COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Saturday, November 7, 2009

Mari Melempang??


Sapa lak yg aku nak lempang nie? Errmm.... kalau lah tak salah tuk melempanggg org.... memang nak jer aku lempang segelintir manusia2 yg suke memfitnah.. mengumpat.. & membzzz-body hal org.. huhuhuhu... tapi tak per.. disebabkan aku tak leh sesuka hati nak melempang org... maka aku tukarkan perasaan ingin melempang org tu kepada melempeng!!! hehehehe... melempeng apa? melempeng pisang lerrr....


Kan aku dah shopping pisang emas siang tadi.... hah.. tuk buat lempeng pisang lar tu.. en. teman yg request nak makan lempeng pisang... aku pun suke sgt ngan lempeng pisang nie.... biasanyer ramai org lebey suke buat kodok pisang kan.. tapi aku tak suke buat kodok sbb tak berapa sihat tuk kesihatan... coz verryyy the oilyy gituu sbb deep fried kan... maka dengan itu aku lebih suke melempeng.. sbb bile melempeng nie... it more a less like membakar larr... letak sikittt sgt minyak kat dlm kuali supaya adunan tak melekat...

Ok lah... jom tengok camner aku melempeng tadi...


Pisang emas yg sudah lunyai di lenyek!


Lepas lenyek... masukkan telur...
Telur nie ikut suke.. aku suke bubuh lebih sikit...
Sbb lagi banyak telur... lagi gebu ko punyer lempeng!



Lepas dah gaul telur tadi sampai sebati...
Bubuh tepung gandum lak... Yg nie pun agak2 lar kan...
Cam aku tak suke bubuh byk sgt tepung... Sbb nanti keras!
Aku suke makan lempeng nie lembut2 & gebuszz jer.....



Gaul kan adunan sampai sebati...



Then.. masukkan gula merah lak....
Aku tak bubuh gula putih lagi dah...
Sbb pisang mas nie dah manis gilerr...
So, just bubuh sikiitttt jer gula merah...
Tuk buat tambah rasa lemak pada adunan...



Utk bagi lebih perisa pada adunan...
Aku bubuh sedikit garam!


Dah siapppp.... senang jer kannn... ceaaa... aku nie bercerita macam lah org tak tahu nak buat lempeng kan... tapi saja lar aku nak abadikan menu lempeng nie kat blog aku... kot2 esok tetiba jerr aku hilang ingatan camner nak buat lempeng nie... so leh lar aku refer2 blog aku nie kan...

Ok.. lepas tu.. panaskan lah kuali... bubuhh sedikittt jer minyak dlm kuali supaya bancuhan lempeng tu tak melekat pada kuali... kalau nak lagi cantik masak lempeng nie... better pakai non-stick pan... lagi sikit minyak yg akan dipakai.. pasal tu aku suke masak ngan non-stick pan nie... senang dan mudah malah sihat! ceaa...



Satu bad habbit aku kalu tengah memasak!
Sambil masak sambil makan...Gelojohh toiii larrr...
Tapi aku suke lar makan lempeng nie panas2... Sodaappp!!
Udahnyer yg di masak ngan yang dimakan.....
Dah jadik sama banyak dah... hehehehee...



Tadaaaaa....
Hasil lempengan ku!


Errmm... banyak gak lar aku masak tadi... sebesen penuh... so, aku bagi sikit pada ayah aku.. sbb aku tau dia pun sukekan lempeng nie... lagipun aku tau... sure dia rindu nak makan lempeng nie coz this is one of my late mom's favourite dish.. aku pun waktu melempeng tu... dokk teringatt jer kat arwah... :(

Oh ya.... waktu aku mengopek-ngopek pisang emaas tadi... dlm salah satu gugusan pisang tu... tup2 aku terjumpa...


Pisang Kembar...


Sehati sejiwa...
Seperti aku & en. teman jugak! ahakss!!!

11 comments:

a.j. said...

wa ... cool nye pisang tu ... buat banana split ... satu belah, saiznya sebijik pisang ...
=D

Awien Ghazi said...

haaa... tak pernah jumpa kat kl lagi... first & the last time makan lempeng pisang ni last year kat kuala kangsar... itu pun rudy yg introduce... pernah sekali dia minta awien buatkan... but tak jadi, tup tup terus jadi cekodok.. hhhehehe...

tak sangka neena tahu ... thanks for sharing... ;)

Suki Cida said...

wahhh... tag entry as menu la... than kalau ada resepi apa2 nak kongsi, boleh ku clik je tag menu... hehehe

Anyway baru nak tanya, macam banyak je buat lempeng tu... rupa nak bagi kat ayah... wahhh bagus la... awat tak call cida??? boleh ambik la... tak tolak benda2 makan ni... heheh...

oh pisang kembar org kata makan nanti dpt anak kembar...hahah boleh caya ke mitos tu??? wink wink

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

ooo buat lempeng...sodap gak tue...sekali sekala dapat makan lempeng pisang..kena lak skrang nie asal petang jerk ujan..memang layan kan makan lempeng nie...baik la sis nie..buat tuk ur dad skali...kenangan ur dad ngan ur late mum..:(...
wow ada jumpa pisang kembar nyek..hehehhe...

Cik Yayang said...

org kta mkn yg kmbar2 nnti dpt kmbar..sejauh mana kbenaran itu?? ermmm...wallahualam..:-)

pndai neena buat menu2 minum ptg ni ek...:-)

ina said...

terima kasih ye pakai tepung cap sauh nampak .akak keja kat company ni.

Deqna said...

cayalah.. aku rasa aku dah berbelas tahun tak makan lempeng tau.... fuh memang best makan lempeng panas2....

aku pun sama cam ko.. sambil masak sambil makan.. tu pasal lepas siap masak aku dah kenyang.. hehe

NeenaAnuar said...

a.j.:
ha'ah kan.. lupa lak nak wat banana split hari tu.. hehehe..

Awien:
woohh.. ye ker.. lar cian tak jadik yer.. takper2, lepas nie awien cuba lagi sekali yer.. insyallah jadik! :D

Cida:
Ohh.. neena tak tag as menu cida.. tapi kalau nak refer to all my cooking menu.. u can just click at "CHEF AT HOME".. tu semuanyer neena yg masak & berkongsi receipe..
hihihi.. takper next time kalau cida kata nak dtg umah neena.. insyallah neena sediakan menu nie... :D
kih.. kih.. kih.. harap2 mitos tu boleh diterima pakai lar kot.. ahakss!!

Purplelicious:
betoi tu sis.. memang layannn abis lah ngan lempeng nie kalau2 time hujan kannn.. nak2 lak dihidangkan ngan air teh O.. fuh.. mabelesss!
Ye lar sis.. banyak kenangan from my late mom... so apa pun yg I buat pasti akan teringat kat dia.. :(

Cik Yayang:
tu lar tu.. wallahualam.. kalu betoi apa salahnyer kan.. :D
Alaa... boleh lar Cik Yayang... sikit2 belajor ngan arwah mak dulu..

Ina:
wooohhh.. ye ker kak? hahaha... ok ok.. dont worry.. saya memang pengguna setia tepung cap sauh! :D

Deqna:
wahh.. berbelas tahuN? lama tu frenn..
hahaha. kite serupa kah? ok lar tu.. esok2 kalau kite berdua masak together2.. confirm at last dah tak der makanan nak dihidang.. kih.. kih.. kih...

nasaoji said...

hohoho..eh, taruk telur gak ek?..kt tgk mak kt wat, idok d taruk telur nyer.. tp, d mkn., mmg sedap kan ini lempeng!..

NeenaAnuar said...

nasaoji:
ha'ah akak taruk telor.. tu lar memang sodappp kann...

Nanthini said...

kak neena...i tried today......mmm its turn out well....but doesnt look like yours.......he he he...but taste good......thanks lot for the receipe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails