. tertarik pulak dgn topik ni.

skrg ni ramai je pmpuan yg pakai tudung as a fashion bkn sbb konsep menutup aurat. tgkla tudung trend skg mcm mana, sgt x mengikut kewajipan bertudung yg sbnrnya, pendek & jarang.

then ramai yg pakai tudung tp solat 5 waktu x buat. tp yg x btudung blh pulak solat 5 waktu x tinggal. camne tuh?

apepun, moga wanita2 yang baik yg menjaga akhlak & solat tetapi tidak bertudung, sy doakan satu hr nt mereka btudung juga. btudung yang menutup aurat tau, bkn sekadar fashion. insyaAllah!

salam perkenalan & aidilfitri dr sy!

NeenaAnuar said...

Mak Izz:

Hi Sis... Salam Perkenalan & Thanks for dropping your comment here!

Yeahh.. semua yg sis katakan tu betol belaka.... harap2 bertudung tu bukanlah sekadar fashion semata kann...

Salam Aidilfitri!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails