COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Friday, January 7, 2011

Nuffnang: Nak Tahu Apa Itu CTR Ratio & CTR Bonus? Meh Sini Aku Nak Citer!


OK.. nie tutorial yg ke-2 pasal Nuffnang... korang penah tak kene yg macam aku penah kene nie... OK apa yg aku dah terkene ngan si Nuffnang?  Let's see this!

Ini soalan aku kepada org Nuffnang!
Korang paham tak apa yg aku tanyer kat Nuff?  Ok.. citer dia camgini... kalau korang tengok kat Buffered Earnings column korang kann.. dia akan show camgini kan....

OK.. ni contoh aje yer.. nampak tak column CTR Bonus tu? masih kosong kan?  then nampak tak kat bahagian CTR tu.. % pun masih kosong kan?
Rite.. apa itu CTR?  CTR tu bermaksud.. Click Through Ratio!  tu yg kalau korang perasan ade bloggers2 yg selalu remind their readers tuk klik2 iklan yg keluar kat blog diaorg kan? nak tahu naper? sbb si CTR nie la.. but then biler Nuff dpt detect yg ramai blogger @ readers buat aktiviti klik meng-klik nie secara 'haram' which means secara hanya nak mendapatkan CTR bonus nie.. so tu yg Nuff dah keluarkan surat 'cinta' tahun lepas pada semua bloggers.. kalau diaorg dpt tangkap sapa2 yg buat aktiviti 'haram' nie.. siap lah... hehehe.. so pendek kata.. readers mesti kene ikhlas dlm click iklan Nuffnang nie... ibarat kalau nak tahu lebih about sesuatu iklan tuu.. baru lah click.. biler ramai readers yg click iklan kat blog kiter.. then baru lah chances kite nak dapatkan CTR Bonus tu tinggi.. pendek kata.. CTR Bonus nie kirenyer you all akan dpt duit bonus lah dari iklan nuffnang sekiranya ade org yg click2 your iklan!

AKAN TETAPI!!! hah.. nie aku tak tahu korang tahu ke takk.. tapi aku dah penah terkene.. so nak sharing2 lah ngan korang.. as per surat cinta aku kat Nuffnang kat atas tadi tu kannn... CTR Bonus kite tu boleh hilang secara tiba2 okkkkkkkkkkk!  Nak tahu camne dia boleh missing in action? Iniilah jawapan kepada persoalan aku kepada Nuffnang tadi...

Bagus gak diaorg nie.. jawab segala persoalan yg membelenggu diri seorang blogger!
Haa.. paham dokkk pada penjelesan Mr. Raff tu? tak paham? aku cuba laaa kasik korang paham ekk.. ngan harapan korang akan paham... hehehe... kalau korang nak tahu.. selagi BE kite berjalan selagi tu lah CTR % kite pun akan berjalan... berjalan dlm keadaan secara TIDAK TETAP yerr kengkawannn... which means... your percentage of CTR adelah fluctuates! walaupun pada awalnye korang dah dpt & nampak kat column CTR Bonus korang tu dah masuk $$$... tapi dia boleh hilang when your CTR % berubah @ jatuh dibawah 0.2%... cam contoh.. aku sekali dah kene dah.. tuk iklan Nokia LB aku dulu.. memang mula2 dah nampak yg CTR Bonus aku dah masuk almost RM8 taww.... sekali ade satu hari tu aku tengok.. tetiba jerk my RM8 tu hilang! huwaaaa.. sentapp gilerr vaviss gak laa.... sbb itu lah CTR bonus aku yg paling banyak taww!! so tu yg terus aku antar surat chinta kat Mr. Raff tuu... biler dia dah explain.. baru lah aku paham yg rupenyer CTR % kite tu adelah tidak tetap... so tak bermakna biler korang dpt CTR Bonus tuu... korang confirm akan dpt... yg korang confirm akan dpt is only your Current Earnings! Hak tu memang Nuff takkan tarik balik...

OK.. nie contoh some of my metered earnings!  nampak tak.. yg aku highlight kan ngan warna purple tuu... yg tu semuanyer the CTR % is more than 0.2% kannn?? so that's why dpt CTR Bonus $$$ tu! then yg aku highlight in orange tu pulak yg CTR% tak sampai pun 0.2%! so nan adoo lah jawabnyer CTR Bonus $$$ tuk kamo!
So itu jek lah yg aku nak share2kan ngan korang pasal CTR niee..  Aku rasa dari CTR nie jugak kite punyer blog boleh di-rating-kan ngan Star!  Tapi part stars nie aku sendiri tak berapa nak pasti maksudnyer macam mana.. masih belum nak khatam bahagian nie... huhu.. tapi star rate nie korang leh tengok kat side bar Nuffnang page korang... and rupe dia camgini....

Dulu waktu mula2 star aku ciput jerk.. satu & dua stars jerk.. now dah reaching 3 & 5! woohooo!! happy walaupun tak tahu maksud star nie ngan lebih mendalam! Ngeeeeeeeeeee.. :p
So aku harap aku dpt lah bantu kawan2 yg tak paham sangat pasal nuffnang nie.. kalau tak banyak at least sikit pun dah memadai kalau dari apa yg aku tulis nie dpt bantu korang in blogging with nuffnang keh! ;)

Btw... kalau korang ade apa2 masalah ngan Nuffnang.. leh jerk terus antar persoalan korang kat Nuffnang keh! so far diaorg reply promptly laa...

Tekan butang Contact Us.. then create your own ticket! and also.. korang raijin2 lah browse all the icons yg aku highlight kan dlm warna kuning tu.. sbb butang2 tu sangat berguna ok!
Oh ya... lagi satu.. make sure you all fill up your BLOGGER BIO tau! coz that is very veryyy important thing in order for you guys to get Buffered Earnings from Nuffnang! So happy blogging kengkawan.. and enjoy your weekend yeah! Muaaahhssss!!!!


31 comments:

Shafa said...

thanks! info yg sgt2 diperlukan ttg nuffnang. pening juga mula2 ttg BE dan ME nih.

Queen said...

terjawab habesla..thanks neena..harituh paham2 tin..skang paham2 ubi..berisi padat..thanks neena.. =)

Just Call Me Bitt said...

thanks ;)

aanie said...

thanx neena..sgt2 berguna ni..baru la sy paham..bagus explaination awk..:)

Zaharah said...

Salam,

Kak neena boleh tlg ajar nak wat template gambar2 kat atas tu x..

Atiqah Adnan said...

wah gud sharing.. thanks dear!

sW33tdARLiNG said...

erkk peninggg... hehehehheeh tp fahamlaa jugak skit2... maybe sebelum ni tak pernah alert pun pasal benda tu... now tetiba rasa nak gi kelebek
Jom Join GA PILIH THEME BLOG

toblerone said...

oo.. cm 1 upenye yekk. tengs 4 sharing :D

Hidayah said...

satu lagi info menarik..baru betul2 clear pasal CTR tu hehehe tq neena

nasaoji said...

hoho...dulu kini, masih tak paham..

camne pun, timekasih cikgu terangkan!.. (",)

.:Mrs. Engineer:. said...

thanks for info neena... :)

Softtouch [Hanim] said...

thanx neena...penerangan awk ni sgt detail..boleh jd cikgu nie...suka cr awk terangkan..mcm buat trifle tu..satu satu awk terangkan...tq

NeenaAnuar said...

Shafa:
no worries.. you're most welcome! ;)

NeenaAnuar said...

Queen:
hehehe.. you're most welcome! :)

NeenaAnuar said...

Bitt:
you're welcome dear! ;)

NeenaAnuar said...

aanie:
hihihi... Thanks you so much! :)

NeenaAnuar said...

Zaharah..
alamak.. gambar header tu en. teman yg buatkan tuk akak.. dia guna adobe photoshop tuk wat header tuu...

NeenaAnuar said...

Atiqah:
most welcome sweetie! ;)

NeenaAnuar said...

sW33tdARLiNG:
hihi.. takpe.. nanti lama2 you akan biasa dan akan paham about it! ;D

NeenaAnuar said...

toblerone:
hihi.. most welcome! :)

NeenaAnuar said...

Hidayah:
most welcome dear! :)

NeenaAnuar said...

nasaoji:
aramakkk.. tak paham jugak ker? huhu.. takpe.. nanti lama2 pandai & paham la tu! :D

NeenaAnuar said...

.:Mrs. Engineer:.:
most welcome! ;)

NeenaAnuar said...

Softtouch [Hanim]:
hehehee... TQ so much dearrr! :D

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

tq sharing die article cik neena..
huhuhu, ai pn tak reti gak sebenarnya, tak abes khatam lg bab tu n tataw pn term tu.. good info darls!!!

NeenaAnuar said...

Leily:
u're most welcome dear... takpe.. lama2 nanti insyallah you akan paham... ;)

Zaharah said...

Bukan2..
maksud zara macam mane gambar tu nak masok kan dlm blog..

boleh tunjuk x cara nyer :)

cira said...

info yg sgt berguna.. tq,, :)

Nur Imans said...

terima kasih sdri. sy blogger baru. baru setahun berblog dan baru seminggu letak iklan dalam blog..huhu..kesian kan..mmg baru faham dengan apa yg sdri dah jlskan. tq so much ye..:)-

Azie said...

As salam. Nak tanya kalau CTR bawah 0.02%, kita tak dpt CTR bonus tapi yang amount 28.48 dan 12.86 tu boleh dapat kan?

Wishy Haunted said...

thanks for the info..:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails