COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Tuesday, January 25, 2011

Macam Mana Nak Adjust Ruang @ Margin Header, Content & Sidebar? Dan Apa Pulak Edit HTML Tu?


Wahh... apakahh blog aku sudah menjadik blog tutorial? huhuhu.. tak laa.. aku rasa masih banyak lagi blog2 hebat yg membicarakan soal tutorial nie.. aku buat tutorial nie pun as just per apa yg you all as my readers mintak tolong ajarkan.. so mana yg aku tahu.. aku sharing2 lah ngan korang.. apa salahnyer kann...

Ok.. hari tu ade gak yg tanyer.. camner nak buat header blog besauuu gedabakk cam kat blog aku nie kan?  Rite... first of all.. korang kene set korang nak besar mana gambar korang kat header blog tu.. cam aku.. aku set kat Microsoft Office Picture Manager nie jerk!

So piliih lah ikut suke nak saiz mana.. cam aku amik paling besar.. i.e. Document Large!
Then.. baru lah upload kat bahagian header yg aku tunjukkan hari tuu....



Ok... bende nie memang pening!  actually layout blog nie korang kene pandai godek menggodek okkkk.. seriously aku sendiri feningg giler vavisss biler menggodek akan hal HTML nie.. ok... apa itu HTML?  HTML tu adelah segala tok nenek codes2 dan coding2 about your layout template... kalau korang tersalah godekk... waimaaa.. menangis lah korang jawabnyer biler layout template korang lariikk secara herott berrooott!  Ok.. citer panjang pun takguna.. sbb aku tahu korang takkan paham dlm sekelip mata... hahaha...  so just layan gambar2 nie dulu....

Biler korang nak set kan margin atau apa saja berkenaan layout blog korang.. just go here @ Edit HTML!

then.. make sure korang click kat Expand Widget Templates!

Then.. korang search for keywords... "header".. kalau nak senang.. just CTRL F.. then type kat situ header.. then korang carik kat code seperti yg aku bulatkan kat atas tu....  ok.. height 750px tu adelah my original template layout yg aku guna skg nie...

Ok.. nie dia my original layout with 750px!

but now aku try ubah margin height tu pada 500px! BUT REMINDER!  make sure korang biler tukar korang punyer original margin number... jgn korang click save tampelate okk! bahayaa giler tuu.. so make sure biler korang dah tukar apa2 number kat korang punyer blog layout... pleaseee... make sure korang click kat butang PREVIEW in order utk tengok korang punyer layout cam mana rupenyer... so once korang preview kalau tak suke.. korang leh just cancel.. jgn save template tuu..

Ok.. now nampak.. biler aku preview my header height pada 500px apa jadik?  biler reduce dari 750 ke 500.. maka ianyer akan jadik gonjengg seperti ini yerr anak2....

Ok.. skg aku tukar pulak ke saiz yg lagi besauuu... i.e. 1000px...

Seeee... dah jauhhh kedaungg ke bawah lak dia dudukk... so margin tu terlalu besar! 
So skg korang paham tak apa yg aku maksudkan korang kene pandai2 menggodek layout blog korang kat Edit HTML tu tadi?  kalau tak paham.. takpe lah.. korang buat2 jerk lah paham yek.. nanti lama2 korang menggodek.. lama2 makin paham lah nanti! hehehe.. serious aku pun paham lepas jenuhh dok buat kerja2 menggodekk... sekali tak godek sendiri HTML tu.. selagi tu lah korang takkan paham! :D

Ok.. now aku just tunjukkan pulak kalau korang nak dptkan ruangan content yg lebih lebarr cam aku punyer niee...

this is my original margin... 820px!

see.. margin dia just nice kan?

so now aku just tukar my margin ke 400px!

Biler di preview.. beginilah jadiknyer... kan mengecikk ruangan content aku tu kan?
So begitulah kekdahnyer yerrr kengkawan... actually my original blog template layout nie saiz content dia memang kecikk... tapi disebabkan aku guna picture yg bersaiz besau gedabakk kat blog nie... so that's why aku tukar margin content and sidebar aku ikut kesesuaian yg aku nakkan... so as for sidebar.. korang leh gak godek2 about it yeah... just tekan butang CTRL F... then find words sidebar.. then pandai2 lah korang godek kat situ.. but again aku remind kat korang.. make sure biler menggodek tu jgn lupa tekan butang PREVIEW okkk... if not menangis tak berlagu korang nanti... actually ade gak blogger yg bukak satu lagi blog layout just in order tuk godek2 template nie.. so that lebih selamat lah.. so it's up to you guyss nak buat macam mana keh.. so far aku memang just click butang PREVIEW and tak penah save template lah kalau aku rasa layout yg aku tukar tu tak sesuai....

Memang banyak lagi bende yg boleh ditukar kat bahagian Edit HTML Template nie.. like tukar font colour.. besarkan font size.. haihh.. memang banyak lah.. but as for now.. ini lah yg dpt aku tunjukkan kat korang keh.. harap ianyer dpt membantu korang yg masih bingung about this issue! :)

Oh ya.. hari tu ade gak yg nak suruh aku tutorialkan pasal gambar2 yg aku upload kat internet a.k.a. flickrs kat my blog nie kan... alrite.. nanti insyallah ade kelapangan akan aku sharing2 about it pulak yer! Daaaaaa.... :)

27 comments:

mekchu said...

dah boleh declare cikgu neena ni....

sW33tdARLiNG said...

gigihnya.. kalau tak faham gak tak tahu nak cakap laa kann... he3
www.sw33tdarling.com

LiAnA said...

akak dulu pun gigih baca html.. skang ni bolehlah nk ubah sesikit utk hias blog hihihi...

bagus neena share pasal ni..

atty's said...

salam neena..salam perkenalan dari kty

wahida said...

hai dear, thanks drop by my blog...awat x follow sekali? takpe2, biar saya yg follow dulu...saya tunggu tau!!
anyway, cantik blog u!!

:: noremy anak rahmat :: said...

folo & BW..

kalo free meh la jenguk belog ai..

salam kenal! (^_^)

Zaharah said...

Walaupon kak neena cakap banyak blog yg lg ok dr kak neena tp tak sume orang jenis mcm kak neena yg sudi mengajar satu persatu mcm ni..

naniaimiadnan said...

wah..mmg detail sgt,i like...
thanx kak neena...

yatt said...

thanks 4 the tutorial neena i dah tukar dah.. hehe..:-)

-aNida OtHmaN- said...

akak thanks sudi ajak step by step...menariklaah....nak cuba

Mimy Hamid said...

ooooooooooo baru aku tau...baru tau ni beb sbb ko ajar...tengkiu

Deqna said...

wah sudah menjadi blog tutorial dah nie.. hebat...aku ni dah takde masa nak godek dah.. dapat publish post pun dah kira bagus dah...

NeenaAnuar said...

mekchu:
uishh! mana ade.. lom leh dpt title tu lagi mekchu.. jauhh lagi tuuu.. hehehe..

NeenaAnuar said...

sW33tdARLiNG:
hahahahahaa... kannnnnnnn... :D

NeenaAnuar said...

LiAnA:
biler dah paham senang kan kakk.. hehe.. thanks yeah! :)

NeenaAnuar said...

atty:
salam kakk.. nice to know you yeaaa.. :)

NeenaAnuar said...

wahida:
hi dear... hehehe.. thanks for visiting & following my blog yea... and thanks for da compliments too! will follow your blog soon! ;)

NeenaAnuar said...

noremy:
salam kenal dear.. thanks for visiting & following my blog yea... will visit & follow yours too later! ;)

NeenaAnuar said...

Zaharah:
errrkk.. ye ker camgitu dear? huhuhu... btw, thank you so much yeaa! :)

NeenaAnuar said...

naniaimiadnan:
hehehe.. you're most welcome dear! ;)

NeenaAnuar said...

yatt:
hehehe.. great! u're most welcome dear! :)

NeenaAnuar said...

aNida:
hihi.. u're most welcome dear.. my pleasure! ;)

NeenaAnuar said...

Mimy:
hehe.. most welcome bebehh.. :D

NeenaAnuar said...

Deqna:
hahaha... secara tak langsung.. tahun baru azam baru.. wat tutorial kat blog! boleh gituu?? ngangagaga...

ermayana a.k.a mrs mahzan said...

hai nina...nk tanye if kita dh upload template yg dgn free header sekali tu boleh ke kita ubah header sedia ada,lets say nk letak pict sendiri melambangkan identiti sendiri but problemnye ruang header sedia ade sgtle cenonet so boleh ke adjust spt di atas,menjadi pemurah spt ini...membuatkan blog kita difollow ramai orang,tolong ye jawab...

ekin mahmud said...

tahnks wak...dah dpt wat dah

Chenta Eyfa Najibrz said...

wahh x yah tnyer org lain cekgu neena dah ada ..hehehe..10Q very much nenee..lebiu lah..ni pun lom abis baca mcm2 info dlm entry u maklum la i kan pendatang baru dlm belog u nih.wlaupun join ber belog 2010 tp juz buka ac jek..tp x explore lebey2 tentang belog..baru hujung2 thn 2011 cam siyes cket..hehehe..jumpa lak neena yg gorjes ni mmg mabeles lah..ermuahsss

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails