COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Tuesday, September 29, 2009

Raya Ke-3


OK.. raya kedua tak der apa2 aktiviti yg dilakukan kat Besout... just lepakking with family member jer.... dlm tengahari camtu Pakcik Mail & Cik Merah balik umah mereka kembali... Then lewat petang sikit... BIL whole family tiba dari Gopeng...

BIL malam tu tanyer kat adik dia Dayah yg dah lama duduk kat Kelatan....

BIL : Dayah.. ko pandai buat nasi kerabu tak?

SIL : Pandaii.... naper nak buat ker?

BIL : Hah... buat esok tuk makan tengahari..

SIL : OK!

Maka pada pagi raya ke-3.. BIL & wifey dia pegi lar pasar beli bahan2 tuk buat nasi kerabu... So apa lagi.. sekali lagi kami sekeluarga berkampung kat dapur umah MIL tuk buat nasi kerabu lak....

Antara kerja2 yg perlu dilakukan tuk membuat nasi kerabu....



Ikan direbus terlebih dahulu.. then di cerai2kan tulangnyer...


Kemudian isi ikan tadi ditumbuk2 sampai lumat...


Dayah... Chef of the day!


Then kelapa harus lar digoreng seperti nak buat kerisik....



Then campurkan kelapa goreng tadi ngan isi ikan yg ditelah ditumbuk tadi,
tuk buat sebagai bahan nasi kerabu...


Kalau dah namanyer nasi kerabu... harus lah ade....


Budu!
Kalau tak der nie rasanyer tak menjadik lar kot nasi kerabu....


Me and Kak Ida (SIL) tengah sibuk kerjakan sayur2 kerabu pulak...


Sayur Kerabu yg telah pun di kisar halus!
Antara sayur2 yg terlibat adelah...
Kacang panjang, kobis, bunga kantan & daun apa entah.... lupa dahh.. hihihihi...


Oh ya... satu lagi kalau nasi kerabu harus lar ade Cili Solok!
Cili Solok tu diisi ngan isi ikan yg ditumbuk tadi...


Then cili yg telah pun disolok itu tadi...
Harus lah dimasak atas dapur bersama2 santan kelapa!


Hasil Cili Solok yg telah siap dimasak!


As usual... Begedil harus dlm menu In-laws family aku nie...
Coz semua org suka ngan Begedil nie..
aku yg tak suka pun dah jadik suka dahh... hihihihi...


Haaa... nie aku nak citer pasal nasi kerabu tu itself!! kan kalau orginal nyer nasi kerabu nie berwarna biru kannn.. tapi originalnyer bukan pakai pewarna biru tauuu... dia actually ade satu jenis bunga ke daun entah yg memang di masak bersama2 nasi... so bunga tu yg akan mengeluarkan warna biru... tu yg nasi kerabu kalau kite tengok dia berwarna biru.. but warna biru dia lain.. bukan lah cam biru pewarna tuu... kebanyakkan yg jual kat kedai2 tu rasanyer majority guna pewarna jerr... sbb susah gak lar nak dpt bunga tuuu...

So we ollzz hari tu kat Besout lagi lar hampeh.. mana nak dpt bunga tu kan.. dayah kata kalau kat kelantan senang dpt lar bunga tuuu... so we ollzz tak der choice... so terpaksa lar menggunakan pewarna jugak akhirnyer....

BIL pegi kedai carik lar pewarna biru... tapi harammm kot ade kat sana.. yg ade hanyalah warna kuning & hijau.... Then BIL beli jer lar 2 warna tuuu... masing2 dah lama sgt meninggalkan zaman persekolahan.. sekor pun tak leh ingat warna apa campur warna apa tuk dptkan warna BIRU! ahakss... giler masing2 dok memerah otak... dok pikir.. eh warnaa apa yek yg kalau dicampur akan jadik warna biru??

Maka experiment pun dijalan kan....


Kuning + Hijau = dah jadik cam warna jingga dahh


Nie rasanyer Sirap Rose kan warna merah.. di campur ngan warna hijau lak....
Entah dah nak warna kehitaman pulak dahhh.... ngeri aku tengok!


Antara bahan2 experiment...


Setelah experiment tak berapa nak berjaya... giler rojak warna dah we ollzzz belasah dan cuba.... akhirnyer we ollzz decide... buat satu warna jer lah ngan ciptaan kami sendiri.....


Nasi Kerabu berwarna Hijau!


Ok lar kann.. tak der lar hijau mana punn.. hihihi..
Janji ade warna.... :P


So, acara santapan pun bermula la lepas nasik kerabu 'hijau' tu masak.... sampaikan muka semua org dah biru dah kelaparan sbb dok pikir camner nak buat warna biru! ahaks!! gambo nan adoo sbb hubby dah tak kose... dia dah lapauuu... hahaha...

Sesungguhnyer nasi kerabu ciptaan kami tu yummy.. yummmyy.... lepas perot dah kenyang... get ready to go back to KL! uhuk... uhukk.. sedih giler sehhh biler nak balik.. sbb dah seronok duduk kat sana with anak2 buah yg comel2.. with MIL, BIL & SIL yg rajin jer duduk kat dapur sampaikan perot tak berehat dibuatnyer... Sesungguhnyer aku merindui kalian semua! :(

Semua adik beradik hubby balik KL hari tu jugak... tinggal lar MIL aku sorang2 kat kg tuuu.. sian gak kat dia... but dia duduk sementara jer lar.. dlm 2 minggu lagi dia akan balik KL & duduk ngan BIL kat Subang balik...


Dah siap nak back to KL...


Nabilah salam hari raya with PakNgah & MakNgah...
Apa lagi collect duit raya lerrr....



Irfan pun sama gaks... Kalau tak salam rugi wooooo...


AKhirnyerr......
Dpt gak lar kami sekeluarga bergambar bersama2
before kami bertolak balik KL hari tuu..

Walaupun tak complete berbaju raya.... TAPI....


Aku tetap happy ngan gambar niee sebab....
Family hubby aku complete ngan anak cucu tanpa seorang pun yg terkecuali!


Aku sorang jer yg berbaju sakan kannn... walhal nak balik KL jerrr punnn... tapi adekah aku terus balik ke umah? Wait for next entry yeah!

4 comments:

lidasyah said...

wah bestnya.. semangat gotong royong masak ramai2 ni mmg happening.. penat pun tak terasa kan...

psl nasi tu.. ala kaler apa pun tak penting.. rasa tu yang most important kan..

ni mesti pi beraya lagi la ni.. kan kan kan ???

NeenaAnuar said...

lidasyah:
memang happening Ida... best sgt... walaupun penat giler.. tapi biler rasa seronok.. penat pun hilang... hihihi....

ha'ah.. tu lar tu.. rasa nyer tetap sama jerr... :D

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

wah menarik la cili solok tue..sedap nyer terasa2 isi ikan tue..hehehhe..heheh taram jerk la sis nasi kerabu kaler ijau pun...janji mabeles ye idak..ehhehehe

NeenaAnuar said...

Purplelicious:
tu lar tuu... cili solokk memang wajib ade lar tuk nasik kerabu kannn... warna sesungguhnyer tak menjadik masalah.. yg penting bak sis kata... janji mabelesss... hihihi...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails