COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Friday, January 21, 2011

My Homemade Tuna Sandwich!


Semalam cuti Thaipusam aku tak kemana-mana... just lepak2 kat umah.. bahagiaa sangat rasa lepak kat umah... memang aku & en. teman kalau takde arah tujuan.. memang takde nyer nak melalakkk tak tentu hala kat luar nun... coz jaman skg bukan cam jaman dolu2... keluar umah relaxxx jerk.. nak carik parking senang.. jalan tak jammed... tempat riadah yg nak dituju pun tak crowded or bersesak-sesak ngan org ramai.... pendek kata... kalau keluar takde stress! tapi zaman skg dah banyak berubah... asal keluar jerk dari kawasan perumahan.. waimaa... start lah darahh tinggii gamaknyer... huhuhu... so pasai tu aku ngan en. teman memang rasa sangatt heaven biler lepaking & bersantai secara berduaan di rumah... we can spent our quality time together sambil lepak2.. borak2.. pelok2... dan jugak makan2..

Ok.. sebut pasal makan2.. semalam tengahari en. teman mintak nak makan sandwich tuna!  yela.. asyik makan nasikk jerk.. sekali sekala ubah selara lak... aku sememang penggemar sandwich... tiap2 hari pun aku leh melantak sandwich.. especially sandwich telor & sandwich tuna... en. teman lak.. dulu2 before kawin ngan aku.. dia tak suke makan sandwich... sampai lah lepas kawin... ade satu hari tu aku buat my homemade sandwich... dan bermula dari detik itu.. dia teruihh berminat ngan sandwich buatan isteri terchinta nya... ngagaga.... :p

So apakah keistimewaan my homemade sandwich tuna nie? adekah aku beli ikan tuna dan leyek2kan sendiri ikan tuna tu? hahaha.. takde maknenyer!! alaaaa.... actually takde apa punnn... aku tak tahu lah org lain kalau wat sandwich macam mana... aku rasa sandwich bende yg basic.. and rasanyer semua org buat lebih kurang sama kott... cuma en. teman kata dulu2 dia makan sandwich cam ade rasa hanyir.. so tu yg dia cam fobia nak makan sandwich lagi tuu... hehehe... and now tidak lagi apabila dia dah terkena air tangan isteri gonjeng nya! Ngeeeeeeeeeeeeee......... :D

DSC_0491 copy
Ok.. nie lah bahan2 yg aku gunakan tuk my homemade tuna sandwich...
Aku gunakan Ayam Brand Tuna Hot Mayonnaise... tapi nama jerk hot.. tapi dia punyer hot tu utk mat saleh leh laahhhh... kalau tuk categori aku nie jgn harap... pasai tu ko nampak cili padi yg dah aku hiris2 haluss tu? hehehehe... then aku tambahkan lagi mayonnaise sebab nak kasik tambah rasa lemak pada tuna... then aku guna bawang kuning yg dicincang halus... guna sikit limau kasturi utk hilangkan rasa hanyir... pepper sebagai penambah perisa... dan jugak timun as usual lah sbg pelengkap sandwich.... :)

DSC_0492 copy
nie ade sedikit tips... before masukkan mayonnaise... kalau boleh kacaukan dulu sandwich tuna tu dengan bawang, cili padi dan jugak pepper... it is b'coz.. kalau bubuh mayonnaise dulu... nanti bahan2 yg lain nie agak susah nak sebati....

DSC_0493 copy
then baru bubuh mayonnaise... aku takde sukatan yg khas tuk bahan2 additional nie semua.. aku main bohhh jerrr... ikut citerasa korang lah nak banyak mana yerr.. :D

DSC_0494 copy
last sekali baru bubuh perahan air limau... fuuhh.. dasat cameraman aku.... leh captured air limau yg sedang menitis bolat2 tuuu...

DSC_0495 copy
Then jgn lupa bubuh timun sebagai pelengkap kepada sandwich... nak bagi lagi meriah.. leh gak tambah salads & tomato.... tapi semalam aku tak bubuh pun salads & tomato sbb en. teman terlupa nak beli bahan2 tuu....

DSC_0498 copy
bubuh dlm roti... and siap tuk di makannnnnnnn!!

Aku kalau nak puas makan sandwich memang aku rela buat sendiri... ye lah kalau beli kat kedai... isi dia ciputttttttttt ya amat...  pastu confirm tak pedassssssssss... :p  haaa.. tapii kalau sendiri buat... amik ko... sampai dah melimpah ruahh aku bubuh isi nyer.. baru lahh ade feel nak makann... takde lah rasa rotii jerk... rasa inti lebih dari segala-galanyer... hehehe... Percaya atau tidak... sebuku roti gardenia wholemeal tu.. just nice tuk satu tin tuna mayonnaise punyer bancuhan nie tau... and sebuku roti tu jugak lah aku ngan en. teman leh bedal sekali harung... huhu... memang sah kuat lantak! :p

Lepas nie nak wat sandwich telor lak lahh.. dah lama tak buat.. sandwich telor pun senang nak wat.. sama jerk bahan2 camgini.. cuma tak yah bubuh air limau tu jerk... yg lain semuanyer sama.... :)

28 comments:

Shu Shinju said...

wow... mesti cuba.. confirm !!!!

Softtouch [Hanim] said...

sedapnyaaaaa....suka jgk mkn sandwish...kalu kita buat sndiri lagi puas kan neena

Mimy Hamid said...

auwww pedasnya ada cili padi..ko bg aku makan ni..aku tolak la beb...tak makan pedas pedas...tp aku nk try resepi ko ni la...adehh naik selera..yg pasti tanpa cili padi

-aNida OtHmaN- said...

my PEBRET nieh....
kelihatan mudah dan cepat..harus cuba..

akak thank's coz sharing....
ciLi padi banyak tuh kasik terangkat toin..toin..hehehe

Rinna said...

Wahhh meleleh tgk neena punya sandwich tuna.. pas tuh sure podeh nie..ada cili api plak tuh..adess.. :)

xi da ya said...

terliur la plak tgk sandwich tu..
nk wat skrg jugak!;p

Queen said...

nik kalau buat sandwich..tak bolehbuat sandwich tuna ke..telur ke..yabang takmoh makan...

kalau nak buat sandwich kene lenyek2 sardin...bancuh2 semua...baru yabang makan...

kalau nak cepat pakai tuna mayo hot ni kan....ade ke die kata MAKANAN KUCING...cis..cis...last2 nik makan sensorang..sedap jugeeekk..hahhahaha

kadang pikir balik...cerewet gak yabang ni kan.. =)

ratusiput said...

fuh...leleh beb....

~najwa~ said...

buat sandwich taruk cili api ke tu, mak aihh....sungguh berasap!!! ehe

mekchu said...

kenapa sandwich neena ni nmpk menggoda sgt??

Benrauf said...

kelaparan di hujng minggu selepas membaca post anda.

makdara TERdiva said...

ermmmm..sedap!
kalau ai, buat sandwis telor+mayonis pastu tepek kat roti n makan.. :)

maklumla, ai tak rajin..

NeenaAnuar said...

Shu:
hihihi.. cuba2... :D

NeenaAnuar said...

Softtouch [Hanim]:
yup! betoi tu dear.. kalau buat sendiri lebih puasss dan berbaloi-baloiiiii... hehehe...

NeenaAnuar said...

Mimy:
hehehe... aku kan hantooo pedas beb... takpe.. ko wat tak yah letak cili padi... insyallah malatopsss gak rasanyer! :D

NeenaAnuar said...

aNida:
hehehe.. u're most welcome dear... so nanti coba tauuu.. :D

NeenaAnuar said...

Rinna:
hehehehe..... me memang gilerr sikit ngan cili padi nie... :D

NeenaAnuar said...

xi da ya:
hihihi.. so dah wat belum nie? :D

NeenaAnuar said...

Queen:
hahahahhaa.... takpe.. you makan yg dlm tin.. tuk yabang wat jerk yg leyek2 tuu.. :D

NeenaAnuar said...

ratusiput:
heheheheheeeeeeeee.... :D

NeenaAnuar said...

najwa:
ha'ah... me kalau tak pedas.. tak puass... hahaha.. :D

NeenaAnuar said...

mekchu:
sbb neena pandai menggoda kotttttttt... ngagagagaga.... :p

NeenaAnuar said...

Benrauf:
hahaha... so sila buat! :p

NeenaAnuar said...

makdara TERdiva:
yeezzzaaaaaaaaa..... :D

A D I A said...

i pun kalau cuti2 umum gini tak suka kuar umah, saj cari pasal la tu kalau keluar. i pun suka sandwich tuna, i cili padi tu takl etak la kot, ganti dgn cili merah je. tapi mayonis sure letak lebey. nyummmy.

NeenaAnuar said...

A D I A:
tu la kann.. lepak umah lagi beshh kalau time2 crowded nie... unless gie holiday kat luar malaysia teruih laa.. :D

cili merah pun bestt! :D

Mimy Hamid said...

kau buat ku tiru...oh lalalala..

Deqna said...

tingat sandwich yg ko buat masa kita bercuti kat pd dulu... pedas dan lazat..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails